Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TommyS

Medlem
 • Antal inlägg

  262
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av TommyS

 1. Ingen annan som haft detta bekymmer? Märkligt i så fall. Men det bästa blir kanske att lägga upp en egen tråd för detta bekymmer. (Konstaterade när jag satte mig vid datorn nu att det hänt igen.)
 2. Den tanken känns ju inte ologisk. Om så är fallet så: 1. Måste jag ju dela de bekymmerna med många andra, som valt alternativet med OS på extern (SSD) disk. I det här fallet alltså också premium, Samsung. 2. Att ställa in så att datorn aldrig går ner k sömnläge torde vara out of the picture. Energislöseri (stänger bara av datorn vid semesterresor, vilket ju skall vara rätt princip för datorer) samt att datorn väl då inte heller kräver inloggning?
 3. OK, tack. Då är det inget för mig att bry mig om. Thunderbolt-ingångarna får bli fortsatt oanvända!
 4. Ingen som har en tanke kring ovan? Kom hem till bostaden/iMacen nyss - och kunde ånyo finna den i "välj konto, logga in"-läge. D v s den har startat om, av sig själv. ?!?
 5. Det blev ett köp, SSD-disk (a la Samsung ovan i tråden) och https://www.netonnet.se/art/dator/datortillbehor/extern-lagring/harddiskchassi/deltaco-map-gd29u3-2a5-usb-3-0-silver/249672.13910/ Har känts bra, så när som (!) på att iMacen startat om av sig själv ett par tre gånger efter installationen. Jag stänger normalt aldrig ner datorn. Någon som vet vad det kan bero på - känns ju som att det hänger ihop med min nya "konfig", med iOS på extern disk? En månne något tangerande fråga... Fick en fråga av en kollega om jag kör via USB eller använder...? ... Nu vet jag inte vad uttaget/typen heter - fick för mig att det är "Apples eget". 🙃 Har tagit bild på baksidan av min iMac och det är de två lediga uttagen på bilden. Vad jag förstod så blir överföringshastigheten högre om man nyttjar sådant? I så fall uppstår ju också frågan om man kan ha en kabel med sådan kontakt i ena änden och en med... Ja den vet jag inte heller vad den heter. 🤫 Syns på bilden via länken ovan.
 6. Ingen som har erfarenheter och kan hjälpa mig här på forumet i just den här frågan, tydligen. Hur kommer man i kontakt med super-källan till frågor som denna, d v s Apple-supporten? Utan att mötas av att supporttiden på hårdvaran löpt ut...
 7. Kanon, yes. 👍 (Vet inte varför jag inte kunde redigera senast inlagda kommentar ovan. Blev nu utkastad med meddelande om ngn form av tekniskt fel. Lägger in senaste ”igen”, så inte min senast fråga försvunnit ut i cyber space...) Minns från andra trådar att du jobbat/r mycket med video/foton. Visst är jag rätt ute när jag tänker att en SSD kommer att vara till glädje när jag jobbar i iMovie och kanske framförallt Bilder? Är med på att RAM + processor och inte minst grafikkort är tunga parametrar men tänker på varje gång man bläddrar från ett foto till ett annat och dito när man redigerat en bild och sparar. Eller hur? 🤔
 8. Minns från andra trådar att du Telly82 jobbat/r mycket med video/foton. Visst är jag rätt ute när jag tänker att en SSD kommer att vara till glädje när jag jobbar i iMovie och kanske framförallt Bilder? Är med på att RAM + processor och inte minst grafikkort är tunga parametrar men tänker på varje gång man bläddrar från ett foto till ett annat och dito när man redigerat en bild och sparar. Eller hur? 🤔
 9. Perfekt x2. Jag har Carbon Copy Cloner! 😊 Tack för länken, tydliga instruktioner. Täcker dock inte till 100 % mina kvarvarande frågetecken. La in dem för en stund sen i annan tråd: Det som jag då också behöver få käm på är det gällande användarkonton och program. Eller kan det verkligen funka så enkelt som att med CCC göra en komplett iMacHD-kopia rakt in på den nya SSD-disken och sedan funkar användarkonton, programmen och hela baletten? 🤔
 10. På G att göra samma, installera macOS ”och alltihop” (program) på extern SSD. Läser hur det skall gå till via nedan länk, för macOS. https://support.apple.com/sv-se/HT204904 Funderingar. - Hur blir det med användare/konton? Hur får jag dessa att ”följa med”? - Dito fråga för alla mina befintliga program. - Alla befintliga filer, de kopierar man över manuellt från befintlig (intern) till den nya externa SSD-disken när macOS är installerat på den, eller? Det jag egentligen är ute efter... Funkar det så att man kan skapa en 100-procentig avbild på ett enkelt sätt när man gör övningen? Sen, när det kommer till tipset om att kvar sitt macOS på den gamla disken, så antar jag att man ”gör ingenting” i samband med övningen/flytten?
