Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

IRAIRA

Medlem
 • Antal inlägg

  8
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om IRAIRA

 • Medlemstitel
  Nykomling

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Så kritiska data handlar det inte om, lite musik och film som jag inte har lagrat någon annanstans och gärna hade sparat men det får väl bankas på lärdomskontot om värdet av en back-up...
 2. Ok, då verkar konsensus vara att disken är bortom räddning då - det handlar inte om att jag skaffat fel kabinett eller någon form av kompabilitets-problem?
 3. Strömkabeln sitter i både vägg och kabinett och strömbrytaren är i läge ON. Kan det vara något annat? Detta kabinett borde fungera till denna disken? Jag missade kanske att skriva om den äldre disken jag försöker få igång, den har beteckningen WD5000AAJS och enligt Internet så har den ett SATA 300 interface 3Gb/s.
 4. Jag har demonterat en extern hårddisk av märket Western Digital, modell MyBook, ifrån cirka 2007 som slutat fungera. På disken finns en del data jag skulle vilja komma åt och jag har därför skaffat ett externt kabinett jag blev informerad om skulle fungera till min disk. Detta kabinett är av fabrikatet Plexgear och inköpt på Kjell & Company, 3,5” Sata 6Gb/s USB-C 3.1. Jag ansluter via USB till en äldre MacBook och det står att kabinettet är bakåtkompatibelt med USB 2.0. När jag monterar i disken händer det dock absolut ingenting, inga ljud hörs, inga dioder tänds och inget syns på skärmen. Jag provade att montera i en lös disk jag hade liggande från en iMac av något nyare snitt, cirka 2013, för att se om det kanske var kabinettet det var fel på men denna disk startade direkt och alla dioder började lysa och den dök upp på skärmen. Kan det vara så att den första disken är trasig helt enkelt och att det är därför den inte startar? Min tanke var dock att den i alla fall borde visa någon form av livstecken även om disken är trasig, nån diod som tänds eller nåt ljud? Min andra tanke var att detta kabinettet kanske på något sätt var fel till den äldre disken och inte kompatibelt och det är därför inget händer, vad tror ni? Några teorier och tips?
 5. Det kan jag faktiskt inte svara på då det inte var jag personligen som demonterade den mekaniska disken och fick igång datorn igen - men jag vet så mycket att den mekaniska disken fysiskt togs ur datorn.
 6. Tack för det tipset! Kan det vara ett fel på hårddisken som gjorde att datorn stannade eller är det troligare med något annat fel? SSD-diskar är väl vanligtvis "tåligare" än mekaniska hårddiskar?
 7. Den mekaniska hårddisken gav upp långt tidigare och därefter har jag bara använt datorns SSD på 128Gb. Jag är därför säker på att filerna ligger på den disken. När det gäller ett externt kabinett så behöver jag bara kika efter kontakten PCIe? M.2 är en beteckning som förekommer en hel del, följt av fyrsiffriga koder som anger någon form av format - är det något jag behöver ta hänsyn till? När jag installerat min disk i ett sådant kabinett så fungerar enheten i princip som mina andra externa hårddiskar då? Jag har ingen aning om vad som fick datorn att lägga av men den tvärstannade bara och skärmen blev svart när jag satt och arbetade på datorn. Efter det gick det inte att starta alls.
 8. Min Imac 27" 2013 el. 2014 gav upp för ett par dagar sedan, ingen aning om vad felet kan vara men den visar inga som helst livstecken. Ett antal viktiga filer gick förlorade. Filerna ligger på den interna SSD-disken, en del av datorns Fusion Drive, vilken inte riktigt tycks se ut som andra SSD-diskar jag sett. Min förhoppning är att disken är oskadad och att jag skall kunna rädda över dessa filer till en nyinförskaffad iMac. Är detta möjligt med hjälp av någon form av externt kabinett eller liknande där jag kan montera disken och ansluta via t.ex. USB och hitta mina filer? Kan det vara så enkelt tro? Jag hoppas någon här på forumet kan upplysa mig om vad jag behöver skaffa och hur jag går till väga.
×
×
 • Skapa nytt...