MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

poi ran

Medlem
 • Antal inlägg

  98
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

15 Neutralt

Om poi ran

 • Medlemstitel
  På gång

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  ga-p55-usb3 16GB i7-870 AMD-7750 SSD Samsung 4K (Sierra) / Macbook Pro 4,1 Early 2008, 6GB RAM + 250GB SSD (El Capitan) / Macbook Pro 15" 5,3 Mid 2009 6GB + SSD (Mojave)
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Menar du med "lite"-versioner sådana där någon plockat bort onödiga "appar", eller menar du en enklare version av Windows 10 som typ bundlas med netbookar och andra svaga datorer? Jag gissar på det första, men min erfarenhet är att även om lite-versioner nog är lagliga (de kräver fortfarande en äkta version av Windows 10 Home eller Pro) kan de strula vid uppdateringar. Jag tycker inte heller det är värt besväret längre, det är mest på min 2GB netbook med 40GB ssd som jag har provat. Det som du kan fundera på är om du kan köra Windows 7, ska man bara spela kan det vara en bra lösning (beror lite på vilken årgång av Macbook Air du har antar jag). Är man bekymrad över att fullversioner av Windows 10 "spionerar" på användaren löses detta enklast genom att skapa ett lokalt konto inte knutet till microsoft.
 2. Det går att lagra hårddisken på Onedrive som extrabackup, men det är ett jämra bök. Och långsamt. Kanske man man lägga user-biblioteket där, med alla filer etc, som extrabackup alltså. Skall dock helst först komprimeras med lämpligt program så allt Mac-specifikt sparas. Rensa i datorn efter den fullständiga backupen, brukar vara en bra rekommendation, inte tvärtom. Som andra varit inne på, en SSD gör underverk. Skillnaden är helt vansinnig och att det sålts datorer efter 2010 med endast roterande diskar annat än i värsta budgetsegmentet är förvånande. Sen kan man diskutera om skillnaden är 2x, 10x, eller 50x, det beror på vad man gör. På en dator som inte kan cacha mycket, utan swappar not hårddisken pga lite minne (inte trådstartarens) kan det vara skillnad som...ja...saknar ord. Speciellt på en äldre dator, där hårddisk och filer fragmenterats (händer även HFS+/Mac om än inte lika mycket som NTFS/Windows), efter många skrivningar/raderingar - kanske på en nästan full hårddisk, kan det vara skillnaden mellan grovsopen och flera års trevlig användning. (Typ, vår Macbook Pro 2008, i det närmaste helt oanvändbar med roterande hårddisk och 4GB minne, funkar fantastiskt med SSD och 6GB minne) När jag uppgraderat brukar jag göra en fullständig aktuell backup med Timemachine och/eller Superduper, plocka ur den fungerande hårddisken (och spara den i lämplig kartong), montera den nya disken och återställa Timemachine till den. Då har jag både en säkerhetskopia, och ursprungsdisken, kvar, ifall den nya disken skiter sig per omgående, det borde räcka tycker jag.
 3. poi ran

  Hur bra kamera behöver vi?

  Det är nog så att för "gemene man" och även "gemene tekniknörd" är det redan, eller snart, så att uppgraderingarna av telefon inte är lika viktigt som förr. Jag körde alltid Custom-ROM på mina tidiga Android-lurar, betaversioner av både Windows och OSX, osv, men vitsen med det har minskat över tid. Stationära datorer har mognat, laptopar har mognat, även mobiler har väl i viss mån mognat som marknad. Nuvarande telefon gissar jag att jag kommer att ha tills den går sönder, alternativt Bank-ID slutar funka (men det är nog många år bort), men när jag väl ska köpa en ny mobil kommer jag nog att jämföra kamerafunktionerna och komma fram till att de flesta är tillräckligt bra. Angående "hårdvarurace", gällande CPU (4x2.2GHz (2.6GHz klockat)), GPU som klarar de flesta av dagens spel, RAM (2GB), lagring 16GB+128GB SD-kort, Skärm 5" 1920x1080 OLED, etc är min galaxy S4 mod i9506 från 2013 fortfarande helt ok prestandamässigt, undantaget just kameran. Jag kan inte påstå att min S7 känns speciellt mycket rappare, och inte heller min brors S9. Snarare är det internethastigheten som ibland (men sällan) är ett problem, och där är det snarare mobiloperatören än mobilen som spelar roll. Sedan är det såklart så att i benchmarks ser man stora skillnader speciellt som alla nu gått över till 64bit, men även om det här ger smartare software i mobilerna så är det tveksamt om folk flest uppdaterar just för kameran. Jag tror inte jag känner någon som ens talar om kameran längre, de antas bara funka liksom.
 4. poi ran

  Hur bra kamera behöver vi?

