MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

poi ran

Medlem
 • Antal inlägg

  79
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

7 Neutralt

Om poi ran

 • Medlemstitel
  På gång

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  ga-p55-usb3 16GB i7-870 AMD-7750 SSD Samsung 4K (Sierra) / Macbook Pro 4,1 Early 2008, 6GB RAM + 250GB SSD (El Capitan) / Macbook Pro 15" 5,3 Mid 2009 6GB + SSD (High Sierra)
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Hårddisken kan för all del vara död, eller närapå, men med lite tur kan det eventuellt gå att läsa den via ett Linux-system. Har hänt mig med ett par olika hårddiskar, med både NTFS (Windows) och HFS+ (Mac) som filsystem. Så jag hade satt in den i en PC och provat - och om disken startar kopierat användarfilerna fort som tusan till den snabbaste lagringen som är tillgänglig. Kanske går det även via att USB-kabinett, men jag vet inte, kan ju vara ett alternativ att boota Macbook Air från en Linux-sticka, om man kan fixa en sådan. Dvs, man startar Linux från stickan, men installerar absolut inte Linux på Macens hårddisk. Sedan använder man Linux filhanterare för att läsa från din skadade hårddisk (om det går) och kopierar till en annan extern hårddisk som har ett filsystem som Linux kan hantera (typ, NTFS på USB-hårddiskar eller NTFS/FAT32 på USB-minnen) Annars sällar jag mig till ovanstående, prova PhotoRec (gratis) eller DiskWarrior (dyrt) om det inte löser sig.
 2. Vill man inte köra Linux kan man ju köra in Windows 7, den har väl säkerhetsuppdateringar till 2020 åtminstone, och man kan köra de senaste Firefox eller Chrome. Går nog att lägga in Windows 10 om man krånglar, men osvuret är bäst. Annars tror jag personligen att Firefox och några extensions för att blocka reklam och script etc är rätt ok, tror inte många hackare siktar in sig på datorer som kör Lion eller motsvarande.
 3. Jag vet inte om jag missförstått, men kanske kan det gå att flytta docken till sidan genom att använda följande kommando i ett terminalfönster: defaults write com.apple.dock orientation left;killall Dock Funkade nyss på min dator, men det är ju ingen garanti för något.
 4. poi ran

  Uppgraderingsproblem Mac pro

  Visst, det är en chansning att "hacka" en Mac Pro 1,1 att köra El Capitan, eller Yosemite, men alternativet är ju ofta att datorn går till skroten. Att köra 10.7 är något man nog bara gör av mycket speciella skäl, och då kanske snarare 10.6 så man kan köra PPC-program. Från vad jag läst är det lite enklare att uppgradera till Yosemite eftersom El Capitan fortfarande får enstaka säkerhetsfixar som kan "göra sönder" hacket. För egen del skulle jag nog hellre satsa på en "hackintosh" än att skaffa en Mac Pro 1,1 men om man nu ändå har en Mac Pro stående så...men det är nog mer jobb än det är värt. Det hemska är att att Mac Pro 1,1 kör Windows bättre än den kör moderna OSX.
 5. Öppnas Bilder eller inget alls? När vi uppgraderade och ville behålla iPhoto (vi kör Aperture parallellt på samma databas) så ville Bilder öppnas när vi anslöt kameran, men när Bilder väl öppnats valde vi inte att importera utan valde i Bilders inställningar typ "importera aldrig från den här enheten" (det är ett par år sedan så kommer inte ihåg). Dvs, kameran som vi aldrig ville importera från (till Bilder) var tvungen att vara ansluten för att vi skulle kunna göra det valet. Därefter kunde vi fortsätta importera till iPhoto varje gång kameran anslöts.
 6. poi ran

  Lämnar Apple Intel?

