Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

kenla

Medlem
 • Antal inlägg

  130
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

15 Neutralt

Om kenla

 • Medlemstitel
  Bra

Profil

 • Intressen
  Video och foto.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2011
 • Appleprylar
  Apple Thunderbolt Display 27", MacBook Air 13, iPad 3, iPhone 6, Apple TV 3, Time Capsule 4, iPhone Xr
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Hej alla, Råkar ut för att videoljudet försvinner från t ex YouTube-videos ibland på min iPhone XR och då startar jag om telefonen och videoljudet återvänder. Har märkt att det händer med länkad YouTube-video via Facebook Messenger. Det kanske är en tillfällighet men jag har upptäckt det vid tre tillfällen när jag är vid en och samma plats, samma tidpunkt på dynet, för att hämta en släkting från jobbet.
 2. Om inget annat hjälper just nu och du behöver göra en snabb kopia går det att filma av skärmen samtidigt som du bläddrar. För att aktivera så Skärminspelning syns i kontrollcenter går du till Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage och lägg till Skärminspelning. När videon är klar kan man spara den till Bilder.
 3. Förslag är att ta skärmdumpar, infoga dem i dokument och spara som pdf.
 4. Här finns en färsk artikel om 16-tummaren men den handlar om mest om rykten och spekulationer. Artikeln är ändå bra tycker jag: https://www.laptopmag.com/articles/apple-macbook-pro-16-inch-latest-news Tänkte själv beställa den nuvarande Macbook Pro 15-tummaren men efter att ha sett diskussioner om 16-tummaren så väntar jag med det tills jag får klarhet i vad specifikationer och pris landar i för 16-tummaren innan jag tar beslut om vilken av de två modellerna jag satsar på.
 5. Hej, Går det att få ljudsignal via telefonens högtalare vid inkommande SMS trots inkopplat headset (original trådat) och skärmen i viloläge (släkt)? Både min iPhone XR och min släktings iPhone 6 aktiverar ingen ljudsignal för inkommande SMS från telefonens högtalare när headset är inkopplat och skärmen släkt. Är skärmen aktiverad så kommer det ljudsignal i telefonens högtalare vid inkommande SMS med inkopplat headset. Jag har sökt på nätet efter en lösning men där hittar jag bara att det inte går att få SMS-signal i telefonens högtalare när skärmen är släkt och headset inkopplat. Det är lite märkligt eftersom det går att få ringsignal för inkommande samtal vid släkt skärm och headset inkopplat.
 6. Det finns Youtube-videos som heter 360 grader. Hur kan man se dem på en Mac? Eller går det? Funkar det på iPhone?
 7. Här finns en liknande diskussion
 8. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Vi har inte diskuterat filstorlek utifrån vilket filformat som används vid redigeringen vilket styr val av storlek på lagringsenhet ibland. ProRes är ett filformat från Apple som är suveränt att använda vid redigering på även äldre datorer. ProRes ger väldigt stora filer och som exempel kan en komprimerad fil för leverans på 8,5 GB ha varit drygt 90 GB i ProRes-format. För att jobba med ProRes kan det behövas rejält stora lagringsenheter och det är därför jag använder tillräckligt stor extern lagringsenhet eftersom jag inte går iland med det arbetet på datorns interna lagringsenhet. Med tanke på att det ibland behövs mer än en rendering och flera ”färdiga” filer innan den som redigerar är nöjd så växer storleksbehovet för den externa lagringsenheten. Utöver det kan det bli ett bibliotek med material som man vill spara eller bara sparar ändå som tar upp plats på hårddisk. Som tur är går det att enkelt byta diskarna på min externa lagringsenhet fast jag har inte behövt göra det ännu.
 9. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Ja iMovie är väldigt bra och du kommer att känna igen dig om du börjar använda Final Cut Pro X (FCPX). Jag gillar också att man kan betala en engångskostnad för FCPX. Om allt funkar som det ska kommer jag kunna ladda ner en version av FCPX till min nya dator eftersom jag redan äger en version av programmet.
 10. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Kan rekommendera online-kurser för video. Larry Jordan är extremt duktig på Apples mjuk- och hårdvara, förklarar väldigt bra och är rolig att lyssna på: https://larryjordan.com/ För foto och video rekommenderar jag Lynda.com: https://www.lynda.com/ Online-kurser är väldigt effektivt för lärandet.
 11. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag har en SSD 256GB i min dator och den funkar just nu. Ibland kan jag behöva den för att ta med mig stora filer från hemmet och då räcker den oftast till men inte alltid. Ja jag kör all redigering på extern disk och tack vare att två diskar då samarbetar i RAID 0 så får jag betydligt högre hastighet på överföringen. Det låter kanske avancerat men det finns med i mjukvara till extern disk där man kan ange vilken RAID man vill använda. Här kan du läsa om RAID https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Raid
 12. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag använder en videokamera från Panasonic som heter HC-X1 vilket är en väldigt bra kamera med mycket stöd för fotografen inbyggt. Håller på att lära mig den men behöver en ny dator för redigeringen innan jag kan gå på djupet. Tidigare använde jag en systemkamera som heter Panasonic GH3 men har sålt av den. Har också en iPhone som är den kamera jag använder mest eftersom den alltid är med. Skillnaden mellan HC-X1 och iPhone märker man tydligt vid dåliga ljusförhållanden.
 13. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Ja så är det. Jag använder en LaCie 2big med mekaniska diskar på sammanlagt 8 TB lagringsutrymme som extern disk. Den går att ansluta med Thunderbolt 2 och USB 3. De flesta videoskapare använder mekaniska diskar eftersom det är mer kostnadseffektivt än SSD-diskar. Jag har ibland videomaterial att bearbeta på 3-4 timmar och då är det ett måste med rejält lagringsutrymme. Som sagt tidigare i tråden kör jag samarbete genom raid 0 mellan hårddiskarna i min externa hårddisk. Genom Final Cut Pro X väljer jag att lägga även renderingsfilerna på den externa disken tillsammans med originalfilmen och det som nyskapas och även biblioteksfilen läggs där. Länk till LaCie hårddisk
 14. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag använder extern lagring på mekaniska diskar via Thunderbolt 1 och det är två diskar som samarbetar, de är konfigurerade i Raid 0. Datorn är en gammal MacBook Air 2011 med väldigt lite minne både som RAM (4 GB) och grafik. Datorn går att redigera på om man kör 1080p och faktiskt har jag redigerat 4K för att testa. Allt går otroligt långsamt. Nämner det så du har en referenspunkt. Den dator du tänker köpa är många gånger bättre än den jag har just nu. Ska köpa en ny iMac under sommaren eftersom kraven jag har på min redigering har ökat jättemycket efter att jag köpt ny kamera. Det är en av de dyraste hobbys man kan ha 🙂. Som tur är har jag som statsanställd rabatt hos Apple på priset.
 15. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag jobbar mycket med video och jag rekommenderar 16GB RAM. En i5 funkar. Om du uppgraderar till i7 eller väljer Vega som grafik går renderingen fortare men du måste inte ha det. Hårddisken du valt kan bli för liren om du har stora filer, det fixar jag med extern hårddisk via Thunderbolt.
×
×
 • Skapa nytt...