MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

fgh

Medlem
 • Antal inlägg

  103
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

4 Neutralt

Om fgh

 • Medlemstitel
  Bra

Profil

 • Kön
  Not Telling

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1991
 • Appleprylar
  Mac Pro
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Ja visst, ja, det hade jag hunnit glömma eftersom det inte var aktuellt i det läget. Då får jag se till att konvertera de där besvärliga filerna som vägrar öppna på alla andra datorer än Performan (inkl den de en gång skapades på) till PostScript, och sedan får de ligga kvar där på hårddisken tills jag antingen är säker på att jag inte behöver Performan mer, eller den ger upp för gott. Tack för länken (och all annan hjälp!). Jag har redan hittat 4 filer som kopierats över men inte syntes.
 2. Tack för erbjudandet, men det är väl en 50 mil eller så.
 3. Fler frågor... Jag har upptäckt att en del disketter har kvar filer och mappar med namn som börjar med punkt. (Det var en gång i tiden ett praktiskt sätt att få dem att hamna överst i listor – men när OS X kom och gjorde alla sådana filer och mappar osynliga var det ju inte lika praktiskt...) Så nu undrar jag ju hur mycket jag missat trots att jag trodde mig ha kopierat över allt. Jag antar att även ev. osynliga filer och undermappar följde med när jag kopierade hela mappar från disketter till datorn? Och att även ev. osynliga mappar följde med när jag använde Cmd-A innan jag drog över allt från en diskett? Hur får jag OS X att visa även de här osynliga filerna/mapparna? Finns det något att göra när PostScript-filerna blir för stora för disketter? Performan saknar ju både CD-brännare, USB-, Firewire- och Ethernetuttag. Däremot så har den ju en gång i tiden haft uppringd internetanslutning, och ADSL-routern har två likadana uttag avsedda för bredbandstelefoni. Kan man dra en sladd däremellan och på något sätt få över filerna den vägen?
 4. Går inte. Då är Radera-knappen grå och 'död'.
 5. Nej. Jag misstänker att problemet är att det automatiskt förbockade alternativet som heter bara Mac OS Extended är grått. De 4 svarta Extended-alternativen har alla parenteser efter sig (journalförd etc). Jag tolkar det som att Skivverktyg förstår hur disketten borde formateras, men inte klarar av att göra det?
 6. Jag hittade en förpackning oanvända disketter som jag kunde ha användning för (filerna blir ju tio gånger större när man sparar om dem som PostScript!), men när jag försöker formatera om dem till Mac OS Extended får jag felmeddelandet "Den valda storleken är inte giltig för det valda filsystemet". Klarar inte dagens Macar att formatera disketter, eller gör jag något fel? I det första fallet: tror du det skulle gå på Minin med 10.4? Jag vill helst inte nöta på Performan i onödan. Jag undrar när jag formaterade en diskett senast? Säkert inte på den här sidan millennieskiftet...
 7. Den klarade idag i alla fall. Nu har jag fixat bokföring, momsrapport och alla möjliga text- och SIE-backuper. Och jag tror jag har fått över alla filer till den här datorn. Sedan är ju frågan hur många av dem som också går att öppna här och hur många som först kräver en eller annan åtgärd i Classic, och det är inget man går igenom på en kväll direkt... Jag får försöka ta några om dagen, hur jag nu skall hinna det. Och så måste jag försöka ordna ett nytt bokföringsprogram.
 8. Hurra!!! Jag svor ve och förbannelse över hur svårt det verkar vara att installera SheepShaver. Sedan svor jag ännu mer ve och förbannelse över att jag inte hittar den CD jag tycker jag borde ha med OS 9, och att den med OS 7 verkade ha fastnat i Performan. Till slut gav jag upp, och skulle bara starta om en sista gång för att kolla exakt vilket version av OS 7 jag har där. – Men under över alla under: plötsligt knattrade det till och hårddisken dök upp! Nu har jag kontrollerat den också och den har inga fel. Vad tror du: kommer den fortsätta fungera ett tag till nu om jag startar den litet mer regelbundet, eller kan den ge upp igen vilken sekund som helst?