  De första Intelmacarna hade inte speciellt lång hållbarhet, gällande uppdateringar etc, så om Apple går över till ARM även i datorer så är det ingen garanti för att vara ett framtidssäkert köp. Det kan ta ett par generationer innan allt fallit på plats, och vilket år är vi framme vid då, 2025? Så länge kan man inte skjuta upp ett datorköp pga osäkerhet. För övrigt är datorer numera "tillräckligt bra" för det mesta, och livslängden är lång rent hårdvarumässigt. Jag sitter med en nästan 10 år gammal CPU och den har inga egentliga problem tycker jag. Visst, den klarar inte värsta spelen, och ska man rendera 4K-film är det segt, men, tänk att 2008 försöka använda en CPU från 1999 på ett vettigt sätt, det hade varit mycket svårare. (jag vet för jag körde Windows Vista och 7 på en Pentium III, huvaligen). Köper man en ny Imac idag, och räknar med att Apple om 2-3 år ersätter dessa med ARM-datorer, så kommer säkerligen både Intel och ARM att leva parallellt ett tag - det finns många fler kapabla Intel-Macar idag än det fanns kapabla PPC-Macar vid förra bytet 2006. Att helt sparka undan benen på alla miljoner Intel-Mac-ägare tror jag inte Apple vill. I dagsläget tycks det som att en Mac "lever" i 6 år, om man vill köra det senaste operativsystemet (10.14 kommer sannolikt inte att funka på de flesta Macar äldre än 2012 års modell, ungefär), sen kan man nog plussa på ett par år gällande vissa säkerhetsuppdateringar. Angående 32-bitarsstöd så är det väl främst spel som kommer att sluta fungera, och det är en smula trist.
 7. Final Cut har jag ingen koll på, men standard Blu-ray är begränsat till 1280x720 om man vill köra i 50p eller 60p. Ska man köra i 1920x1080 är det 24p (ca), 50i eller 60i (eller mer exakt 59.94i) som gäller. När det är sagt, många spelare klarar 1920x1080 i 60p, eller 50p. Jag körde ett filter på Hobbit-filmerna så de fick framerate på 50p i 1920x1080 och brände ut på blu-ray igen, men då använde jag diverse PC-program. En del program kan köra en 50p-film och sätta interlace-flaggan så den ser ut som 50i (och då alltså ser att att följa standarden) men det finns ingen garanti att den funkar på alla spelare. När man spelar upp på datorskärm får man tänka på att den sannolikt kör 60Hz och 25p-material kan se lite hackigt ut. Antar att Final Cut ska hålla sig till standarder, då det är ett program folk betalar för och då vill man ju inte att resultatet kanske inte går att spela i alla spelare. Ja, det var lite svammel från mig. Jag tycker det är synd att inte Apple omfamnat Blu-Ray på ett bättre sätt så det funnits fler vettiga program. Tillägg: tror att min Canon-kamera modell typ 2009 spelade in i 1920*1080 i 50i oavsett om man valde det eller 25p, vilket gjorde att även 25p-inspelningar såg ut att följa standarden. Ungefär.
 8. Ett tillägg, även om det inte hjälper dig just nu så kanske det kan vara ett tips till andra; om man måste gräva fram en gammal bokföring som endast kan läsas med gamla program på en gammal plattform kan det vara en lösning att köra emulerad Classic på en modern Mac, bara man lyckats föra över alla dokument utan att tappa något på vägen. Det går att hjälpligt köra OS9 via emulatorn SheepShaver, jag vet åtminstone 1 revisor som har provat det med blandad framgång (dvs, det tycktes funka men var tydligen bökigare än att ha en riktig Mac mini med PPC och classic environment stående på skrivbordet beredd att starta vid behov). Själv kör jag Sheepshaver för att spela vissa gamla spel. Alla funkar inte, men en del. Generellt är det väl rätt bra att packa filerna till något arkivformat, typ zip, inför överföringar mellan datorer och filsystem, men på en havererande hårddisk ska man ju göra så lite som möjligt så att direkt kopiera över till lämpligt USB eller disk är nog bästa rekommendationen.
 9. Iphone 6S har väl 2GB RAM medan Iphone 6 har endast 1GB RAM, det kan ju göra att 6S kan få ett betydligt längre praktiskt liv även om Iphone 6 kanske får OS-uppdateringar (nästan?) lika länge. Så 6S är ett bättre köp än 6 om det inte skiljer väldigt mycket på pris. Apple är överlag bra på att uppdatera Iphone. Samsung är, som jämförelse, rätt kassa på att uppdatera sina telefoner - speciellt de billigare varianterna. Min frus Galaxy s4 mini kan från och med i sommar inte köra Bank-ID längre då denna 3 år gamla telefon kör för gammal version av Android. (Till Samsungs "försvar" kan sägas att de menar modellen är 5 år gammal, då det var 2013 den lanserades - även om den tillverkades till 2015; hur som helst slutade den uppdateras för länge sen). (Tack vare att det går att installera Lineage OS och 3-4 generationer nyare Android på den kan min fru dock fortsätta använda den även efter sommaren, vilket är bra, små mobiler är svåra att hitta i affärer numera (närmaste är nog Galaxy A3 om man inte vill ha en IPhone SE))
 10. poi ran

