MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

kenla

Medlem
 • Antal inlägg

  122
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

14 Neutralt

Om kenla

 • Medlemstitel
  Bra

Profil

 • Intressen
  Video och foto.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2011
 • Appleprylar
  Apple Thunderbolt Display 27", MacBook Air 13, iPad 3, iPhone 6, Apple TV 3, Time Capsule 4, iPhone Xr
 • Bytt från pc
  Ja
 1. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Ja iMovie är väldigt bra och du kommer att känna igen dig om du börjar använda Final Cut Pro X (FCPX). Jag gillar också att man kan betala en engångskostnad för FCPX. Om allt funkar som det ska kommer jag kunna ladda ner en version av FCPX till min nya dator eftersom jag redan äger en version av programmet.
 2. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Kan rekommendera online-kurser för video. Larry Jordan är extremt duktig på Apples mjuk- och hårdvara, förklarar väldigt bra och är rolig att lyssna på: https://larryjordan.com/ För foto och video rekommenderar jag Lynda.com: https://www.lynda.com/ Online-kurser är väldigt effektivt för lärandet.
 3. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag har en SSD 256GB i min dator och den funkar just nu. Ibland kan jag behöva den för att ta med mig stora filer från hemmet och då räcker den oftast till men inte alltid. Ja jag kör all redigering på extern disk och tack vare att två diskar då samarbetar i RAID 0 så får jag betydligt högre hastighet på överföringen. Det låter kanske avancerat men det finns med i mjukvara till extern disk där man kan ange vilken RAID man vill använda. Här kan du läsa om RAID https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Raid
 4. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag använder en videokamera från Panasonic som heter HC-X1 vilket är en väldigt bra kamera med mycket stöd för fotografen inbyggt. Håller på att lära mig den men behöver en ny dator för redigeringen innan jag kan gå på djupet. Tidigare använde jag en systemkamera som heter Panasonic GH3 men har sålt av den. Har också en iPhone som är den kamera jag använder mest eftersom den alltid är med. Skillnaden mellan HC-X1 och iPhone märker man tydligt vid dåliga ljusförhållanden.
 5. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Ja så är det. Jag använder en LaCie 2big med mekaniska diskar på sammanlagt 8 TB lagringsutrymme som extern disk. Den går att ansluta med Thunderbolt 2 och USB 3. De flesta videoskapare använder mekaniska diskar eftersom det är mer kostnadseffektivt än SSD-diskar. Jag har ibland videomaterial att bearbeta på 3-4 timmar och då är det ett måste med rejält lagringsutrymme. Som sagt tidigare i tråden kör jag samarbete genom raid 0 mellan hårddiskarna i min externa hårddisk. Genom Final Cut Pro X väljer jag att lägga även renderingsfilerna på den externa disken tillsammans med originalfilmen och det som nyskapas och även biblioteksfilen läggs där. Länk till LaCie hårddisk
 6. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag använder extern lagring på mekaniska diskar via Thunderbolt 1 och det är två diskar som samarbetar, de är konfigurerade i Raid 0. Datorn är en gammal MacBook Air 2011 med väldigt lite minne både som RAM (4 GB) och grafik. Datorn går att redigera på om man kör 1080p och faktiskt har jag redigerat 4K för att testa. Allt går otroligt långsamt. Nämner det så du har en referenspunkt. Den dator du tänker köpa är många gånger bättre än den jag har just nu. Ska köpa en ny iMac under sommaren eftersom kraven jag har på min redigering har ökat jättemycket efter att jag köpt ny kamera. Det är en av de dyraste hobbys man kan ha 🙂. Som tur är har jag som statsanställd rabatt hos Apple på priset.
 7. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Jag jobbar mycket med video och jag rekommenderar 16GB RAM. En i5 funkar. Om du uppgraderar till i7 eller väljer Vega som grafik går renderingen fortare men du måste inte ha det. Hårddisken du valt kan bli för liren om du har stora filer, det fixar jag med extern hårddisk via Thunderbolt.
 8. kenla

  Köpråd iMac 21" 2019

  Vilken skärmstorlek har du valt? Är det 21” eller 27”?
 9. kenla

  Var köpa 2x32GB RAM iMac 2019

  Här finns artikel om att det funkar med uppgradering till 128GB RAM på iMac 2019. Till artikel
 10. kenla

  Var köpa 2x32GB RAM iMac 2019

  Ja det blir en hacka. Ska köpa den mest kraftfulla konfigurationen av iMac 2019 förutom att den ska ha minsta andelen RAM eftersom det blir betydligt billigare att köpa till mer RAM själv från tredje part. Det blir ungefär halva priset att köpa från tredje part mot att köpa från Apple. Köpa från Apple begränsar till 64GB RAM men tredjepart kan leverera 128GB. Nästa steg efter denna iMac kan vara en iMac PRO men då blir det ytterligare pengar. Har bra rabatt på båda direkt från Apple via jobbet vilket gör priset lite bättre för mig på båda maskinerna. Ska använda den till videoredigering.
 11. kenla

  Var köpa 2x32GB RAM iMac 2019

  Det blir billigare om jag vill begränsa mig till 64GB RAM. Med 2x32GB + de 8GB jag köper med i grundkonfigurationen från Apple hamnar jag på 72GB RAM. Vill jag utöka ytterligare i ett senare läge ersätter jag de 8GB med 2x32GB men om jag köper 4x16GB blir jag mer låst till den konfigurationen. Priset som du tipsar om är dock väldigt bra. Tack för det.
 12. kenla

  Var köpa 2x32GB RAM iMac 2019

  Det blir väldigt bra.
 13. kenla

  Var köpa 2x32GB RAM iMac 2019

  Hej. Det går att uppgradera iMac 27” 2019 upp till 128GB RAM (4x32GB RAM). Jag tänker köpa en iMac 2019 och beställa med 8GB RAM för att senare uppgradera med 2x32GB RAM till. OWC gör såna kitt men jag hittar dem bara i USA. Någon som vet om de finns i Sverige eller i EU? Finns det någon annan tillverkare som säljer 2x32GB RAM i Sverige eller EU som kan fungera lika bra som OWC? Länk till OWC
 14. Har köpt en iPhone Xr och när jag ska ringa vissa i telefonboken kommer det upp en ruta när jag tryckt på namnet där det står: Den senaste linjen är inte längre tillgänglig Villl du ringa med din återstående linje? Ring Avbryt Vad kan detta vara och hur får jag bort det?
 15. Tack för hjälpen med alls svar hittills. Tyvärr hjälper inget än så länge. Bara att försöka följa alla svar vis e- post har genererat ca 40 felaktiga länköppningar och just nu får jag en del felaktiga tangentnedslag jag aldrig haft på iphone 6. Kanske är det något hårdvarufel på telefonen?
×