MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TommyS

Medlem
 • Antal inlägg

  249
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av TommyS

 1. Ja det var det kanske, märkligt formulerat. 🙂 Men slutsatsen hos mig blir då att mycket lite talar för att betala en 4-tusing för en intern disk i min iMac 2013 när jag får typ nedan kombo för 1800. https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/ssdsata-25-tum/samsung-860-qvo-1tb-25/1006949.8993/ https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/sata-35-tum/deltaco-map-gd39c-3a5-usb-ca-usb-3-1/244929.8991/
 2. OK, vad skulle du då säga talar för att inte komma undan med halva pengen? Att gå på en extern?
 3. Har precis aktiverat Filevault på min iMac. Fundering. Läste att utan Filevault - med bara ett lösenordskyddat användarkonto - så har man svagt skydd. Utifrån att det är enkelt för en någorlunda tekniskt utrustad obehörig att knäcka ett sådant lösenord. Samtidigt så förstår jag nu att det enda som krävs, även vid Filevault aktiverat, är att just knäcka det lösenordet - det man har skapat för sin inloggning. En spontan tanke blir ju då vilken funktion Filevault egentligen fyller. Är det månne för ett scenario så som nedan? D v s att man fortsatt "lever farligt" (lika farligt??) även vid Filevault aktiverat? "Om du får datorn stulen och de som stulit datorn försöker få tag i någon fil men inte lyckas logga in på ditt användarkonto på iMacen utan istället tar ut HDD:n, så kommer dessa filer vara krypterade och de får inte ut dem."
 4. Tack. Som sagt, i mitt fall ser jag inte uppstartstid (dator eller program) som något bekymmer, behov. Dock inser jag att när man skall jobba i t ex Bilder så påverkas man också av svarstiden från disken - och att jag skulle märka och ha nytta utav en snabb SSD där. Då återstår bara frågan (till mig själv) om det är värt typ 4 000 bagis. 🤔🤔 Vs åldern på iMacen m m. Är överlag helnöjd med den och har ingen som helst plan att byta ut den, på flera år. Hoppas jag. En variant vore ju ett köp av en extern SSD. Å då med följdfunderingen om jag "bara" skulle lägga mitt Bilderbibliotek där - eller gå all the way och lägga program, mm där också. Känns samtidigt lite "hightech" för mig. Å pengamässigt kanske inte heller någon jätteskillnad, mot investering i intern SSD.
 5. Tack för klargörandet, bekräftelsen. Anledningen till frågeställningen hos mig är ju då "skrämselinfon" jag läste någonstans, om att det med rätt teknisk utrustning hos farbror tjuv skulle vara enkelt (långt mer enkelt än Filevault-tekniken) att knäcka en vanlig inloggning/lösenord. Men då menar du att det är just "skrämsel", felaktig slutsats? Jag snurrar säkert in mig i mitt resonemang men försöker förstå uppsidorna med Filevault.
 6. Är inte med... Om skyddet för dator (inloggning) är dåligt så blir konsekvensen densamma för data, enligt min förståelse (fundering). ?
 7. Du menar/bekräftar min slutsats, om jag tolkar dig rätt? Att ett svagt lösenord för inloggningen/användarkontot (vilket en teknikkunnig obehörig inbrottstjuv ganska enkelt kan knäcka) gör Filevault meningslös? Samt att Filevault - om man har ett lösenord till sitt användarkonto som är mycket svårt att knäcka - då fyller den beskrivna funktionen, skydd om någon plockar ut hårddisken? Eller fattar jag fel? Månne är det online-skydd som också skall betänkas i resonemanget?
 8. På g för att börja använda iMovie och Bio-funktionen. Hur får jag tidigare redigerade filmer till Bio? Finns idag i mitt iTunesbibliotek men också sparade på separat disk. Vid googling så hittar jag en massa info kring delningsmöjligheter från iMovie - men inget om ovan.
 9. Importera medier i iMovie verkar vara svaret - och därpå dela Bio. Antar (hoppas) att man inte tappar något i kvalitet i o m det steget men i a f, lösning. 👻
 10. Liknande funderingar för min iMac (late 2013). Inte att sälja men att endera handla RAM eller SSD. Det trista för plånboken är att det sistnämnda alternativet rusar iväg i pengar då jag resonerat mig fram till att jag då behöver en 1TB-disk. Detta då jag tänker mig att placera både program, iTunesbibliotek och fotobibliotek på den, samt - under videoredigeringsarbete - även videofiler. Har sökt runt efter information om vad som skulle ge mig verkliga effekter. Alltså inte bara köpargumentet ”det kommer definitivt inte att bli sämre..:” utan verklig effekt. Gällande SSD skall man i mitt fall då ha med sig att iMacen utöver vid strömavbrott alltid är igång så uppsidan med snabb uppstart av datorn är obetydlig. Fick tips om det integrerade verktyget Aktivitetskontrollen. Här är mina reflektioner efter att ha kört den ett tag i min burk, funderar på vilka slutsatser jag kan dra: Minne, RAM, var den enda parametern där jag kände att jag riktigt (?) begrep. Jag har 12 GB i maskinen. Mätaren visade att jag nyttjar 9-10 av dem, hela tiden. Oavsett hur jag använde datorn. Ganska när max alltså (gul färg). Kan man då säga att yes, jag skulle märka skillnad om jag ökade RAM? I så fall ligger det nära till hands att det blir från dagens 12 till 24 GB. Grafikkortets mätning begrep jag nog hyggligt. Åtminstone kunde jag följa staplarna och tydligt se när jag jobbade med Bilder och/eller iMovie. Dock är den mätaren helt onumrerad så svårt att kvantifiera. Visuellt så var det dock långt upp till taket i bilden. Hårddisk. Hur drar jag slutsatser där? Jag antar att det är ”Data lästa/sek” resp ”Data skrivna/sek”? Men vad är ”mycket”, eller rättare sagt när kan man uttala sig om i vilken utsträckning en SSD istället för befintlig SATA hade gjort tydlig skillnad?
 11. TommyS

