Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

William A

Medlem
 • Antal inlägg

  12
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

2 Neutralt

Om William A

 • Medlemstitel
  På gång

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Det gäller dock att isolera felkällan innan man jagar ny GPU eller pensionerar trotjänaren så inte felet är något annat.
 2. Nja, om det handlar om iMac 2011 (finns två av dessa i eget hushåll) så är det inte helt enkelt med vad man bör göra. Visserligen är det en iMac modell där det faktiskt går att byta/uppgradera grafikkort men alternativen kan vara knepigare. AMD/ATI grafikkorten från denna tid är lite känsliga och sägs ge upp lite random efter ett antal år (har inte upplevt det själv ännu men det finns en del på nätet kring just dessa kort). Hursom om det är GPUn som håller på att ge upp så har du två alternativ om du bestämt dig för att fortsätta med denna nu 8 år gamla klenod. Antingen försöker du få tag i ett liknande begagnat AMD/ATI kort som har suttit i en motsvarande iMac. Då vet du inte hur långt den har kvar tills den säckar ihop också samt att du är fortfarande fast på High Sierra (dvs 2 Mac OS releaser efter nuvarande Catalina). Nästa år, vanligtvis i oktober upphör Apple High Sierra säkerhetsuppdateringar för denna maskin. Den blir obsolet men kan ju funka ändå. Spendera inte för mycket pengar på ett begagnat ATI/AMD GPU bara. Ebay och Amazon är ställen att kolla in. Det andra alternativet är att skaffa sig ett begagnat Dell/Alienware (OBS viktigt) Nvidia GPU av Kepler arkitektur (tex 765m, 770m, 780m) på tex Ebay eller Amazon. Dessa har passande MXM slot och Apple använde Nvida Keplerbaserade GPU:er fastlödda på kretskortet i iMac 2013 men aldrig MXM. Dock är det så att det finns drivers i Mac OS som stödjer Kepler direkt så att det går att trycka dit ett Dell/Alienware anpassat kort (failure om kortet är anpassat för andra tillverkare) av ovan nämnd sort och din iMac startar upp med skärmbild, men utan bootscreen eller brightness kontroll. Lite trasslande med bildutgångar via Thunderbolt om det är viktigt samt att Target display mode inte heller kommer att funka. Men du kommer att kunna köra lite mer grafiktungt även om dessa kort också är passé. Du kommer även att kunna uppgradera till Catalina via Dosdude1:s patch med en del krångel. Vidare kan du emulera screen brightness via en app i appstore samt tex inställer rEFInd boot manager som tröst för boot screen om du avser köra flera operativsystem. Se dock upp. Det finns många Kepler kort på marknaden som marknadsförs som att de suttit i en Dell/Alienware men inte gjort det då blir det svart i rutan. Hursom vad jag försöker säga är att det mesta går, men det är inte en helt rak väg om din GPU gett upp på din 8 år gamla burk. Ett annat alternativ är ju att hitta en något nyare burk, kanske en iMac 2013 och uppåt. Vill du läsa in dig på ämnet så finns en tråd med typ 143 sidor om just GPU upgrade av iMac 2011 på Macrumors.com under forum, hardware, iMac. Räkna med typ 1.000 - 2.000 kr eller tom mer beroende på.
 3. Vad jag kommer ihåg så hade High Sierra Installationsprogram på usb. Startade upp med shift så jag kunde välja usb-stickan. Sedan valde jag att formatera intern HDD som journaled HFS (std för HDD). Viktigt att det är hela disken som formateras, inte bara den gamla systempartitionen. Därefter nyinstallerade jag High Sierra på den externa SSDn. Då fick jag en ny recovery-partition och ett nytt HS. Allt hade så att säga flyttat ut till SSD. Jag såg även till att SSD blev en APFS disk. Systemet går igång på 12 sek. Jag har lite filer på den interna HHDn men den är som om den vore någon typ extra disk bara. Kan nämnas att jag kör time machine på extern HDD sedan tidigare. Hursom inget problem med startup. Inga badbollar eller häng.
 4. Nej, att det finns en dold recovery partition på SSD är inte problemet. Det som eventuellt kan vara ett problem är om du har en sådan dold recovery partition på din interna HDD (APPLE HDD) i din lista. Om nu din burk gett sig sjutton på att leta efter startskiva på den interna APPLE HDD som första försök att hitta något att boota ifrån och den inte hittar det, så kan du hamna i recovery på HDD om du har en sådan dold partition där. Jag rensade min HDD helt sopetom och har använder den externa SSDn som startskiva och där finns även recoverypartitionen vilket är bra. Kolla alltså istället din APPLE HDD och ta bort recovery partitionen där om den finns. Ser att du har Time machine där även. Jag har som sagt min interna HDD som ren lagringsplats utan någon systemfunktion alls. Som sagt jag antar att det kan trassla om systemet letar startskiva på intern HDD och inte hittar det men hittar intern recovery men det kan ju alltid vara något annat.
