Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Becka

Medlem
 • Antal inlägg

  217
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om Becka

 • Medlemstitel
  Bra

Profil

 • Kön
  Female

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2013
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Tack för tipsen. Jag brukar bara sätta igång direkt. När frågetecken uppstår brukar jag bara söka på det och finna svar. Hittills upplevt iMovie som enkelt och roligt att använda. Vi får se när det blir dags att uppgradera till Final Cut Pro X. I dagsläget är jag nöjd med iMovie och jag tänker köra slut på det innan jag överväger att köpa Final Cut Pro X. Jag gillar att jag kan köpa Final Cut Pro X mot en engångskostnad och inte behöva betala en månadsavgift som med Adobe Premiere Pro.
 2. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Fusion Drive var aldrig något alternativ eftersom jag valde 21,5'' men jag förstår. Jag läser att det främst är CPU och GPU som påverkar hastigheten när det gäller videoredigering. Dock är jag som sagt nybörjare och har inga höga krav (mer än att det ska gå hyfsat smärtfritt att redigera 4K). Känns viktigt att poängtera då jag ofta får känslan av att folk ställer högre krav än vad jag gör. Det är klart inte fel att köpa det bästa som finns på marknaden, men har man en begränsad budget så måste man prioritera. Folk som arbetar med något professionellt har oftast större budget också. Jag har ingen klient som väntar eller dylikt. Köper jag en för dyr dator så får jag en sämre en kamera, köper jag en för dyr kamera så får jag en sämre dator. Jag försöker helt enkelt att balansera det. En vettig kamera och en dator som kan hantera kameran. Jag har varit inne på att bygga en PC länge för att jag får "mer för pengarna" men datorn är mer än ett redigeringsverktyg för mig. Lånat en PC-laptop och trivs verkligen inte med Windows längre. Det funkar men jag gillar det inte. Dessutom är iMovie och Final Cut Pro X så bra optimerat med MacOS att jag nog kan ha "sämre" mjukvara än om jag skulle redigera i t.ex. Adobe (som för övrigt kostar en slant varje månad). Dessutom gillar jag hur enkelt iMovie var att lära sig, och det logiska steget därefter är ju Final Cut Pro X och inte Adobe. Tack för tips på hårddisk. Intressant att veta hur mycket en extern snabb hårddisk kostar. Samsung verkar ju bra också. Dock kanske jag inte behöver så snabb för mitt arbetsflöde (just nu, kanske vet bättre senare vilken hårddisk jag vill ha eller kan köpa). Å andra sidan är jag inte helt emot att välja en större intern SSD på 512 GB heller, det är bara det att det äter på budgeten.
 3. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Tack för kort förklaring. Jag läste lite snabbt och tror jag förstår. Det låter ju bra. Man kan aldrig få för mycket utrymme, men 256 GB känns ändå tillräckligt nu och det kanske är lika bra att lägga till 2200 kr på en vettig extern hårddisk, senare. 512 GB lär ändå ta slut också en dag. Det viktiga är bara att man har gott om utrymme för program. 32 GB som det är i 1 TB Fusion Drive tycker jag är på tok för lite, det rymmer väl bara operativsystemet. Jag brukar installera ett par program och utvecklar även hemsidor lokalt (WordPress). 2 TB Fusion Drive hade varit lite vettigare med 128 GB SSD men den finns inte som tillval på 21,5'' iMac. Jag får funderar lite till på hårddisken innan jag lägger en beställning. I övrigt blir det i5 processorn, 16 GB RAM, Radeon Pro 560X och Magic Trackpad 2.
 4. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Oj, det var mig en stor filmkamera. Kikat en del på videokameror också, mer exakt Sony FDR-AX53. Problemet är bara den lilla sensorn och att jag också är intresserad av att fota. Videokameror har betydligt mindre sensor även om det egentligen inte behövs lika stor (viktigare med bra stabilisering och autofokus), men det hjälper ju inte i fotograferandet.
 5. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jobbigt att fatta beslut. 23k med 256 GB SSD eller 25k för 512 GB SSD. Jag antar att skillnaden inte är så stor i sammanhanget, funderar mer på om det inte är bättre med en extern hårddisk. Å andra sidan kanske 512 GB är tillräckligt ett tag så att jag bara behöver en backup-disk. Undrar bara om jag personligen kommer att behöva så mycket utrymme vid redigering. Jag planerar inte långfilmer, det kanske rör sig om 10-15 min i snitt, upp till 30 min max. Inget är väl hugget i sten, det kanske kommer något tillfälle där man filmar betydligt mer men just nu känns det ganska långt borta. Edit: Å andra sidan kanske slutfilmen blir kort, men arbetsmaterialet kan ju vara långt. Man klipper ju bort en hel del. Det är ju det som spelar roll, filerna man arbetar med, inte slutfilmen.
 6. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Om du kan redigera på externa (mekaniska?) hårddiskar så borde det inte vara så viktigt för mig att välja en större hårddisk? Jag är inte i närheten av dina behov, även om de kan öka från mina nuvarande behov. Men förstod jag rätt, du redigerar alltså på extern hårddisk (den du länkar)? Vad betyder RAID?
 7. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag hade en MacBook Pro 13 från sent 2012 tidigare (såldes för att finansiera en iMac). Den hade 256 GB SSD, 8 GB RAM och en i5 processor. Jag redigerade aldrig 4K-material med den men däremot 1080p och det var inga problem alls. Det gick hur bra som helst. Det enda jag kunde anmärka på var att den vid exportering kunde börja låta = fläkten kickade igång. Under hela redigeringen och importeringen av filer så var den tyst och följsam. Dock var detta 1080p material från en telefon. Det är nog skillnad på det och en "riktig" 1080p (och 4k) från en kamera. Jag har planer på att köpa en Sony Alpha A6400 (om inget annat intressant dyker upp innan dess) och då snackar vi riktig 4K. Hade varit intressant att veta hur min gamla MacBook Pro hade fixat det, men om din MacBook Air från 2011 fixar det (om än trögt) så borde min ha fixat det också. Jag ville dock uppgradera till iMac p.g.a. bättre arbetsställning (+ mer för pengarna). Min dator lämnar ändå aldrig hemmet. Jag ville egentligen köpa en Mac mini men den gick bort p.g.a. dålig grafik (det är verken billigt eller "mini" att behöva köpa dedikerad eGPU). Vad har du köpt för kamera? Kameror är kul. Tack för input. Jag har kollat på bygga en PC också och där fanns supersnabba SSD:s från Samsung (vi snackar 3500 MB/s) på 500 GB för 1400 kr. Detta är dock ingen extern hårddisk utan inbyggd. Så det kanske inte hjälper mig. Försökte söka på externa hårddiskar och hittar faktiskt ingen snabb nog. Finns det ens? Det här gjorde saken helt klart svårare. Då kanske jag borde satsa på en större hårddisk. Även om jag i dagsläget klarar mig galant på 256 GB (säkert 128 GB också) så är ju planerna att börja videoredigera på riktigt och då kanske jag kommer börja märka av begränsningen. Hm...
 8. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Konfigurationen blir då enligt följande: 3,0 GHz sexkärnig Intel Core i5-processor (åttonde generationen), Turbo Boost upp till 4,1 GHz 16 GB 2666 MHz ddr4-minne Radeon Pro 560X med 4 GB gddr5-minne 256 GB ssd-lagring Magic Trackpad 2 Magic Keyboard – svenskt Prislappen landar på nästan 23k. Hade satt en budget på 20k från början så det blir lite mer än det. Känner att det blir svårt att tumma på mer utan att göra ett dumt köp.
 9. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Skönt att höra att jag inte "måste" välja i7 eller Vega-grafiken. Det gör säkert saker snabbare men nu har jag inget att jämföra med. Just Vega-grafiken är väldigt dyr. 256 GB är visserligen det minsta men det lär räcka till en början. Sen är tanken att komplettera med en extern hårddisk precis som du gör. Även om man väljer 512 GB så kanske det också bli för lite en dag, så en extern hårddisk blir nog aktuellt oavsett (och för backup). Har just nu en 500 GB SSD för backup, vet inte om den är så snabb dock, men den duger mer än väl för backup. 16 GB gör jag nog rätt i att välja då. 😊
 10. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Den mindre modellen = 21,5'' 😊
 11. Becka

