MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

poi ran

Medlem
 • Antal inlägg

  89
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

11 Neutralt

Om poi ran

 • Medlemstitel
  På gång

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  ga-p55-usb3 16GB i7-870 AMD-7750 SSD Samsung 4K (Sierra) / Macbook Pro 4,1 Early 2008, 6GB RAM + 250GB SSD (El Capitan) / Macbook Pro 15" 5,3 Mid 2009 6GB + SSD (High Sierra)
 • Bytt från pc
  Nej
 1. poi ran

  Hur öppnar man .RAR-filer?

  Jag har flera gånger stött på diverse RAR-arkiv som av olika (för mig okända) anledningar strulat att packa upp på Macen. I synnerhet rar-arkiv som består av flera filer. Keka är ett av de bättre alternativen, så det kan även jag rekommendera, The Unarchiver, Archiver (men jag kör någon äldre version, numera kostar Archiver rätt mycket pengar tror jag), Dr Unarchiver (innan App store tog bort den pga Malware) är andra jag kört med ganska lyckat resultat. The Unarchiver är ofta mer uppdaterad och har fler funktioner direkt från tillverkarens hemsida, där nånstans finns även The Archive Browser har jag för mig. Apples App Store sätter en del begränsningar påstås det. https://theunarchiver.com/ Dock, arkivprogrammen på MacOS kan inte helt ersätta exempelvis Winrar eller 7zip på Windows. Jag kör Windows virtuellt och det är rätt ofta jag får byta till Windowsfönstret för att titta på arkiv, välja vad som ska extraheras (Macprogram vill gärna extrahera allt), var det ska hamna, om jag vill packa solida arkiv med recovery record och kryptering etc. 7zip är ju gratis, jag har länge hoppats på en port till Mac, men det verkar inte bli av.
 2. Jag får väl svamla mig in med att försvara äldre datorer och dess existensberättigande Vi har nästan enbart äldre Macar, med 6-8GB minne och SSD snurrar de på bra. Man behöver inte "experimentera" med High Sierra, eller liknande, men jag kör Mojave (10.14) på en 15" av samma årsmodell som din, funkar fint vad det verkar. På en årsmodell 2008 kör vi El Capitan, en del program i senaste versioner funkar inte längre, men det spelar inte så stor roll. Min "huvuddator" är i huvudsak från 2010, jag skulle vinna ganska lite på att köpa en ny Imac, visst har nya Imac snabbare CPU, minne och lagring, men man får se vilka behov man har. I dagsläget funkar dock MacOS rätt dåligt med 4GB minne och mekanisk hårddisk, vår 2008-dator var ren katastrof innan vi uppgraderade från 4GB till först 6GB minne (gjorde stor skillnad) och sedan SSD (enorm skillnad). Så >4GB minne och SSD tycks, baserat på vad jag själv anser..., vara ett minimum idag. Med tanke på priset för nyare Macar, och att du verkar nöjd med din stora skärm, så hade jag själv nog satsat på att maxa minnet till 8G (om det inte redan är gjort) och lägga in en SSD på 1TB eller vad som kan vara lämpligt. Vill man inte göra det själv tycker jag att det borde finnas nån firma som löser åtminstone SSD-biten för 2500-3000. Minne borde kosta kring 1000kr (inklusive montering). Man kan ju tycka att typ 4000kr är rätt mycket att kosta på en snart 10 år gammal dator, men den kommer att få ett gigantiskt lyft om den i dagsläget endast har mekanisk hårddisk. En lösning många valt med lagring på äldre Macbook är att skaffa en mindre SSD för system och program, och montera en rejält stor (2TB exempelvis) hårddisk för lagring internt i macbooken istället för DVD-läsaren. Mycket snabbare och smidigare än att ha extern lagring via USB, om det nu är det man har alltså. Har man stora lagringsbehov är SSD i dagsläget fortfarande en smula dyrt. Ett system baserat på Core2duo-processor är såklart daterat vad gäller processorkraft, men ägnar man sig mer åt att "sortera" bilder än timmar åt diverse tunga filter och konverteringar så kommer man rätt långt med mer minne och SSD. Som sagt, allt beror på ens behov. APFS behöver jag inte för egen del, HFS och NTFS får duga (om man pratar filsystem), dessutom har äldre macar bättre tangentbord...kan man tycka. Osv.
 3. poi ran