  Mobilkameran är måhända inte lika bra som en systemkamera (jag har en Nikon av billigare snitt), men den har som sagt fördelen att den alltid är med, och är tyst och snabb. Min spegelreflexkamera är snart en relik från en svunnen tid, med sitt klick-tjoff-bild-tjoff-klickande. Gemene man har ju dessutom ännu inte 4K-skärmar till datorerna och jag måste säga att när jag skaffade en bra skärm såg jag hur "dåliga" mina mobilbilder från 2009-2012 var, trots 5-8MP. Tycker dock fortfarande att min Galaxy S4 (2013) tog väldigt bra bilder på mina senaste soliga sommarfjällsemestrar. Fast just i sådana lägen vill man kanske ha zoom-möjlighet också. Tittar man endast på bilderna i mobilen kan det vara svårt att se hur de "egentligen" ser ut, med en skyhög PPI (min S7 har 2560x1440 på ca 5" och en PPI på 577) ser allt ju väldigt skarpt ut - men smått.
 5. poi ran

  Hur bra kamera behöver vi?

  "Tillräckligt bra", och det är ju något som varierar människor emellan. Jag nådde den gränsen med min 2016 års Galaxy S7, den fokuserar snabbt och tar bra bilder även inomhus. Min tidigare Galaxy S4 (2013 års modell) tog typ lika bra bilder utomhus men dåliga inomhus - slutartiden var så lång att barnen bara såg ut som suddiga spöken mest hela tiden. Jag tröttnade och bestämde mig för att nästa mobil (som då blev en S7) skulle ha bra kamera, det var mina barn värda. Så även om kameran är viktig för mig så tror jag alla vettiga mobiler numera har kamera som jag skulle vara nöjd med. Visst skulle det vara kul med optisk zoom, bättre makroläge, men det är inget jag skulle ta fram stora plånboken för och uppgradera just nu.
 6. Google Maps kan ju "förladda" en karta om man så vill, det har jag gjort när jag seglat och inte alltid har täckning. För bilnavigering använder jag Waze. Första gången man startar vill den ta hem språkpaket, etc, så då drar den lite mer men det fixar man ju hemma när man har Wifi. När man väl kör drar den försumbart. Har Halebop 2GB, kör glatt med Waze varje dag ca 4 mil, och även längre sträckor när så behövs. Kör kartan i 2D-läget, tycker det är enklare än 3D-läge. Waze visar ibland tips på restauranger om man står still vid rödljus, men jag tycker ändå Waze är överlägsen av de jag testat (dvs, typ minst ett dussin olika navigatörer till Android).
 7. Finder är helt livsfarligt. Du verkar vid snabb anblick köra gammeldags skiva. Du har ett gammalt filsystem. Du har mest flyttat filer, inte skapat massvis nya? Bra, har du tur kan du köra recoveryprogram för att leta upp raderade filer. Vad du än gör, skriv inte mer på skivan. Boota från extern hårddisk, osv. Ser nu att det finns Bootcamp installerat. Klarar inte Photorec eller liknande HFS-partitioner? Man kan hur som helst prova att boota Windows från bootcamp och därifrån försöka rädda de raderade filerna. Men gör i sådana fall inget i panik, ta det lugnt osv. https://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
 8. poi ran

