Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

poi ran

Medlem
 • Antal inlägg

  103
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

16 Neutralt

Om poi ran

 • Medlemstitel
  Bra

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  ga-p55-usb3 16GB i7-870 AMD-7750 SSD Samsung 4K (Sierra) / Macbook Pro 4,1 Early 2008, 6GB RAM + 250GB SSD (El Capitan) / Macbook Pro 15" 5,3 Mid 2009 6GB + SSD (Mojave)
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Man kan ju tillägga att chanserna är ganska goda att om bilderna tagits med en mobil de senaste åren så är de säkerhetskopierade till exempelvis Google Foto (om man har Android, eller har installerat på iPhone), Dropbox eller Onedrive (många tillverkare bjuder på ett par års användning) eller liknande. Värt att kolla upp. Google Foto är det första jag ser till att mina vänner och släktingar alltid kör, det ger ju obegränsad backup av bilder, typ. Även filmer, fast där sker nog större kvalitetsreducering i vissa fall.
 2. Bilder har väl utvecklats från en svag start, men jag själv tycker nog att iPhoto + Aperture fyller mina behov bättre. Dock ryker väl dessa vid Catalina-uppgradering (som jag utgår ifrån inte skett här?). När det är sagt, hur gick själva raderingen av "allt" till? Bootade till återställningspartition och raderade allt, eller vad? Installerade om helt via nätet? Har man iphoto knutet till sitt apple-id så går det att installera från app store. Bilderna är som sagt borta vad det verkar, om de inte ligger på en extern enhet eller liknande. Om de gör det kan man peka om iPhoto att öppna det bildbiblioteket. (Många som har stora bildbibliotek har hela biblioteket externt då det inte får plats på interna hårddisken) Ska man återställa från raderad hårddisk får man räkna med att det 1) sannolikt inte återskapar allt (om ens något) och 2) är lättare från en hårddisk som kör HFS+ än från en SSD som dessutom kanske kör Apples nya filsystem (då är det bara att glömma). Om det ska återskapas ska man boota från en EXTERN DISK för att undvika att förstöra den interna mer och sedan återskapas till en EXTERN DISK. Jag lyckades få tillbaks en del på detta sätt med Disk Warrior (tror jag) för några år sedan.
 3. Iphone är fantastiska, men priset är vansinnigt. Alla har väl en egen gräns för när en telefon är "tillräckligt" bra, och den gränsen nåddes för mig egentligen med Samsing Galaxy S4 i9506 från 2013; tyvärr gick GPS sönder på den så 2018 köpte jag en (oanvänd men begagnad) S7 för typ 2500 (kommer ej ihåg exakt) på Tradera. S4 hade en svag kamera inomhus, men S7 är jag nöjd med. Ser inga skäl att byta på länge. Lagom format, 5", och vansinnigt skarp och bra Super AMOLED-skärm (2560x1440=577 PPI)
 4. Tycks som att Facebook allvarligt skadat många forum (och chatter). Trist. Påminner om när forum skadade nyhetsgrupperna på Usenet. På sätt och vis är det utveckling, och bredare folklager är inblandade, men forum är ju helt överlägsna för ämnesrelaterade diskussioner (inte minst när man söker) jämfört med Facebook, Twitter, Reddit osv. En sak som bekymrar mig inför framtiden är att när forum läggs ner, pga lönsamhetsbrist eller att eldsjälen som startade det inte orkar/intresserar sig, så riskerar mycket kunskap och historia att försvinna om inte forumet arkiveras på ett korrekt sätt. Jag hoppas archive.org kan lösa det, exempelvis, men ofta kräver ju forum inloggning för sökfunktioner, etc, och, tja, jag är inte optimist. Går ju endast med svårighet att söka gamla nyhetsgrupper på internet trots att Google sitter på stora resurser och borde kunna lösa det rätt lätt (de har tvärtom plockat bort funktionalitet allt eftersom).
 5. Det är väl överlag så att dyrare lurar, med bättre stöd för uppdateringar av OS, "lever längre" och kan vara värda att reparera även om de gått sönder. Apple leder både nypris och andrahandspris, så det är mer rimligt att slitna iphone hamnar på Tradera medan slitna Android hamnar på tippen. För egen del kör jag enbart Android, och köpte min senaste lur härom året på Tradera, en oanvänd Galaxy S7 för ca 2000kr som någon fått vid en förlängning och lagt i en byrålåda. Samtidigt såldes helt skrotfärdiga S7 för 1000-1500 så jag vet inte hur folk tänker. "Plastlurar" håller ju ofta rätt bra dessutom. Har tappat min S7 otaliga gånger i golvet, min S4 ännu fler gånger - nu har barnen den som mini-platta, inte en repa på skärmen och bara lite smårepor i plasten.