  Installera El Capitan på 10.6.8

  Dosdude1 har ju sin patcher som kan ladda ner och installera High Sierra Installer, exempelvis, på en sticka. Fast det kanske inte heller går att köra på 10.6.8 eller vad du nu har. High Sierra borde kunna funka på din burk, men osvuret är bäst. Eventuellt kan även Mojave funka, men det kanske man inte ska experimentera med på osupportade burkar innan man fått igång maskinen ok. http://dosdude1.com/highsierra/ Är du inloggad i app store och har alla uppdateringar? Då borde länken till El Capitan från apple funka, kan man tycka. Men visst kan det strula, förr i tiden innan jag hade stabila system fick jag ibland tanka hem installationsfiler från numera förbjudna sajter. Det är iaf helt vansinne att inte Apple erbjuder bättre möjligheter för folk med äldre system att uppgradera smidigt, nu är OSX erbjuds gratis till macägare.
 4. poi ran

  Randig skärm under uppstart

  En del Macar har dubbla grafikkort, om då det ena fallerar (vanligen det diskreta/snabba) kan man ibland tvinga datorn att bara använda det integrerade (i CPU exempelvis) grafikkortet. Jag har inte provat det på din modell, och vet inte hur man gör där, men min Macbook Pro 2009 kan skifta mellan nvidia 9400 och 9600 tror jag. Jag kör hur som på det långsammaste, det ger bättre batteritid och jag märker ingen skillnad i dagligt användande (spelar ej). Nyare macar med dubbla gpu byter automagiskt mellan dem efter behov. Program som gfxCardStatus (https://gfx.io/) eller liknande har förut kunnat blockera det diskreta grafikkortet, vilket kan vara bra om det just råkar vara det som strular. Kan vara värt att prov om det funkar även i nyare MacOS. Att spel kraschar kan indikera att det diskreta kortet är boven.
 5. Ska man bara använda ett tag kan man nog installera Windows 10 utan nyckel, den börjar väl inte "klaga" på allvar förrän efter en månad eller så?
 6. poi ran

  Sanslöst långsam iMac..

