MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

PumpTompa

Medlem
 • Antal inlägg

  14
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om PumpTompa

 • Medlemstitel
  På gång

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1992
 • Appleprylar
  Mac Mini 2014 2,6Ghz (nu med 1TB Samsung 860 EVO SSD), funkar igen :-D
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Lyckades till slut att byta till en Samsung 860 EVO 1TB SSD. Köpte den på Inet för 2590kr (https://www.inet.se/produkt/4300687/samsung-860-evo-1tb ) Köpte ett verktygsset på Biltema för 159kr (https://www.biltema.se/verktyg/handverktyg/bits/bitssatser/bitsats-50-delar-2000032753 ) och en kabel att föra över data till nya SSDn från Webhallen för 119kr (https://www.webhallen.com/se/product/252694-Deltaco-USB-3-0-till-SATA-6Gbs-adapter-for-2-5-harddiskar-svart ). Kollade på tre videos och på iFixit instruktionen (https://www.ifixit.com/Guide/Mac+Mini+Late+2014+Hard+Drive+Replacement/32815 ) och var ordentligt mentalt förberedd (första gången någonsin jag grävt i djupet på en dator själv). Började med att göra en "Backup - all files" med SuperDuper! (https://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html ) och såg till att ha ett par vanliga backuper på mina foton utöver det. Själva urtagandet av HDD tog ca 15 minuter, att stoppa i den nya SSD tog ca 20 minuter. Filmade allt för att lägga upp, men har inte fått tummen ur och redigerat filmerna än. Tänkte att det kunde vara trevligt med en film på svenska 🙂 Spatel och specialverktyg för att ta ur moderkortet behövs inte. Istället för spateln använder man naglar eller en skruvmejsel, inga problem. För att få ut moderkortet använder man två tunna skruvmejslar, jag hade sådan sen tidigare. Det gick smidigt. Vid första uppstart vart jag besviken, det tog rätt lång tid och datorn var inte speciellt snabb när den väl var igång heller. Men sen verkar den ha optimerat sig (eller vad den gör), så nu är den snabb som en riktigt bra dator. Med tanke på att den sög fullständigt innan så är jag överlyckligt. Inga konstiga snurrhjul, inga långa uppstartstider verken på datorn eller på program. Att rulla igenom mina mängder av foton i Bilder går galant, man ser alla foton direkt när de scrollar förbi, även om man scrollar så fort det går, det gjorde man inte alls tidigare. Tusen tack för alla råd och tips 🙂
 2. Tack, satsar på dyrare :-)
 3. Hittat en SanDisk SSD Plus 960Gb på Elgiganten för 1890kr, dvs 1000kr billigare än alternativen. https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/harddisk-ssd-och-nas/SANSSDP960GB/sandisk-plus-intern-ssd-960-gb?scid=5_EXT_PRICECOMP_PRISJAKT_EGAB Det är en gammal konstruktion, men det är ju min Mac Mini oxå, kommer den begränsa min dators prestanda, eller är det datorns prestanda som begränsar hur väl SSD:n kan användas, dvs det spelar ingen roll vilken SSD jag köper, bara att jag köper en SSD?
 4. OK, tack, du har poäng, bara att jag inte vill mecka så mycket inuti datorn och absolut vill ha minst 1Tb internt. 1Tb Samsung EVO 860 2900kr. Stoppa i PCIe = ta bort locket och antenn, klistra/koppla in kabel och sätt i PCIe. Sätt tillbaka antenn/lock. Stoppa i SSD = ta ut ALLT, byt till SSD, sätt tillbaka allt igen. Dansar på gränsen till vad jag tycker är komfortabelt, dvs kostnaden är hårfint nära att låta Digital Inn göra arbetet istället, dvs för 5400kr Dock har jag inte hittat hur man säkert gör en hemma-Fusion med en JetDrive, så det kanske faller på det ändå. Läst att den (kanske) ska fråga om att reparera fusion efter första start, men vet ärligt inte hur jag ska göra då, så det kräver mer arbete på att söka korrekt info istället. Att flytta allt till SSD verkar rätt så rättfram. PS. Macen fick helgenomgång av Digital Inn, det finns varken hårdvaru- eller mjukvarufel på den. D.S.
 5. Hej igen! Läst på lite till, hittade någon som bara hängt på en extern SSD 250Gb på USB 3.0 och fått en supersnabb dator (Se även urklipp på bifogade bilden): https://discussions.apple.com/thread/8240552 Med JetDrive 820 240Gb internt borde det väl gå än snabbare, Transcend säger 550MB/s skriv (max!) med Mac Mini http://www.transcend-info.com/pr/event/comparison/comparison_jdm820_en.html Fördelen blir ju dessutom att jag behåller HDD för lagring, får allt internt och får en lättare lobotomering av datorn (än att byta HDD->SSD). Fusion Drive som Apple fortfarande säljer i dessa datorer har ju bara 32Gb, väsentligt mindre än minsta JetDrive JetDrive kostar ca 2000kr, inkl kablage som krävs för hemgjord Fusion. Notera att jag inte är ute efter ett fartmonster, bara att allt flödar och inte stannar upp. Tänker jag fel?
 6. Tack :-) Ha kvar? Menar du att behålla den jag har som extern HDD, för Mac Mini 7.1 har ju bara en plats för normal HD. Det är jag inte intresserad av, jag vill ha stor disk inuti. Faktiskt allt inuti egentligen, då går alt 5) bort. Jag använder datorn sporadiskt, viktigaste funktionen är bilder, så HDD lär inte ta slut. Min förra Mac Mini vart 7 år gammal utan problem. Prestandaskillnader?
