Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Wilmer

Medlem
 • Antal inlägg

  10
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

3 Neutralt

Om Wilmer

 • Medlemstitel
  På gång

Profil

 • Plats
  Stockholm

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2017
 • Appleprylar
  Macbook pro 13”, iPhone XS
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Pacifist was unable to open the file “Pictures.dmg”. Please make sure this is a file type that Pacifist understands "imageinfo failed - avbilden kändes inte igen"
 2. Det finns alltid en tid då man inser att man har försökt allt i sitt egna arsenal att lösa ett problem utan framgång, jag är där. För ett tag sedan valde min Macbook Pro att totalt tvärdö, bootloop och allt vad den hade för sig. En totalreset av system gjordes via en bootable Ubuntu, jag har en tråd om detta sen tidigare. Innan jag drog magneten över hårddisken så skapade jag avbilder av det enda jag ville behålla på datorn, det var mitt bild-album. Detta gjordes genom Recovery mode och dess hårddiskverktyg. Jag tog tre avbilder på samma mapp för att vara på säkra sidan. "Mappen" är den filtyp som OSX kallar "Photos Library", och ligger i Macintosh HD⁩ ▸ ⁨Användare⁩ ▸ ⁨Wilmer⁩ ▸ ⁨Bilder⁩. Dessa DMG avbilder sparades på ett 32gb usb och flyttades över till en windowsmaskin. Värt att tillägga är även att dessa avbilder är 27,44gb styck. När jag tog tillbaka avbilderna på macen och dess helt fräsha installation av osx blev jag promptad med att "Avbilden kändes inte igen", samt en där felet var "Skadad avbild", detta är även anledningen till att jag tog ett flertal avbilder då skapandet frös den första gången jag gjorde det, men följande gånger fick jag en grön bock vid slutet av avbild-skapandet. Min fråga är Vad kan jag göra för att montera dessa avbilder alternativt öppna dem och hämta den data som bör ligga sparad? Är alla tre avbilder körda? Är detta en fråga bättre ämnad åt en professionell dataåterskapare? Jag har försökt det mesta i terminalen kring hdiutil och den manuella vägen att montera avbilderna. hdiutil attach - verbose på den avbild jag vet gav grön bock ger: fdisk på samma gröna avbild ger: Tacksam för all hjälp och input!
 3. Jag tror jag har löst det. Om någon har liknande problem i framtiden så förklarar jag här hur jag gick till väga. Jag laddade ner denna moddade version av Ubuntu skapat för dessa macbooks. Installerade det via min Windows desktop och Rufus på usb minnet. Fick en bootable live usb som jag sedan stoppade in i macen. Notera att jag har en 32 gig usb som hade 26,6 GB kvar av 28,6 användbara. Alltså krävs inte ett så speciellt stort usb. Helt vanliga inställningar, fat32 med 16kb klusterstorlek. Väl inne i macbooken startar jag den med Option och väljer usb minnet i boot menyn. Ubuntu startar och ger ett val att öppna en "provversion" eller att installera, jag valde prova på, vilket tar dig in i Ubuntu, under applikationer finns "disks" där du finner alla hårddiskar kopplade till datorn. Valde volymerna och klickade minus. Vipps så var de borta. Starta om datorn och in i Internet Recovery för att formatera ssdn igen till APFS. Klart. Installerar just nu en ny kopia av macOS. Hoppas inte jag talar för tidigt, tack för all hjälp.
 4. Har försökt, ubuntu hade inte speciellt bra stöd för macens inbyggda tangentbord och trackpad, fick ingen respons alls. Har inte heller några usb-C tangentbord eller möss. Jag har tid hos Geniusbar på fredag, är lite rädd för att det kommer kosta en slant för något jag tycker jag bör klara av själv, ännu värre att jag blir utan datorn under en längre tid.