 9. Om det är batteriet som håller klockan igång när sladden är ur du menar, så har det varit slut i åratal utan andra problem. Tveksam om ljudet, men jag tror den låter mindre än vanligt vid uppstart. Smörjmedelsproblem associerar jag till motorsågar o dl. Har aldrig ens tänkt tanken att det finns sådant i datorer, men det gör det förstås nu när du säger det. Då är det kört alltså? 26,5 år med Macdatorer utan hårdvaruproblem och sedan kraschar två datorer på dryga tre månader. Är det värmen som påverkat oljan, eller bara slumpen? Några intressanta filer tror jag inte finns kvar där. Det är funktionerna jag behöver, dessvärre: Classic, diskettstation som klarar DD... Då är det SheepShaver som är nästa steg? För äldsta Minin är ju Intel, så då hjälper det väl inte att 10.4.5 lär ska klara Classic? Och så får jag hoppas att de filer som ligger på DD hemma råkar ligga på HD på säkerhetskopiorna jag grävde fram ur bankfacket i måndags.
 10. Det här projektet har legat nere ett par månader, men i söndags skulle jag starta upp Performan igen för att fixa 2a kvartalets bokföring och momsrapport och flytta över litet fler filer från DD till HD-disketter. Det blev tvärstopp. Det enda som syntes på skärmen var en diskett med blinkande frågetecken. Efter två dagars letande hittade jag till sist CDn som följde med, men det hjälpte inte så mycket. Jag kan starta från den, men varken Skivverktyg, Skivkontroll eller Installera om systemet hittar någon hårddisk att kontrollera/reparera/installera om på. Vad gör jag nu?? (Och hur kan det plötsligt vara heldött när det inte fanns några som helst tecken på problem senast jag startade den?)
 11. Det verkar funka, förutsatt att jag kommer ihåg att lägga till ändelsen redan på Performan. När jag gjorde det här på min vanliga dator misslyckades konverteringen. Det saknas en del åäö-prickar på skärmen, men t o m det lilla skönhetsfelet försvann i utskriften. Tusen tack för hjälpen! Nu skall jag skriva ut bokföringsdokument både för förra året och en del tidigare som jag slarvat med. Och några andra gamla dokument som vägrar öppna sig på moderna datorer, fast de är skapade på en sådan, men som går alldeles utmärkt att öppna på Performan. Och så skall jag börja föra över mina äldsta filer. Jag blev överlycklig igår kväll när jag upptäckte att LibreOffice numera kan öppna urgamla MacWrite Pro-dokument!! I det närmaste felfritt dessutom! Ibland lönar det sig uppenbarligen att uppskjuta saker, t o m i datorvärlden där kompatibilitet vanligen brukar bli sämre med åren. Senaste gången jag tog itu med att rädda gamla filer krävdes konvertering via flera datorer, plus en massa manuellt efterjobb med att rätta allt som blivit fel. Och nu behöver jag bara öppna dem här i snabbaste datorn, kolla litet, och sedan spara om. Snacka om tidsbesparing! Fast jag har inte kollat än om ClarisWorks går lika lätt. Och några DD-disketter måste flyttas över till HD i Performan — dem klarar inte diskettstationen — men det tar ju inte så lång tid.
 12. Det hade jag planerat. Det verkade gå bra ända tills det visade sig att filen sparats som textdokument och inte går att öppna med Förhandsvisning. Vad har jag gjort för fel? Tänk att Performan kom med elva installationsdisketter! Två bara för skrivardrivrutinerna.
 13. Då är det som i iMacen att jag slängt alla skrivardrivrutiner jag inte behövde, men i det här fallet är jag ganska säker på att de borde finnas på någon av alla mina gamla disketter. Återkommer om jag inte hittar.
 14. Perfekt om det fungerar även i 7.5, men jag behöver nog litet hjälp med inställningarna är jag rädd. Det enda jag hittar om PostScript i Performans hjälpfil handlar om typsnitt. Jag tänkte faktiskt fråga om det alternativet, men jag tänkte att jag tar en sak i taget.
 15. Det gick nästan perfekt. Datorn lät helt normalt, men filen gick inte att läsa, så jag fick ta den från halvårsskiftet istället och bokföra om ett tjugotal verifikat. Inget större jobb, bara väldigt obekvämt och oergonomiskt att göra vid köksbordet. Hittills ser allt rätt ut och jag har äntligen deklarationssiffror som jag tror är korrekta, även om jag tänker kolla igenom allt litet noggrannare en annan dag innan jag skickar in dem. Då var nästa fråga om det går att skriva ut från Performan?
×