 11. OK. ... och by the way. Om jag inte tänker fel så skulle jag - om andan någon gång faller på - kunna plocka ur disken ur kabinettet och låta installera den internt? Övningen med att flytta över och lägga OS X på extern disk i stället för på den befintliga, interna.... det finns det mängder av instruktioner för här på forumet, gissar jag.
 12. Tack. Avstår nog alternativet att försöka byta intern disk själv. Har blandade erfarenheter från egna batteribyten i iPhone... Såg nu att modellen du tog som exempel ovan är EVO-serien. 1TB för den finns också noterar jag. En 4-hundring mer än den QVO som jag länkat till ovan. Mitt öga är för otränat för att se skillnad - och om det är befogat att lägga till de pengarna. https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/ssdsata-25-tum/samsung-860-evo-series-1tb/1002680.8993/
 13. Ja det var det kanske, märkligt formulerat. 🙂 Men slutsatsen hos mig blir då att mycket lite talar för att betala en 4-tusing för en intern disk i min iMac 2013 när jag får typ nedan kombo för 1800. https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/ssdsata-25-tum/samsung-860-qvo-1tb-25/1006949.8993/ https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/sata-35-tum/deltaco-map-gd39c-3a5-usb-ca-usb-3-1/244929.8991/
 14. OK, vad skulle du då säga talar för att inte komma undan med halva pengen? Att gå på en extern?
 15. Tack. Som sagt, i mitt fall ser jag inte uppstartstid (dator eller program) som något bekymmer, behov. Dock inser jag att när man skall jobba i t ex Bilder så påverkas man också av svarstiden från disken - och att jag skulle märka och ha nytta utav en snabb SSD där. Då återstår bara frågan (till mig själv) om det är värt typ 4 000 bagis. 🤔🤔 Vs åldern på iMacen m m. Är överlag helnöjd med den och har ingen som helst plan att byta ut den, på flera år. Hoppas jag. En variant vore ju ett köp av en extern SSD. Å då med följdfunderingen om jag "bara" skulle lägga mitt Bilderbibliotek där - eller gå all the way och lägga program, mm där också. Känns samtidigt lite "hightech" för mig. Å pengamässigt kanske inte heller någon jätteskillnad, mot investering i intern SSD.
 16. Tack för klargörandet, bekräftelsen. Anledningen till frågeställningen hos mig är ju då "skrämselinfon" jag läste någonstans, om att det med rätt teknisk utrustning hos farbror tjuv skulle vara enkelt (långt mer enkelt än Filevault-tekniken) att knäcka en vanlig inloggning/lösenord. Men då menar du att det är just "skrämsel", felaktig slutsats? Jag snurrar säkert in mig i mitt resonemang men försöker förstå uppsidorna med Filevault.
 17. Är inte med... Om skyddet för dator (inloggning) är dåligt så blir konsekvensen densamma för data, enligt min förståelse (fundering). ?
 18. Du menar/bekräftar min slutsats, om jag tolkar dig rätt? Att ett svagt lösenord för inloggningen/användarkontot (vilket en teknikkunnig obehörig inbrottstjuv ganska enkelt kan knäcka) gör Filevault meningslös? Samt att Filevault - om man har ett lösenord till sitt användarkonto som är mycket svårt att knäcka - då fyller den beskrivna funktionen, skydd om någon plockar ut hårddisken? Eller fattar jag fel? Månne är det online-skydd som också skall betänkas i resonemanget?
