Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

MacKalle

Medlem
 • Antal inlägg

  248
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av MacKalle

 1. Nej, det som finns nu är endast för att låsa upp datorn om man har den låst. Vad jag syftar på är inloggning där det annars krävs lösenord, exempelvis när OnePassword ska öppnas, eller när man ska logga in på någon webbsida. Precis som efterfrågas i trådstarten fast utan fingeravtrycksläsare. Enligt ryktet kommer detta med nästa version. (Att man ska behöva skriva ut precis allt...)
 2. Dessutom kommer vi ju, om ryktet stämmer, kunna identifiera oss med Apple Watch vid inloggning. Vi får väl se hur väl det stämmer, och hur snabbt tjänsterna anpassas för den funktionen när senaste macOS släpps. (Om man nu har en en Apple Watch vill säga...)
 3. Kan du inte beställa från Amazon UK eller DE? De är ju inre marknaden, så det ska inte tillkomma tull, och momsen är redan inkluderad. Därmed inga extraavgifter från Postnord. Bara frakt ska tillkomma.
 4. Artikel i Aftonbladet idag: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vbad53/telenor-varnar-se-upp-med-var-du-laddar-mobilen är det verkligen ett problem med moderna telefoner? Jag trodde att iPhone var krypterad och att det inte går att komma åt innehållet utifrån. När jag tittar runt på nätet verkar USB-kondom varit aktuell 2013. Kan det vara så att de bara har hittat någon gammal information som inte längre är aktuell?
 5. Det är bara det stora tangentbordet som har Del-knapp. Den måste man ju ha för att kunna logga in om man har datorn lösenordsskyddad (ctrl-alt-delete). Jag har försökt med fn+backsteg men det funkar bara i MacOS-miljö.
 6. Det blev ett Klarnakort för mig. Givetvis innebär detta mindre utnyttjande av Handelsbankens kort och därmed mindre flöde genom det. Borde ju vara negativt för Handelsbanken, men de klarar sig väl utan mina pengar...
 7. Hörde av en chef inom bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen att de och deras näringsidkare vill döda Apple Pay i Sverige. Apple tar ut markant högre avgifter än andra betalsystem. Och det verkar ju som att de lyckas. Efter över ett år är det dödstyst på Apple Pay-fronten
 8. Du kan gå in i iCloud (exempelvis via nätet). Logga in och ta bort de enheter du inte längre har kvar. Det gör du i inställningar...
 9. Garmin köpte ju upp Navigon och lade ner appen så Garmin i iPad är väl inte så troligt. Enda sättet att få in programvara är ju att köpa en app från tillverkaren, och det finns ju ingen. Eller tänker du dig att bara presentera data från din Nüvi på paddan? I så fall måste ju enheten ha en bildport och det har den ju inte. Annars kan du ju använda Waze, som är en gratis-nav-app, och communityutvecklad så att användarna själva kan förbättra den genom sina rapporter.
 10. MacKalle

  TV i iMac Eyetv?

