Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pehe

Medlem
 • Antal inlägg

  21
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

12 Neutralt

Om Pehe

 • Medlemstitel
  På gång

Profil

 • Plats
  Södertälje
 • Intressen
  Datorer

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2019
 • Appleprylar
  iMac, Apple-TV, iPad. Funderar på iPhone...
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

165 profilvisningar
 1. Även om det går enkelt att fejka varifrån ett mail kommer så kan man gå efter vad som faktiskt står i mailet. Om man nu hackat din dator så skulle man ge specifika uppgifter, t.ex. bifoga din kontaktlista, diverse mail, foton, ja vad som helst på datorn som bara du vet finns på din dator eller konto. Eller fick du denna dubbelskärm som visade vad du tittade på och vad webkameran visade t.ex.? så att du kunde konstatera med säkerhet att det var din skärm och webkamera?
 2. kan rekommendera https://ipleak.net/ för att kontrollera att VPN är igång. Man får även se om man läcker via DNS och Webrtc
 3. Nu har jag inget behov av att streama Netflix via Airplay då det finns app i ATV (som blivit välidgt trög att starta sen några månader tillbaka) men intressant utveckling. Jag tror knappast det handlar om tekniska orsaker som de påstår. I Macrumors kommentarsfält nämns det att Netflix testar att skapa en billig tjänst för mobiler bara, då blir det ju logiskt att de inte kan streamas till tv-apparater, men då måste de ju i rimlighetens namn blocka chromecast också. Eller handlar det om nåt krig mellan Apple o Netflix tro?
 4. Pehe

  Retina OMG!

