Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

JohnBlund

Medlem
 • Antal inlägg

  27
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

6 Neutralt

Om JohnBlund

 • Medlemstitel
  På gång
 1. Skrev fel först, det är inte texten som blir ljusare utan själva ikonen, men ja, klipper jag ut en annan fil så får den första jag klippte ut normalt utseende igen.
 2. Nej det är ju inte riktigt sant. Texten på filnamnet till den urklippta filen blir lite ljusare i färgen för att markera att den är urklippt.
 3. Själv har jag använt Windows hela mitt liv, nåja, inte hela mitt liv, men sedan 1993 eller nåt sånt. Sen har jag sedan 1996 eller nåt sånt kört olika varianter av Linux till och från eftersom jag var nyfiken på alternativ. Sedan 2011 så ville jag testa Mac så jag köpte en MBP, men min ekonomi vände så jag sålde den efter bara 7 månader. Älskade den dock. Sedan var jag tillbaka på Windows och Linux till och från till förra året så jag köpte Mac mini 2018. Efter alla år med Windows och Linux så är man van med att CTRL-knappen är väldigt viktig. Det blir väldigt omtumlande då med Mac som istället har CMD-knappen som den "viktiga" knappen. Inte bara det, den sitter inte där CTRL-knappen normalt sitter, så det gör "knapp-minnet" helt förstört, så man kan inte bara utföra normala kommandon som man är van med. Av den anledningen så har jag via system preferences och keyboard kastat om knapparna CMD och Control. PÅ så sätt kan jag använda den vanliga platsen för Control, men få betydelsen av CMD på MacOS.
 4. Inget märkbart händer i alla fall, d.v.s. inget jag bryr mig om.
 5. Ursäkta, jag som blandar ihop lightning och Thunderbolt. Det har ju trots allt väldigt liknande namn om man ser till betydelsen Varför borde inte kommandon vara detsamma på alla operativsystem? Jag inser att det troligen aldrig kommer inträffa, men vore det inte mycket enklare för alla om man kunde sätta sig på en Windowsdator, en Mac eller Linux och använda samma kommandon? Ser inte varför det skulle kunna vara något negativt. Borde alla i hela världen köra på samma sida? Ja, varför inte? Är ju bara en fördel när man förflyttar sig mellan länder. Körde i somras i England och visst gick det, men inte utan att man kände sig nervös och var nära på att göra ett misstag. När det gäller mat så tycker jag däremot att det är bra att olika länder har olika mat. Gällande språk däremot så skulle jag absolut föredra om alla i världen pratade samma språk och då förslagsvis engelska.
 6. Jag har bara kört Anroidtelefoner sedan första Samsung Galaxy kom ut. Har aldrig varit med om att sladd eller kontakt gått sönder. Dock har jag aldrig använt en telefon längre än 2 år innan jag har bytt. USB-C var att stort kliv upp. Att inte behöva bry sig om vilket håll man vänder är så klart bra och så borde det varit redan från början, men nu är det i alla fall så. Idag har väl i stort sätt alla Android USB-C (om man köper en ny telefon) så behöver man en laddare om man glömt sin egen så är det inga problem. Men kollar man på en modern Mac så har de ju kombinerad lightning och USB-C. T.ex. min MacMini 2018 har så, så då vore det ju lämpligt om iPhones också kör med det.
 7. Tror många likt mig är uppvuxen med PC. De som är "så gamla" som mig började med DOS och sedan Windows 3.11 efter det. Vi var vana med att göra allt via tangentbordet. Jag hade önskat att det fanns en standard för många tangentbordskombinationer. Ja det finns i princip en standard och det är den som både Windows och alla Linuxdistributioner använder. MacOS går tyvärr mot strömen. Inte bara på tangentbordskombinationer, men sådant som att USB är standard, men Apple väljer lightning istället. Hela världens mobiltillverkare (och dom är väldigt många) använder USB av något slag, men apple går emot strömen. Jag minns innan smart phone tiden, då var det ett helvete. Någon hade Nokia, någon hade Alcatel, någon hade Ericsson osv osv och ingen laddare passade till den andre. Tack och lov kom USB-standarden för laddning och alla tillverkare i hela världen följde efter utom Apple som vägrade gå med på den standarden. Känns som "suck", varför inte bara göra som alla andra så att vi slipper problem? Det är inte direkt så att lightning erbjuder något som inte USB-C gör, så varför?
 8. Tack, det funkade mycket bättre än hummels förslag Aningen krångligare än Windows, men jag ska nog kunna vänja in det efter ett tag.
 9. Det funkar inte för mig för att flytta filer. Markerar en fil, trycker command+x byter fönster, trycker command+v, inte ett piss händer. command+backspace funkade dock, men nu när jag ändå använder Presbutan för att kunna ta bort filer med vanliga deleteknappen så fortsätter jag nog med det.
 10. Jag använder både MacOS och Windows och tycker båda har sina fördelar, men det finns uppenbara brister i MacOS. T.ex. kan jag inte ta bort en fil i finder genom att markera den och trycka delete. Vad är det för dumheter? Alla vet att knappar på tangentbordet är mycket snabbare än att högerklicka på en fil och välja delete. Har försökt att hitta någon inställning för detta men misslyckats. Var tvungen att lägga in en app för det som heter Presbutan. Tack och lov löser det problemet, men att det inte finns inbyggt är ju helt galet. En annan sak som jag inte hittat en bra lösning på är klippa och klistra filer eller text. I Windows kör man tangentbordskombinationen CTRL+X för att klippa ut och CTRL+V för att klistra in. Detta funkar inte med MacOS. Läste någon gång för ett tag sedan om hur man kunde göra istället, men funktionen var inte den samma så jag glömde bort det. Kan tillägga att de funktioner jag nämner även funkar i Linux, men alltså inte MacOS. Någon som har en bra förklaring på varför Apple inte vill lägga till detta? Det vore konstigt om de inte jämför sitt os med Windows och Linux, för det gör dom säkerligen och då borde detta vara funktioner som dom borde lagt till för 15 år sedan.
 11. Funkar helt utmärkt redan. Enda problemet jag egentligen hade var 1. Krångel med externt grafikkort som var ett känt problem. Det löstes med patchen till uppdateringen och 2. ett 32-bitars program som slutade att fungera, men det är ju inte Apples fel. Men allt funkar fint fint nu.
 12. Tycker det är löjligt svar. Är det så mycket jobb för dom att de lägger ner för alltid för alla kommande Mac användare?
 13. ronny... ja jag har ju haft problem med Externt grafikkort vilket verkade vara ett verkligt problem specifikt för min modell, radeon 580 och där har det släppts en första uppdatering till Catalina som tur är.
 14. Nåja, jag fick lite problem till en början efter uppdateringen, men det visade sig inte alls vara relaterat till Catalina i sig och det löste sig, så jag är nöjd att min Mac mini 2018 nu kör på det senaste operativsystemet.
 15. Catalina har som det redan nämnts här inte stöd för 32-bitars program. Någon visade hur man kan ta reda på vilka program som är 32-bitar och 64-bitars och då antar vissa att alla dessa 32-bitars program kommer sluta att fungera, men är det Appleprogram så antar jag att de uppdateras till 64-bitar under uppgraderingen till Catalina så att det ändå inte blir några problem.
×
×
 • Skapa nytt...