Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

poi ran

Medlem
 • Antal inlägg

  164
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

24 Neutralt

Om poi ran

 • Medlemstitel
  Bra

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  MSI-Z77 i7 2600K@4.2 16GB AMD-7750 4K Mojave / Macbook Pro 4,1 Early 2008, 6GB RAM + SSD (El Capitan) / Macbook Pro 15" 5,3 Mid 2009 6GB + SSD (Catalina)
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

794 profilvisningar
 1. Har du en skiva med Windows 7 liggande kan du prova att stoppa in den (för att göra bootcamp nöjd och gå vidare), men ta ut den när macen startar om och sedan stoppa in skivan med 8.1 för att få installationen att starta från den skivan istället; annars får du kanske installera Win8 och sedan uppdatera till Win8.1 om det går. Vad har du för Mac?
 2. Hm. Jag har ingen Mac Mini, men en lösning kan vara att ha SSHD som "huvuddisk", och som systemdisk med MacOS, installera Bootcamp på den. Det borde gå utan problem. Sedan kopplar du in din nya snabba SSD som disk 2. Macen har ju inga problem att starta från även disk 2 eller externa diskar, så till vardags startar du från din SSD. Skulle du vilja köra Windows startar du från SSHD istället. Eller är jag ute och cyklar? Har som sagt inte provat ovanstående. Jag kör Windows från SSHD, men har ingen vanlig Mac till det. Windows går bättre från SSHD än vanlig hårddisk, klart bättre faktiskt, men inte i närheten av SSD såklart. Och det går ju inte att välja vad som ska ligga på SSD-delen, det väljer hårddisken själv på ett, tja, ok sätt antar jag. Apples Fusion Drive är markant bättre, men det är ju inget alternativ här.
 3. Dolphin är en emulator som funkar riktigt bra för Nintendo Gamecube och Wii-spel. Jag har mest provat Gamecube-spel, och inte på Macbook Air, men de har funkat väldigt bra generellt sett. Har inte orkat sätta mig in i att emulera Wii, då den ju har lite speciella kontrollrar (+ att jag har både Wii och Wii U-konsoller). Emulera Wii U (Cemu emulator) och Switch kräver mycket mer. Skulle tro att du i sådana fall får köra Windows på din Mac och kan räkna med ganska dåliga prestanda för Wii U-spel, och Switch-emulering är inte riktigt bra än, alls, egentligen.
 4. Ja, för typ 15 år sedan var det rätt vanligt. Jag är så gammeldags att jag kör med skivor, mest blu-ray sedan 2010. Finns väl tv-apparater som kan spela upp avchd/nästanbluray via usb men DVD-images/foldrar har jag inte hört om någon som kan. Man kan tycka att moderna apparater med Android borde fixa det.
 5. Ska man spela upp det på TV är det ju makemkv som gäller om det klarar hemmaskivorna - om man inte ska konvertera till mp4, men som "backupalternativ" på Mac kan det funka att dra över filerna till en mapp och lägga till dvdmedia ; då blir det mer hanterbart åtminstone. Jag är förvånad att sådana här frågor inte dyker upp oftare. Måste väl finnas mängder med folk som har gamla DVDer på familjen (för att inte tala om vhs och andra format) och vill uppgradera till modernare uppspelning. Nu blir det lite OT, men om man har "konstiga" DVDer som man gjort i en VHS-DVD-inspelare, videokamera, etc, så kan de ibland gå att köra via gamla DVD Shrink (windows) och få ut en vettigare skiva. Så fick jag göra med en "omöjlig" skiva från när jag var 15 år, den gick inte att hantera eller spela i andra program jag testade på datorn. Dåligt utbud på Mac för DVD- och Blurayhantering, vilket väl hänger ihop med att Apple dissade optiska skivor så tidigt.
