MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TommyS

Medlem
 • Antal inlägg

  239
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av TommyS

 1. TommyS

  Bildspel med musik i Apple TV 4K

  Har haft ett par olika generationers Apple TV tidigare och då nyttjat möjligheten att välja till Musik vid start av ett bildspel (av de foton jag delar via Hemmadelning från husets hårddisk). Musiken har (ju) då varit valfri låt ur det egna iTunes-arkivet (också från husets hårddisk). Numera har vi ATV 4K. När jag nu skulle köra ett bildspel enligt ovan så hittar jag dock inte längre hur jag skall göra för att få med Musik. Googlar men hittar ingen info i ämnet. ?
 2. Går igenom tusentals familjefoton i Bilder nu. Ganska många mår väl av rödaögon-korrigering - och ett klick på Auto-knappen räcker allt som oftast för ett gott resultat.Finns det inget sätt att göra det för många foton samtidigt, utan att klicka sig in på varje enskild bild?
 3. Går i iPad-köp-tankar. Funderar lite i banor av att både jobba med den och parallellt med husets iMac, för videoredigering. Videomaterialet finns då framförallt på en av husets hårddiskar. Har valt principen lokal lagring före iCloud, såhär långt i a f. (Backup-tänket är säkrat.) Visning av färdigt material sker framförallt på husets platt-TV, genom AppleTV - som visar färdigredigerat material som då finns lagrat på nämnda hårddisk (och med iMac och husets "system" On). Samma tänk gäller f ö även för familjens foton. Utgångsläget för det fortsatta redigeringsarbetet är att iMacen blir verktyget och platsen och då via import av material till den/hårddisken, via Bilder. Men det jag sitter och funderar över - och konkret kopplat till vilken storlek/lagringsutrymme på iPad som skall bli aktuellt - är hur det kan bli ett samspel mellan iMacen och iPaden. Tänker att det ibland kan bli så att jag videoredigerar i vardagsrumssoffan, iPaden. Att jag då kan jobba i samma program, iMovie, förstår jag. Att materialet/rådatan då måste finnas i iCloud är jag också med på. Frågan jag ställer mig (iPad 32/64/128/256/512 Gb) är om jag då kommer att jobba lokalt, på iPaden. Antar att man importerar till iPaden från iCloud - och då med högsta upplösning. Vilket hanteras från iMacen/Bilder genom Export till iCloud. Eller? Å att man sedan, när man jobbat klart med redigeringen i iPaden, exporterar från iMovie upp till iCloud i högsta (eller valfri lägre) upplösning. Som jag sedan - om familjen vill fortsätta jobba enligt principen lokal lagring av färdigt material - via iMacens iMovie importerar från iCloud. Korrekt? Ovan skulle vad jag förstår i så fall tala för att handla en iPad med hyggligt stort lagringsutrymme, om jag tänker rätt. Erfarenheter i ämnet?
 4. Tack för uttömmande svar. Dock lite kommentarer, följdfrågor. Airdrop. (Nytt för mig, aldrig använt.) När jag kör drag´n drop i iMacen så hamnar videofilen helt riktigt i iPaden - men då enbart som stillbild/foto.? iCloud Drive. (också det nytt för mig, aldrig använt.) Testar med två videofiler, drag´n drop från iMacens Bilder till mappen iCloud Drive i Finder. Båda hamnar i Filer så jag kan se dem i iPaden. Ser dem också när jag i iPadens iMovie väljer Import-knappen så som du skriver ovan. Dock går de till synes inte att importera, båda är "skuggade" och ej klickbara. Testade då med en MOV-fil och en AVI.
 5. Hittar inte svaret på min fundering.... Tankat hem iMovie - och kan komma åt Delade album i Bilder... men hittar inte motsvarande i iMovie. D v s jag har inte klart för mig hur jag hämtar ner, importerar, rå/videomaterial från iCloud till ett iMovie-projekt. ?
 6. Har uppgraderat maskinparken här hemma nu, iPad Pro. Tankat hem iMovie - och kan komma åt Delade album i Bilder... men hittar inte motsvarande i iMovie. D v s jag har inte klart för mig hur jag hämtar ner, importerar, rå/videomaterial från iCloud till ett iMovie-projekt. ?