 19. Har precis aktiverat Filevault på min iMac. Fundering. Läste att utan Filevault - med bara ett lösenordskyddat användarkonto - så har man svagt skydd. Utifrån att det är enkelt för en någorlunda tekniskt utrustad obehörig att knäcka ett sådant lösenord. Samtidigt så förstår jag nu att det enda som krävs, även vid Filevault aktiverat, är att just knäcka det lösenordet - det man har skapat för sin inloggning. En spontan tanke blir ju då vilken funktion Filevault egentligen fyller. Är det månne för ett scenario så som nedan? D v s att man fortsatt "lever farligt" (lika farligt??) även vid Filevault aktiverat? "Om du får datorn stulen och de som stulit datorn försöker få tag i någon fil men inte lyckas logga in på ditt användarkonto på iMacen utan istället tar ut HDD:n, så kommer dessa filer vara krypterade och de får inte ut dem."
 20. Importera medier i iMovie verkar vara svaret - och därpå dela Bio. Antar (hoppas) att man inte tappar något i kvalitet i o m det steget men i a f, lösning. 👻
 21. På g för att börja använda iMovie och Bio-funktionen. Hur får jag tidigare redigerade filmer till Bio? Finns idag i mitt iTunesbibliotek men också sparade på separat disk. Vid googling så hittar jag en massa info kring delningsmöjligheter från iMovie - men inget om ovan.
 22. Liknande funderingar för min iMac (late 2013). Inte att sälja men att endera handla RAM eller SSD. Det trista för plånboken är att det sistnämnda alternativet rusar iväg i pengar då jag resonerat mig fram till att jag då behöver en 1TB-disk. Detta då jag tänker mig att placera både program, iTunesbibliotek och fotobibliotek på den, samt - under videoredigeringsarbete - även videofiler. Har sökt runt efter information om vad som skulle ge mig verkliga effekter. Alltså inte bara köpargumentet ”det kommer definitivt inte att bli sämre..:” utan verklig effekt. Gällande SSD skall man i mitt fall då ha med sig att iMacen utöver vid strömavbrott alltid är igång så uppsidan med snabb uppstart av datorn är obetydlig. Fick tips om det integrerade verktyget Aktivitetskontrollen. Här är mina reflektioner efter att ha kört den ett tag i min burk, funderar på vilka slutsatser jag kan dra: Minne, RAM, var den enda parametern där jag kände att jag riktigt (?) begrep. Jag har 12 GB i maskinen. Mätaren visade att jag nyttjar 9-10 av dem, hela tiden. Oavsett hur jag använde datorn. Ganska när max alltså (gul färg). Kan man då säga att yes, jag skulle märka skillnad om jag ökade RAM? I så fall ligger det nära till hands att det blir från dagens 12 till 24 GB. Grafikkortets mätning begrep jag nog hyggligt. Åtminstone kunde jag följa staplarna och tydligt se när jag jobbade med Bilder och/eller iMovie. Dock är den mätaren helt onumrerad så svårt att kvantifiera. Visuellt så var det dock långt upp till taket i bilden. Hårddisk. Hur drar jag slutsatser där? Jag antar att det är ”Data lästa/sek” resp ”Data skrivna/sek”? Men vad är ”mycket”, eller rättare sagt när kan man uttala sig om i vilken utsträckning en SSD istället för befintlig SATA hade gjort tydlig skillnad?
 23. Har haft ett par olika generationers Apple TV tidigare och då nyttjat möjligheten att välja till Musik vid start av ett bildspel (av de foton jag delar via Hemmadelning från husets hårddisk). Musiken har (ju) då varit valfri låt ur det egna iTunes-arkivet (också från husets hårddisk). Numera har vi ATV 4K. När jag nu skulle köra ett bildspel enligt ovan så hittar jag dock inte längre hur jag skall göra för att få med Musik. Googlar men hittar ingen info i ämnet. ?
 24. Går igenom tusentals familjefoton i Bilder nu. Ganska många mår väl av rödaögon-korrigering - och ett klick på Auto-knappen räcker allt som oftast för ett gott resultat.Finns det inget sätt att göra det för många foton samtidigt, utan att klicka sig in på varje enskild bild?
×
×
 • Skapa nytt...