Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TB-000

Medlem
 • Antal inlägg

  593
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  2

Allt postat av TB-000

 1. Tack för svaret SirKnasen. Jo, exozox för EUR 800 är både för stor och för dyr för mig. (Jag visste inte att den fanns så tack för informationen.) Jag tänkte mig mera något litet snäppfäste eller skruvtvingsliknande för att fästa ihop cyklarna. (Liknande teknik som alla dessa grejer man snäpper fast på fotostativ och på rörställningen i vandringsryggsäckar.)
 2. Ibland skulle jag vilja ta cykeln för att cykla iväg och hämta en cykel som står någonstans (t.ex. för att hämta en cykel som är på reparation). Då blir ju problemet att man sedan är en person med två cyklar som ska cykla hem. Naturligtvis kan man gå ena vägen, men det kanske tar mer tid än vad man vill lägga på det. Om man övat litet kan man cykla på en cykel med en hand medan man håller styret på den andra med andra handen, men det känns varken trafiksäkert eller lagligt. Naturligtvis kan man åka bil för att hämta cykel, men man kanske inte har enkel tillgång till bil just då... När jag funderat på problemet har jag kommit fram till att om man med någon slags fästanordning kunde fästa framgaffeln på cykel B i sidan på pakethållaren på cykel A så att framhjulet på cykel B inte tar i marken - ja då kunde man enkelt, lagligt och trafiksäkert flytta två cyklar framförda av bara en cyklist. Man cyklar som vanligt på cykel A och cykel B rullar efter på sitt bakhjul som om den vore en cykelkärra efter cykel A. (Principen är ju den samma som när en bärgningsbil lyfter upp framhjulen på bilen den släpar iväg.) Jag har inte sett någon sådan här fästanordning. Är det någon som sett något sådant? Jag skulle gärna köpa det om det finns till salu. Är det någon som vet någon annan anordning för att som en cyklist enkelt, lagligt och trafiksäkert flytta två cyklar? Är det någon som har några tankar på hur man enkelt kan tillverka något sådant här? Om man bara binder ihop cyklarna med band eller tejpar ihop med silvertejp så finns ju risken att man skaver sönder målfägen på cyklarna.
 3. Det är aldrig fel att köra hårdvarudiagnostik. Har man tur ger det mera information. https://support.apple.com/sv-se/HT202731
 4. Problemet är väl att telefonen inte samtidigt kan koppla upp sig mot ditt wifi för Airplay/Airplay2 och mot 4G. Om en annan enhet kopplar upp sig mot telefonens wifi (internetdelningen) så borde telefonen kunna strömma musik från 4G vidare (som Airplay) till den enhet som kopplat upp sig på telefonens wifi (internetdelning). Har du kollat på om du kan få Airplay-högtalaren att koppla upp sig på telefonens wifi?
 5. TB-000

