Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TB-000

Medlem
 • Antal inlägg

  573
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  2

Allt postat av TB-000

 1. Jag upplever att skrivning till min TimeCapsule tar längre tid och att jag oftare hör hur den flyttar skriv-huvudena i TimeCapsule nu än för ett år sedan. Av det drar jag slutsatsen att hårddisken i min TimeCapsule kanske inte håller så länge till. (Det finns c:a 50% ledigt utrymme på disken i TimeCapsule, så den är inte långsam för att den är full.) Jag funderar på att skaffa en liten och tyst NAS för fillagring (istället för att ha fillagring på TimeCapsule). Jag vill ha en NAS som är litet och tyst. Den behöver inte vara jättesnabb. Jag är bara intresserad av att läsa och skriva filer från mac-datorer på LAN, inklusive att köra TimeMachine mot NASen. Åtkomst från internet är inte intressant. Att spela upp filmer direkt från NASen är inte heller intressant. Diverse cloud-konton är jag inte intresserad av. Appar på NASen är jag inte intresserad av. Jag har hittat en NAS som verkar liten, tyst och dessutom snabb på beskrivningen. QNAP HS-251 https://www.qnap.com/en/product/hs-251 . Den är tyvärr dyr (kanske för att den har ett antal funktioner jag inte behöver). Är det någon som kan rekommendera en tyst liten NAS som inte är onödigt dyr? Tack på förhand till alla som svarar!
 2. Hej, Är det någon som har erfarenhet av Snow Flower Text https://itunes.apple.com/se/app/snow-flower-text/id1046643990?mt=12 ? Jag tycker att det verkar attraktivt med ett verktyg som integrerar markdown, plantuml, dot, graphviz mm i ett dokument, och det dokumentet är text så att det fungerar med versionshantering (som git) inklusive merge. Jag tycker att det ser trevligt ut på mac app store, men det har inga betyg (och jag har inte hittat någon möjlighet att ladda ner utvärderingsversion). Vad tror ni? Är det ett seriöst och bra program? Eller är det bara en snygg presentation på app store? Tack på förhand till alla som svarar!
 3. Ett alternativ är one.com. Baserade i Danmark. Har funnits flera år. Seriösa. Rimlig kostnad. Se https://www.one.com/sv/ Det finns många andra alternativ.
 4. Ett stort tack till KMN, SirKnasen och Alix som gav värdefull information så att jag kom vidare och hittade en lösning. Det känns fel att markera mitt eget inlägg som bästa lösningen, det var ju en process att hitta fram till lösningen där KMN, SirKnasen och Alix gav väldigt värdefulla råd för att komma vidare. Det finns ju inte ett enskilt steg som är bästa lösningen utan det är ju resultatet av alla stegen som är lösningen. Men... jag vet inte hur jag ska markera problemet som löst utan att markera ett enskilt steg som bästa lösningen.
 5. Tack KMN. Manualen var inte till någon hjälp, men jag testade att inte göra "extend". Med kabel till Dlink, utan extend och med samma SSID på TimeCapsule och DLink försvann problemet med dubbla IP-adresser för WiFi-klienterna. Dock så sprang jag på ett annat problem. Båda WiFi-accesspunkterna (TimeCapsule och DLink) syns i hela huset. TimeCapsule har bra signal i östra delen huset och usel i västra delen av huset. DLink har bra signal i västra delen av huset och usel i östra delen av huset. WiFi-klienterna kopplade nu ofta upp sig mot fel accesspunkt. D.v.s. t.ex. en MBP i östra delen av huset kopplade upp sig mot DLink i västra delen och hade då dålig signal och långsamt nät. Eftersom SSID var samma kunde man inte heller enkelt byta till den andra. Det jag till slut gjorde var att DLink fick vara accesspunkt för ett WiFi-nät med egen SSID (på samma LAN). Sedan kopplade jag AirPlay-högtalarna till det SSIDet. Nu fungerar det.
 6. Om jag förstått det rätt så måste man då byta ut alla routrar/WiFi-accesspunkter till mesh-noder, så det blir betydligt dyrare än att bara lägga till en accesspunkt.
