Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pampas

Medlem
 • Antal inlägg

  72
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av Pampas

 1. Har "blivit" med en gammal 2007 Mac mini men lyckas inte koppla in någon av de gamla apple cinema display skärmar jag har (se bifogade bild på kontakterna). Det är tråkigt att inte kunna använda mina gamla skärmar bara för att Apple har egna lösningar på anslutningarna. Är det någon som vet ifall det finns någon typ av adapter för att ansluta " nya" datorn? Tacksam för (positivt) svar.
 2. Vet inte, den jag kan se är HDn med etiketten ovan, ATA/IDE från 2004. Brukar de gå sönder efter några år så är det väl inte mycket att göra backuper i när jag tömt innehållet, gissar jag. Det finns 3 st till från den tiden, just nu orkar jag inte ta loss dem från sina respektive hållare för att se efter. En av Power Macarna ger inte någon som helst respons när jag försöker starta den, inga dioder som tänds, helt död. Den har visserligen inte använts på rätt många år, men förut startade den utan problem. Och i den sitter 2 st gamla hårddiskar som jag inte kommer åt, ännu... De andra PMn lyser lite innan de lägger av, men inte denna. Hade för mig att Macar var långlivade och tuffade på, men inte hur länge som helst tydligen. Får väl kanske förnya "vagnparken", men tycker att nypriserna är alltför höga. Suck! Kan det finnas strömaggregat utomlands tro, Kina t.ex.?
 3. Jag har flera gamla hårddiskar så jag funderade om de gamla kabinetten skulle kunna användas som backup och därför behöver jag väl strömaggregat som fungerar. Men går inte det så är det en utmärkt grej, dock, som du skrev, blir det för tömning av hårddiskarna antar jag. Det är väl inte tillrådligt att ha diskarna utan skydd. Jag vet inte om jag varit vårdslös med HDarna och kassetterna, förstå inte varför så många har slutat fungera, liksom 3 st PowerMacar. Där har strömmen också tagit slut, så jag sitter med 3 datorlik mao. Och strömenheter till dem lär man väl inte få tag på längre... Ska gå till Kjell & Co och prata med dem. Har läst en del i deras infoblad om kontakter, jag har ingen pryl med USB3, bara USB2 och Thunderbolt, men 3an lär väl vara bakåtkompatibel. Håller tummarna!
 4. Kontaktade Teknikproffset som har flera kabinett, men de svarade att inget av deras skulle duga för mina behov, HDns kontakter är tydligen passé. Om jag ändrar fokus och istället går in för ett nytt strömaggregat. Som synes av bifogad bild behöver mina kabinett 2000 mA från grejen, finns det någon sådan pryl som skulle kunna ge det inkl. ev. erforderlig omvandlingskontakt. Då skulle jag kunna använda mina gamla kabinett men med annan strömförsörjning. Kontakten som syns på bilden är väl någon typ av din-kontakt, eller? Vild chansning, men...
 5. Jag har sedan tidigare 2 st kabinett från König för 3,5" IDE/HDD med USB 2.0. Jag är nu tvungen att använda dessa för hårddiskar som suttit i Mac-datorer och som tyvärr inte fungerar längre. Jag vill rädda innehållen i HDna. Dessvärre fallerar strömförsörjningen, inget av aggregaten ger någon ström till kabinetten så nu undrar jag om det finns någon typ av ersättningsdon för dessa? jag har försökt att köpa hos Kjell & Co men de som jag fick där var för modernare hårddiskar och kontakter och passar inte alls. På strömaggregaten står: Power Supply Model: SPP34-12.0.5.0-2000 Input: 100-240VAC, 50/60Hz, 0,5A Output: 12V – 2000 mA 5V – 2000 mA König har svarat att de inte har ersättningsaggregat. Hårddiskarna är av gamla stammen, det står ATA/IDE på etiketterna. Bifogar bilder på grejorna. Är det någon som vet om det finns en lösning på något sätt eller alternativ vore det förnämligt. Tacksam för förslag!
 6. Har man sett, när jag försökte igen att öppna filerna visade det sig att allt var OK igen. Jag hade för ovanlighetens skull stängt av datorn och sen när den startades igen hade tydligen felen avhjälpts. Ber om ursäkt att jag inte provade den enkla medicinen innan jag skrev, men jag har oftast datorn igång hela dygnet, det tar mer kraft att starta alla programmen än det går åt i Standby. Rodnar lite i smyg... Tack för hjälpen! Bifogar bilden som inte gick att öppna, nu när jag fått tillbaka min behörighet. Jag skojade inte med er.