  Uppdatera till iOS 12

  "Förbereder"-steget kan ta rätt länge (typ 15-30 minuter). Har du väntat tillräckligt länge?
 6. I tidigare windows-versioner så fungerade OEM endast om man körde den på verklig hårdvara (d.v.s. med bootcamp). För att kunna köra på virtuell hårdvara (i Parallels eller i VirtualBox) så behövde man svindyr licens. Jag tycker också att det är en djungel...
 7. Oroa dig inte. Håll telefonen laddad, så håller batteriet länge. Jag har laddat fullt när jag skaffat nya grejor (iPhone 4, 6, X) och sedan laddat varje kväll. På kvällen innan laddning brukar det vara 70-80% laddning kvar. Mina batterier har hittills hållit väldigt bra. (Peppar, peppar, ta i trä). Mitt intryck är att användning med 70-100% laddning verkar vara bra för batteriet. Bekanta som laddar bara när det verkligen behövs (d.v.s. vid 5-10% kvar i batteriet) och sedan inte hinner ladda till mer än 30% innan de måste dra ur laddaren och dra vidare verkar slita ut batterierna väldigt snabbt.
 8. Förhandsvisning kan mer är folk tror. Finns förinstallerat på din mac. Kolla om du klarar dig med de funktionerna.
 9. Är windows-programmen spel eller video-redigering som kräver blixt-snabb grafik så ska du nog inte använda Parallels. Är windows-programmen inte lika prestandakrävande, t.ex. släktforskning eller poängberäkning för någon sport, så är Parallels att föredra eftersom man då inte behöver boota om datorn när man går mellan windows-program och mac-program utan kan använda båda samtidigt. Jag har god erfarenhet av Parallels, men den kostar ju en del. Som gratis-alternativ finns virtual-box, som jag tyvärr personligen har sämre erfarenhet av.
 10. Har du testat det enklaste, nämligen att söka efter strängen med spotlight?
 11. Jag antar att det du syftar på är iMessage/SMS-koppingen som gör att du kan skicka och ta emot via din iPhone med din iPad/mac. Vid senaste OS-uppdatering tappade jag detta. Det kom igång på nytt efter att jag slagit av SMS-kopplingen på min iPhone och sedan slagit på den igen. På iPhone: Inställningar -> Meddelanden -> SMS-koppling -> XX iPad Du kan ju kolla om det fungerar för dig också.
 12. Jag är på jakt efter en kompakt laddningslösning för iPad Air 2 att ta med vid resor för att ladda från 220 V vägguttag. Jag tänkte mig att man kunde koppla en Lightning USB-C sladd https://www.apple.com/se/shop/product/MX0K2ZM/A/usb-c-till-lightning-kabel-1-m mellan iPad Air 2 och den kompakta 18W USB-C-strömadaptern https://www.apple.com/se/shop/product/MU7V2ZM/A/18-w-usb-c-strömadapter. På Apples webshop kommer dessa enheter dock inte upp som kompatibla med iPad Air 2. Finns det någon orsak varför det skulle kunna strula att ladda så? Tipps på smartare kompakt laddningslösning för iPad Air 2?
 13. För flera år sedan stötte jag på samma problem. Apple-supporten svarade då att det var ett känt problem att macOS/OS X bara kan ominstalleras av Apple-ID som har använts vid något köp. Man kom runt det genom att på vilken redan installerad mac eller iPhone some helst logga in med det nya apple-IDt och köpa vilken app som helst (t.o.m en gratisapp fungerade). Då hade apple-IDt använts vid ett köp och man kunde sedan använda det för att ominstallera OS på mac och iPhone. Jag vet inte om samma problem fortfarande kvarstår, men det är ju enkelt att testa.
 14. Varför översätter MacWorld rakt av från en amerikansk text utan att tänka? Tullar vid import till USA påverkar ju import till USA, inte import till Sverige.
 15. Jag håller med poi ran. 27" 5K iMac är den överlägset ögonvänligaste datorn/skärmen jag använt. Den är dessutom tillräckligt stor så att man kan ha fönster med referensmaterial öppet samtidigt som man skriver (och ändå ha behagligt stor font-storlek.) Jag rekommendera att du försöker hitta en begagnad 27" 5K iMac (om du inte vill betala vad en ny kostar).
 16. Jag har inte märkt några problem med Bose QC 35 II.
 17. TB-000