  Är bara tvungen att avreagera mig. Inga av mina vänner har en Mac så de tittar bara konstigt på mig när jag berättar om Retina, det är som om de inte alls är intresserade av att höra hur fantastisk Retina-skärmen är . Har nu kört iMac i 3 veckor och jag kan inte komma över hur jäkla fantastisk Retina-skärmen är! Nästan så man kan sitta och bara titta på skärpan och färgerna den ger. Antar att det sitter en ljussensor nånstans för ju ljusare det är i rummet, desto fantastiskare bild är det på Retinan. När jag kommer till jobbet får jag nästan sår i ögonen när jag är tvungen att arbeta med skärmarna där.
 5. Jo, så är det väl alltid med Apple. Men det är även en speciell känsla att skriva på dem. Jag är van sen årtionden att skriva på ett vanligt tangentbord och tyckte att Magic keyboard var bara jobbig, träffade inte rätt på tangenterna då det är helt platt. Men det tog en vecka så vande jag mig och började gilla känslan. Däremot klarade jag inte av att leva utan numeriska delen, så jag gick på Apples smarta taktik och köpte en sån. Det är såna som mig som Apple lever på Finns alltid folk som är villiga att betala...
 6. Ja, finns ju risken att disken går sönder och då är det inte mycket att göra med en iMac, förutom att lämna in den för dyra pengar. Jag har kollat på videos där folk plockar isär den och byter själva, men det är alltför mycket bök för en annan. Det går ju som sagt enkelt att köra MacOS på en extern SSD när/om det händer. Som iMarc säger så är det som jag förstår lite vanskligt att jämföra prestanda mellan en PC och en Mac då MacOS kan hantera hårdvaran bättre tack vare att den inte behöver ta hänsyn till många olika konfigurationer (så har jag förstått det i alla fall) Jag är själv ett par veckor gammal på iMac och Macvärlden öht. Så jag kanske inte ska uttala mig när jag blivit äldre kanske jag upptäcker nackdelarna
 7. När jag köpte min iMac för ett par veckor sen var jag lite skeptisk till Fusion driven. Roterande hårddisk kändes lite gammalt. Men den har en ruskigt snabb SSD-del som gör den riktigt snabb. Jag mätte med Blackmagic och får ut 1700Mbit (!) i sekunden jämfört med runt 500 på en vanlig SSD. SSD-delen i Fusion drive, 1TB som jag har är inte så stor, men än så länge har jag inte stött på några flaskhalsar. Jag testade installera Mojave på extern SSD (Samsung 860 1TB) och ärligt talat märker jag ingen större skillnad i daglig användning eller spel. Enda skillnaden jag märkte var att den externa SSDn vid en omstart startade lite snabbare, men ändå långtifrån så snabbt som en Linuxdistro (deepin i mitt fall) som tar typ 15 sekunder vid en omstart. Eller Windows 10 fdd. Så mina fördomar kom på skam om Fusion drive måste jag säga. Sen för hållbarheten så verkar gamla hårddiskar hålla ganska bra. Jag har en Seagate Nas med 3TB hårddisk som stått på dygnet runt i 5 år och den levererar fortfarande.
 8. Jag har noterat att en del installerar Linux i gamla Mac-datorer. Tänkte bara tipsa om en värdig kandidat ifall man funderar på det: Deepin Linux. Den är inte så jättekänd, även om den fått lite momentum senast året (i Linuxkretsar då) Helt oblygt har de kopierat mycket av MacOS stil och estetik. I mitt tycke den ojämförligt vackraste Linux-distributionen. Jag har kört den på en desktop och en bärbar gammal Windows-PC (från 2008) i snart ett år. Faktum är att det var estetiken från den som fick mig att köpa en iMac. Varför inte köra orginalet tänkte jag Det är en debian stable i grunden men de använder egenutvecklad GUI. Stabil, snabb och inte så resurskrävande. De har många bra egenutvecklade program också i sin app store. Gillar man spel så fungerar Steam Proton (som gör att man kan spela många Windowsbaserade spel, fast det är nog inte att tänka på i en gammal Mac ) Är man lite paranoid så kanske man ska undvika den då det är en kinesisk distribution från ett företag med sk "kopplingar" till regimen. Har blivit anklagade för att "samla uppgifter" men det visade sig vara en storm i ett vattenglas. Det de samlade in i sin appstore (som i princip är en websida) var samma saker som vilken websida som helst, skärmupplösning och annat ofarligt som skickades till kinesisk variant av google analytics. Men efter kritiken slutade de med det för att stilla de mest högljuddas oro. Den är open source så vem som helst med kunskap om kod kan gå igenom det. Deepin har funnits i många år (fast den har inte alltid hetat just deepin) men ingen har hittills hittat något värt att rapportera om. Deepin finns även på Manjaro och Antergos, om man föredrar Arch-baserad Linux. De har mig veterligen ingen närmare koppling till Deepin-företaget och fungerar bra. Den enda nackdelen är i deras, för övrigt väldigt bra, app store, det är att programmen där uppdateras till senaste versionen väldigt sällan. Jag laddar ner senaste versionerna av mina måstehaprogram som Firejail. Firefox, timeshift, thunderbird, Virtualbox från respektives sida istället. Sen är det en liten inlärningskurva på deras variant av kontrollpanelen som är lite originell, men man vänjer sig efter ett tag.