 5. Har du tagit bort den dolda recovery partitionen på din HDD? Om inte så kan den vara en bov. Kör själv med extern 1TB SSD via Thunderbolt 1 på min iMac 27 2011 utan problem, men det är med rensopad HDD och med dold recovery partition på den externa SSD:n.
 6. Västra Götaland har hand om alla läns IT. De är så att säga IT Shared Services och IT funktionerna från Luleå till Malmö är anställda av VG.
 7. Det blir ju den mac os version som burken skeppades med om systemet inte hittar någon recoverypartition. I detta fall Mountain Lion på 2012 modeller. Bättre då att starta med en usb-sticka där man laddat på senaste systemet som funkar på maskinen. Kräver ju att man har annan maskin tillgänglig för att ladda ner typ Catalina (i detta fallet) och få på det på stickan.
 8. Kör själv en thunderbolt 1 kopplad extern 1TB Samsung SSD på min iMac 27 2011. Funkar toppen att boota och köra systemet på. Den interna HDD:n på 1TB är mest en backup för lite filer. Inget krångel, inga begränsningar och inga badbollar.
 9. USB 3 kabinett för 2.5 tums SSD finns det gott om för billig peng. Sen är det bara att sätta i en intern SSD i den.
 10. Det stämmer dåligt. Jag kör iMac 27 2011 med extern 1TB SSD med APFS via Thunderbolt som startskiva med High Sierra på. Det fungerar toppenfint. Inga som helst svårigheter eller problem som beskrivs. Det som gäller är att hitta ett Thunderbolt case till bra pris. Resten är inte mer komplicerat än att installera om mac os. Det funkar precis lika bra som intern disk. Inga särskilda förhållningsregler ens med APFS.
 11. Kollade upp lite till på nätet. Det kan vara som jag skrev att kontaktblecket på kontakterna mellan dator och batteri har ärgat lite och behöver poleras/försiktigt skrapas. Det kan även vara att en komponent på moderkortet som styr hur batteriet skall laddas inte mår bra efter vattnet. Om denna har tagit skada så kan en del serviceverkstäder byta bara denna, men kanske måste får man byta moderkort för att få batteriet att ladda. Det kan ju även vara att batteriet har fått någon form av skada. Som sagt du bör kanske inte börja med att köpa ett nytt batteri i det fall det inte behövs eller om felet finns i annan komponent. Det finns flera bra videos på nätet om att försiktigt ta loss baksidan (med rätt skruvmejsel, pentalobe, ca 60 kr hos Kjell & Co, Teknikdelar, Clas Ohlson mfl) och hur man försiktigt kan ta loss batteriet. Om man gör det och försiktigt torkar/polera samt skrapar försiktigt med en fin pytteliten skruvmejsel eller gemända på kontaktytorna vid batterikontakten samt passar på att låta undersidan vara öppen något dygn så att eventuell sista fukt kan försvinna och därefter ansluta batteriet igen och kolla om det funkar bättre. Det finns även tips om en SMC reset som "nollställer" batteriladdningssystemet. Sök på SMC Mackbook Air så finns det en massa guider. Som sagt ta med föräldrarna i detta. De kommer att uppskatta att du tar initiativ, att du söker information, att du driver det hela, tar ansvar och är aktiv. Det är väl precis så man vill att sina barn skall vara.
 12. Det kan vara så att strömkontakt mellan laddare och batteri har ärgat lite pga vattnet som kom in i din Macbook Air, vilket då hindrar batteriet att ladda. Datorn känner av att det inte blir någon laddning. Jag säger inte att det är det som är problement, men det kan vara en orsak om ditt batteri fungerade väl innan händelsen. Om det skulle vara orsaken så kan man ta ur batteriet och eventuellt polera försiktigt på kontakten där batteriet ansluter till datorn. Om man inte har vana sedan tidigare av att felsöka inne i en dator så kan man ju tyvärr orsaka mer problem än man startade med. Det finns dock flera videos på detta på youtube om man söker. Problemet kan alltså i bästa fall vara att det är en kontaktpunkt mellan batteri och dator som ärgat lite av vattnet och det då kan vara enkelt för en servicekunnig person att ta bort locket, ta ur batteriet, torka ur och polera/finraspa de pyttesmå metallkontaktpunkterna på både batteri och där batteriets kontakt ansluter inne i datorn. Du kanske inte behöver köpa nytt batteri. Hursom det kan vara andra orsaker också, men det kan vara värt att kolla med en servicekunnig kring detta innan du köper nya batterier. Kolla även på nätet och youtube och sök på "water spill Macbook Air battery" och liknande. Det kan vara bra att om du försöker lösa det så gör det ihop med dina föräldrar. Jag tror att de uppskattar att du är drivande och försöker lösa problemet. :)
×
×
 • Skapa nytt...