Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

jonpa

Medlem
 • Antal inlägg

  17
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om jonpa

 • Medlemstitel
  På gång

Profil

 • Kön
  Male

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2010
 • Appleprylar
  Macbook 12"
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Hej. För en tid sedan kraschade min dator. Som tur var hade jag backupat den med Time machine på en extern hårddisk två dagar innan så jag förlorade inte så mycket. Trodde jag vill säga. För när datorn var reparerad och jag startade upp den med min klon från Time machine så saknades det Imovie-projekt jag jobbat med under två veckor. Allt annat i datorn var en exakt klon av hur datorn var innan kraschen, utom just att Imovie-projektet saknas. Jag tycker förvisso att Imovie är förvirrande på så sätt att det inte finns någon "spara-knapp". Men då både Imovie och datorn varit avstängda flertalet gånger och jag sedan kunnat återuppta arbetet med projektet så får jag väl ändå anta att det faktiskt var sparat? För info var detta mitt första och hittills enda imovie projekt. Jag har letat efter projektet i Time machine backupen i foldern användare/filmer där det bör finnas en fil som heter "Imovie library" men det gör det inte. Där finns en som heter "imovie theatre". När jag visade innehåll i den filen fanns inte mitt projekt med. Så frågorna är: 1. Vad gick fel? Varför finns inte projektet med i backupen? Eller vad gjorde jag för fel med själva sparningen av projektet? 2. Finns det något mer jag kan göra, ex leta efter projekt-filen någonstans eller liknande? Jag såg något tips om att leta i biblioteksmappar mm men jag löste det inte. Npgra tips här?
 2. Jag har haft en MacBook 12 i ett halvår och för andra gången lämnat in den på reparation för trasigt logikkort. Om inte redan den här gången så i alla fall nästa gång (som jag räknar med kommer) så kan jag kräva hävt köp eller omleverans av ny vara. MacBook existerar inte längre och jag funderar därför på vilken jag dator som kan vara en rimlig ersättningsvara. Min tanke är att enligt konsumentslags-principen "täckköp" försöka få dem att ge mig en likvärdig dator trots att en sådan rimligtvis kommer att kosta mer. Jag har en MacBook 12 (mnyj2ks/a) som väger 900 gram. 512 GB HD Dubbelkärnig Intel Core i5 Intel HD Graphics 615 Snabb SSD-lagring 8 GB minne USB-C-port Upp till 10 timmars batteritid² Wifi med 802.11ac Force Touch-styrplatta Sa vilken dator ersätter bästa sätt denna dator?
 3. Tack för ditt svar. Ja det vore intressant med fler svar och erfarenheter. Jag har som sagt använt både dyra, mellandyra och riktigt billiga lurar. Alltid med dåligt resultat. Bluetooth har jag aldrig provat.
 4. Hej. Jag har hittills under fem år och fyra olika Iphones aldrig lyckats få bra samtalskvalitet när jag använder hörlurar med mikrofon/headset. Jag hör alltid den jag pratar med bra men i andra änden är ljudet tydligen uruselt. Provade mina lurar på en samsung här om dagen och fick då betyget "utmärkt" och redan vid nästa samtal med min Iphone (med samma hörlurar) undrade den andre personen vad i hel-ete jag sysslade med eftersom han hörde mig så dåligt. Jag har provat Apples egna lurar, Koss och ett par andra utan märke. Resultatet är ungefär detsamma. Jag gör intervjuer i jobbet och det håller inte att det alltid raspar eller låter som en kakburk i andra änden så känner mig tvingad att över Iphone nu. Om inte någon har ett tips?? MVH J
 5. Jag använder min telefon både privat och i arbetet och vill inte blanda alla mina jobbkontakter med mina vänners och familjs telefonnummer. Går det att göra två separata adressböcker på iphonen? Eller finns det app för detta? Eller har någon andra tips på hur jag kan göra det? Tacksam för hjälp och tips! J
 6. Hej. På tal om detta ämne så undrar jag hur ni brukar kolla ur stor användning av ram er dator har. Finns det program i datorn för detta eller något som ska laddas ned? I vilket läge ska man kolla ram-användningen (te.x efter uppstart eller med sina tyngsta program igång?) och hur mycket ledigt vill man ha för att det ska vara bra?
 7. Hej! Jag är journalist och sitter med arbetsprover (publicerade artiklar) som jag fått skickade till mig som pdf:er från tidningarna. Men alla filerna är gjorda så att sidorna ligger som singelsidor trots att de i verkligheten (i tidningen) redigerats som uppslag. Är det då verkligen så att man inte kan göra om detta? Inte ens i Acrobat pro? Jag har läst någonstans att enda sättet att fixa detta är att montera pdf:erna i Indesign och göra om dem där. Men av någon anledningen kan jag inte montera. Det händer helt enkelt ingenting när jag drag-and-dropar filen på Indesign-ikonen. Det går heller inte att lägga in som en bild/objekt. Hur ska jag göra? Det bästa vore såklart om det gick att redigera upplägget på sidorna direkt i Acrobat (är det inte helt efterblivet att det inte går??) men annars är jag öppen för att köra omvägen inom Indesign om jag bara kan förstå hur den saken ska gå till.. OBS: Det räcker inte att ändra i visningsläget i Acrobat eller förhandsgranska, jag behöver göra ändringen permanent! Tacksam för hjälp här!
 8. Okej, men sparas de där i alla fall, så att de finn soch kan överföras om jag tex byter telefon? Eller finns det annan app/program där det går at hantera sms bättre? Tack igen för svar!
 9. Hej! Jag har synkat min phone 3gs med Icloud och kan logga in och hitta min position på gps:en och jag kan även läsa min mail och se min kalender när jag är inloggad på icloud trots att min telefon inte är i närheten. När jag googlar på det får jag fram att jag även ska kunna spara mina sms. Men hur vet jag om den sparar dem eller inte? Det går ju inte att se inne i icloud i vart fall. Så ena saken är att jag vill ha koll på att de verkligen är sparade och den andra är att det i vissa fall (glömt telefonen, har extra jobbtelefon osv) hade varit smidigt att kunna logga in på icloud och faktiskt läsa sina sms. Är detta möjligt?
 10. Tack för det direkt tipset! Och jäklar ja, det får kosta en del helt enkelt.. Den där adaptern har ju det mesta man kan begära, men om jag förstår dig rätt så går den alltså till s-vhs och inte till scart? Sen ser det mest ut att vara en adapter som fixar så att sladdarna från de olika uttagen möts och kopplas ihop. Behövs det inte en converter (eller vad det nu kan kallas) för att transformera den digitala bilden från datorn till att bli analog i tv:n??
 11. jonpa

