Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

palbin

Medlem
 • Antal inlägg

  103
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  1

palbin vann dagen: 18 november 2017

palbin hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om palbin

 • Medlemstitel
  Bra

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  Imac
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Undrar vad det "fast installerade" laddbara batteriet i Apple Magic nya keyboard har för beteckningar och var man köper det? (Det är alltså inte AA 1,5V batterierna i den äldre typen av Apple Magic Keyboard jag undrar om.) Det lär vara ganska lätt byta nämnda laddbara batteri https://www.ifixit.com/Teardown/Magic+Keyboard+Teardown/50995 och jag misstänker fel på det jag har i ett av mina tangentbord eftersom det fungerar med laddningssladd men ej utan (shift lock lyser ej grön och ingen bluetooth-kontakt med datorn). Jag kan iofs byta laddbart batteri mellan olika tangentbord men det verkar klokast kolla det går köpa nya och vad de kostar innan ... . MVH
 2. Jag har sett jämförelser mellan (gamla) Imac'ar och (gamla) Mac Pro där det konkluderades att Imac var lite bättre än eller lika bra som Mac Pro (oavsett antal kärnor) på allt som vanligt folk sysslar med - endast för jobb med stor pa- ralleliltet (som "argubly" vanligt folk sällan sysslar med) var Mac Pro bättre. Så hur är det med nya Imac Pro - har man någon nytta av den som privatperson? (Dvs. mera precist av det den erbjuder ut- över vad en ny maxad vanlig Imac erbjuder ...). Mvh
 3. Jag har en Samsung 850 Pro USB-ansluten 2 TB SSD för TimeMachine backup och den har tidigare strulat genom att det ibland ej gick att stänga av den så datorn ej gick stänga av (utan att dra ut USB-sladden till SSD'n) men det verkar finnas hopp om att det problemet är botat med High Sierra ... .
 4. Jag bytte just till High Sierra - tog typ 1/2 timme eller så - datorn verkar betydligt rappare efter bytet.
 5. Problemen med att min extra 27" Thunderbolt-skärm stänger av sig/slocknar verkar ha upphört (men vem vet ?). Men det som nu upprepat händer (igen) är att min USB.- SSD för TimeMachine uppges som "felaktigt avstängd" i en notis uppe till höger efter att datorn gått i viloläge ... . Mycket irriterande - iofs inget funktionshinder eftersom man själv kan sätta igång den och sedan säkerthetsko- piera och sedan stänga av den ... typ en gång om dan. Men det är ju inte så det är tänkt att (inte) fungera ... ? Kanske skall ta och Deleta TimeMachine StartUp-filen i Preferences och hoppas på att därefter omstart av da- torn och TimeMachine kurerar problemet ... ? För övrigt verkar en ny 27" iMac med extra Thunderbolt- skärm dra såpass mycket ström även om en hel del tid är i viloläge (uppemot 3 kWh/dag för mig tror jag mig ha fastställt) att det inte är försvarbart ha igång grejorna dygnet runt (som jag vant mig med min 20" sen 2007 iMac), så jag skall stänga av den dagtid (efter morgon- kaffe) och nattetid (vid läggdags) vilket lär minska elräk- ningen med cirkus 50kWh per månad eller så ... .
 6. palbin

  Bluetooth problem

  Mitt tredje svar på min egen tråd följer nu : Efter att ha kontaktat Apple Support för tredje gången idag förmiddag för att beställa service av datorn (med ej fungerande Bluetooth-funktion) så sade de mig först att jag inte behövde lämna den på service utan att de kunde komma och hämta den (hos mig utan bil långt ute på landet), laga den och sedan komma tillbaka med den till mig - ganska imponerande men det är kanske inbyggt i inköpspriset så att säga ..., . Men då de började jobba på att arrangera detta visade det sig (efter cirka 30 minuter väntan i telefon (på Apples bekostnad - inte min -. de ringer upp)) att de verkade ha ny information om detta fel och de kopplade mig vidare till den fjärde support-personen jag pratat med i detta ärende som visade sig känna benägen försöka standard- lösningen (som det väl är - efter ha försökt dra ut sladden och starta om) - dvs gå in i Bibliotek (som finns på två olika ställen) -> Preferences och döpa om com.apple.Bluetooth.plist till com.apple.Bluetooth.plist.OLD för att få datorn ej använda gamla start-up-filen (är det väl?) och skapa en ny vid nästra uppstart ... . Sedan startade vi om datorn med Command+Alt+P+R (om jag minns rätt) nedtryckta vid uppstart och det visa- de sig att Bluetooth därefter var närvarande igen o fun- gerar nu som det skall/tidigare ... . Lustigt nog har jag gjort en del dylika "lagningar" tidi- gare av mindre allvarliga fel på annan dator (bla på in- rådan av datapersonalen på jobbet) - dvs radera (döpa om) start-up-fil och se om det ordnar sig ... . Men sak- nade självförtroende göra det själv med detta relativt allvarliga fel ... .
 7. palbin