  Öppna gammal Word-fil

  Överlag kan LibreOffice rekommenderas. Väldigt bra på att öppna mer eller mindre obskyra format som MS Word eller nyare Pages inte vill kännas vid längre. Bättre än OpenOffice är min erfarenhet. Ska klara .wps , fast man vet ju aldrig hur formateringen blir. Vill man vara helt säker på att det blir som det ska får man nog köra antingen en äldre Windows virtuellt, eller OSX Snow Leopard virtuellt (för att kunna emulera PPC-program automagiskt), eller Sheepshaver för att köra ännu äldre Mac-program under OS9. Då kan man ju köra gamla versioner av exempelvis MS Works och få det att se ut som det ska, eventuellt exportera till andra format. Senaste versionen av LibreOffice 6.2 finns gratis på https://sv.libreoffice.org/ http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/6.2.0/mac/x86_64/LibreOffice_6.2.0_MacOS_x86-64.dmg http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/6.2.0/mac/x86_64/LibreOffice_6.2.0_MacOS_x86-64_langpack_sv.dmg
 9. En Imac ger ju rejält mer kraft än burken du har. Vi har typ en likadan som du, early 2008, den blev markant bättre av 6GB minne istället för 4GB. 6GB verkar vara max för modellen. Men det kostar rätt mycket (£55 just nu på Amazon.co.uk om jag ser rätt) att skaffa en 4GB-DDR2 SODIMM så det är nog inte värt att uppgradera om man inte är väldigt kär i burken. Många menar ju att tangentborden på early 2008 är skönare än på senare unibody-macar. Men att öka från 4 till 6GB gjorde väldigt stor skillnad. SSD gjorde ännu mer skillnad, men det har du ju redan. Angående El Capitan så är det nog inte värt att uppgradera till nyare, med stor sannolikhet tappar man Wifi, om man inte skaffar annat nätverkskort/USB-adapter.
 10. poi ran

  Hur öppnar man .RAR-filer?

  Jag har flera gånger stött på diverse RAR-arkiv som av olika (för mig okända) anledningar strulat att packa upp på Macen. I synnerhet rar-arkiv som består av flera filer. Keka är ett av de bättre alternativen, så det kan även jag rekommendera, The Unarchiver, Archiver (men jag kör någon äldre version, numera kostar Archiver rätt mycket pengar tror jag), Dr Unarchiver (innan App store tog bort den pga Malware) är andra jag kört med ganska lyckat resultat. The Unarchiver är ofta mer uppdaterad och har fler funktioner direkt från tillverkarens hemsida, där nånstans finns även The Archive Browser har jag för mig. Apples App Store sätter en del begränsningar påstås det. https://theunarchiver.com/ Dock, arkivprogrammen på MacOS kan inte helt ersätta exempelvis Winrar eller 7zip på Windows. Jag kör Windows virtuellt och det är rätt ofta jag får byta till Windowsfönstret för att titta på arkiv, välja vad som ska extraheras (Macprogram vill gärna extrahera allt), var det ska hamna, om jag vill packa solida arkiv med recovery record och kryptering etc. 7zip är ju gratis, jag har länge hoppats på en port till Mac, men det verkar inte bli av.
 11. Jag får väl svamla mig in med att försvara äldre datorer och dess existensberättigande Vi har nästan enbart äldre Macar, med 6-8GB minne och SSD snurrar de på bra. Man behöver inte "experimentera" med High Sierra, eller liknande, men jag kör Mojave (10.14) på en 15" av samma årsmodell som din, funkar fint vad det verkar. På en årsmodell 2008 kör vi El Capitan, en del program i senaste versioner funkar inte längre, men det spelar inte så stor roll. Min "huvuddator" är i huvudsak från 2010, jag skulle vinna ganska lite på att köpa en ny Imac, visst har nya Imac snabbare CPU, minne och lagring, men man får se vilka behov man har. I dagsläget funkar dock MacOS rätt dåligt med 4GB minne och mekanisk hårddisk, vår 2008-dator var ren katastrof innan vi uppgraderade från 4GB till först 6GB minne (gjorde stor skillnad) och sedan SSD (enorm skillnad). Så >4GB minne och SSD tycks, baserat på vad jag själv anser..., vara ett minimum idag. Med tanke på priset för nyare Macar, och att du verkar nöjd med din stora skärm, så hade jag själv nog satsat på att maxa minnet till 8G (om det inte redan är gjort) och lägga in en SSD på 1TB eller vad som kan vara lämpligt. Vill man inte göra det själv tycker jag att det borde finnas nån firma som löser åtminstone SSD-biten för 2500-3000. Minne borde kosta kring 1000kr (inklusive montering). Man kan ju tycka att typ 4000kr är rätt mycket att kosta på en snart 10 år gammal dator, men den kommer att få ett gigantiskt lyft om den i dagsläget endast har mekanisk hårddisk. En lösning många valt med lagring på äldre Macbook är att skaffa en mindre SSD för system och program, och montera en rejält stor (2TB exempelvis) hårddisk för lagring internt i macbooken istället för DVD-läsaren. Mycket snabbare och smidigare än att ha extern lagring via USB, om det nu är det man har alltså. Har man stora lagringsbehov är SSD i dagsläget fortfarande en smula dyrt. Ett system baserat på Core2duo-processor är såklart daterat vad gäller processorkraft, men ägnar man sig mer åt att "sortera" bilder än timmar åt diverse tunga filter och konverteringar så kommer man rätt långt med mer minne och SSD. Som sagt, allt beror på ens behov. APFS behöver jag inte för egen del, HFS och NTFS får duga (om man pratar filsystem), dessutom har äldre macar bättre tangentbord...kan man tycka. Osv.
 12. poi ran