 6. En del kameror och DVD-inspelare skapar konstiga format. Men, prova det här: Lägg video_ts och audio_ts i en mapp (exempelvis FILM1), sedan döper du den mappen till FILM1.dvdmedia ; förr i tiden blev den då ett "paket" som för datorn såg ut som en DVD-skiva. Den kan man sen öppna i DVD-player (finns den kvar i Catalina?) och VLC. Tror jag. Har inte sett någon göra så på en del år. Det paketet kan läggas på externa hårddiskar eller var som helst. Har inte bekräftat att det funkar fortfarnade (kör inte Catalina på den här datorn). Det enklaste vore att göra om skivorna till .iso-format. Då kan man spela dem i VLC (om de inte har helt konstigt format - vilket är möjligt), bränna ut dem på skiva igen vid behov, etc.
 7. iMovie är inte fullt kompatibelt med DVD (mpeg2), det förstör kvaliteten att importera i iMovie (om det ens går) och är inte en bra säkerhetskopielösning. Jag antar att man kan använda Premiere Pro etc, men sånt är ju dyrt. Jag har nyligen importerat några gamla DVD-filmer. Av olika skäl använde jag till sist Windows, men jag körde med Makemkv och Avidemux för att klippa ihop 2 filmer. Inte det mest lättarbetade programmet kanske men jag har inte hittat nåt bättre. ( http://avidemux.sourceforge.net/ har man Catalina kanske man kan prova http://www.avidemux.org/nightly/osx_catalina ) Ett problem med äldre DVD-inspelningar (inte alla dock) är att de är inspelade med interlace/radsprång (herregud vilket ord), vilket gör att en hel del program har problem vid konvertering till mp4 eller vad man nu vill ha istället. Handbrake klarar det säkert, men för mig vill handbrake med förinställningar ändra storleken på alla filer (alltså, inte längre 720x576 för DVD) och antal bilder per sekund, vilket gör att jag inte orkar med det. För max kvalitet är det bra om man kan undvika konverteringar och behålla interlace (och så får uppspelningsprogrammet handskas med saken). Tillägg: DVD och MPEG2-kodningen där är tyvärr så gammalt att stöd i MacOS och Windows är svagt numera. Jag tycker om Blurayskivor och använder där program som är ca 10 år gamla ibland, bra nya finns inte. 😕
 8. Makemkv. Gör om till mer framtidssäkert filformat. Makemkv kodar inte om, så 100% kvalitet och snabbt. Sedan kan det vara rätt skumt format på en del "hemmagjorda" dvder. Vet inte hur makemkv handskas med sådana. När filmerna väl är i mkv-format kan de säkerhetskopieras på lämpligt sätt eller läggas ihop med mkvmerge eller en hoper andra program. https://www.makemkv.com/download/ Det finns säkert andra program, men det viktiga är att de inte kodas om till mp4 eller något annat. Om du ska redigera dem, klippa, klistra, lägga på effekter, då måste de ju kodas om men det är en senare fråga. Först säkerhetskopia. Kolla även så alla kapitel ljud och titlar kommit med.
 9. TC=TimeCapsule? Den kör du via nätverk? Jag har inte testat själv, men reparation av Bilder påstås kunna funka knackigt över nätverk. Hade du testat på en kopia av biblioteket (som då alltså ligger i datorn eller på en USB-ansluten disk, exv) för att se om kopian gick att reparera?
 10. Nej, alltså, Parallels 15 funkar utmärkt med Catalina, kör det på min Macbook Pro. Tidigare Parallels vet jag inte, men jag skulle tro de funkar rimligt bra, man kan prova. Jag använder Parallels 12 för specialvarianten på min andra dator att jag har 2 interna hårddiskar och MacOS på den ena hårddisken, Windows Bootcamp på den andra. Parallels 12 tillåter start av Windows Bootcamp under MacOS från andra skivor än MacOS systemdisk. Parallels 13-15 tillåter start inifrån MacOS av Windows Bootcamp endast om man har bootcamp på systemdisken. Ursäkta om jag rörde till det. Kör man, som säkert >90% av alla Parallels-användare, Windows virtuellt och inte via bootcamp har man inte problem jag beskriver ovan.