 7. Hej! Har just hämtat hem min Mac Mini 7.1 (late 2014, i5 2,6GHz 8Gb ram, 1Tb HDD, ej fusion) från Digital Inn där jag köpte den för 3,5 år sedan. De hittade inget som helst fel. "Har förväntad prestanda". Har samma problem, den stannar och är väldigt trög emellanåt. Liksom slumpmässigt dessutom. Kraschar program, säkert 10 gånger sista halvåret. Dessutom stödjer den inte RAW-filer från min Samsung NX500 sedan någon av uppdateringarna under 2017. Suger fullständigt alltså! Trodde: 1) Time Capsule uppdatering som drog igång v-a-r-j-e gång jag startade var problemet, hittade schemaläggning som jag till slut installerade - ingen skillnad. Nu kör jag manuellt, eftersom schemat vart avinstallerat vid uppdatering (snyggt...) 2) Att den inte orkade med min 4K-skärm (som var anledningen till att jag köpte Mac:en, att den stödjer 4K, alltså) 3) Att det var ett mjukvarufel i den Men den suger helt enkelt. Är inte bättre än så här. Vilket Cronica bekräftar, tack! Nu tänker jag att jag har följande lösningar: 1) Byta till PC (löser RAW-problemet), suger värre, mycket värre. Tror att jag kan hitta lösning på RAW-problemet, även om jag letat väääääldigt mycket. 2) Slänga i SSD, men fotograferar mycket, så mindre än den HDD jag har (1Tb) är inte aktuellt. Digital Inn 4800+600kr!!! Hela datorn kostade 7600kr!!! 3) Själv installera samma SSD, för 3000kr, lite svårare manöver 4) Installera en Jetdrive 820, 240Gb, https://uk.transcend-info.com/products/no-787 ca 2-25000kr, enklare, här utan byte av SSD https://www.ifixit.com/Guide/Mac+Mini+Late+2014+PCIe+SSD+Cable+Replacement/32652 kablage finns här som ska funka https://www.ebay.it/itm/pcie-ssd-kabel-for-mac-mini-2014-821-00010-a-turn-up-the-speed/232407868135?sspagename=strk%3amebidx%3ait&_trksid=p2057872.m2749.l2649 5) Lösning som jag inte vet hur bra den blir, köra samma Jetdrive 825, 240Gb (dvs i chassi) via Thunderbolt ca 3-3500kr https://www.dustinhome.se/product/5011065023/jetdrive-825-mac-240gb-kit Superenkelt, antar jag... Försökt hitta prestandaskillnader mellan HDD, SSD (ren SSD), SSD PCIe som tillbehör (dvs hemgjord Fusion) och SSD på Tunderbolt, men hittar inget vettigt alls med Mac Mini. För övrigt kunde inte Digital Inn stoppa in en Fusion, vet inte varför, SSD PCIe skulle kosta 10000kr, eller något, snackade de om, var väl det som var problemet, antar jag. Alla ideér och tankar är välkomna :-D
 8. OK, tack. Tror inte det är aktuellt, funkar bra med iPhotobiblioteket (stora bulken) på externa, när man ska kolla på bilder kan man vänta. Fast med "huset" kanske externa är uppe i varv hela tiden istället, eller?
 9. Hej! Försökte just göra backup av min iPad till min dator och hoppades att jag skulle kunna välja min externa hårddisk (har bara 120Gb internt), men det valet kom inte upp. Går inte det?
 10. Är det något speciellt man behöver tänka på när man köper extern hårddisk? Tänker bara använda den till iPhoto-biblioteket. Hmmm, när jag tänker efter filmar jag ju med min nya stillbildskamera, Samsung NX 11 (trevlig kamera), så risken finns att jag kommer köra lite Video därifrån oxå. Funkar det? Som jag fattat spelar det ingen roll om externa hårddisken har FW (eftersom min Mac Mini bara klarar 400Mb/s) eller USB, eller har jag fattat fel? Hittade denna: http://www.dustinhom...duct/5010333032 liten aning dyrare än alternativen, men färdig för Mac
 11. Tack Stereotypen! 1) Som sagt ingen hackare, hur formaterar jag i HFS+, eller finns det externa diskar som är förformaterade så? 4) Hur kör jag datorn från den externa disken? 5) Partitionera? Vet vad det innebär, men varför? Min HD är bara på 120Gb... Eller så förstår jag inte innebörden iaf...
 12. Tusen tack för hjälpen Telly82! Går detta göra före jag reninstallerar Snow Leopard på min Tigerdator? Dvs får jag det att fungera efteråt då? Vill inte riskera tappa bort hela mitt bildarkiv. Naturligtvis kommer jag göra backup oxå, men i alla fall. Synd att Time Machine inte fungera med mer än den interna disken, då får jag fortsätta med mitt semimanuella backupprogram (påminner en gång i månaden)
 13. Kan man ha hela iPhoto-biblioteket på en extern disk, för att på så sätt ge Mac Minin bättre andning och plats för många fler bilder framöver? Hur gör man i så fall? Exportera filer under Arkiv/Exportera? Hur får man iPhoto att fatta att programmet ska hämta bilderna på externa disken istället för interna? Funkar detta med Time Machine
 14. Hur för jag över allt väsentligt till extern disk (?) innan jag installerar om OS X (från Tiger till Snow Leopard)? Och hur får jag sedan tillbaka det när installationen är färdig? Enligt Macoteket ska jag göra en ren installation av Snow Leopard Är inte speciellt road av att hacka (varför jag valt Mac), men för att hålla min Mac Mini 2007 i bra skick och få tillgång till Time Machine och iPhoto 11 har jag köpt en skiva med 10.6.3 och en med iLife.
×