  Köpråd- iMac/Macbook Pro

  Imacen har lite snabbare CPU, enligt Geekbench ca 30% snabbare om endast 1 kärna används och ca 15% snabbare om alla 4 kärnorna används. Antar att det beror på att macbookens i7 i sig är bättre på att utnyttja hyperthreading vid tung last och flera kärnor än Imacens i5. Men oavsett har Imacen alltså "bättre" CPU i de flesta fall, främst pga högre klockfrekvens. Grafikkortsdelen är ingen vits att ens jämföra, Imac har vansinnigt mycket bättre grafikkort. I vilken omfattning det påverkar ditt arbete vet jag inte, det beror lite på vilka funktioner du använder i programmen. Imac har bättre skärm, ska du redigera 4K kan du göra det utan problem på en 5K 27" skärm. Du kan även på 27" skärm välja att köra helt oskalad upplösning, på en 15" skärm måste man nästan köra uppskalat för att kunna läsa text. Alternativt kan man ju koppla in extern skärm till Macbooken, men då flyger ju några tusenlappar till. Däremot tror jag att 8GB RAM är för lite för "tung" redigering. Det räcker när jag pillar ihop släktens julfilmer, menmen, så är jag ju amatör också. Jag har kört fusion drive med rätt gott resultat. Men nu kör jag systemet från SSD, det är helt enkelt snabbare och ger mer stabil hastighet. Lite grand beror ju på vilka krav man har på lagringsstorlek också. Kan ju hända att en 500GB SSD är för lite och då är en 1TB fusion drive såklart bättre. Fast 2TB fusion drive tycks ha större SSD-del och vara ett bättre köp än 1TB fusion drive, så den här imacen, med sina 8GB minne och 1TB fusion drive är lite av "snikmodell". Har man inget krav på absolut snabbaste lagring kan man ju oavsett lägga till en (mer eller mindre billig) extern enhet också med tiden.
 11. Jag håller ju absolut med, med reservationen för att med lite tur så kan det väl tänkas komma en 13" med 4-kärnig CPU som tillval. Och då är det helt andra bullar än dagens 13". Så ska man ha 13" med bra klös i och som räcker många år kan man ju vänta och se. Ska man ha 15" blir det inte lika radikala skillnader - kommer det en 6-kärnig variant så blir det nog som ganska dyrt tillval och skillnaden mellan 4-6 kärnor är mycket mycket mindre än mellan 2-4. (Jag tycker f.ö att 13" är för litet att sitta länge framför, men så är jag ju lite gammal numera så...24" desktop är min melodi förutom i soffan)
 12. En del tycks ha problem med att Spotlight och en del annat vill indexera om sig och hålla på, vilket brukar kunna ta några timmar (även om det borde gå fortare på en dator med endast SSD kan tyckas). Jag har dock inte haft sådana problem, brukar köra Spotlight i minimal omfattning då det ändå aldrig hittar vad jag letar efter. Du har nytt filsystem nu antar jag, kan hända att något program inte alls var speciellt kompatibelt och behövde en uppdatering (alternativt att datorn behövde meditera lite på saken).
 13. poi ran