  Det där kan jag numera skriva under på. Jag har ofta varit under 10GB såklart, men härom dagen kom jag ner på 0 fritt, då en nedladdning gick bärsärk och lade in 40-50GB i nerladdningsmappen. Datorn blev totalknäpp, fick flera felmeddelanden om att diverse .db-filer inte kunde skrivas och jag kunde knappt starta om burken trots att jag raderat filer. Efter omstart hade den tappat bakgrundsbilden och vad det verkar flera andra inställningar. Tog det säkra och återställde hela startskivan från Timemachine, för datorn var verkligen helt tokig även efter att jag återfått 40-50GB fritt. MacOS verkar inte alls hantera att helt få slut på diskutrymme. (Vid sådana här tillfällen är man glad att ha en intern snabb hårddisk att återställa från istället för en (gällande min burk) slö USB-backup)
 7. Jag har beställt RAM-minnen från Amazonlänken ovan, inga problem. 4GB är ett stort lyft jämfört med 2GB. 6GB (4GB+2GB) är också ett klart lyft jämfört med 4GB, men DDR2-minnen på 4GB kostar fläsk. Köper man från Amazon från länk (1 st 2GB) https://www.amazon.co.uk/dp/B004LCKVDE/ref=asc_df_B00GZ1TZEK56462316?th=1 och (2 st 4GB) https://www.amazon.co.uk/dp/B00I3JOUQ0/ref=asc_df_B00GZ1TZEK56462316?th=1 landar man på 10 + 55 pund. Köper man ett kit med 2+4 kostar det 80 pund, märkligt, billigare att köpa lösa alltså. Lite svårt att se om minnena man köper lösa helt matchar varandra (hastighet, cl, etc) Jag hade kollat Tradera i någon vecka eller två och chansat. Men just SO-DIMM DDR2 på 4GB är lite ovanliga. Ska man köpa 2GB+2GB nytt i Sverige kan man lika gärna chansa att köpa 4GB + 2GB från Amazon, lite dyrare, lite långsammare, men bättre. Men har man bråttom så är några hundra hit eller dit kanske ingen större sak.
 8. Ursäkta lite svammel här nedan, men backuper är ju viktiga. Själv gör jag så många att jag inte har koll på dem längre... Vet inte exakt vilken dator du har, men har du typ en Macbook Air 2010 så kanske den kör 10.6 Snow Leopard. Den bör man max uppgradera till 10.11 El Capitan, och även då kan det vara tight med RAM-minne. Har man en Macbook Air och bara 2GB RAM kan man fundera på om man ska uppgradera OS, risken finns att datorn blir rejält mycket slöare. Macbook Air har ok CPU och "hårddisk"/SSD men oftast för lite RAM. Med 4GB RAM kan man nog uppgradera till El Capitan, men helst vill Mac OSX sedan flera år ha minst 6GB minne. I övrigt, som andra säger, 1 först Time Machine, 2 sedan ytterligare en backup där du i iphoto exporterar alla bilder, välj typ "original" - det går snabbast och tappar inte kvalitet, till en extern hårddisk/USB-minne (inte samma som Time Machine). Då får du bra koll på bilderna. Kopiera även över alla dokument etc du har, de tar nog inte mycket plats. Har man möjlighet kan man bränna ut bilder på DVD-skivor (inte på Macbook Air då, men 2010-modellerna av Macbook och Macbook Pro hade väl alla DVD-brännare) och lägga hos en släkting/kompis, bra om man får inbrott eller huset brinner upp, då hjälper det ju inte med en säkerhetskopia som är inkopplad i datorn. 3 Uppgradera datorn om det går, lämpligen till El Capitan. Det här kan vara lite klurigt. https://support.apple.com/sv-se/HT206886 Smidigast är kanske om någon har ett USB-minne med installationsfilerna på. Sedan bör det gå ganska enkelt när man väl installerar. 4 och till sist - molnbackup. Enklast är Google Backup and Sync (OS10.10 och uppåt), det kräver ett google-konto men sedan kan den automatiskt säkerhetskopiera alla bilder och filmer. Man väljer "hög kvalitet", inte originalkvalitet,. Den kodar om bilderna så de tar lite mindre plats = kvaliteten blir aningen sämre men om ens hus brinner upp är man glad för en extra backup i molnet. Google Drive kan även backupa 15GB övriga filer, typ dokument, det bör räcka till det mesta. Kostar gratis, och även om det tar lång tid att köra första gången (räkna med flera dagar för molnbackuper) så körs det automagiskt framöver och är inget man behöver tänka på, den säkerhetskopierar efter hand som du lägger till nya bilder eller dokument.
 9. Prova att dra en fil till skrivbordet och se om något annat program kan öppna den, och helst se exakt vilken mediakodek, etc, som den har. Jag har dragit mig från att gå över från iPhoto till Bilder, räknar med att jag får massa problem med gamla videofiler. :-/
 10. Hittar man en begagnad Imac med typ 2TB Fusion Drive kan de vara ett rätt bra köp. För egen del har vi interna SSD på 120-250GB i våra burkar (+ 3TB SSHD-diskar på min towerburk), men jag tycker inte om att ha bilder och filmer (pratar om egna familjegrejor) på externa diskar. Min erfarenhet är att externa diskar strular mer än interna, eller rivs ner i golvet av barnen/katten, men så har jag ju ingen modern Mac heller, externa diskar kanske är bättre nu. Jag har kört Fusion Drive ett tag (exempelvis med ganska långsam 40GB SSD-del + en riktigt långsam 160GB mekanisk HD) och visst är SSD snabbare men viktigast är att undvika helmekaniska diskar. Köper man begagnat kan Fusion Drive absolut vara ett val, men då 2TB-varianten som har större SSD-del. Köper man nytt ska man ha SSD, det är ändå så mycket pengar som ska läggas ut. Oavsett är backup viktigare än någonsin om man har Fusion Drive eller SSD, krasar sådana kommer man ju aldrig åt någon data på dem. Äldre diskar kunde man ju ofta få ut något från åtminstone.
 11. Hårddisken kan för all del vara död, eller närapå, men med lite tur kan det eventuellt gå att läsa den via ett Linux-system. Har hänt mig med ett par olika hårddiskar, med både NTFS (Windows) och HFS+ (Mac) som filsystem. Så jag hade satt in den i en PC och provat - och om disken startar kopierat användarfilerna fort som tusan till den snabbaste lagringen som är tillgänglig. Kanske går det även via att USB-kabinett, men jag vet inte, kan ju vara ett alternativ att boota Macbook Air från en Linux-sticka, om man kan fixa en sådan. Dvs, man startar Linux från stickan, men installerar absolut inte Linux på Macens hårddisk. Sedan använder man Linux filhanterare för att läsa från din skadade hårddisk (om det går) och kopierar till en annan extern hårddisk som har ett filsystem som Linux kan hantera (typ, NTFS på USB-hårddiskar eller NTFS/FAT32 på USB-minnen) Annars sällar jag mig till ovanstående, prova PhotoRec (gratis) eller DiskWarrior (dyrt) om det inte löser sig.
 12. Vill man inte köra Linux kan man ju köra in Windows 7, den har väl säkerhetsuppdateringar till 2020 åtminstone, och man kan köra de senaste Firefox eller Chrome. Går nog att lägga in Windows 10 om man krånglar, men osvuret är bäst. Annars tror jag personligen att Firefox och några extensions för att blocka reklam och script etc är rätt ok, tror inte många hackare siktar in sig på datorer som kör Lion eller motsvarande.
 13. Jag vet inte om jag missförstått, men kanske kan det gå att flytta docken till sidan genom att använda följande kommando i ett terminalfönster: defaults write com.apple.dock orientation left;killall Dock Funkade nyss på min dator, men det är ju ingen garanti för något.
 14. poi ran