 6. Menar du med "lite"-versioner sådana där någon plockat bort onödiga "appar", eller menar du en enklare version av Windows 10 som typ bundlas med netbookar och andra svaga datorer? Jag gissar på det första, men min erfarenhet är att även om lite-versioner nog är lagliga (de kräver fortfarande en äkta version av Windows 10 Home eller Pro) kan de strula vid uppdateringar. Jag tycker inte heller det är värt besväret längre, det är mest på min 2GB netbook med 40GB ssd som jag har provat. Det som du kan fundera på är om du kan köra Windows 7, ska man bara spela kan det vara en bra lösning (beror lite på vilken årgång av Macbook Air du har antar jag). Är man bekymrad över att fullversioner av Windows 10 "spionerar" på användaren löses detta enklast genom att skapa ett lokalt konto inte knutet till microsoft.
 7. Det går att lagra hårddisken på Onedrive som extrabackup, men det är ett jämra bök. Och långsamt. Kanske man man lägga user-biblioteket där, med alla filer etc, som extrabackup alltså. Skall dock helst först komprimeras med lämpligt program så allt Mac-specifikt sparas. Rensa i datorn efter den fullständiga backupen, brukar vara en bra rekommendation, inte tvärtom. Som andra varit inne på, en SSD gör underverk. Skillnaden är helt vansinnig och att det sålts datorer efter 2010 med endast roterande diskar annat än i värsta budgetsegmentet är förvånande. Sen kan man diskutera om skillnaden är 2x, 10x, eller 50x, det beror på vad man gör. På en dator som inte kan cacha mycket, utan swappar not hårddisken pga lite minne (inte trådstartarens) kan det vara skillnad som...ja...saknar ord. Speciellt på en äldre dator, där hårddisk och filer fragmenterats (händer även HFS+/Mac om än inte lika mycket som NTFS/Windows), efter många skrivningar/raderingar - kanske på en nästan full hårddisk, kan det vara skillnaden mellan grovsopen och flera års trevlig användning. (Typ, vår Macbook Pro 2008, i det närmaste helt oanvändbar med roterande hårddisk och 4GB minne, funkar fantastiskt med SSD och 6GB minne) När jag uppgraderat brukar jag göra en fullständig aktuell backup med Timemachine och/eller Superduper, plocka ur den fungerande hårddisken (och spara den i lämplig kartong), montera den nya disken och återställa Timemachine till den. Då har jag både en säkerhetskopia, och ursprungsdisken, kvar, ifall den nya disken skiter sig per omgående, det borde räcka tycker jag.
 8. Det är nog så att för "gemene man" och även "gemene tekniknörd" är det redan, eller snart, så att uppgraderingarna av telefon inte är lika viktigt som förr. Jag körde alltid Custom-ROM på mina tidiga Android-lurar, betaversioner av både Windows och OSX, osv, men vitsen med det har minskat över tid. Stationära datorer har mognat, laptopar har mognat, även mobiler har väl i viss mån mognat som marknad. Nuvarande telefon gissar jag att jag kommer att ha tills den går sönder, alternativt Bank-ID slutar funka (men det är nog många år bort), men när jag väl ska köpa en ny mobil kommer jag nog att jämföra kamerafunktionerna och komma fram till att de flesta är tillräckligt bra. Angående "hårdvarurace", gällande CPU (4x2.2GHz (2.6GHz klockat)), GPU som klarar de flesta av dagens spel, RAM (2GB), lagring 16GB+128GB SD-kort, Skärm 5" 1920x1080 OLED, etc är min galaxy S4 mod i9506 från 2013 fortfarande helt ok prestandamässigt, undantaget just kameran. Jag kan inte påstå att min S7 känns speciellt mycket rappare, och inte heller min brors S9. Snarare är det internethastigheten som ibland (men sällan) är ett problem, och där är det snarare mobiloperatören än mobilen som spelar roll. Sedan är det såklart så att i benchmarks ser man stora skillnader speciellt som alla nu gått över till 64bit, men även om det här ger smartare software i mobilerna så är det tveksamt om folk flest uppdaterar just för kameran. Jag tror inte jag känner någon som ens talar om kameran längre, de antas bara funka liksom.
 9. Mobilkameran är måhända inte lika bra som en systemkamera (jag har en Nikon av billigare snitt), men den har som sagt fördelen att den alltid är med, och är tyst och snabb. Min spegelreflexkamera är snart en relik från en svunnen tid, med sitt klick-tjoff-bild-tjoff-klickande. Gemene man har ju dessutom ännu inte 4K-skärmar till datorerna och jag måste säga att när jag skaffade en bra skärm såg jag hur "dåliga" mina mobilbilder från 2009-2012 var, trots 5-8MP. Tycker dock fortfarande att min Galaxy S4 (2013) tog väldigt bra bilder på mina senaste soliga sommarfjällsemestrar. Fast just i sådana lägen vill man kanske ha zoom-möjlighet också. Tittar man endast på bilderna i mobilen kan det vara svårt att se hur de "egentligen" ser ut, med en skyhög PPI (min S7 har 2560x1440 på ca 5" och en PPI på 577) ser allt ju väldigt skarpt ut - men smått.