  Sekundvisning

  Jag fortsätter på den gamla tråden, för jag har precis samma önskemål. Kan man nu (5 år senare) visa klocka med sekunder på låsskärmen på iPhone (utan att jailbreaka)?
 18. Om hårddisken är ny och tom så rekommenderar jag att du startar skivverktyg och raderar disken innan du försöker använda den. (Det som skivverktyg kallar "radera" kallar många andra "formatera".) Om hårddisken är windows-formaterad så kan macOS bara läsa den, inte skriva. (Det fixar man enkelt med att radera den i skivverktyg.)
 19. Jodå, det fungerar utmärkt att köra TimeMachine. Den har en begränsning att TimeMachine kan köras mot bara en volym (=partition) och av bara en inloggning så när två Macar kör TimeMachine mot den kan dom inte ha varsin partition, utan dom delar en partition. Det här betyder att man inte kan bestämma hur stor del av diskutrymmet vilken mac får använda för TimeMachine, utan man kan bara sätta ett tak för totalen av TM-backuper.
 20. Eftersom jag ställde en fråga här, så bör jag väl även återkoppla... Jag köpte en QNAP HS-251+ NAS och 2 st mekaniska hårddiskar (WD60EFRX). Tillsvidare är jag nöjd med den (även om jag tycker att lösningen var dyr). Mycket snabbare än TimeCapsule, mycket tystare också. Och eftersom jag kör spegling av diskarna så borde det dessutom vara säkrare när det gäller ev. hårddiskfel.
 21. Jag upplever att skrivning till min TimeCapsule tar längre tid och att jag oftare hör hur den flyttar skriv-huvudena i TimeCapsule nu än för ett år sedan. Av det drar jag slutsatsen att hårddisken i min TimeCapsule kanske inte håller så länge till. (Det finns c:a 50% ledigt utrymme på disken i TimeCapsule, så den är inte långsam för att den är full.) Jag funderar på att skaffa en liten och tyst NAS för fillagring (istället för att ha fillagring på TimeCapsule). Jag vill ha en NAS som är litet och tyst. Den behöver inte vara jättesnabb. Jag är bara intresserad av att läsa och skriva filer från mac-datorer på LAN, inklusive att köra TimeMachine mot NASen. Åtkomst från internet är inte intressant. Att spela upp filmer direkt från NASen är inte heller intressant. Diverse cloud-konton är jag inte intresserad av. Appar på NASen är jag inte intresserad av. Jag har hittat en NAS som verkar liten, tyst och dessutom snabb på beskrivningen. QNAP HS-251 https://www.qnap.com/en/product/hs-251 . Den är tyvärr dyr (kanske för att den har ett antal funktioner jag inte behöver). Är det någon som kan rekommendera en tyst liten NAS som inte är onödigt dyr? Tack på förhand till alla som svarar!
 22. Hej, Är det någon som har erfarenhet av Snow Flower Text https://itunes.apple.com/se/app/snow-flower-text/id1046643990?mt=12 ? Jag tycker att det verkar attraktivt med ett verktyg som integrerar markdown, plantuml, dot, graphviz mm i ett dokument, och det dokumentet är text så att det fungerar med versionshantering (som git) inklusive merge. Jag tycker att det ser trevligt ut på mac app store, men det har inga betyg (och jag har inte hittat någon möjlighet att ladda ner utvärderingsversion). Vad tror ni? Är det ett seriöst och bra program? Eller är det bara en snygg presentation på app store? Tack på förhand till alla som svarar!
 23. Ett alternativ är one.com. Baserade i Danmark. Har funnits flera år. Seriösa. Rimlig kostnad. Se https://www.one.com/sv/ Det finns många andra alternativ.
 24. Ett stort tack till KMN, SirKnasen och Alix som gav värdefull information så att jag kom vidare och hittade en lösning. Det känns fel att markera mitt eget inlägg som bästa lösningen, det var ju en process att hitta fram till lösningen där KMN, SirKnasen och Alix gav väldigt värdefulla råd för att komma vidare. Det finns ju inte ett enskilt steg som är bästa lösningen utan det är ju resultatet av alla stegen som är lösningen. Men... jag vet inte hur jag ska markera problemet som löst utan att markera ett enskilt steg som bästa lösningen.
 25. Tack KMN. Manualen var inte till någon hjälp, men jag testade att inte göra "extend". Med kabel till Dlink, utan extend och med samma SSID på TimeCapsule och DLink försvann problemet med dubbla IP-adresser för WiFi-klienterna. Dock så sprang jag på ett annat problem. Båda WiFi-accesspunkterna (TimeCapsule och DLink) syns i hela huset. TimeCapsule har bra signal i östra delen huset och usel i västra delen av huset. DLink har bra signal i västra delen av huset och usel i östra delen av huset. WiFi-klienterna kopplade nu ofta upp sig mot fel accesspunkt. D.v.s. t.ex. en MBP i östra delen av huset kopplade upp sig mot DLink i västra delen och hade då dålig signal och långsamt nät. Eftersom SSID var samma kunde man inte heller enkelt byta till den andra. Det jag till slut gjorde var att DLink fick vara accesspunkt för ett WiFi-nät med egen SSID (på samma LAN). Sedan kopplade jag AirPlay-högtalarna till det SSIDet. Nu fungerar det.
×
×
 • Skapa nytt...