 7. Att koppla in en "D-Link DAP-1620 AC1200 Wi-Fi Range Extender" var ingen enkel lösning på problemet. När jag kopplade in den för att göra "extend" på WiFi så fick alla WiFi-uppkopplade enheter 2 IP-adresser. (Såg skumt ut att varje MAC-adress hade 2 IP-adresser.) Och sedan fungerade nätet sämre än tidigare. Jag vet inte om jag gjorde något fel, eller om D-Link-prylen är inkompatibel med TC. Jag hade i alla fall inte gjort felet att ha två DHCP-servrar, utan det är TC som delade ut adresserna. Tydligen lyckades D-Link-prylen så TC att tro att varje WiFi-pryl är två olika på något sätt. Jag fattar inte hur. Konfigurationen av D-Link är väldigt enkel, nästan inget man kan ställa in. När jag felsökte upptäckte jag att TC har country code SE, medan DLink har GB. (Det finns ingen menyval för att ställa det på Dlink). Kan det vara orsaken till att det spårar ur? WiFi är ju så enkelt när det fungerar, men den finns tydligen ingen övre gräns för hur mycket tid man kan lägga på det när det strular 😞
 8. Tack SirKnasen end Alix för svaren. Jag har kollat WiFi-signalen på det sätt ni beskrev. Jag bifogar skärmdumpar på hur det ser ut om MBPr är invid TimeCapsule respektive i rummet längre bort där jag har Airplay-högtalarna. Vid TimeCapsule: I rummet längre bort: Jag tolkar det här som att det med största sannolikhet är WiFi-signalen som är orsaken till att AirPlay hackar. Håller ni med? Jag tänker mig att en WiFi-repeater/accesspunkt (t.ex. https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/d-link-dap-1620-repeater-ac1200-p61278 ) i rummet med AirPlay-högtalarna skulle lösa problemet. Jag har ethernet även till det rummet så WiFi-repeatern kan kopplas in på ethernet. (Däremot saknar AirPlay-högtalarna ethernet, så jag kan inte köra kabel hela vägen utan måste ha WiFi.) Vad säger ni som är gurus i forumet? Verkar min analys vettig? Är D-link DAP-1620 en vettig lösning? Tack på förhand för era svar.
 9. Jag har airplay-högtalare i den ände av lägenheten som är längst från min WiFi accesspunkt (TimeCapsule). Ibland hackar ljudet/musiken i airplay-högtalarna. Jag skulle vilja verifiera om det är ett problem med signal-styrkan på WiFi eller om det är något annat. När jag har min iPhone/iPad vid högtalarna så visar den oftast 2 bågar av tre. Ibland är det 1 av 3 och ibland 3 av 3. Nu har ju en mätskala med 0, 1, 2 och 3 streck litet begränsad upplösning... Finns det något enkelt sätt att litet noggrannare mäta signal-styrkan med iPhone/iPad/MacBook? (Att investera i en app för ett antal tior är helt OK, däremot är vill jag inte lägga tusentals kronor på proffsutrustning för att mäta WiFi.) Jag har egentligen tre teorier om vad hackande air-play-ljudet kan bero på: svag WiFi-signal att TimeMachine-backup till TimeCapsule skulle lasta nätverket eller TimeCapsule (och att det skulle accentuerats vid macOS-uppgradering) att någon granne har något som stör mitt WiFi (Problemen började när jag flyttade till den här lägenheten. Tyvärr uppgraderade jag macOS och iOS samtidigt som jag flyttade så jag kan inte utesluta något...) Förutom tips på hur jag mäter WiFi-signalstyrkan så är jag tacksam för alla tips hur jag felsöker detta. Tack till alla som svarar
 10. Vissa operatörer har begränsad datatrafikmängd på abonnemang (t.ex. utomlands) och man köper mera datatrafikmängd genom att svara på ett SMS. Det går inte att göra på en iPad. Då måste man ta ut SIM-kortet ut iPad och sätta det i en telefon för att man ska kunna svara på SMS med det abonnemanget. För att sedan flytta tillbaka SIM-kortet till iPaden. Inte speciellt smidigt...
 11. Tyvärr kan bara iPhone skicka SMS, iPad kan inte skicka SMS. Om man har både en iPad och en iPhone på samma Apple-ID så kan man konfigurera så att man skriver meddelandet på iPad och det skickas som SMS från iPhone. (Samma gäller med mac och iPhone.) Man måste alltså ha en iPhone för att kunna skicka SMS i Apple-världen, man kan inte skicka SMS om man har enbart en iPad. En iPad med cellular (3G/4G/LTE) kan bara använda mobilnätet för datatrafik. Den kan inte använda telefoni-delen av mobilnätet. (Jag tycker personligen att det här är en tråkig funktionalitetsbegränsning.)
 12. Vilket program (vilken app) skriver du i? T.ex. Microsoft Office har egen hantering av stavning och använder inte inställningarna i macOS.
 13. Motsvarigheten till till batch-fil heter "shell skript" eller "bash script", och finns på alla Unix-baserade system som t.ex. macOS och Linux. Se t.ex. https://en.wikipedia.org/wiki/Bash_%28Unix_shell%29 , https://linuxconfig.org/bash-scripting-tutorial och https://www.adlibris.com/se/bok/learning-the-bash-shell-9780596009656 Ska du däremot styra olika appar på mac så är det Automator du använder.