 10. "Tillräckligt bra", och det är ju något som varierar människor emellan. Jag nådde den gränsen med min 2016 års Galaxy S7, den fokuserar snabbt och tar bra bilder även inomhus. Min tidigare Galaxy S4 (2013 års modell) tog typ lika bra bilder utomhus men dåliga inomhus - slutartiden var så lång att barnen bara såg ut som suddiga spöken mest hela tiden. Jag tröttnade och bestämde mig för att nästa mobil (som då blev en S7) skulle ha bra kamera, det var mina barn värda. Så även om kameran är viktig för mig så tror jag alla vettiga mobiler numera har kamera som jag skulle vara nöjd med. Visst skulle det vara kul med optisk zoom, bättre makroläge, men det är inget jag skulle ta fram stora plånboken för och uppgradera just nu.
 11. Google Maps kan ju "förladda" en karta om man så vill, det har jag gjort när jag seglat och inte alltid har täckning. För bilnavigering använder jag Waze. Första gången man startar vill den ta hem språkpaket, etc, så då drar den lite mer men det fixar man ju hemma när man har Wifi. När man väl kör drar den försumbart. Har Halebop 2GB, kör glatt med Waze varje dag ca 4 mil, och även längre sträckor när så behövs. Kör kartan i 2D-läget, tycker det är enklare än 3D-läge. Waze visar ibland tips på restauranger om man står still vid rödljus, men jag tycker ändå Waze är överlägsen av de jag testat (dvs, typ minst ett dussin olika navigatörer till Android).
 12. Finder är helt livsfarligt. Du verkar vid snabb anblick köra gammeldags skiva. Du har ett gammalt filsystem. Du har mest flyttat filer, inte skapat massvis nya? Bra, har du tur kan du köra recoveryprogram för att leta upp raderade filer. Vad du än gör, skriv inte mer på skivan. Boota från extern hårddisk, osv. Ser nu att det finns Bootcamp installerat. Klarar inte Photorec eller liknande HFS-partitioner? Man kan hur som helst prova att boota Windows från bootcamp och därifrån försöka rädda de raderade filerna. Men gör i sådana fall inget i panik, ta det lugnt osv. https://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
 13. Överlag kan LibreOffice rekommenderas. Väldigt bra på att öppna mer eller mindre obskyra format som MS Word eller nyare Pages inte vill kännas vid längre. Bättre än OpenOffice är min erfarenhet. Ska klara .wps , fast man vet ju aldrig hur formateringen blir. Vill man vara helt säker på att det blir som det ska får man nog köra antingen en äldre Windows virtuellt, eller OSX Snow Leopard virtuellt (för att kunna emulera PPC-program automagiskt), eller Sheepshaver för att köra ännu äldre Mac-program under OS9. Då kan man ju köra gamla versioner av exempelvis MS Works och få det att se ut som det ska, eventuellt exportera till andra format. Senaste versionen av LibreOffice 6.2 finns gratis på https://sv.libreoffice.org/ http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/6.2.0/mac/x86_64/LibreOffice_6.2.0_MacOS_x86-64.dmg http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/6.2.0/mac/x86_64/LibreOffice_6.2.0_MacOS_x86-64_langpack_sv.dmg
 14. En Imac ger ju rejält mer kraft än burken du har. Vi har typ en likadan som du, early 2008, den blev markant bättre av 6GB minne istället för 4GB. 6GB verkar vara max för modellen. Men det kostar rätt mycket (£55 just nu på Amazon.co.uk om jag ser rätt) att skaffa en 4GB-DDR2 SODIMM så det är nog inte värt att uppgradera om man inte är väldigt kär i burken. Många menar ju att tangentborden på early 2008 är skönare än på senare unibody-macar. Men att öka från 4 till 6GB gjorde väldigt stor skillnad. SSD gjorde ännu mer skillnad, men det har du ju redan. Angående El Capitan så är det nog inte värt att uppgradera till nyare, med stor sannolikhet tappar man Wifi, om man inte skaffar annat nätverkskort/USB-adapter.
 15. Jag har flera gånger stött på diverse RAR-arkiv som av olika (för mig okända) anledningar strulat att packa upp på Macen. I synnerhet rar-arkiv som består av flera filer. Keka är ett av de bättre alternativen, så det kan även jag rekommendera, The Unarchiver, Archiver (men jag kör någon äldre version, numera kostar Archiver rätt mycket pengar tror jag), Dr Unarchiver (innan App store tog bort den pga Malware) är andra jag kört med ganska lyckat resultat. The Unarchiver är ofta mer uppdaterad och har fler funktioner direkt från tillverkarens hemsida, där nånstans finns även The Archive Browser har jag för mig. Apples App Store sätter en del begränsningar påstås det. https://theunarchiver.com/ Dock, arkivprogrammen på MacOS kan inte helt ersätta exempelvis Winrar eller 7zip på Windows. Jag kör Windows virtuellt och det är rätt ofta jag får byta till Windowsfönstret för att titta på arkiv, välja vad som ska extraheras (Macprogram vill gärna extrahera allt), var det ska hamna, om jag vill packa solida arkiv med recovery record och kryptering etc. 7zip är ju gratis, jag har länge hoppats på en port till Mac, men det verkar inte bli av.
×
×
 • Skapa nytt...