  Strategispel

  Okej, tack för den infon! Jag sitter faktiskt med Snow leopard så borde alltså funka här så länge jag inte uppdaterar. Håller förresten just nu på att ladda ner Red Alert, det första, gratis från tllverkarens hemsida. Vet du om det finns något sätt at får detta att köras på Mac? Man hade ju helst velat ha en patch/crack eller nåt till varje spel, verkar vara en jobbig grej att installera emulatorer, windows eller andra större grejer.. En helt annan grej du kanske kan hjälpa mig med, hur ställer jag in min profil här på forumet så att jag får email när någon besvarar mina inlägg eller skriver i trådar jag skrivit i? Måste man alltid trycka "bevaka ämne"?
 12. jonpa

  Strategispel

  Hej! Hur gick det med det här då? Jag sitter med min Macbook 13" från 2011 och börjar bli sugen på det gamla strategispelandet. Är framförallt intresserad av Europa Universalis och Age of Empires. Fick du dem att funka på din mac? Framförallt grafikkorten brukar ju, om jag inte missuppfattat saken, vara ganska tama.. Min macbook har intel Core i5, 4GB ram och ett grafikkort som heter Intel HD Graphics 3000. Vad tros??
 13. Hej Fick ni någon lösning/svar på det här? Går det att köra Europa Universalis på Macbook pro? Jag har en Macbook pro 13" med Intel Core i5, 2,3 GHz, 4GB ram och ett Intel HD Graphics 3000. Tacksam för tips!
 14. Hej! Hur gick det här? Fick ni tag på spelet? Min fråga är egentligen om Auropa Universalis går att köra på Maccbok pro 13"? Jag antar att det främst är grafikkortet som skulle kunna ställa till det och jag vet inte ens vad det är jag ska kolla efter.. Tacksam för hjälp. (Min macbook har: 2,3Ghz, 4 GB ram och grafik är Intel HD Graphic 3000 med 384 mb Vram)
 15. hej! Öppnar det här tråden igen, hoppas någon av er gamla rävar pallar svara lite till. Jag vet, två år senare kanske ni finner det otroligt att någon fortfarande sitter med en tjock-tv, men så är det. Jag tror jag fattar ungefär vad jag behöver för att dra in bilden via scart. Men jag undrar om man måste koppla till scarten? Min tv har en "S-VHS"-ingång. Kan jag använda den? Och vad behöver jag i så fall? Och fan, jag fattar heller inte vad skillnaden är på S-VHS och en S-VIDEO. Det ska ju var någon skillnad men vad? Och kan tillverkaren av min tv själv ha blandat ihop och benämnt ingången fel när det egentligen är en s-video? Ja, återigen, mycket tacksam för hjälp här! MVH
×
×
 • Skapa nytt...