  Uppgraderingsproblem Mac pro

  Visst, det är en chansning att "hacka" en Mac Pro 1,1 att köra El Capitan, eller Yosemite, men alternativet är ju ofta att datorn går till skroten. Att köra 10.7 är något man nog bara gör av mycket speciella skäl, och då kanske snarare 10.6 så man kan köra PPC-program. Från vad jag läst är det lite enklare att uppgradera till Yosemite eftersom El Capitan fortfarande får enstaka säkerhetsfixar som kan "göra sönder" hacket. För egen del skulle jag nog hellre satsa på en "hackintosh" än att skaffa en Mac Pro 1,1 men om man nu ändå har en Mac Pro stående så...men det är nog mer jobb än det är värt. Det hemska är att att Mac Pro 1,1 kör Windows bättre än den kör moderna OSX.
 15. Öppnas Bilder eller inget alls? När vi uppgraderade och ville behålla iPhoto (vi kör Aperture parallellt på samma databas) så ville Bilder öppnas när vi anslöt kameran, men när Bilder väl öppnats valde vi inte att importera utan valde i Bilders inställningar typ "importera aldrig från den här enheten" (det är ett par år sedan så kommer inte ihåg). Dvs, kameran som vi aldrig ville importera från (till Bilder) var tvungen att vara ansluten för att vi skulle kunna göra det valet. Därefter kunde vi fortsätta importera till iPhoto varje gång kameran anslöts.
×