Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Ingemar Gross

Medlem
 • Antal inlägg

  8
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om Ingemar Gross

 • Medlemstitel
  Nykomling

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Alingsås

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2015
 • Appleprylar
  MacBook Air
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Jag har en Imac med lagringsyta på 1 TB med Mojave 10.4.2 och en AirPort Time Capsule på 2 TB. Sedan en tid tillbaka kommer en ruta med följande text: Time Machine kunde inte slutföra säkerhetskopieringen till "AirPort Time Capsule.local. Hårddisken för säkerhetskopiering behöver 341 GB för säkerhetskopian men bara 157 GB finns tillgängligt." Timemachine ska radera när den blir full men det funkar tydligen inte, vad beror det på och hur rättar man till det här, någon som vet ? Jag hämtade hem MacRepair men halvvägs in i en mängd menyer så visar det sig att kostnaden känns hög, någon som har programmet och har något omdöme? Min förhoppning var att MacRepair skulle finna felet men nu känns det bara som en onödig kostnad. Bör jag ta bort det som jag hämtat hem av detta program och i så fall hur gör jag det ?
 2. Jo jag kör trådlöst och det har funkat fint hittills. Jag "labbade" lite som jan s föreslog, klickade hej vilt överalt och till slut så fungerade, men jag har inte en susning om vad det var som gjorde att det fixade sig. Stort tack båda för tips och glada tillrop det gjorde att jag fick initiativkraften tillbaka.
 3. Jag har inga RAW-bilder, allt är jpeg och allt ligger i macens filsystem. "Bilder Library" ligger i den externa disken. Det betyder väl att jag inte belastar min MacAir med begränsat flashminne med några foton överhuvudtaget. Är det så att foton vid import till Bilder kopieras över till "Bilder Library" och ligger där huller om buller ? Jag har tidigare kopierat in bilder i mappar o undermappar i kronologi, dvs först år o sedan mapp med datum och vad fotograferingstillfället visar. Om jag styr in importen i Bilder Library då blir det väl så att bilderna ligger huller om buller. Albumupplägget blir väl någons efterföljande som sedan inte visar sig i mappträdet eller har jag missuppfattat detta ? Tack Raphael för värdefull info, Du skriver att Library är en databas men betyder det att det ligger en bild i databasen med länkningar på justeringar som jag gör och sedan ligger fotot på annan plats i den externa disken ? För att det ska vara ordning och tydlighet så förefaller det i så fall bättre att kopiera in via finder till mappar med kronologi och sedan importera till Bilder och systematisera i album där igen. Någon som har synpunkter eller hur gör Du ?
 4. Hur funkar detta program egentligen ? Är det så att Bilder importerar miniatyrbilder till Bilder eller hur går det till ? Jag har mina foton på extern hårddisk, har importerat fotona till Bilder. Nu ska jag byta hårddisk för alla mina foton men då får jag inte in fotona från nya hårddisken i Bilder eftersom de importerats från första hårddisken. Någon som vet ? Jag antar att jag måste byta anvisningsmapp i Bilder men jag fattar inte hur man ska ändra, vet verkar var låst.
 5. Jag uppgraderade till kapten och sedan fick jag något problem och körde säker start. Sedan försvann ljudenheten men det lyckades jag fixa efter tips från magforum, tack för det. Men samtidigt började mail ställa till problem, plötsliga avbrott och jag blir osäker på om mail skickas eller inte. Så snart jag försöker skicka från bilder så slutar programmet att fungera. Någon som har ett uppslag på vad att göra ?
 6. Tack Raphael och Hummel för svar. Nu har jag två i mac formaterade externa diskar. Nu flyttar jag om de bilder jag lagt på första disken, hur 17 gör man då ? Den andra disken är en ren backup utan att ha blivit inlagd i programmet Bilder för jag antar att det är bäst så. Men som sagt hur gör man när jag nu flyttat bilderna till andra mappar på den första externa disken. Kan man rensa första disken i bilder på något sätt eller hur gör man ?
 7. Tack Raphael och Sirknasen för svar. Liksom månadskostnad för Lightroom så vill jag inte heller ha månadskostnad för lagring. Bättre betala en gång och så är det klart. Dessutom brukar det bli billigast i längden. Bästa sättet att kopiera bilder till den externa disken vilket är det, är det att kopiera in på fil via finder och sen till bilder eller vad ? Är det så att miniatyrer kopieras in till Bilder och från Bilder länkas miniatyrerna till den extern disken varje gång man kollar bilden ? Om jag tar bort bilderna från den externa disken försvinner i så fall även miniatyrerna i Bilder, om det nu är så att Bilder lagrar miniatyrer. Vad rekommenderar ni och kanske även andra när det gäller lagring av stor mängd fotografier ? Jag har funderat på hur yrkesfotografer gör men inte hittat något svar någonstans.
 8. Jag har haft alla mina bilder på pc men ska övergå till mac och har lite oklarheter om hur jag ska gå tillväga, kanske någon kan hjälpa till. Jag har sparat i pc med Lightroom som bildredigeringsprogram men känner inte för det längre eftersom det i framtiden innebär inte längre att man köper programvaran och använder den utan att man i fortsättningen ser ut att behöva prenumerera och betala månadsavgift i Creative Cloud. Jag har kollat Youtubeklipp om fotografer i framförallt USA och det verkar det som om nästan varenda fotograf i det stora landet i väst använder Mac så av detta har jag blivit inspirerad. Ett problem är att jag inte funnit något om lagring och om det går att använda nya programmet Bilder på externa hårddisken. Jag har cirka 30 000 bilder sparade och det är inte möjligt att spara i min MacAir. Så jag undrar hur gör ni som har fotografering som det stora intresset. / Ingemar Gross, Alingsås
×
×
 • Skapa nytt...