 9. Om spel är viktigt för dig och du har äldre spel på skiva som du vill installera så ska du inte installera Windows 10! Jag har gamla klassiker som BF Vietnam, Call of Duty 2 som jag för nåt år sen tänkte att jag ville spela igen av nostalgiska skäl (tycker inte de nya FPS spelen har samma feeling som dessa och andra äldre spel) Men tji fick jag så det stod härliga till. Windows 10 har nån jäla spärr som gör att äldre spel med såna där förbannade kopieringsskydd inte går att installera. Nu har jag inte provat de 15 andra spelen jag har på skiva, men misstänker att de är körda också.. Men i övrigt tyckte jag W10 var lite bättre än 8. Tills jag fick nån mardrömsuppdatering förra sommaren som gjorde att min W10 hamnade i en loop där uppdateringen misslyckas varje gång och den återställer, vilket tar en kvart varje gång jag kör igång windowsmaskinen. Förutom det så var det andra uppdateringar som misslyckades 😕
 10. Man vill ju som inte behöva byta telefon så ofta. Som nämnts så är det stödet till Bankid, Swish, banken, kreditkortsappar, nätverkshögtalare, för att inte tala om stödet till själva MacOS i iMac och ipad (men det sistnämnda kanske aldrig är nåt problem?) integrationen i Mac-världen är viktig för min del. Det som oroar ifall man skulle köpa en så i sammanhanget gammal telefon är att man efter ett eller två år har en telefon som man bara kan messa och ringa med typ. Fast nu när jag skriver det så inser jag att det är nog lika bra att lägga på ett par tre tusenlappar och köpa en i7 eller i8 åtminstone. De borde ju ur den synpunkten hålla åtminstone 3-4 år tänker jag mig.
 11. Jag går i samma tankar efter att ha ha köpt en iMac och sen tidigare hade en ipad och Apple-TV, lika bra att gå hela vägen så att säga. Hittade denna historik över hur länge olika modeller fått uppdateringar. Finns ju inget som säger att det gäller framtiden i och för sig, men ger en hint kanske. https://www.businessinsider.com/apple-ios-10-iphone-software-update-2016-9?r=US&IR=T&IR=T
 12. oops, där lös min okunskap igenom 😕 Det finns ett webgränssnitt men det finns inget om att partitionera hårddisken. Men tack vare din input om det jag inte förstod, att det i princip är en egen dator så kom jag på hur jag skulle göra. Jag var i min okunskap rädd att Mac skulle formatera hela disken och använda allt till Time Machine, dvs formatera och låsa den för annat. (disken var till och med 3TB vilket jag glömt bort köpte den 2014 konfigurerade den och sen körde jag bara på) Hursomhelst. Jag gjorde en fabriksåterställning via webränsnittet. laddade ner Seagate discovery tool för Mac så att disken skulle upptäckas av MacOs. Skapade användare med lösenord. Då blev det en mapp för den användaren på nätverksdisken var backuppen hamnar, resten kan jag använda som vanligt för annan lagring. Valde Nasen som backupenhet i Time Machine. Fick logga in med användaruppgifterna jag skapat och sen började TM göra sin backup! Problemet löst! Tack för hjälpen!
 13. Jag har sen tidigare en 2TB Seagate-40E4C5 kopplad till routern med nätverkskabl från Windowstiden där jag lagrat diskavbildningar, foton osv. Den syns via nätverket i min iMac. Jag kan kopiera filer fram och tillbaka, titta på foton och filmer, den fungerar som den ska med andra ord. Men nu skulle jag vilja partitionera den där jag gör en del till Time Machine och resten för att lagra annat. Jag kan ange den som backupdisk i Time Machine, men om jag väljer den så antar jag att den tar alla TB i anspråk? och det är lite overkill känner jag. Jag kan inte hitta något sätt att formatera och partitionera den via Disk Utility, den syns inte där. Tog ner Seagate Toolkit, men den hittar inte den heller. Antar att den bara kollar USB-portarna. Är det så enkelt som att man inte kan formatera eller partitionera en nätverksdisk? Via nätverket i alla fall, antar att jag kan köpa en USB-B till USB-B sladd och köra den vägen för den lär väl bli en vanlig extern hårddisk då..
 14. Tack för svaret Raphael. Då förstår jag bättre. Jag fortsätter som admin helt enkelt.
 15. I Windows har jag i många år kört som standardanvändare. Det är ganska bekvämt och enkelt då det kommer upp en simpel popup där man skriver in det förvalda adminkontots lösenord när något administrativt ska göras, eller högerklickar och använder "kör som" (jag kan dock inte hitta någon motsvarighet till "kör som" på Mac) Jag har nu förstått att MacOS är av naturen mycket säkrare även i ett adminkonto, men för sinnesfridens skull funderar jag på att köra standardkonto även i min iMac. Särskilt nu när jag ännu är nybörjare på Mac. Har kollat runt lite för att försöka förstå hur det funkar i MacOS. Är inte helt på det klara med om det är lika enkelt eller inte. Men kan man säga att att det är likvärdigt? Jag kan köra allt i ett standardkonto så länge jag anger admin-lösenordet? Eller måste jag för någonting logga in på adminkontots skrivbord så att säga? Sen det här med gästkonto, förstår jag det rätt att man kör i praktiken en sandlåda? allt som sker i det lagras tillfälligt i en mapp som försvinner totalt när man loggar ut från det?
×
×
 • Skapa nytt...