 11. Som andra varit inne på, själva Catalina tycker jag är rätt ok - kör det på en äldre Macbook Pro, däremot vet jag inte när jag lämnar Mojave helt då Aperture, iPhoto, och något annat program jag använder men nu glömt bort, inte längre går att köra. Parallels 12 fungerar inte heller som det ska, sägs det, och nyare versioner fungerar inte med att jag har bootcamp på en annan disk än den jag startar från. Kör man äldre spel osv kan det strula, eller om man är beroende av Wine för windowsprogram, etc. Men själva Catalina tycker jag är bra. Även om jag inte för egen del ser någon direkt vits med att uppgradera från Mojave i dagsläget.
 12. Icloud har väl en papperskorg där saker som raderats de senaste 40 dagarna hamnar, kanske bilderna kan ligga där? Jag antar att du redan kollat, men man vet aldrig. Jävla djungel det där. Jag har hållit på med datorer i 30 år och litar ändå inte på att jag förstår de olika molntjänsterna, speciellt när det är flera enheter inblandade. Enklast var det när man hade en skydrive som var som en vanlig enhet. Bara att betrakta den som ett usb-minne. rsync begriper jag mig också på. Icloud, Google drive och Onedrive, not so much.
 13. Parallels och installera Windows på extern snabb hårddisk är en bra lösning. Man kan prova Virtualbox först. Häromsistens hade jag dock problem med senaste versionen, den kraschade och hade sig. Min MacOS-burk är lite speciell så jag kan inte klaga, sånt händer även om det är ovanligt. Ska man bara köra väldigt lite och sällan kanske man klarar sig utan att aktivera Windows. Då blir det billigare, och man kan lägga pengarna på Parallels om inte virtualbox duger. Oavsett om man kör boot camp, parallels eller virtualbox brukar det vara bra att vänta med att aktivera windows tills allt funkar. Man kan även kolla vmware fusion, precis som parallels finns det trialversion och jag tror vmware är billigare. (Jag kör parallels då det kan boota en boot camp partition inifrån MacOS, jag tycker det är praktiskt)
 14. Har man kompisar med PC kan man välja att boota Linux, kanske från en dvd, och se om disken dyker upp där om man ansluter den. Det går att läsa hfs-skivor med många linuxar (typ Ubuntu) och jag antar att det är det filsystemet du har. Jag har ibland haft större lycka i Linux än i Windows om mina diskar knasar sig. Kan vara likadant här, att det är något fel som får OSX att flippa ur medan kanske Linux funkar. Eventuellt kan du boota Linux även på din macbook men det bygger ju på att någon kan fixa lämplig skiva eller usb.
 15. Jag skulle köra Windows virtuellt i sådana fall, eller allra helst boot camp. Hastigheten blir i båda fallen bra, men bäst i boot camp eftersom du då faktiskt startar riktiga Windows utan att köra MacOS samtidigt. Bootcamp stöds såvitt jag vet bara på systemdisken du bootar Macos från. Jag kör Windows både virtuellt, via boot camp, och tycker virtuellt är smidigaste lösningen. Skillnad om man ska spela, men för "kontorsprogram" funkar det kanon. USB-minnen är inte riktigt anpassade för de massiva skrivningar som blir på Windows-systemdiskar. Lite beroende på vad du ska göra räcker det med under 100GB för en Windowsinstallation, 50GB om man snålar lite med utrymme, och hittar man inte det på den interna lagringen så är det bättre med en virtuell installation på USB-hårddisk än USB-minne. Det är väldigt få USB-minnen som matchar USB-hårddiskar på skrivhastighet. Jag vet inte vilken Mac du har, men kan du vika av 8GB RAM för en virtuell Windows-installation borde det funka rätt bra från USB-hårddisk (med reservation för de krav du kan ha på Exceldokument, är de enorma blir det en annan sak, jag antar att eftersom du jobbar med "massiva" dokument så är du van att ha ganska bra dator att göra det på) Virtualbox gratis, Parallels Desktop inte, men finns provversion.
×
×
 • Skapa nytt...