MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

kenla

Medlem
 • Antal inlägg

  88
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om kenla

 • Medlemstitel
  På gång

Profil

 • Kön
  Male
 • Intressen
  Video och foto.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2011
 • Appleprylar
  Apple Thunderbolt Display 27", MacBook Air 13, iPad 3, iPhone 6, Apple TV 3, Time Capsule 4
 • Bytt från pc
  Ja
 1. kenla

  Köpa iPhone utomlands.

  Har inte kollat vidare eftersom han uppger att telefonen fungerar som den ska just nu när han surfar.
 2. kenla

  Köpa iPhone utomlands.

  Har Thailändsk iPhone X annorlunda inställningar? Har en vän som köpt iPhone X i Thailand och priset blev ungefär 1000kr billigare än om han köpt den i Sverige. Han köpte den eftersom hans iPhone 7s blev stulen i Thailand. Nu när han är hemma Sverige har han ringt mig och vill ha hjälp eftersom telefonen är långsam att surfa på jämfört med hans gamla stulna telefon. Han använder inte WiFi i Sverige. Tänkte jag ska jämföra inställningarna mellan min iPhone 6 och hans thailändska iPhone för att se om något skiljer. Jag tror han har Tele2 som leverantör av telefonabonemanget
 3. Tack. Kostar strax över 100kr. Ska köpa den.
 4. Ja jag kollar in Synology NAS och Qnap NAS. Synology verkar billigare. Jag antar jag måste ha något som hanterar min dynamiska ip-adress för att nå NAS:en via Internet. Är det något som kostar pengar?
 5. Hej. Jag håller på att ladda upp filer till iDrive molnlagringstjänst. Jag vill veta hur stor uppladdningshastigheten till tjänsten är och undrar om det finns något program jag kan installera för att ta reda på det eller om det finns någon annan lösning? Jag kör det på en MacBook Air med macOS High Sierra. Vet du hur man gör? Tacksam för hjälp.
 6. Det är 5 GB gratis lagring för iDrive Basic. Blev erbjuden uppgradering till 2 TB lagring för 75kr i appen för iPhone vilket jag slog till på. Hastigheten upp önskar jag vore snabbare. En egen webbplats vore en idé också där jag kan ladda upp och ner filer betydligt snabbare men trafikbegränsning kan sätta käppar i hjulet. Tittade som hastigast på Ipeers tjänster och där verkar trafikbegränsningen ligga på 200GB i månaden för Web Unlimited - där är lagringsutrymmet obegränsat. Men hur gör jag med kryptering fram och tillbaka vid filhantering?
 7. Testar just nu iDrive och det är väldigt bra tjänst. Tyvärr måste mottagaren jag delar filer med också använda iDrive.
 8. Hej, Jag söker backuptjänst för stora filer. Är videofilmare och när jag redigerar är filerna stora, exempelvis 30GB. Redigerar i Final Cut Pro X och har arbetsmaterialet på en extern lagringsenhet med två diskar i som jag kör Raid 0 via Thunderbolt till datorn. Idag är min Thunderboltdisk den enda lagringsplatsen. Jag vill kunna säkerhetskopiera och ha möjlighet till fildelning med vänner/kunder från säkerhetskopia. Jag funderar på NAS eller molntjänst men alla tester av bästa NAS eller molntjänst jag hittills hittat handlar oftast om backup av foton eller andra filer, betydligt mindre filer än de videofiler jag hanterar. Vill ha bra hastighet från och till säkerhetskopiering och fildelning. Kommer att ha ca 250/250 mbit lina mot Internet. Är det någon som har förslag på lösning? NAS har jag aldrig haft, blir det snabbare än molntjänst upp och ner?
 9. kenla

  Köpråd Imac för filmredigering

  Jag kör som hobby. Det skulle inte bära sig att arbeta professionellt med den dator jag har. Däremot är kameran helt OK att använda professionellt. Jag har jobbat professionellt med annan utrustning men det är en annan historia.
 10. kenla

