Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

larslucidor

Medlem
 • Antal inlägg

  383
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

4 Neutralt

Om larslucidor

 • Medlemstitel
  Mycket bra
 • Födelsedag 1957-04-14

Kontakt

 • Webbsida
  http://

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1986 !
 • Appleprylar
  Mac Plus, Mac IIsi, Performa 6200, PowerMac 7200, PB Duo, iMac DV 400, MacPro 1.1, PB 15' Alu, MBP 15', MBP Retina 15´, MBP 2019
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

668 profilvisningar
 1. Tack för svaren Telly82. Ja det går säkert att välja en lägre upplösning i FCP, men den verkar starta med full HD i mitt fall. Ska kolla lite djupare, är i lärstadiet. Ja DVD är ju inte mycket använt längre så deinterlace och visning från andra media på TV/projektor gäller. Så jag kör vidare på det.
 2. För över äldre analogt videomaterial filmat med Hi-8 kamera till dagens format och funderar på hur jag gör detta med minsta möjliga kvalitetsförlust. Hämtar in via iMovie HD (den gamla videokameran tycks bara spela upp bra med gammal Mac över FireWire) och importerar filmfilen till FCP. Final Cut föreslår att jag redigerar i fullHD i 4:3 dvs c:a 1420 x 1080. Kanske är detta en onödigt krånglig väg - men jag tänkte inte investera i att kunna hämta in gamla filmer direkt i dagen program om det inte är direkt nödvändigt. Alternativet att kryssa i Deinterlace tycks ge en bättre bild i dagens system eftersom randningen från bildlinjerna blir mindre påtaglig. Men helt säker är jag inte. Projektfilerna blir också c:a 5-10 ggr större och rätt svåra att hantera. Är detta onödigt? Är en adapter FireWire 400 -> USB-c en bättre väg? Skulle styrningen av kameran fungera? Kameran är Digital-8 och läser och exporterar Hi-8. Skulle en modernare analog -> digital överföringsmetod vara bättre än att lita på konverteringen i kameran?
 3. Tack, men en så pass knepig operation får bli en nödlösning om inget annat funkar!
 4. Tänkte kolla vad forumet säger om detta: MBP 15' från mid 2013 - batteriet aldrig bytt. 689 cykler är ju en del - men brukar inte MBP klara c:a 1000? Det funkar att ladda men har förstås tappat effektivitet, batteritiden är nog nere i 60% mot när datorn var ny - helt ok med andra ord. Inga andra konstigheter märks bortsett från att återstående batteritid ibland tycks varna för tidigt. Nu signalerar laddningsindikatorn "Kontrollera batteriet" med den kryptiska förklaringen att "batteriet inte funkar normalt och att service bör kontaktas. Men jag kan ändå fortsätta som vanligt, datorn skadas inte". Dubbla budskap! Ok - om jag kontaktar service lär jag nog bara få ett rejält kostnadsförslag på batteribyte, om det ens går. Att byta själv är tydligen inte möjligt på denna modell. Eller går det?? Cellrevision: 1143 Laddningsinformation: Återstående laddning (mAh): 758 Fulladdat: Nej Laddar: Ja Full laddning (mAh): 6489 Statusinformation: Cykelantal: 689 Skick: Kontrollera batteriet Batteri installerat: Ja Amperetal (mA): −275 Volttal (mV): 11430 Några inspel?
 5. Fortsätter tråden! Har nu testat att ansluta Extreme till Express med 40 m ethernetkabel. Fick hela 600 mBits till gäststugan på ethernet från Extreme när jag mäter på sladden, men när Express är ansluten till sladden verkar den inte vilja använda ethernet, hänger kvar på wifi med endast 4 mBits. Testade olika varianter i AP-verktyg, men inget bra resultat. Hur är inställningen för att få Express att hämta nätverk på ethernet från Extreme och sedan dela ut på wifi? Extreme router är i bryggläge för att ersätta dålig router från nätleverantören NetAtOnce. Kan det ställa till det?
 6. Intressant med homeplug. Har reflekterat över den men drog slutsatsen att våra anslutningar till olika huvudproppar skulle göra att det inte funkar bra. Klarar HP upp till 500 Mbits/s?
 7. Har ett nätverk med Airport Extreme router som är utökat med en AirPortExpress som sitter i en gäststuga. Avståndet och höjdskillnaden gör att gäststugans kontakt med nätverket är lite svajig, särskilt när flera enheter är anslutna samtidigt. Funderar på att dra ethernetkabel från router till Express för bättre kontakt - men hur lång sladd kan man ha? Antar att det uppstår ett motstånd i sladden som tilltar med avståndet?
 8. Bra fråga. En väns prylar, hon har valt bort iCloud permanent.
 9. Citerar mig själv så att frågan blir tydligare!
 10. Jag ska föra över innehållet i en iPad mini (2012) till en ny iPad Air av senaste modell. iPad mini har ett iOS som slutade uppdatera på vers 9 tror jag och dess innehåll är säkerhetskopierat till Mac iTunes med Yosemite. När nya iPad ansluts för att ta över innehållet kommer meddelandet att ”denna iPad kan inte auktoriseras”. Systeminkompatibilitet pga av ålder? Att lyfta enbart iTunes till dagens nivå tycks kräva lyft av hela datorn till minst High Sierra (vilket är tveksamt att göra på en MBP från 2011) . Är detta Apples sätt att tvinga oss uppdatera macOS systemet och iTunes för att få tillgång till ”servicen” att kunna jobba vidare sömlöst med ny iPad? Eller går det att ta sig förbi auktoriseringen?
 11. Jag tycker Bilder numera är vassare än iPhoto och antagligen skulle jag blivit frustrerad om inte samarbetet mellan iOS och MacOS efterhand blivit intuitivt genom Bilder. Men det stör mig att Apple inte flyttade över möjligheten att skapa fotoböcker utan plug-ins. Jag har gjort en minnesbok i iPhoto som jag vill beställa igen nu 10 år senare men kör fast - boken följer med över till Bilder och öppnas där men kan bara ”tas över” (konverteras) av mindre finkalibriga alternativ till Apples egna nedlagda beställningstjänst som fanns i iPhoto. Resultat: den ursprungliga boken måste redigeras om till stora delar i Bilder och de 36 sidorna måste nu bli 32 eller 48. Enda fördelen är att plug-in alternativen som erbjuds är något billigare än Apples.
 12. How come? Tycks finnas en hel del försäljning i Sverige ändå. Men om inte Siri funkar nu med svenska är det kanske bättre invänta att Apple tar in den här. Eller satsa på annan enhet.
 13. Alldeles nyligen läste jag att HomePod inte säljs i Sverige officiellt. Men det står inget om det i denna artikel - betyder det att den numera säljs och fungerar med svensk Siri?
 14. Ja det blev jag varse. Så tanken att telefonen kan ta emot internet via wifi (utan mobildata) och dela detta på USBkabel är alltså omöjlig?
×
×
 • Skapa nytt...