  Installera El Capitan på 10.6.8

  Dosdude1 har ju sin patcher som kan ladda ner och installera High Sierra Installer, exempelvis, på en sticka. Fast det kanske inte heller går att köra på 10.6.8 eller vad du nu har. High Sierra borde kunna funka på din burk, men osvuret är bäst. Eventuellt kan även Mojave funka, men det kanske man inte ska experimentera med på osupportade burkar innan man fått igång maskinen ok. http://dosdude1.com/highsierra/ Är du inloggad i app store och har alla uppdateringar? Då borde länken till El Capitan från apple funka, kan man tycka. Men visst kan det strula, förr i tiden innan jag hade stabila system fick jag ibland tanka hem installationsfiler från numera förbjudna sajter. Det är iaf helt vansinne att inte Apple erbjuder bättre möjligheter för folk med äldre system att uppgradera smidigt, nu är OSX erbjuds gratis till macägare.
 13. poi ran

  Randig skärm under uppstart

  En del Macar har dubbla grafikkort, om då det ena fallerar (vanligen det diskreta/snabba) kan man ibland tvinga datorn att bara använda det integrerade (i CPU exempelvis) grafikkortet. Jag har inte provat det på din modell, och vet inte hur man gör där, men min Macbook Pro 2009 kan skifta mellan nvidia 9400 och 9600 tror jag. Jag kör hur som på det långsammaste, det ger bättre batteritid och jag märker ingen skillnad i dagligt användande (spelar ej). Nyare macar med dubbla gpu byter automagiskt mellan dem efter behov. Program som gfxCardStatus (https://gfx.io/) eller liknande har förut kunnat blockera det diskreta grafikkortet, vilket kan vara bra om det just råkar vara det som strular. Kan vara värt att prov om det funkar även i nyare MacOS. Att spel kraschar kan indikera att det diskreta kortet är boven.
 14. Ska man bara använda ett tag kan man nog installera Windows 10 utan nyckel, den börjar väl inte "klaga" på allvar förrän efter en månad eller så?
 15. poi ran

  Sanslöst långsam iMac..

  Det där kan jag numera skriva under på. Jag har ofta varit under 10GB såklart, men härom dagen kom jag ner på 0 fritt, då en nedladdning gick bärsärk och lade in 40-50GB i nerladdningsmappen. Datorn blev totalknäpp, fick flera felmeddelanden om att diverse .db-filer inte kunde skrivas och jag kunde knappt starta om burken trots att jag raderat filer. Efter omstart hade den tappat bakgrundsbilden och vad det verkar flera andra inställningar. Tog det säkra och återställde hela startskivan från Timemachine, för datorn var verkligen helt tokig även efter att jag återfått 40-50GB fritt. MacOS verkar inte alls hantera att helt få slut på diskutrymme. (Vid sådana här tillfällen är man glad att ha en intern snabb hårddisk att återställa från istället för en (gällande min burk) slö USB-backup)
×