  Bluetooth problem

  Nu har jag skaffat en Apple Migthy Wired Mouse (vilket jag borde ha gjort för länge sedan för ha i beredskap vid problem med det trådlösa) och det visar sig efter ytterligare kontakt med Apple Sup- port (där jag nu kan göra vad de ber mig om efter- som jag har fungerande mus) att datorns HD (eller SSD snarare) bör raderas och startas om med ny- installerat El Capitan (efter säkerhetskopiering med Time Machine till USB-SSD) för att försäkra sig om att mina problem (med obefintlig Bluetooth) ej beror på mjukvara - förvånansvärt smidig procedur detta faktiskt numera - har gjort det tidigare på sen 2007 20" iMac mha extern USB-snurrhårddisk (och "man- uell kopiering" av mina gerejr) - det gick mycket smi- digare och snabbare nu - bara att göra typ 20 knapp- tryckningar och vänta en timme eller så - men efter allt detta är Bluetooth fortfarande ej tillgängligt (finns tex ej bland iconerna i Systeminställningar) så det blir väl till att lämna in den endast drygt tre månader gam- la (ganska dyra, minst sagt) 27" iMacen till service ... småjobbigt ... .
 8. VB CPU'n så är datorspelet kanske inte "parallel- liserat" (dvs utnyttjar bara en kärna av de fyra)? I så fall bör man bara kunna komma upp till max 25% CPU-belastning (=100% belastning på en processor). Grafikkortet är väl för övrigt M395X (istf M295X) och skärmen 27" (istf 17").
 9. palbin

  Bluetooth problem

  Magic tangentbord och möss skall det nog vara (inte mighty som jag skrev som väl är den äldre sorten som jag använder till min gamla iMac).
 10. palbin

  Bluetooth problem

  Jag har en ny (sen 2015 modell) 27 tum iMac där igår båda mina mighty tangentbord och möss för- lorade kontakten med datorn och det efter lite pro- blemsökning visade sig att förklaringen måste vara att datorn i "indikatorremsan" längst upp visar att Bluetooth "är offline eller inte tillgängligt" Det hjälper inte att starta om datorn med alla slad- dar (utom nätsladden) urdragna som Apple rekom- menderar som lösning på problemet (och man må- ste för övrigt ansluta ett USB-sladd-tangentbord efter starten för att kunna knappa in lösenord ...). Jag har ingen USB-sladd-mus så att jag kan pröva gå in i Bluetooth-meny eller liknande men jag be- ställde just hem en så den kommer väl med posten i övermorgon eller så ... . Jag kontaktade Apple support (vilket verkligen gick imponerande snabbt) och de sade jag måste ta datorn till service i Malmö vilket är jobbigt eftersom det är 10 mil dit och jag inte har bil ... . --->>> Något råd om detta med att Bluetooth lagt av? --->>> Vilken är en pålitlig Apple service i Malmö? MVH PS. Detta inlägg har jag knappat in med min gamla (sen 2007 modell) 20 tum iMac eftersom den nya för närvarande ej går att använda utan "muskontakt".
 11. Nu har jag köpt en Magic Mouse 2 till för komplettera den första jag fick med min nya iMac (jag gillar ha lite "backup" på grejer eftersom jag bor långt ut på landet bortom allfarvägar mm) - och vad som nu hänt är att "musbatteriindikatorn" i systemiställningar bara visar den nya musens batterinivå (91%) oberoende av vilken mus jag klickar med, fastän jag kollade att den första musens nivå var 44% innan jag startade den andra ... . Kanske inte de största problemen man kan hitta här på jordkulan, men betalar man väldigt mkt piengar för en ny iMac kunde kanske ngn tänkt på detta? För övrigt är skillnaden i användarmiljö med min nya konfiguration med två nya Apple 27 tum skärmar jäm- fört en sen 2007 iMac 20 tum skärm ganska avsevärd - man kan ju utan problem ha uppe fyra feta web-fön- ster (eller annat) samtidigt, men å andra sidan - om man bara behöver ett web-fönster är faktiskt skillna- den mot den gamla "häcken" (i de flesta avseenden (då jag uppdaterat den efter förmåga med SSD mm)) betydligt mindre än jag skulle ha gissat innan ... .
 12. Jag har några Samsung 850 Pro SSD med Sata anslutning - de jag ej har inne i datorer (interna) har jag utanför (externa) med USB3-anslutning via Sata/USB-adaptor. Finns det ngn vinst med att istället Thunderbolt- ansluta de externa (tror jag inte, men det är allt bäst att kolla med folk som vet ) och hur gör man i så fall det?
 13. Jag har bytt HD till SSD enligt konstens alla reglor på en äldre (sen 2007 20") iMAC enligt instruktio- ner från IFIXT - dvs med NewerTech AdaptaDrive "ram" att stoppa 2,5" SSD'n i som passar i gamla 3,5" HD'ns fäste ... . Och det gick bra ... . Innan bytet pratade jag flera gånger med mecar på Apples stora affär i Nordstan I Gbg och de föreslog faktiskt mig att bara "tejpa fast SSD'n" någonstans ... . Så det är nog ej helt fel ... tex slipper man kanske problem med "rusande fläkt" som tydligen en del råkar ut för när de pillar med den gamla HD'n och har lite otur ... .
 14. https://www.ifixit.com/Teardown/Magic+Keyboard+Teardown/50995 :)
 15. Hej! Jag har lärt mig av förre datamannen på jobbet att man kan (lämpligen hand-) diska tangentbord - bara man ser till att de är spänningslösa under disken ( ) och låter dem torka ut ordentligt efteråt innan användning (typ en eller gärna två veckor - fortsatt i spänningslöshet ) - har fungerat 100 alla knappa dussinet eller så diskar jag gjort hitills ... . Men hur diskar man nya Apple Magic Keyboard, dvs hur pillar man ur batterierna för vara säker på att tangentbor- det är spänningslöst? MVH
×
×
 • Skapa nytt...