  Köpråd Imac för filmredigering

  Det är inte världens snabbaste dator men den gör jobbet bra ändå, det den klarar av. Koda ut en film är ju inget jag behöver sitta och vänta på utan datorn sköter detta på egen hand när jag är på jobbet eller sover. Det finns några effekter i Final Cut Pro X jag inte kan använda och det är en del 3D textat som används till inledningar etc, för övrigt funkar allt annat i effektväg. Jag tror inte Apple skulle tillåta mig att installera Final Cut Pro X om datorn inte skulle klara av programmet. Oftast arbetar jag med formatet h.264 som jag gör om till Apples ProRes-format och det funkar bra att jobba med men det ger väldigt stora filer i ProRes. Grovt räknat kanske 1 GB h.264 blir 35 GB ProRes men eftersom jag har så stor lagringsvolym på min externa lagringsenhet är det inga problem. När redigeringen är klar gör jag en master i ProRes via Final Cut Pro X och går alltså från ProRes till ProRes när jag gör det. Efter det kör jag mastern genom Compressor och väljer oftast h.264 som slutresultat. Min erfarenhet är att kamera och objektiv betyder mer för slutresultatet än vad datorns hård och mjukvara gör. Jag använder för tillfället en Panasonic GH3 med några riktigt bra objektiv till den video som har bäst kvalité. Övrig video kör jag med min iPhone 6 och det blir rätt bra det också om det finns bra belysning i scenen. Tyvärr inget drömläge att använda video från min GH3 och iPhone 6 då den första producerar 24, 25 eller 50 bilder per sekund och iPhone 6 levererar 30 bilder per sekund. Det finns en funktion i FinalCut Pro X som kan lägga ihop 30 och 25 bilder per sekund men det blir bättre med ett och samma format från början eller i alla fall 50 och 25 bilder per sekund då 50 delat med två blir 25.
 11. kenla

  Köpråd Imac för filmredigering

  Jag använder en gammal MacBook Air från 2011 och redigerar video på med 256 GB flashdisk och 4 GB RAM. Det funkade så där tills jag köpte en extern lagringsenhet från Lacie med två mekaniska 4TB hårdiskar och Thunderboltkoppling vilken jag kör i Raid 0. Allt material ligger på den externa disken när jag redigerar och det funkar bra. Arbetar i Final Cut Pro X och ibland använder jag Plural Eyes för att lägga ihop olika kameravinklar och externt ljud med varandra. Har även anslutit en extern 27" Apple skärm via Thunderbolt till datorn för att se lite bättre vad jag gör. Detta sagt om video i 1080p och häftigare video än så tror jag inte min utrustning klarar. Nästa gång blir det köp av en iMac förmodligen. Bland det viktigaste för en videoredigerare är videokortet i datorn - köp det bästa. När det kommer till processorn rekommenderas en i7-processor. RAM-minne bör nog vara minst 16 GB. Flashdisk rekommenderas men det räcker förmodligen med 256 GB till operativsystem och mjukvara för videoredigering och så koppla till en extern lagringsenhet via Thunderbolt så som jag gjort och ha arbetsmaterialet på den. Min externa Thunderboltdisk gav jag lite drygt 7000kr för och jag kan lagra 4 TB på den vilket blir svårt att uppnå med intern disk i iMac om det ens är möjligt idag. Finns lösa diskar att köpa till den externa lagringsenheten om man vill ha att byta med och det går att koppla ihop fler lagringsenheter via Thunderbolt om man vill ha ett ännu snabbare system. Idag finns samma disk jag köpte att köpa för drygt 5000 kr från Dustin home: https://www.dustinhome.se/product/5010994991/2big-thunderbolt-2
 12. Hej alla! Just nu så försvagas dollarn gentemot svenska kronan och jag undrar om det kan bli prissänkning på Apples prylar i kölvattnet av det? Jag kommer ihåg en rejäl prishöjning när dollarns värde blev starkare och starkare gentemot svenska kronan men jag kommer inte ihåg när det var eller värdet på valutan just då. Vore gött om vi kunde få en rejäl prissänkning framöver men tror ni det kommer att ske?
 13. Jag tänker att Safari säger till om filerna behövs igen. Tänkte ladda upp en skärmdump på det som är kvar men det verkar inte inte finnas något lagringsutrymme här till forumet. Kvar är t ex Silverlight, Quick Time Plugin, flashplayer.xpt, AdobePDFViewer, Flash Player, JavaAppletPlugin
×