  Notera gärna att Notera gärna att Elgato EyeTV numera säljs av Geniatech: https://www.geniatech.eu/product/eyetv-t2/ Tyvärr har Elgato slutat att låta EyeTV hybrid stödja analog tv, så den funkar bara för digital-TV numera. Geniatech har inte heller tyckt att det behövs analogt stöd i denna enhet. Varför den då fortfarande kallas hybrid förstås jag faktiskt inte. Det finns nog en hel del gamla Hybrid i lager så det borde gå att hitta en gammal, men kolla upp ordentligt att den verkligen stöder analogt.
 11. Och nu är det sommar, och ännu bara Nördea som erbjuder Apple Pay bland de stora bankerna. Blir allt tydligare att storbankerna inte vill släppa på sitt betalmedelsoligopol...
 12. Och här är ännu mer som tyder på att 28 tum stämmer... https://www.cykelgear.se/reservdelar/slangar/city-bike-slangar/slang-700-x-32-42c-dv-40-mm
 13. Hittade den här bilen. Den är med tumangivelser. Det är inte exakt samma uppställning men jag tycker att det tyder på att den stora siffran på din bild är hjulstorleken.
 14. Vill bara informera alla som brukar skicka över sina tågbiljetter från SJ-appen "Mina resor" till Wallet. I SJ:s nysläppta omarbetade app "SJ" finns inte längre möjlighet att använda Wallet! På direkt fråga till deras support finns denna funktion inte ännu men kan i återinföras längre fram... Visst har den gamla appen ofta strulat vid överföring till Wallet så en uppgradering var önskvärd. Men att bara plocka bort funktionen är så uselt att bara SJ skulle kunna komma på något så dumt!
 15. Tack för snabbt svar Fred. Är på resa i Tyskland men ska prova när jag kommer hem igen.
 16. Hej alla smarta mackörare! Jag har precis köpt en ny iMac 27 och tänkte att jag skulle köra från grunden för att inte få med gammalt skräp från förra datorn. Tyvärr innebar återställning via flytthjälpen av iTunesmappen att alla gamla inställningar kom med. Därför vill jag nu börja om från början och installera El Capitan på en tom disk. Problemet är att alternativet radera i skivhanteraren är utgråat så nu kliar mig i skallen för att komma på hur jag bäst tömmer skivan och börjar om. Har sökt en massa men hittar inget som jag törs ge mig på. Att dela upp disken från ssd verkar dumt eftersom jag förstås vill ha kvar fusionfunktionen. Har någon en smart lösning på hur man bäst börjar om från början? Ed. Ändrade utblandat till utgråat, som det skulle vara. (Djäkla autokorr...)
 17. Siri har namnsdag idag, den 15 september. Undrar om man kan skicka blommor till sin telefon för att gratulera henne? ;-)
 18. Vet ju inte hur stor hårddisken i din Mac är men om du inte har extremalternativ räcker väl 1 TB för backup. Men annars är ju rekommendationen 2-4 ggr större backup än källan. Ju större backupdisken är desto fler återställningspunkter får du ju. Se i alla fall till att ha dubbla storleken om du vill ha möjlighet att gå tillbaka i historiken. (Kör en koll via Pricerunner eller Prisjakt eller liknande och ställ in sökfiltret på extern 3.5 tum med t.ex. 2 TB) Det där med utan strömförsörjning skulle jag rekommendera dig att tänka om. Speciellt om du vill spara pengar. 3.5 tum är förstås större än 2.5 och kräver ström men du får mycket mer utrymme för pengarna. Du kan ju koppla den via en fast dator i hushållet (eller direkt i routern om den har kapacitet för det) och dela ut den i ditt WLAN. Då har du kontinuerlig backup så fort du är hemma. Ett annat alternativ är ju att hitta en molnlagringstjänst. Det kostar per år förstås men du får ju en helt annan mobilitet och lagringssäkerhet (Viss risk för dataintrång förstås men du får ju backup på backupen då leverantören ju backar upp sina servrar). Fast är kostnad din främsta bestämmelsefaktor lär ju inte det senare alternativet vara något för dig...
 19. Det löste sig med en omstart av iPaden! Jag startade direkt om iTunes men glömde att återstarta iPaden, vilket ju borde ha varit första åtgärden
 20. Hej! Jag uppgraderade igår min iMac 2008 till Mavericks. Nu kräver iTunes att jag aktiverar min iPad2 med det Apple-ID som användes när den konfigurerades. Men det fungerar inte! Jag anger mitt vanliga me-konto med lösenord men kommer bara tillbaka till aktiveringsrutan. Eftersom det inte kommer något meddelande om felaktigt lösen misstänkter jag förstås annat fel men det vore värdefullt om någon vet bättre. Kan det vara så att jag minns fel och använder fel Apple-ID? Vet någon om det antal punkter som blankar ut ID:t i aktiveringsrutan är samma antal som det ska vara i ID:t? Kan man i iPaden se vilket ID man ursprungligen använt? Det är ju några år sedan jag först konfigurerade den men jag kan inte riktigt föreställa mig att jag skulle använt annat ID än till min iPhone (som synkar precis som den ska) Skulle uppskatta tips om hur jag lösa detta.
 21. MacKalle