 7. Vet inte om det är rätt del av forumet, men jag kan plötsligt sedan ett par dagar inte öppna filer som jag skapat själv och sparat i angivna format. Jag har, i alla fall har haft, full behörighet eftersom jag är ensam användare av min iMac 24" sedan snart 10 år och är inte medveten om att ha gjort några ändringar i inställningarna. MacOS 10.11.6 (minst) och Firefox 62.0.3. Har sett efter under Arkiv>Visa info, men det hjälper inte att öppna låset längst ner till höger, kan inte öppna filen ändå... Vad kan ha hänt? Finns det någon kunnig som kan hjälpa mig i denna situation? Tacksam för hjälp. Namnlöst.tiff
 8. _____________________ Nå, det där är historia. I fredags gick jag in i Digital Inn och blev mycket vänligt bemött. Jag fick hjälp med att återställa och få igång min mobil. Han sa att han först extraherade iOS och sedan återinförde via deras utställningsdator. Det var magiskt, jag är inte så bevandrad i hur han gjorde, men nu går den!! Det är dock en grej som är felaktig, jag kan inte få kontakt med mitt Wyfi, det står bara 4G hela tiden. När jag stänger av och sätter på via Applesymbolen så kommer inte kopplingen in automatiskt som förr. Det är helt omöjligt att aktivera Wyfiknappen, den är hellåst. Finns det någon som kan ana vad som är fel och vad som kan göras? Helt mystiskt, allt annat fungerar, även om det kan låsa sig någon gång. Det blir då bättre när jag gör en omstart, men Wyfi fortfarande död. Vad göra? Tacksam för råd.
 9. Hej! Min iPhone 5s har låst sig eller gått sönder. Hur jag än trycker eller drar på skärmen så händer inget, när det ringer kan jag inte svara och jag kan inte stänga av den genom att svepa mot höger.Kan inte komma åt inställningar e.d. Går det att på något sätt starta från scratch och ge den ett OS, eller vad? Helt förvirrande, har fått damma av en gammal SE910 men vet inte om och hur den fungerar längre. Tacksam för råd.
 10. Jodå, jag har en iMac 24" fast den är från ca 2009, och den är helt acceptabel. Det var annars intressant att den du nämner är nästan som de nya. Var finns sådana? Jag använder den gamla G4an för att mitt bokföringsprogram inte är uppdaterat, jag använder den strängt taget bara en period om året för deklarationen. Dessutom klarar den musikprogrammet "Easy Beat" som inte finns för intelprocessorer vad jag vet. Jag sjunger i kör, och det är bra för att öva in min stämma i verken via Midifiler. Jag tonar bara ner övriga stämmor så går det att köra om och om igen tills det sitter. Är det någon som vet om det finns andra program som klarar motsvarande på Mac? Tack, ska försöka. Några luftintag finns inte på framsidan, den här är lite enklare. Tryckluftblås, räcker det med en omvänd dammsugare? För det är väl inte bra att använda dammtrasa eller varmluftsfläkt...?
 11. Nu har det skett ännu några gånger! "Hade samma problem med min G4 800, medan jag satt och jobbade slocknade datorn helt. När jag då försökte starta om körde den igång i ca 15 sekunder för att sedan lägga av utan att ha startat processen. Likadant när jag försökte med "alt, cmd, p och r", bara några sekunder och sedan död. Nu hjälper det inte heller med att dra ut sladden och starta om, har försökt på alla sätt men det är tji. Naturligtvis sker det när jag har som mest brått, bokföringen måste göras färdigt .. för att skicka in momsdeklarationen. Finns det något att göra? Är det så illa så att det är nätaggregatet som fallerar? Jag har redan klarat av en sån pers då en råtta bet i strömsladden, råttan överlevde men datorn dog..." _______________________ Jobbade i måndags (6/2-17) normalt o när jag skulle äta middag stängde jag av G4an eftersom det hänt att den låser sig om den får gå i vila. Sedan var det tji att få igång den igen. Provade alla knepen ovan utan framgång. Köpte nytt batteri (klock-?) i tisdags och försökte igen utan att den kom igång. Efter några timmar provade jag igen och plötsligt kom den igång!! Jag jobbade ett bra tag och innan jag gick ifrån överförde jag arbetet jag höll på med till min iMac som backup. Tyvärr hann jag inte fram för att hålla G4an igång så den slocknade. Och nu är det återigen omöjligt att få den igång. Har provat allt utom CUDA-knappen. Drar mig lite för att göra det, men det får väl bli sista chansen. Jag trycker på nedre högra hörnet på skärmen, oftast lyser det upp 5-19 sekunder och slocknar. Ibland låter det som ett startljud men slocknar efter ca 15 sekunder. Ska kanske pröva med att dammsuga som en möjlighet... Tacksam för hjälp ur krisen.