  Bildspel med musik i Apple TV 4K

  Har haft ett par olika generationers Apple TV tidigare och då nyttjat möjligheten att välja till Musik vid start av ett bildspel (av de foton jag delar via Hemmadelning från husets hårddisk). Musiken har (ju) då varit valfri låt ur det egna iTunes-arkivet (också från husets hårddisk). Numera har vi ATV 4K. När jag nu skulle köra ett bildspel enligt ovan så hittar jag dock inte längre hur jag skall göra för att få med Musik. Googlar men hittar ingen info i ämnet. ?
 12. Går igenom tusentals familjefoton i Bilder nu. Ganska många mår väl av rödaögon-korrigering - och ett klick på Auto-knappen räcker allt som oftast för ett gott resultat.Finns det inget sätt att göra det för många foton samtidigt, utan att klicka sig in på varje enskild bild?
 13. Går i iPad-köp-tankar. Funderar lite i banor av att både jobba med den och parallellt med husets iMac, för videoredigering. Videomaterialet finns då framförallt på en av husets hårddiskar. Har valt principen lokal lagring före iCloud, såhär långt i a f. (Backup-tänket är säkrat.) Visning av färdigt material sker framförallt på husets platt-TV, genom AppleTV - som visar färdigredigerat material som då finns lagrat på nämnda hårddisk (och med iMac och husets "system" On). Samma tänk gäller f ö även för familjens foton. Utgångsläget för det fortsatta redigeringsarbetet är att iMacen blir verktyget och platsen och då via import av material till den/hårddisken, via Bilder. Men det jag sitter och funderar över - och konkret kopplat till vilken storlek/lagringsutrymme på iPad som skall bli aktuellt - är hur det kan bli ett samspel mellan iMacen och iPaden. Tänker att det ibland kan bli så att jag videoredigerar i vardagsrumssoffan, iPaden. Att jag då kan jobba i samma program, iMovie, förstår jag. Att materialet/rådatan då måste finnas i iCloud är jag också med på. Frågan jag ställer mig (iPad 32/64/128/256/512 Gb) är om jag då kommer att jobba lokalt, på iPaden. Antar att man importerar till iPaden från iCloud - och då med högsta upplösning. Vilket hanteras från iMacen/Bilder genom Export till iCloud. Eller? Å att man sedan, när man jobbat klart med redigeringen i iPaden, exporterar från iMovie upp till iCloud i högsta (eller valfri lägre) upplösning. Som jag sedan - om familjen vill fortsätta jobba enligt principen lokal lagring av färdigt material - via iMacens iMovie importerar från iCloud. Korrekt? Ovan skulle vad jag förstår i så fall tala för att handla en iPad med hyggligt stort lagringsutrymme, om jag tänker rätt. Erfarenheter i ämnet?
 14. Tack för uttömmande svar. Dock lite kommentarer, följdfrågor. Airdrop. (Nytt för mig, aldrig använt.) När jag kör drag´n drop i iMacen så hamnar videofilen helt riktigt i iPaden - men då enbart som stillbild/foto.? iCloud Drive. (också det nytt för mig, aldrig använt.) Testar med två videofiler, drag´n drop från iMacens Bilder till mappen iCloud Drive i Finder. Båda hamnar i Filer så jag kan se dem i iPaden. Ser dem också när jag i iPadens iMovie väljer Import-knappen så som du skriver ovan. Dock går de till synes inte att importera, båda är "skuggade" och ej klickbara. Testade då med en MOV-fil och en AVI.
 15. Hittar inte svaret på min fundering.... Tankat hem iMovie - och kan komma åt Delade album i Bilder... men hittar inte motsvarande i iMovie. D v s jag har inte klart för mig hur jag hämtar ner, importerar, rå/videomaterial från iCloud till ett iMovie-projekt. ?
 16. Har uppgraderat maskinparken här hemma nu, iPad Pro. Tankat hem iMovie - och kan komma åt Delade album i Bilder... men hittar inte motsvarande i iMovie. D v s jag har inte klart för mig hur jag hämtar ner, importerar, rå/videomaterial från iCloud till ett iMovie-projekt. ?