 14. Skulle jag vara i ditt ställe skulle jag köra hårdvarudiagnostik. Det kostar bara 10 minuter av din tid. Stäng av datorn. Håll sedan ner alt och D när du startar den igen. Håll nere tangenterna tills äpplet eller en jordglob dyker upp på skärmen. Hittar diagnostiken något fel på hårdvaran kan du kontakta Apples support, för då har Apples egen diagnostikprogram hittat felet. Hittar diagnostiken inget så är det mindre troligt att du har hårdvarufel. Använd 10 minuter av din tid för att minska din oro. https://support.apple.com/en-us/HT201255
 15. Jag tänkte återkoppla litet hur det gick: Jag kör nu med två stycken OD-11 i vardagsrummet (stereo) och en OD-11 i köket. Det fungerar jättebra att i iTunes på mac spela upp musik samtidigt till alla OD-11. (Från iPhone kan jag inte välja alla utan måste välja vilket rum jag spelar upp musiken i. Den begränsningen saknar betydelse för mig eftersom jag alltid spelar upp från mac.) Jag är väldigt nöjd med ljudet från OD-11 (men det är naturligtvis en smaksak vad man gillar).
 16. LibreOffice fungerar väldigt bra för mig. Jag skulle tro att det är något annat som är orsaken till strulet du har. (Sedan kan du naturligtvis köra Pages, Numbers eller MS-Office – det är en smaksak vad man tycker är lättanvänt och smidigt.) Har du kört hårdvarudiagnostik?
 17. Gå in i menyn  -> Systeminställningar... -> Nätverk Välj ethernet och klicka på avancerat och sedan maskinvara. Vad ser du där? Bifogar hur det ser ut för mig.
 18. Eftersom det är reklam, så kan du fixa det med en reklamblockerare. T.ex. Adblock Plus https://safari-extensions.apple.com/details/?id=org.adblockplus.adblockplussafari-GRYYZR985A
 19. Problemet är antagligen på mobilabonnemanget och inte i telefonen. Det är i telenätet man styr om om nummer ska visas eller inte. Man kan ändra det med att slå någon kombination av *# och siffror. En sådan kombination kan också användas för att fråga telenätet hur inställningen är. Det enda reglaget på telefonen gör är att presentera det vettigt för användaren, och sedan skicka *#-kombinationen till telenätet. Det är också möjligt för operatören att spärra det här i telenätet så att det alltid (eller aldrig) är dolt nummer. Är det en jobbmobil kontakta telefoni-ansvarig på ditt arbete. Är mobilen privat kontakta din operatör.
 20. Tack Majigga. Under senaste veckan har jag varit i butiker och lyssnat. Jag måste säga att jag lutar åt OD-11 även om jag inte bestämt mig ännu.
 21. Jag har ingen aning om det fungerar, men jag tror det skulle vara intressant att undersöka om man kan köra macOS 10.5 i Parallels ( https://www.parallels.com/products/desktop/ ), VmWare ( https://www.vmware.com/se/products/fusion.html ) eller VirtualBox ( https://www.virtualbox.org ). Fungerar det så kan Klasse köra spelet i macOS 10.5 i en virtuell maskin och ha kvar full funktionalitet av nyare macOS på sin mac.
 22. ... eller en misslyckad förfalskning. Jag har ingen aning om vilka säkerhetsdetaljer det finns på mynten för att avgöra om de är äkta.
 23. Tack Semmelman. Du har nog rätt. Jag tänkte inte på de saker du tar upp trots att jag själv upplevt dom... (Jag lurade mig själv när jag tänkte på hur skrivare och toner är förpackade när de levereras.)
 24. Om jag förstått det rätt: Man kan redan innan få SMS och iMessage-meddelanden så att de syns på alla ens enheter, d.v.s. det som skickas till ens iPhone syns på mac och iPad, vilket är praktiskt (speciellt om ska kopiera information från SMS till dokument man skriver på mac). Men tidigare fick alla enheter en kopia av meddelandet, så för att ta bort ett meddelande måste man radera det meddelandet på varje enhet. (Trots att man raderat meddelandet på på t.ex. mac så låg det kvar på iPad och iPhone.) Som jag förstått det blir det nu så att meddelanden lagras i iCloud. När man raderar det på en enhet så försvinner det från iCloud och därmed från alla enheter. Om jag förstått det rätt så ska telefoner med litet lagring också kunna spara lagring lokalt genom att inte hålla meddelandet lokalt ovh hämta meddelanden från iCloud vid behov. Bra om man har många meddelanden med stora bilder och litet minne i telefonen. Det jag ser fram emot är att i framtiden bara behöva radera meddelanden om att jag har ett paket att hämta endast en gång, och inte behöva radera det separat på varje enhet. De som är mera insatta får gärna rätta mig om jag missförstått.
 25. Jag ska åka bil genom halva Sverige med en färglaser (HP Color LaserJet CP1515n). Laserskrivaren har varit i bruk länge och har påbörjade färgtoner-kasetter i sig. Hur förbereder man lasern bäst för att åka bil. Bör man t.ex. plocka ur toner-kasetterna? (Bör man oroa sig för att bilresan skakar ut färgpulver ur tonerkasetterna?) Någon som har erfarenhet av att åka bil med färglaser?
×
×
 • Skapa nytt...