 12. ______________________________________________ Hej igen! Nu är det likadant igen, helt svart skärm, mobilen går ej att väcka på något sätt. Har försökt med att ta ut SIM.kortet och startförsök utan det, men ingen reaktion. Inget med två knappar samtidigt i minst 10 sekunder heller, helt död. Är det fel på mobilen då eftersom det inte är SiM-kortet? Leverantören svarar endast per mail någon gång, därför detta försök. Tacksam för hjälp från kunniga på nätet.
 13. iPhone 5s är helt död, går inte att väcka Hej! Min iPhone 5s var laddad till 94 % i natt när jag lade mig, så jag lät den ladda vidare. Idag när jag försöker få igång den händer absolut ingenting!!! Skärmen förblir svart, inte tillstymmelse till liv. Har försökt med steg 1 och 2 (hård metod) enligt anvisningarna men inget händer. Förstår inte hur jag ska kunna ställa in osv enligt övriga steg utan att skärmen visar något liv. Batteriet är bara ca tre månader gammalt. (Är ny ägare av iPhone, hade tidigare en SE910 men tyvärr finns det inte batterier längre för den i marknaden). Vad kan jag göra? Tacksam för råd som jag begriper. _______________________________________________
 14. Vid kontroll visade det sig att programmet fanns i programmappen, så nu har jag 2 identiska filer där. Bör kanske radera det ena, eller...?
 15. Tackar, men jag förstår ändå inte. Måste man ha det för att det ska fungera, är det ett Apple-program som bifogas när man skaffar uppdateringen? Det borde väl i så fall finnas en beskrivning med, eller...? Gör inte Apples OS de funktioner som står i din presentation? Undrar mycket om sådana medlevererade program är av ondo, men har Apple godkänt det så... Som du anar är jag inte uppvuxen med datorer i modersmjölken, jag är kanske försiktig i överkant. Men om jag inte känner till programmet så vill jag inte öppna det.
 16. Installerade Mac OS 10.8.5 för ett tag sedan. Då började det komma fram en uppmaning att flytta över ett program OnyX 2.7.4 till programmappen. Jag har för mig att jag gjort det, men det fortsätter att komma fram en uppmaning (se bilagor). Vad är det för program, vad används det till? Är det något som får OS att fungera bättre? Tacksam för info till en okunnig. Om_den_här_datorn 8.4.15.tiff OnyX2.7.4.tiff
 17. Hej! Jag är med i en manskör och får ibland midifiler för att få klar uppfattning om hur det ska låta och för att lära mig min stämma som hemläxa. Har använt easy beat för att spela upp midi-filerna och separera stämmor vid uppspelning med min stämma med större volym. När jag nu uppdaterat OSprogrammet duger inte den version av e-b jag har. Är det någon som känner till något alternativprogram med samma (eller bättre) möjligheter som passar för MacOS X.10.8.5? Inte fel heller om det är billigt/gratis... Tack på förhand!
 18. Nu har det skett igen! Hade samma problem med min G4 800, medan jag satt och jobbade slocknade datorn helt. När jag då försökte starta om körde den igång i ca 15 sekunder för att sedan lägga av utan att ha startat processen. Likadant när jag försökte med "alt, cmd, p och r", bara några sekunder och sedan död. Nu hjälper det inte heller med att dra ut sladden och starta om, har försökt på alla sätt men det är tji. Naturligtvis sker det när jag har som mest brått, bokföringen måste göras färdigt i helgen för att skicka in momsdeklarationen. Finns det något att göra? Är det så illa så att det är nätaggregatet som fallerar? Jag har redan klarat av en sån pers då en råtta bet i strömsladden, råttan överlevde men datorn dog... Jag hittar inte någon CUDA-knapp enligt anvisningarna ovan, ska försöka fota inkråmet för att visa hur min dator ser ut inuti. Tacksam för hjälp ur krisen.