 7. Min fråga torde finnas besvarad i cyber space men jag googlar på olika håll och söker här i forumet utan att hitta... Man kunde åtminstone förr använda iTunes för att flytta runt appar, mappar och sidor på sin iPhone/iPad. Men nu hittar jag inte det någonstans. Inte kan väl den möjligheten ha plockats bort?? Att man måste gå den krångliga vägen, att sitta och växla mellan sidor i enheten?
 8. OK, hade ett svagt minne av det. Mkt märkligt, dock. Tack. Får avvakta till att det du tipsade om ovan funkar med Mojave. Eller göra pille-jobbet på devicen.
 9. OK, tack. Jag får avvakta den lösningen (tills den eventuellt kommer att funka) för jag har Mojave. Det beska (och enligt mig märkliga) faktumet är alltså att Apple plockat bort detta sätt att hantera appar?
 10. Tack. Å upplösningen blir alltid bästa möjliga, d v s som den man importerat? (Ingen komprimering i samband med dessa "steg")
 11. Jag fick den att funka nu! :-) Tydligen hade en utav de tre kontakterna mellan skärm/moderkort inte riktigt connection.
 12. Har bytt batteri på iPhone 5 tidigare och är sålunda bekant med hur man gör. Inte särskilt komplicerat, kan man tycka. När jag nu gjorde det ånyo (annan beg tfn) så verkar jag dock gå bet. Märkligt nog. Mitt problem är att touchskärmen verkar död, i meningen att det inte händer ngt när man drar med fingret över den. Home-knappen funkar som den ska. (Jag kommer alltså inte förbi första installationssteget, där man väljer Språk.) Har öppnat, kontrollerat och stängt 3 extra ggr nu men utan framgång. Någon som vet vilken liten komponent man skall kika efter när man lyft på locket?
 13. OK, seems goody. Skall testa, innan jag lägger in skärmdumpar i forumet nästa gång. Om vi går tillbaka till problemställningen i tråden så är läget i skrivande stund - vad det verkar - isolerat till min systembiblioteksfil i Bilder. Alltså familjens bildbibliotek. (Som vi just nu alltså inte alls kan nå.) Sen jag ändrade från AFP till SMB2 så har inte längre NASens båda volymer tappat kontakten i Finder. Känns alltså som att mycket talar för att just den åtgärden var rätt. Men jag får nu ändå inte Bilder att funka alltså. Sannolikt är det ju något som hänt i alla försöken att få NASen att connecta som den ska efter övergången till Sierra, som stökat till det. Jag har provat många ggr de senaste dagarna, att via Bilder-kommandot Reparera få det att funka. Men de senaste gångerna stannar processen upp efter ett par timmars tuggande med följande felmeddelande: Biblioteket kunde inte öppnas. Biblioteket "Album xxx.photoslibrary" kunde inte identifieras. Å det här händer efter att reparerandet kommit till 5 % klart. Inte identifieras...? Efter 5 % och ett par timmars tuggande...?
 14. Sedan uppgraderingen till Sierra häromveckan så strular det hos mig. Min NAS tappar på något sätt numera kontakten. I meningen att den försvinner från Finder. Tittar jag i programmet för NASen så är det stabilt, därifrån försvinner den inte. Å högerklickar jag på Finder och väljer Anslut till server så är det inga problem att återfå kontakten. Det här problemet existerade inte innan jag gick över till Sierra. Senaste mjukvaran i NAS och Fildelning är inställd med AFP aktiverad. Hmm... spontan känsla säger, skulle inte nappat på att att gå över till Sierra... Har alltså inte gjort några andra ändringar vad gäller programinstallation eller ny router el dyl. ? Betyder konkret t ex att det är helt lönlöst att köra Bilder nu. Varje gång programmet startas så måste biblioteket Repareras. Å om jag lyckas få det reparerat så hjälper det inte att lämna det så utan i sinom tid så kommer meddelande om att Bilder måste avslutas (biblioteksproblem).
 15. Tack för alla dessa tips! Skall se vad jag har nytta för. Bara så att jag inte missuppfattar... Hur många Enter menar du ovan? (För mig är allt från defaults till png; 1 rad. Å när jag öppnar Terminal nu (har nog aldrig varit där förut) så står markören intill ett dollartecken (som föregås av mitt efternamn). Skall jag först klicka Enter där då - så att markören då (?) hoppar ner till ny rad?
 16. TommyS