 5. I single user mode vid körning av /sbin/fsck -fy får jag tillbaka följande fel: *** Checking the container superblock. *** Checking the EFI jumpstart record. *** Checking the space manager. *** Checking the space manager free queue trees. error: sfqe_entry : (range 0x93eb140+0x4, xid 0x4835b6) : Range in free queue tree is not a vaid address range on disk error: Spaceman free queue tree of type [1] is invalid Space manager free queue trees are invalid. *** The volume /dev/rdisk1s1 could not be verified completely. Verbose mode fungerar inte alls med ett spam av "spaceman_free..." fel.
 6. Hade du ett iCloud konto kopplat till skolan? Använde sig skolan av någon form av moln-tjänst? Min första gissning, baserat på timingen, är att skolan har efter en månad nu tagit bort de profiler de kan ha haft på era datorer och därmed även data sparat på molnen/inom skolans profil. Bara en vild gissning😬
 7. Jag misstänker att jag är drabbad men serienumret är inte i intervallet, tyvärr.
 8. Inser att jag inte är duktig nog på Unix och den kommandotolken jag når när jag bootar till Gparted usb, något tips på var jag kan läsa mig till denna typ av rensning jag skall göra?
 9. Det lät som en väldigt intressant alternativ, behöver bara tömma hela disken, nuke it. Antar att det går att skapa en sådan Gpart sticka med windows och sedan putta in den i macen? Alternativet är väl att dualboota en Linux? Skall prova, tackar
 10. Hallå, ny här på forumet och lite halvt säker på var saker skall ligga men jag tror den ligger rätt här.😁 Till problemet... För ett par dagar sedan frös macbooken plötsligt och har sedan dess vägrat boota in till skrivbordet. Höll inte på med något speciellt utan surfade endast. Det handlar om en Macbook pro 13” utan touchbar, A1708. Efter ett par minuter av ingen respons från datorn startade jag om den via knapp. Datorn startar och ger mig ett äpple och en ”Förloppsmätare” - en progressbar. Inte helt ovanligt för datorn har alltid tidigare startat med en sådan, kanske lite skumt men har inte märkt av något tidigare. Förloppet når 100% och inget mer händer, datorn står bara och väntar, som att den inte vill lämna över från bootup till macOS, eller något sådant. Ett par omstarter senare så börjar jag läsa mig in på det och prövar de vanliga NVRAM, SMC, safemode lösningarna, ingen framgång. Inne i recoverymode och Disk Utility kör jag First Aid och får ett gäng fel på hårddisken, något i stilen med ”warning: inode_val”. Efter det ytterligare en reboot men inget. När jag klickar på installera om os X ber den mig skaffa 4 gigabyte till av plats, ssdn är nästintill full med endast 13,94 GB kvar, ytterligare 4,12 krävs. Nu är det så att jag kan inte köra First aid på samma hårddisk igen, för den ger mig att den inte kan unmounta disken, även genom Internet recovery. Jag köpte mig en usb-sticka i hoppen om att kunna installera en instans av macOS och boota från den, icke, utan vid färdig installation får jag samma gråa progressbar som laddar till 100% och stannar. Jag är även helt säker på att jag bootar ifrån USB enheten. USB stickan blev istället en backup av saker från ssd enheten på datorn i hoppen om att kunna omformatera hela hårddisken och skaffa ett helt nytt operativsystem. Detta verkar dock inte gå av den tidiare nämna anledningen att Macintosh HD volymen på ssdn inte vill unmounta sig, den verkar sitta där den sitter. Jag använder inte datorns egna Recovery program utan det man får av option+command+R. Har även hållit på med Terminal och kört diverse kommandon utan framgång. diskutil av alla slag med force verbet ger endast svar att volymen inte kan lätta, eller att den timar ut i väntan på att den ska unmounta. PS har sett att Macbooks av denna sort sålda mellan Juni-17 till Juli-18 återkallas av Apple pga felande SSD enheter. Min är köpt i dec-17 men täcks inte av de serienummer intervallet. Vad kan jag göra för att unmounta Macintosh HD volymen så jag kan återställa datorn? Finns det någon annan hum om vad som kan orska felet? Oerhört tacksam för all hjälp!
×
×
 • Skapa nytt...