MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Simeon

Medlem
 • Antal inlägg

  107
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

3 Neutralt

Om Simeon

 • Medlemstitel
  Bra

Profil

 • Intressen
  InDesign, Photoshop

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  Jobbar mest med InDesign och Photoshop CC
 • Appleprylar
  iMac och MacBook Pro 15"
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Hej igen,Stereotypen! Nu fungerar det! Genom att utöka vår samling av adaptrar och hubbar med en Usb-c till usb-adapter så kan min fru nu ansluta vår super-drive till sin dator. Så tack Stereotypen, modErik, Alix och Lappen71 för ert engagemang! Hälsningar Simeon
 2. Hej Srereotypen! Nej, jag har inte gett upp. Jag har tagit fasta på din fundering om adaptern. I nästa vecka ska min fru (det hela gäller hennes MacBook Pro 15") byta den adapter som hon just har köpt. Jag återkommer! Tack alla ni som engagerar er i vårt problem!
 3. *Öppnade terminalen. *Klistrade in: sudo defaults write /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot "Kernel Flags" mbasd=1 *Tryckte enter [*Angav lösenord plus enter] *Avslutade terminalen *Anslöt DVD brännaren med hjälp av en sådan här: Tack Alix! Min frus dator är en MacBook Pro 15" (2017), om det nu har betydelse. -1- Jag noterar att du inte startar om datorn efter det att du har stängt Terminalen? Jag provade både att starta om och att inte starta om datorn, men det gick ändå inte. -2- Jag startad om datorn med K:o+R i Recoveyläget och fick upp fyra alternativ: Återskapa från Time Machine, Installera om MacOS, Hjälp från nätet och Skivverktyg. Vad tänker du att jag ska göra? Beskriv gärna steg-för-steg! Tack också modErik! Jag provade att först ta bort den första textsträngen (sudo nvram boot-args="mbasd=1"). Den verkar inte vara borta? Se bilaga. Sedan försökte jag att lägga in den "nya": sudo defaults delete /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot "Kernel Flags" Då fick jag upp "Sorry, försök igen" efter lösenordet. Brännaren tar ändå inte emot min DVD-skiva, fastän jag trycker in den nästan ända in helt och hållet så fjädrar den ut igen. Jag tycker att min Terminal ser "fullklottrad" ut. Är någon av de två textsträngarna verkligen borta Är det läge att ge upp, tror ni, eller gör jag något på fel sätt?
 4. Tack modErik, Alix och Stereotypen! Jag provar och återkommer om hur det har gått! /Simeon
 5. Tack, modErik! Jag är fortfarande tveksam till hur man hanterar Terminalen: Först lägger man in textssträngen och trycker Enter. Sedan knappar jag in lösenordet och stänger direkt efteråt Terminalen – utan att ta Enter. Därefter startar man om datorn. Slutligen ansluter jag DVD-spelaren. Är det exakt rätt tågordning?
 6. Här återkommer jag och berättar hur det har gått: Det har inte fungerat och jag vet inte om det är själva textsträngen som visar sig inte fungera eller om jag har gjort fel i Terminalen. Jag gjorde det hela tre gånger. Första gången så tog jag Enter efter lösennordet men glömde att starta om. Andra gången startade jag om datorn direkt efter lösenordet och tredje gången så blev lösenordet synligt i Terminalen. Kan någon titta på bifogad skärmbild och se om det syns om det är min hantering som är orsaken till att det inte har fungerat? Jämför: http://osxdaily.com/2018/03/17/make-superdrive-work-unsupported-mac/
 7. Tack Lappen71! Nu har jag fått svar från två håll, så nu vågar jag gå in i Terminalen. Som jag skrev till modErik, så återkommer jag och berättar hur det har gått! Tack också för länken!
 8. Tack modErik! Det hela gäller min frus dator När jag lagt in terminalkoden och testat DVD.brännaren, så återkommer jag och berättar hur det har gått!
 9. Lappen71! Jag har läst Alix inlägg men jag tycker inte att jag har fått svar ändå! Alltså: Är det bara att klistra in textsträngen … sudo nvram boot-args="mbasd=1" … direkt efter det gråa tecknet eller ska man göra ny rad först? Går det att ångra eller att i efterhand ta bort textsträngen, t.ex. om det visar sig att det ändå inte går att få igång DVD-brännaren? Kan textsträngen störa något i datorn? Vet någon var man kan läsa allmänt om hur Terminalen fungerar?
 10. Så bra, Lappen71! Och så själva frågan: Törs man bara klistra in textsträngen i Terminalen och går det att återställa (om man vill det)?
 11. Här återkommer jag om DVD-läsare/-brännare: http://osxdaily.com/2018/03/17/make-superdrive-work-unsupported-mac/ How to Make SuperDrive Work on Unsupported Mac 1. Open the “Terminal” application. 2. Enter the following command syntax at the command prompt exactly as it appears: sudo nvram boot-args="mbasd=1" 3. 4. Hit the Return key and enter the administrator password when requested, as required by sudo 5. Quit out of Terminal. 6. Shut down the Mac. 7. Connect the Apple SuperDrive to the Mac by USB once it is powered off. 8. Turn the Mac back on, when the Mac boots up again the SuperDrive should now work as expected Frågan är bara: HUR HANTERAR MAN TERMINALEN? Hur öppnar man terminalen (jag har glömt det)? Är det bara att klistra i strängen sudo nvram boot-args="mbasd=1"? Om det ändå inte fungerar – hur tar man bort strängen?
 12. Tack för svaret, modEric! Det var min Mac-butik som visade mig en hemsida hos Apple, där det stod att MacBook Pro inte stödjer Apples egna DVD-brännare. Jag ska kontakta Mac-butiken i Västerås igen och återkommer till Forum om utfallet.
 13. Här avslutar jag min fråga om Time Capsule. Jag tog hem en Mac-kille som konfigurerade om Time Machine, så nu fungerar det igen!
 14. Hej alla Jag har just fått veta, att nyaste MacBook Pro inte stödjer Apples DVD-brännare. Svaret på min fråga är alltså att "Nej, det går inte att bränna DVD på MacBook Pro"! Visst är det dåligt av Apple?
 15. Simeon

  Textredigeraren svarar inte

  Tack, Raphael, för svar! Att starta om med säker start fungerade! Jag gick faktiskt först in i TimeMachine för att hämta hem Textredigeraren (kanske jag gjorde det för din provokativa anmärkning ("som du givetvis har, eller?!"). Då fick jag bifogade felmeddelande. Jag överser med det, eftersom jag är glad över att du ändå kunde hjälpa mig!
×