  HP-scanner gillar inte Sierra

  Familjens All-in-one-maskin, HP C6180, funkar inte längre fullt ut. Verkar hänga ihop med drivrutinerna från HP, att man trots så lång tid ännu inte knäckt detta. Utskrift funkar fint men vid scanning så blir resultatet hel-svart sida. Jag har ett minne av att det var liknande strul vid en tidigare iOS-uppgradering. Minns då också att det fanns en workaround via ngt "fattigt" gränssnitt ("Monitor"?) som funkade fram till dess att HP slutligen löste det. När jag går in på HPs driver-sida så står det ngt i stil med att mitt iOS skall uppdatera automatiskt/löpande, d v s där finns ingen drivrutin att ladda ner. Install the HP Printer Driver and Software provided within your operating system. Antar att det bara är att vänta och hålla tummarna för att HP skall få loss sina. Eller råkar det vara ngn här på forumet som har tips, typ det jag skrev ovan, att nyttja tillsvidare?
 17. Håller med och förstår dig! Dessvärre lyckades jag inte bifoga i JPG-format, fick felmeddelande då - och nu när jag testar också... Fel Denna uppladdning misslyckades Å då gjorde jag bara Amatör-ändringen av formatet på skärmdumparna... genom att ändra filnamnet till .jpg i stället för .tiff... Vilket säkert kan vara förklaringen! Men jag vet inte hur jag gör annars, för att konvertera...?? Dessutom skulle jag nu och för all evighet vilja ändra så att skärmdumpar per default alltid blir i jpg-format! Hur gör man det måntro?
 18. Detalj... När jag klickar på Anslut till server (via högerklick på Finderikonen) så får jag per default fram en serveradress som inleds med afp. Detta även när jag ändrar från AFP till SMB i NASens inställningar. Känns för mig som lite väl slumpartat, att den bokstavskombinationen (afp) dyker upp där... Eller har det ingen betydelse i sammanhanget? PastedGraphic-7.tiff
 19. Har nu testat med allt det som jag kan komma på och dessutom ett flertal ggr. Inte minst då Reparera bibliotek, vilket ibland har lyckats - men sen har jag hamnat i läge där det inte funkar igen, å ibland funkar det inte att Reparera heller. Rabblar inte upp alla möjliga felmeddelande jag fått här (bifogar några skärmdumpar i stället) och slutsatsen måste till 100 vara att NASen och iMacen och/eller nätverket inte längre funkar tillsammans. Å strulet började alltså efter att jag uppgraderade till Sierra! Vis av tidigare erfarenheter då husets HP-skrivare/scanner länge inte funkade med en iOS-uppgradering så valde och tvekade jag länge på att gå på Sierra men så här många månader efter lansering så trodde jag att man skulle kunna känna sig trygg... Idag skulle jag aldrig välja att göra det - och kommer dessutom att vara än mer skeptisk i framtiden. Förhoppningsvis finns det en lösning som någon vänlig och kunnig själ kan leverera mig för jag är för okunnig kring tekniken och i kombination med att det då tar extra lång tid att googla och hålla på att försöka förstå så är det bara blä... Sånt här skall bara funka! Å det har det alltså gjort också. Enda jag kan komma på är om man på något sätt kan låsa "IP-adress" eller dylikt?? Har testat att ändra från AFP till SMB i NASen, samt även haft både dem aktiverade. Fick det att funka med bara SMB ett tag och trodde att Lösningen var här... men icke, det strulade snart igen. Den oftast förekommande anledningen (?) är att NASens båda volymer försvinner från Finder vad gäller de diskar jag ser under Enheter. NASen syns däremot hela tiden under Delat. Ser att det finns något som heter DLNA ("status inaktiverad") i min NAS inställningar... Kan det vara något...? (Inget jag ändrat på sen Sierra... men halmstrå?) PastedGraphic-2.tiff PastedGraphic-3.tiff PastedGraphic-4.tiff PastedGraphic-5.tiff PastedGraphic-6.tiff
 20. Ska testa nu. Men är det inte precis tvärtom... att det är AFP som är bäst för Mac? ... Eller skulle då övergången till Sierra påverka detta, tänker du?
 21. TommyS

  Verktygsfältet döljs !

  Allt för ofta händer något vid navigering på min iMac som vi inte önskar, fältet längst ner (med alla program) försvinner från det permanent synliga läget. D v s man måste föra muspekaren över och vänta på att det dyker upp. Verkar också ha samband med webläsaren, Firefox, då även listen längst upp agerar likadant. Liknande (samma?) fenomen händer också ofta när vi kör Spotify (appen). Googlade nu men hittar inte lösningen. Helst skulle jag låsa det permanent så som vi önskar - men i vart fall i a f veta hur vi återställer... det vi inte vet hur vi (miss)lyckats med.
 22. Blir lite fundersam... Jag gjorde så nu (klickade inte i Radera efter import) och allt ser OK ut. Hur gör jag på enklaste sätt för att radera fotona från iPhonen nu? Ser inget Markera/radera alla i iPhonen.
 23. Behov: Möjlighet att portionera ut sorterings/raderings-arbete till olika familjemedlemmar. D v s att resp familjemedlem får X antal ("sina") importerade foton att gå igenom, vid tillfälle. Hur gör man detta på bästa sätt? Att skapa var sitt Album för familjemedlemmarna hjälper ju inte här, eller hur? Om t ex frun har/får ett eget album och jag sorterar in foton för henne att jobba med där så hjälper det ju inte (fullt ut) att hon raderar icke önskvärda foton där - de finns ju kvar på disken ändå (synliga i programmet i vyn Bilder). Användartips?
 24. Finns det ngt sätt i Bilder/iMac att sortera fram "näst senaste" import? Senaste import är välkänd och nyttjad av mig men jag råkade "klicka bort mig" vid senaste import. Detta då Bilder sa ngt om misslyckad import - hittar f ö titt som tätt och är irriterande (å då pratar vi ändå import från iPhones/iMacs). I princip alltid så löser det sig genom att bara göra ny import på den/de bilder/filmer som det inte funkade på första gången - och det var det som var scenariot nu; jag klickade på en andra import för en enstaka film/objekt... å då blev naturligtvis den stora importen (om 306 objekt) inte längre den sista. Vilket både ger en viss osäkerhetskänsla om huruvida samtliga de bilderna/filmerna blev importerade samt jobbigt vad gäller att gå igenom och radera alla överflödiga. (Att via totala bilder-"mappen/vyn" gå igenom under varje datum, där det också redan finns diverse andra foton som importerats från andra devices. Dessutom klickar jag i princip alltid i "radera efter import".) Som sagt, kan man filtrera fram dem på ngt bra sätt? Genom att någonstans peta in denna device/iPhone som sökfilter, månne?
×