  IOS7 till IOS6

  Tack för tipset Vebben. Det verkar faktiskt fungera bättre nu. Får testa "skarpt" på jobbet under nästa vecka.
 22. MacKalle

  IOS7 till IOS6

  Ja det har jag lärt mig nu. Men tyvärr försent. Litade på Apples kvalitetsstämpel... (Alltså att om de tillåter uppgradering så trodde jag att det inte skulle var några problem.) Lite långsam start av appar kan man ju leva med men att tangentbordet inte hänger med är dåligt.
 23. MacKalle

  IOS7 till IOS6

  Hl er me det går inte att skriva längre. Ovanstående är resultatet av ett försök att skriva som förr. Nu är min ipad 2 så långsam att multitouch inte funkar. Den hinner inte med att registrera bokstäverna jag touchar. (Det skulle stått: "Håller med, det går inte att skriva längre" Det verkar som att "tangentbordet" blir snabbare efter en mening. Jag kan inte längre använda iPaden på möten för anteckningar eftersom tangentbordet är så segt i starten. På ett möte skriver jag ju bara ibland och varje gång hinner inte tangentbordet med. Skulle verkligen vilja nergradera men det går visst inte. Kanske dags att jailbreaka. Har inte velat göra det tidigare för en av idéerna med Apple var en kontrollerad miljö.
 24. Här kan det ju vara på sin plats med en påminnelse om att godtrosförvärv i princip är avskaffat sedan 2003. Numera kan man bli av med det man köpt och inte få någon ersättning. Det enda sättet att garantera att man inte förlorar något är nog att man kan få med originalkvitto. Lag (1986:796) om godtrosförvärv av lösöre Godtrosförvärv av äganderätt 2 § Har någon förvärvat lösöre genom överlåtelse från någon annan som hade egendomen i sin besittning men varken var ägare till den eller behörig att förfoga över den på det sätt som skett, får förvärvaren äganderätt till egendomen, om han har fått den i sin besittning och var i god tro. En förvärvare skall anses ha varit i god tro endast om det är sannolikt att egendomens beskaffenhet, de förhållanden under vilka den utbjöds och omständigheterna i övrigt var sådana att han inte borde ha misstänkt att överlåtaren saknade rätt att förfoga över egendomen. Lag (2003:161). Kommentar Om någon före den 1 juli 2003 har förvärvat egendom som olovligen tagits från någon annan ska godtrosförvärvslagen i dess äldre lydelse tillämpas. Enligt de bestämmelser som gällde före lagändringen spelade det inte någon roll på vilket sätt den ursprunglige ägaren hade blivit av med viss egendom, utan det var möjligt att enligt 2 § första stycket godtrosförvärvslagen göra godtrosförvärv även av stöldgods och därigenom få äganderätten till sådan egendom. Den som på grund av någon annans godtrosförvärv förlorat äganderätten hade rätt att få tillbaka egendomen bara mot lösen (se prop. 2002/03:17 s. 15). Om förvärv av stöldgods däremot skett från och med 1 juli 2003 och framåt så kan stöldgods inte godtrosförvärvas oavsett hur kvalificerad god tro förvärvaren än kan uppvisa, utan ägaren har rätt att kräva tillbaka egendomen från innehavaren, se NJA 2011 s. 907. Rättsfall (7) Lagrumshänvisningar hit (1) Ändringar/Förarbeten (1) 3 § Även om förutsättningarna för godtrosförvärv enligt 2 § är uppfyllda, består ägarens rätt till egendomen, om egendomen har frånhänts honom genom att någon olovligen tagit den eller tilltvingat sig den genom våld på person eller genom hot som innebar eller för den hotade framstod som trängande fara. Kräver ägaren inte tillbaka egendomen från innehavaren inom sex månader från det att han fick eller måste antas ha fått kännedom om dennes innehav, får förvärvaren dock äganderätt till egendomen. Lag (2003:161). https://lagen.nu/1986:796#P3
×
×
 • Skapa nytt...