MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Festaloss-Mikke

Medlem
 • Antal inlägg

  69
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om Festaloss-Mikke

 • Medlemstitel
  På gång
 • Födelsedag 1978-01-23

Kontakt

 • Webbsida
  http://www.festaloss.com

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Växjö

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2008 (fast kört system 7.1 på amigan innan)
 • Appleprylar
  Nya Macbook 2Ghz i aluminium
 • Bytt från pc
  Ja
 1. stirra dig inte blind på processorhastigheten (2 ghz).... Det är ganska stor skillnad på olika generationers processorer och en nyare processor med långsammare ghz märkning är som regel snabbare än gamla modeller.
 2. Festaloss-Mikke

  Övertyga missnöjd ny Macanvändare!

  vad gäller ms office 2008 så funkar det helt ok rent funktionsmässigt. Däremot kraschar det alldeles för lätt och är kort sagt för instabilt. Kom dock en uppdatering i dagarna nu som förhoppningsvis fixat de problemen.
 3. Festaloss-Mikke

  Varför Firefox?

  Fördelar med firefox... Standard: Allt funkar och ser likadant ut oavsett om jag sitter i macos, linux eller windows.. Slipper också den där obehagliga känslan av att ett kortkommando (knappkombination) inte fungerar när jag byter från en dator till en annan och slipper leta i menyer då allt är på samma plats var man än är. Kort sagt handlar det om vana... Med firefox vänjer jag mig vid att jobba (surfa) snabbt och effektivt och om jag är hos en kompis, på en av mina andra datorer, i ett bibliotek, på jobbet eller i skolan så funkar det att jobba på precis samma sätt som jag är van vid, det sparar tid. sen som sagt så visas alla sidor som det är tänkt och allt fungerar. behöver inte oroa mig över internetbanker med mera.
 4. Festaloss-Mikke

  "ELP issue!" tangentbord MacBook

  placera en polare eller familjemedlem vid maskinen och se att även de kan återskapa felet. Därefter har du vid samtal med apple grund för att det inte bara är du (dvs inte användarfel) och iom ominstallation (så vida inte felet är relaterat till ngn extra programvara du installerar) inte heller mjukvarubaserat.. Då får de ju helt enkelt fixa eller byta.
 5. Festaloss-Mikke

  OS X på PC?

  det är skillnad på brott (mot svensk lag) och att bryta mot ett licensavtal... Stora delar av många licensavtal är inte lagliga/giltiga i Sverige. Synd att bolagen har rätt att skriva ut avtal som inte överens-stämmer med svensk lag när de säljer produkter på svenska marknaden.. gör verkligen allmänheten förvirrad över vad som gäller och inte.
 6. Rent tekniskt så fungerar det. Däremot är det ett brott mot Microsofts OEM licensavtal att köpa oem i efterhand utan samtidigt uppgradera datorn med exempelvis ny hårddisk. (de blir ganska specifika på vilken typ av hårdvara som är ok och inte och har ganska snåriga regler för sina licenser. Huruvida licensavtalen egentligen sammanfaller med svensk lag är jag dock osäker på. en annan skillnad vad gäller oem vs vanlig ms licens är att en oem licens inte får installeras om på en ny datorn även om du skrotar den gamla eller slutar använda licensen på den. en vanlig licens får du flytta med dig till annan maskin. Här kan det bli patrull om du måste ringa Microsoft för aktivering (kod) vid ominstallation på en annan dator.
 7. Vad gäller Microsoft's OEM licenser så är det INTE i enlighet med MS licenser ok för en slutanvändare att installera en OEM licens på en Macintosh. En MS OEM skall för att licensen skall gälla säljas förinstallerad tillsammans med en dator, dvs det är enbart ok för en återförsäljare att sälja och för slutanvändare att använda på mac om köpet skett i samband med datorn (inte i efterhand!). Det finns dock EN bakväg för de som vill köpa OEM och följa ms licensregler. Iom hemmabyggen och uppgraderingar i moment av datorer så är det enligt MS också ok att köpa och installera en OEM licens i samband med köp av ny Hårddisk som är tänkt till maskinen. Mig veterligen finns det ingen regel i licensavtalet som säger att det inte kan vara en extern hdd eller att licensen måste installeras på just den disken. Sen är ju nästa fråga hur i enlighet med svensk lag MS licens egentligen är.. Dvs om dessa villkor gäller rent lagligt på svenska marknaden eller inte... Men vill man följa licensavtalet och köpa billig oem licens så är det alltså detta som gäller.
 8. Festaloss-Mikke