  Safari är för gammalt

  Jag håller helt med om att 2011-burkarna och uppåt är bra, enkelt att ha som tumregel att dra gränsen där, men äldre iMac funkar fint idag speciellt om man har fyrkärniga CPUer från 2009-2010 vilket en del iMac trots allt har. Ska bli intressant att se om 13"-macbook snart får 4 kärnor som standard, men det är väl läge för annan tråd. Men även core 2-burkar klarar websurf, internetbank och fotovisning, youtube, och annat som folk flest gör, fint om man har lagom RAM och helst SSD. Det är inte säkert man slösurfar snabbare med en nyare dator
 14. poi ran

  Safari är för gammalt

  Jag måste som vanligt bryta in, eftersom barnen sover till slut (influensa, snörvel), och man äntligen kan ta morgonkaffet. Lite beroende på vad man gör är det självklart så att även äldre datorer kan funka. För vår del så har vi kommit fram till att 4GB minne är lite dåligt om man ska köra webläsare och officeprogram samtidigt, speciellt i kombination med seg gammeldags hårddisk. Steget upp till 6GB minne är drastiskt mycket bättre (max för en av våra äldre datorer) och gör stor skillnad. Ännu större skillnad gör såklart SSD. Skillnaden på 6GB och 8GB är inte så stor tycker jag, förutom när man lastar datorn med många program samtidigt givetvis. Så länge man anser att ens Mac är säker, och får säkerhetsuppdateringar (svårt att veta, då Apple är väldigt luddiga - snällt sagt), kan man köra även gamla burkar med behållning. Har man en (värstingutrustad) Imac 2009 med IPS-panel och Core i7-860 (eller billigare i5 750) har man en rätt duglig burk fortfarande. Men visst, Core 2 duo-burkar är givetvis långsamma jämfört med datorer 5-10 år nyare. Min stationära dator är ju ett hopplock, en Imac med 4-kärnig processor, SSD etc var helt enkelt alldeles för dyrt för mig när jag byggde datorn 2010, men min hackintosh hänger med bra än. Ok, en modern Macbook Pro 13" slår min dator på rätt många saker gällande CPU givetvis, (undantaget vissa starkt flertrådade program) och hastighet på SSD, minne, menmen. Man måste inte ha en ny dator vartannat år längre Kul att se andra hålla sina äldre burkar igång.
 15. Jag bor i närheten av Göteborg och lät en av de större och mer kända datorfirmorna (dvs, Inet i mitt fall) installera SSD i vår Macbook, en lite äldre och krångligare modell än din gissar jag. Har ju glömt hur mycket det kostade, men ca 500kr mer än själva SSDn ungefär. Dvs, rätt överkomligt för att slippa härja i datorn själv, om man nu inte tycker det är kul vill säga. Så man kan ju höra sig för. Ska de ändå sätta i batteri (vad det verkar) + SSD är det ju en smal sak att sätta i minne samtidigt, borde knappt kosta något extra kan man tycka. Jag har bara 6GB i mina Macbookar av äldre snitt. 8GB vore väl bättre, men mer är väl sannolikt overkill på en "extradator". Begär en offert av något slag. Jag fick valet att få senaste operativet installerat på SSDn, eller behålla gamla systemet överfört till SSDn. Men man kan ju vara tydlig med vad man själv vill + ha färsk Timemachinebackup hemma såklart innan inlämning. Gamla hårddisken ska man såklart få med sig hem, orörd. En del firmor vill ha tillgång till ett konto på datorn, man kan ju skapa ett slaskkonto om man så vill.
×