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag skulle vilja ha tips och råd på hur jag bör konfigurera iMac för 4K videoredigering i iMovie (senare Final Cut Pro X). OBS! Nybörjare och amatör på videoredigering, ej professionell. Budgeten är begränsad så jag nöjer mig med den mindre modellen. Jag har valt att konfigurera iMac 4K med i5-processor som standard. Jag väljer 256GB SSD istället för 1 TB Fusion Drive och Magic Trackpad 2 framför Magic Mouse 2. Det jag funderar på nu är om jag bör välja 16 GB RAM också eftersom detta inte går att uppgradera senare. Undrar också om i5-processorn duger eller bör jag verkligen välja i7-processorn? Samma kärnor men i7 har fler trådar. Vega-grafiken är för dyr så den överväger jag inte ens, men jag tror att 560X är bra nog. Tänker spontant att 16 GB RAM kanske kan vara klokt, men jag tvivla mer på om jag behöver i7-processorn eller ej.
 12. Jag installerade inte alla tilläggstjänster (iCloud, iTunes) när jag skapade ett konto sist. Jag skapade bara ett konto för kunna ta en skärmdump av "Den här datorn" med dess specifikationer. Jag brukar tvångsavsluta (hålla inne power-knappen) för avbryta installationen men CMD Q lät ju bra. Dock vill jag se datorns specifikationer igen (mer exakt vilken macOS version då jag uppger det i annonsen) och sen exakt antal battericykler. Blivit nån till eller två pga. detta. Antar jag behöver logga in på datorn för kunna se detta?
 13. Håller med Stereotypen här. Bättre att datorn är redo att tuta och köra med vid försäljning. Även om jag också håller med Raphael att det inte är några problem med uppdateringar, så kan nog många bli skrämda. Märker själv hur enkla grejer kan förstoras och verka skrämmande för de mindre pålästa. Jag kan också stöta på problem (som ni märker av tråden) men är envis och vill lära mig och lösa problemet. Såvida man inte är ointresserad så är chansen liten att man totalt förstör något om man 1. har läst på lite 2. gjort backup på värdefullt material.
 14. Hej igen. Nu förstod jag hur det fungerar. Jag stängde av och tryckte nu på rätt kommando och ominstallerade senaste versionen. Nu försvann felikonen vid uppstart. Tror nu bestämt att jag gjorde saker i fel ordning. Skapar jag ett konto som jag sedan vill ta bort, så måste jag först radera skivan och sen ominstallera operativet, inte tvärtom. För annars finns det inget operativ att starta upp med. Jag tror det är så i varje fall.
 15. Ja, just det. Jag tror jag tryckte på Kommando-R men ändå hände detta. Kanske pga. det okända felet som först dök upp? Frågan nu är bara hur jag går vidare härifrån. Jag kan ju inte köra ett nytt kommando för den kan väl knappast installera en senare version utan att jag loggar in eller det går kanske? Trots att den nu använder ursprungliga versionen OS X av vad jag kan döma.
×
×
 • Skapa nytt...