 19. Hade samma problem med min G4 800, medan jag satt och jobbade slocknade datorn helt. När jag då försökte starta om körde den igång i ca 15 sekunder för att sedan lägga av utan att ha startat processen. Likadant när jag försökte med "alt, cmd, p och r", bara några sekunder och sedan död. Därför var tipset om att dra ur sladden och sätta tillbaka den igen mkt värdefullt, datorn gick igång igen. Märkligt att sådana metoder är tillräckliga, lite som att sparka på TVn för att få igång den ... Tack i alla fall!
 20. Tack Raphael! Jag gjorde som du skrev och startade om säkert. Det minns jag nu att det var en kur som ofta tipsades om i mactidningar mm. Det tog ett antal minuter, men nu tycker jag att allt går mycket fortare. Tyvärr händer det dock fortfarande att det låser sig när jag är inne på spray.se, och då är det bara att tvångsavsluta och börja om. Det är irriterande om man inte hunnit spara viktiga dokument. Spray.se och home.se har fungerat ganska bra tidigare även om det ibland är för trångt i rymden runt dem så det tar lång tid att öppna deras hemsida. Kan det vara något annat som orsakar dessa låsningar och fördröjningar? Jag uppdaterade Firefox igår till 35.0.1 men jag undrar om det hjälper i det här fallet. Hoppas någon vet?
 21. Ja, med all hjälp så är projektet nu genomfört. Det var inte så svårt att byta ut minnena, fick bara ta i ordentligt i den lilla flärpen man skulle dra ut de gamla minnena med. Sen gick det lätt som en plätt att sätta i de nya. Det som tog mest tid var att få till nedladdningen av det nya OS 10.8 efter köpet, en massa letande efter var och på vilken knapp jag ska trycka på m.m. Nedladdningen tog 1,2 timmar sedan det löst sig med Apple Store. Tillräckligt för att äta middag under tiden. Nu fungerar det hela som vanligt som förr. Utom en sak, väldigt ofta när jag är ute på Firefox 35.0 så låser sig pekaren och det finns inget annat att göra än att tvångsavsluta. Oftast Firefox även om det låser sig i spray.se. Jag kämpar givetvis att hålla mycket minne ledigt som Axelman sa, men det lyckas inte alltid att hålla 20 GB fritt. Är det bara det som är felet, tidigare med det mindre RAM-minnet hände inte sånt där? Må gott!
 22. Hej igen, God fortsättning på 2015! Ack ja, jag vet. Jag för en ständig kamp för att anpassa hur mycket jag har lagrat i hårddisken. Jag gör många inspelningar från TVn genom en Elgato hybridenhet, och det tar enormt mycket minne. När jag rensat bort reklam och sånt brukar jag föra över till en extern hårddisk, men det är inte alltid jag hinner se programmet innan det sker. Har nu en platt-TV på gång, ska se om det går att ordna lagringen direkt i anslutning till den istället. Har du någon bättre ide? Har nu fått via brev de 2 nya minnesenheterna för RAM-minnet. Jag kan inte se att de är skyddade i förpackningen från statisk elektricitet under transporten, de ligger i "hårdplastfodral" (se bilaga). Ska försöka hålla mig själv "jordad" genom att ta på diskbänken då och då. Är det något jag bör tänka på innan jag tar ur de befintliga minneskorten? Gjorde en backup på allt utom TV_inspelningarna inatt.
 23. Oj, vilken hjälp !! Verkar spännande. Hur ska jag göra för att se bilderna också, det är bara tomma rutor när jag öppnar länken? Jag tror att det är bra om jag ser på dem hur jag ska göra, jag är inte någon van meckare i datorer. (Dock har jag fixat över de två hårddiskarna från en kraschad PowerPC G4 till den jag har nu vid sidan om med gott resultat). Får nog vänta ett tag tills julhelgen m.m. har gått över så jag kan jobba i fred. Är det ömtåliga grejor som kan förstöras vid oförsiktig hantering, eller...? Bifogar 3 st skärmdumpar från "Den här datorn...". Kan jag uppgradera först med de 4 GB jag har nu och byta minnena sedan? Dubbelt jobb kanske ...? Tack för allt stöd. iMac24_internminne.tiff iMac24_grafikkort.tiff iMac24_Serial.ATA.tiff
 24. Tack, Axelman, det var ett värdefullt tips. Jag var just i färd med att ladda ner en av de båda versionerna och satt och undrade vilken jag skulle välja. Det enda jag är lite undrande över är om internminnet räcker till, 4 GB är visst i minsta laget... Finns det någon möjlighet att peta in mera minne i en iMac 24"? Vi får väl hoppas att det lyckas för Leksands IF snart ...
×
×
 • Skapa nytt...