  Fildelning

  Det här är en så irriterande situation egentligen och ett hål som tvbolagen behöver göra något åt. Saken är ju dels den att vi ju faktiskt betalar kassettavgift på media som hårddiskar, cd skivor, dvd skivor med mera i sverige.. Denna är ju tänkt att ge pengar till upphovsmän för att du exempelvis spelar in tv serier från tv med videon, datorn eller vad det vara månde. Det är ju helt ok att själv spela in från tv sändningen och om du gör det åt en kompis, släkting, jobbarkompis eller ngn du träffar någorlunda regelbundet... Sen blir ju det besvärliga om man laddar ner från nätet.. Vi betalar ju egentligen en avgift för det men trots det anser väl bolagen i fråga att du inte har rätt att ladda ner det... så kort sagt vi betalar för det men får inget för våra pengar. Sen blir det ju extra mycket gråzon av det här nu när video-on-demand är så pass hett och vad nyare generationer vill ha istället för fasta tider de måste sitta låsta framför dumburken om de en gång börjat titta på en serie. Grejen är ju den att i princip samtliga de amerikanska och brittiska tv serier som sänds i Sverige, ju faktiskt finns att titta på helt gratis på engelska och amerikanska tv kanalers hemsidor... likadant kan du titta på egenproducerade (svenskproducerade) tv serier på våra svenska tv kanalers hemsidor.... dock... och här är det stora problemet... Så har de amerikanska och brittiska tvkanalerna spärrat så vi inte kan titta på tvserier på deras websidor härifrån Sverige (utan att gå via proxy, vilket i sig inte är olagligt).. Detta pga att de inte har reklam avtal mot svenska marknaden... Våra svenska tvbolag o andra sidan visar inte heller dessa tvserier trots att de har reklamavtal och får reklampengar.. pga höga licenskostnader och begränsande distributionsavtal för de serier de köper in! Resultatet blir att Sverige och resten av världens befolkning som inte är bosatt i USA eller UK hamnar i en gråzon där det egentligen inte finns något helt lagligt och legitimt sätt att få det reklamfinansierade media on demand utbud som vi är intresserade av, trots att detta material görs tillgängligt helt gratis för andra och trots att vi betalar avgift för ingenting via kassettavgift och tv licens. En jävla röra helt enkelt som de måste fixa snart för att inte tappa bort en stor marknad till mindre legala vanor, då inga helt legala alternativ egentligen finns idag. (jo visst, man kan köpa dvd boxen när den slutligen kommer, men det är egentligen en helt annan produkt).
 9. Festaloss-Mikke

  Vad har ni för temperaturer i era alu-MB's?

  själva datorn har aldrig känts speciellt varm, men processortemp som rapporteras ibland kan gå högt.
 10. Festaloss-Mikke

  Vad har ni för temperaturer i era alu-MB's?

  hmm inte tänkt på det innan utan bara noterat att själva höljet aldrig blir speciellt varmt... just nu, med ganska mycket program igång, typ mail, webläsare med 14 fönster, skype, msn, litet smågrejer här o där.. .följande temperaturer: hdd 28 grader cpu a 66 grader heatsink a 63 grader heatsink b 53 grader northbridge 47 grader cpu temperaturen var uppe runt 75 grader innan... Nu vet jag faktiskt inte vad som är inom nomala gränsvärden för de här processorerna, förmodligen är det helt ok. Men i jämförelse med vad jag var van att acceptera från processor i stationära maskiner för ett par år sedan så är det en väldigt hög temperatur med tanke på den belastning maskinen är under just nu... ska kolla upp temperaturerna för de här processortyperna så återkommer jag.
 11. Festaloss-Mikke

  Nätet lägger av när jag använder min MacBook

  ett av problemen och anledningen till d-link's varierande kvalitet är att olika produkter tillverkas på olika fabriker och med helt olika komponenter (och kvalitet) på komponenter i.
 12. Festaloss-Mikke

  Hur dyrt är det att rädda en HD idag?

  gäller de priser ni nämner även när hårddisken är så pass skadad att man måste flytta ut de hela skivorna och sätta in i en annan hdd för att kunna rädda dem? eller pratar ni enbart mjukvarubaserad räddning där? När en hårddisk hade kraschat ordentligt fysiskt förr så brukade ju detta kosta belopp med 4 nollor och inte tre. (kommer ihåg när man skickade diskar till norge....)
 13. Festaloss-Mikke

  Jag ser knappt någonting

  om det bara är i ett specifikt webläsarfönster så gå upp till menyerna under visa - zoom - zooma ut. Alternativt trycker du cmd och - (minus) tangenten samtidigt. För att återställa bör du även kunna trycka cmd och 0. (borde vara lättare och gå fortast)
 14. Festaloss-Mikke

  Spörsmål Macbook Alu

  om den helt plötsligt börjat låta så där mot att du tidigare upplevt den som helt tyst så lär inte en ominstallation hjälpa värst.. då bör du nog ha apple / tekniker kika på den.. låter inte friskt.
 15. kör logitech v470 (den vita/silvriga) och är grymt nöjd. Funkar kanon. Har installerat logitech's drivrutin, hade litet strul innan jag gjorde det.
×