Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Elmamafo

Medlem
 • Antal inlägg

  30
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

7 Neutralt

Om Elmamafo

 • Medlemstitel
  På gång

Kontakt

 • Webbsida
  http://

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2008
 • Appleprylar
  Macbook Pro early 2008, Mac Mini 2018, iPhone 4s
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

349 profilvisningar
 1. När jag nu äntligen har kommit till skott och köpt en ny dator - och gjort ett stort hål i budgeten - så inser jag att jag behöver en ny mobil också. har fn en Samsung s6 med urtagit batteri och en förstörd laddningsurtag. Går att reparera, men går på 1 800 kr och det rådet från reparatören var "gör det inte. Köp en bättre begagnad men nyare modell för 2-3 000 kr istället". Så nu är det dags att lägga ytterligare en fin mobil till min lilla prylkyrkogård. Min iPhone 4s ligger där, funkar jättebra med undantag för att den inte går att uppdatera... Jag kan inte tänka mig att lägga mer än 5 000 kr på en mobil. Ser att iPhone 6s fortfarande säljs för ca 3 500 kr. Är det att kasta pengarna i sjön? Kommer den att klara uppdateringar de närmast åren eller går den i pension snart? Jag förstår att ingen vet, men... åsikter?
 2. Just nu känns det som det troligaste. Jag har precis testat att spara nya filer och det funkar som det skall i dag också.... Jag håller tummarna för att det var en tillfällig sinnesförvirring från datorns sida. Jag skall koppla på Time Machine igen och den externa hårddisken så får vi se vad som händer. Jag hade en annan hårddisk till min gamla dator så det borde inte vara det som spökar.
 3. Hu det låter lite kusligt med tanke på att min dator är några dagar gammal - kan den redan fått problem med lagringen?
 4. Då är frågan vad som spökar... som synes på bilden finns filerna i ett fönster men inte i ett annat...🤫
 5. Det verkar ju rimligt att det var därför jag inte kunde se några filer - MEN det förklarar inte t ex varför jag inte kunde se filerna som jag sparade på skrivbordet. Alltså de borde ju ligga på skrivbordet när jag ställer alla fönster? NU ligger de där. Känns som jag varit inne i en parallellvärld...🤪 Dessutom borde det väl synts i Finder att jag var inne i en säkerhetskopia på något sätt? Nu har jag i alla fall varit inne i Time Machine och klickat bort Säkerhetskopiera automatiskt ifall det var detta som spökade...👻 Tack för hjälpen!
 6. Men den ligger ju på en extern hårddisk som inte är inkopplad? Eller kan det ligga en kopia på hårddisken också? I bland känns Finder lite lurigt, som om det finns en massa mappar/filer som man inte kan se. Jag kan inte hitta inställningar för detta (som det finns i Windows). Jag gillar Mac för dess enkelhet att använda, men när något strular tycker jag att det är svårt att se uppbyggnaden/systemet och därmed svårt att se någon logisk förklaring. (Liiinuux väser min man när jag beklagar mig över detta....)
 7. ...och nu har jag startat om Macen igen - och vips så finns filerna där! Även de jag sparade ner från mail tidigare i dag! Var har de varit under tiden? Skulle tro att det har legat där hela tiden eftersom ändringsdatumet/tiden ser ut att stämma, men varför har jag inte kunnat se dem???? Jag var för säkerhets skull inne och kolla de på Gäst-kontot ifall det kunde blivit något lurigt där men det var tomt. Har letat som en galning efter inställningar om osynliga filer men inte lyckats hitta någon... Hoppas det var ett övergående problem....men jag skulle ändå gärna vilja veta varför det blev så här🤔
 8. Nej jag skall vara inloggad som mig. Det verkade som problemen började i natt, när jag gjorde den första Time Machine -säkerhetskopieringen, men det kan vara en inbillning...
 9. Detta gäller alltså inte bara när jag sparat via Affinity, gäller även när jag försöka ladda ner bilder från mail. Jag postar en skärmdump här - som inte heller de dyker upp där de skall sparas - där man ser en sökruta via Affinity där några filer syns på skrivbordet samt en Finder-ruta där det ser ut som om det bara ligger en fil på skrivbordet.
 10. När jag sparar ner filer eller skapar filer på min mac så finns de helt plötsligt inte! Jag har suttit och redigerat foton, laddat ner en massa från minneskort och det fungerade bra, men helt plötsligt går det inte att spara längre! Åtminstone kan jag inte se att det ligger några filer. Jag har redigerat med Affinity, men upptäckte sen när jag skulle öppna dem igen att de inte fanns! Jag har försökt spara bilder från mail - det ser ut som hela processen funkar men när jag sedan går in i Finder finns inget! Vad har jag gjort? Har jag kommit åt något så att vissa filer blivit osynliga? Jag när jag skulle ladda ner ett gäng bilder gjorde jag för säkerhets skulle en ny mapp för att jag lätt skulle hitta dem och det såg ut som det fungerade fint att göra en ny mapp, men sedan närjag öppnade Finder fanns där inget... Jag börjar tvivla på mig själv - vad skall jag göra?
 11. Hmm... så här ser det ut när jag bara kör det rakt upp och ner. Eller skall man stänga ner sådant som går i bakgrunden?
 12. Uppföljning - så blev det! Jag vågade mig inte på begagnatmarknaden. Efter era goda råd och en massa funderande (halva nöjet med att skaffa nya prylar) blev det faktiskt en ny Mac mini. 3,2 Ghz Intel Core i7, 8 GB Ram och 500GB SSD. Bra skärm och tangentbord hade jag redan så det enda jag har behövt köpa till hittills är en kabeladapter. Räknar nu mer att klara mig ett tag. Jag kommer inte att göra mig av med min MacBook Pro, den får bli min surfalitevarstansdator även om det är lite meckigt att alltid ha i elsladden. Tyvärr föll ett av mina huvudargument för att byta dator - att jag skulle kunna använda Photoshop igen. Mitt Photoshop är för gammalt för att flytta med till en ny dator. Grrr.... Skaffa ett abonnemang på Adobe finns inte med på kartan, jag har ju redan köpt ett program som jag trodde skulle gå att använda under överskådlig framtid. För proffs lönar det sig säkert med abonnemang men inte för en hobbyredigerare som jag. Så nu blir det att lära sig Affinity! Nu skall jag bara vänja mig vid tystnaden och snabbheten!☺️
 13. Hade nästan bestämt mig för vilken ny Mac som skulle ersätta min MacBook Pro early 2008. Såg fram emot att äntligen kunna använda Photoshop igen. Tills tanken slog mig att det kanske inte bara är att lägga över en CS6 på en ny dator/nyare OS. På Moderskeppets hemsida står att CS6 buggfixades fram till 2015. Det gör att det fungerar på många Windows och Mac-datorer. Dock inte i senaste versionen av Mac (Sierra och High Sierra) . Innebär detta att det är helt kört att lägga över programmet på en ny Mac? Någon som har erfarenhet? 🙁
 14. Tack för all hjälp Axelman och ni andra! Jag har snart bestämt mig...😉
 15. Jag har ju en SSD i min gamla dator - annars hade jag nog inte kunna använda den i dag. Men hur är det med en fusiondrive? https://www.macoteket.se/produkt/apple-imac-215-4k-34-qc-8gb-1tb-fd-rp560/33064147 En annan sak som oroar mig är alla anslutningar som jag har till skärmar, videokamra och framför allt hårddiskar. FInns det några anslutningar som inte går att ordna med adaptrar?
×
×
 • Skapa nytt...