 17. Min fråga torde finnas besvarad i cyber space men jag googlar på olika håll och söker här i forumet utan att hitta... Man kunde åtminstone förr använda iTunes för att flytta runt appar, mappar och sidor på sin iPhone/iPad. Men nu hittar jag inte det någonstans. Inte kan väl den möjligheten ha plockats bort?? Att man måste gå den krångliga vägen, att sitta och växla mellan sidor i enheten?
 18. OK, hade ett svagt minne av det. Mkt märkligt, dock. Tack. Får avvakta till att det du tipsade om ovan funkar med Mojave. Eller göra pille-jobbet på devicen.
 19. OK, tack. Jag får avvakta den lösningen (tills den eventuellt kommer att funka) för jag har Mojave. Det beska (och enligt mig märkliga) faktumet är alltså att Apple plockat bort detta sätt att hantera appar?
 20. Tack. Å upplösningen blir alltid bästa möjliga, d v s som den man importerat? (Ingen komprimering i samband med dessa "steg")
 21. Jag fick den att funka nu! :-) Tydligen hade en utav de tre kontakterna mellan skärm/moderkort inte riktigt connection.
 22. Har bytt batteri på iPhone 5 tidigare och är sålunda bekant med hur man gör. Inte särskilt komplicerat, kan man tycka. När jag nu gjorde det ånyo (annan beg tfn) så verkar jag dock gå bet. Märkligt nog. Mitt problem är att touchskärmen verkar död, i meningen att det inte händer ngt när man drar med fingret över den. Home-knappen funkar som den ska. (Jag kommer alltså inte förbi första installationssteget, där man väljer Språk.) Har öppnat, kontrollerat och stängt 3 extra ggr nu men utan framgång. Någon som vet vilken liten komponent man skall kika efter när man lyft på locket?
 23. OK, seems goody. Skall testa, innan jag lägger in skärmdumpar i forumet nästa gång. Om vi går tillbaka till problemställningen i tråden så är läget i skrivande stund - vad det verkar - isolerat till min systembiblioteksfil i Bilder. Alltså familjens bildbibliotek. (Som vi just nu alltså inte alls kan nå.) Sen jag ändrade från AFP till SMB2 så har inte längre NASens båda volymer tappat kontakten i Finder. Känns alltså som att mycket talar för att just den åtgärden var rätt. Men jag får nu ändå inte Bilder att funka alltså. Sannolikt är det ju något som hänt i alla försöken att få NASen att connecta som den ska efter övergången till Sierra, som stökat till det. Jag har provat många ggr de senaste dagarna, att via Bilder-kommandot Reparera få det att funka. Men de senaste gångerna stannar processen upp efter ett par timmars tuggande med följande felmeddelande: Biblioteket kunde inte öppnas. Biblioteket "Album xxx.photoslibrary" kunde inte identifieras. Å det här händer efter att reparerandet kommit till 5 % klart. Inte identifieras...? Efter 5 % och ett par timmars tuggande...?
 24. Sedan uppgraderingen till Sierra häromveckan så strular det hos mig. Min NAS tappar på något sätt numera kontakten. I meningen att den försvinner från Finder. Tittar jag i programmet för NASen så är det stabilt, därifrån försvinner den inte. Å högerklickar jag på Finder och väljer Anslut till server så är det inga problem att återfå kontakten. Det här problemet existerade inte innan jag gick över till Sierra. Senaste mjukvaran i NAS och Fildelning är inställd med AFP aktiverad. Hmm... spontan känsla säger, skulle inte nappat på att att gå över till Sierra... Har alltså inte gjort några andra ändringar vad gäller programinstallation eller ny router el dyl. ? Betyder konkret t ex att det är helt lönlöst att köra Bilder nu. Varje gång programmet startas så måste biblioteket Repareras. Å om jag lyckas få det reparerat så hjälper det inte att lämna det så utan i sinom tid så kommer meddelande om att Bilder måste avslutas (biblioteksproblem).
×