Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

marol114

Medlem
 • Antal inlägg

  56
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om marol114

 • Medlemstitel
  På gång
 • Födelsedag 1987-05-15

Kontakt

 • Webbsida
  http://markusolsson.net

Profil

 • Kön
  Man
 • Plats
  Norrköping

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  iMac 27'' early 2009, MacBook Pro 13'' late 2013, MacBook Pro 15'' 2016, iPhone Xs Max
 • Bytt från pc
  Ja
 1. RAM-minnet är som sagt fastlött på dessa modeller och det är ingenting du kan göra själv tyvärr. Endast Apple själva kan nog ändra RAM-minnet, om det skulle ha gått sönder eller liknande, men att be dom utöka det, det vet jag inte om man kan. Och om man kan, så är det nog inte en billig historia.
 2. Ska du ha en liknande skärm, den som Apple själva har varit med och tagit fram med LG som är 5K så tror jag du behöver en 15'' för att driva den. I senaste 15'' har du även möjlighet till 32GB ram om det är något du är ute efter.
 3. Håller med ovan, fortfarande en pigg dator, men 14000 känns lite i högsta taget då den ändå är 4 år gammal. Får att slippa dongles så får man gå bakåt från 2015 då usb-c modellerna kom 2016. Har själv en sådan och och har inga problem med att ha en adapter. Men då är det ju en helt annan prisklass. Jag skulle försöka få den något billigare.
 4. Hej, Datorn kommer klara av Sims 4 på lagom höga grafikinställningar. En SSD är den bästa uppgraderingen du kan göra och den kommer upplevas som helt ny jämfört med den som sitter i. Att ha den som extern kommer bara bli flaskhals då USB-anslutningen som du kommer ha inte kommer kunna leverera samma hastighet. Stoppa isåfall i en Samsung 850 SSD som fungerar klockrent med MacBooks. // Markus
 5. Hej, Nu är inte jag någon expert inom videoredigeringsområdet men jag skulle gissa på att det kan vara värt med den bättre processorn om man vill utvinna maximal prestanda, sen vet jag inte vad 0,1GHz gör för generell prestandaökning, sen grafikkortet kan väl vara bra om det blir mer grafiktyngre saker, annars duger 555-kortet med 2GB minne för den mesta vardagliga. Sen känner jag personligen att hårddisk på 256GB är lite litet, men du kanske kommer använda dig av externa lagringsutrymmen? Då du har Thunderbolt 3 så finns det ju externa SSD-diskar som är riktigt snabba, men dyra förstås. 5000kr extra för mer hårddisk, dubbla grafikminnet och 100Mhz extra processorkraft? Apple i ett nötskal. Du kommer säkert tjäna några minuters renderingstid. Om inte hårddiskutrymmet är ett problem för dig och om du inte behöver maximal grafikprestanda, så skulle jag nog nöja mig med instegsmodellen. // Markus
 6. Samsung-diskarna fungerar klockrent att byta ut hårdiskarna till. Det sitter en i min gamla iMac från 2009. Vad gäller 2012 MacBook Pro så ska det nog inte vara några problem. Men jag skulle även dubbelkolla hur fläktarna sitter, minns inte om det sitter sensorer vid de ordinarie hårdiskarna. Det gjorde det på iMacen vilket gjorde att jag tappade värmesensorer och fick lösa det med ett program som kan justera fläkthastigheten på flera ställen. Men på 2012 MacBooken kanske det inte är något problem. Bara något att slå ett öga på iaf!
 7. I nyläget skiljer det 6000:- mellan standard 15'' med 4GB ram och 15'' retina med 16GB och 512GB SSD. Stoppar du i 512GB SSD samt 8GB ram i den vanliga är skillnaden knappt 1500:-. Då ska det i ännu mer minnen så då gör du ju smartast i att köpa den vanliga med bara 4GB och sen köper egna 16GB. Du får en snabbare CPU i retinamodellen samt att grafikminnet är det dubbla. Rent prestandamässigt kan jag tänka mig att den vanliga borde prestera bättre för att det är betydligt färre pixlar som ska visas och jag tror att retinamodellen får jobba ganska hårt eftersom det är den integrerade intelkretsen som får jobba när man är i OSX. GeForce-kortet kickar bara in i högt krävande processer som spel och sånt om jag har förstått det rätt. Jag tycker dock inte att prisskillnaden är tillräckligt stor för att jag ska rekommendera dig att köpa standardmodellen utan jag skulle köra på retina där även SSD är som standard så redan där har man tjänat in lite stålar. MacBook Pro är ungefär halvvägs in i den tid det brukar ta innan den uppdateras. För att hålla koll på produkters nuvarande status kan man kika på MacRumors Buyers Guide. Intel ska ju komma med sina nya Haswell-kretsar i sommar så om du inte har jättebråttom skulle jag ha is i magen och vänta iaf efter WWDC där det kanske kommer nämnas nåt om nya uppdateringar.
 8. Hej! Ingen av apples datorer har än så länge inbyggda 3G-modem utan det är USB-dongel som gäller.
 9. Jag antar att om du har/hade Apple Care så hade du nog fått ett nytt men eftersom den är från 2008 (jag har precis en likadan och har köpt nytt batteri från nätet) så är det nog bara att köpa ett nytt =)
 10. Jag har en MacBook Pro Late 2008 och har också varit ute efter en SSD till min. Jag har testat en Corsair Force 3 SSD på 120GB vilket inte alls har fungerat bra. Jag läste såklart efter köpet att det var massa strul och många macanvändare hade problem med disken. Så jag kan inte på något sätt rekommendera Corsair till din MBP även om det kanske visar sig att det kan fungera. Jag har bekanta som har Samsungs 830 och som ska vara väldigt stabil och bra. Och visst den kanske inte är snabbast på pappret men jag skulle rekommendera Samsungs till din Mac.
 11. Jag köpte en Corsair Force 3 120GB till min Macbook Pro från 2008 som inte har fungerat särskilt bra. Badbollen kom upp konstant, så pass mycket så datorn blev oanvändbar. Så jag skulle hålla mig ifrån Corsair till Macar. Jag har bara hört bra från Samsung 830-diskarna. Jag skulle köra på en sån.
 12. Okej lite så jag har resonerat också. Har verkligen ingen lust på att lägga ut tusentals kronor på den snart 4 år gamla datorn. Men någon slags hårdvara är det som börjar ge upp alltså. Har ju planer på att uppgradera till hösten ändå Tack för snabba svar!
 13. Hej! Problemet: Min MBP Late 2008 har börjat bete sig väldigt konstigt. Som för så många andra kommer badbollen fram ofta. Det kan hända direkt vid uppstart innan dockan har kommit fram. Inga program autostartas utan badbollen kommer direkt och det kan ta flera minuter innan datorn är klar att användas. När badbollen kommer fram så fryser allting, Safari slutar svara, musiken i iTunes slutar spela, Youtubeklick slutar spela och alla andra program slutar också svara. Allt fryser förutom musen. Första gången jag märkte att det var något fel var när jag spelade lite Diablo 3 och jag fick väldigt ostabil bilduppdatering. Ibland runt 25-30 fps och ibland ner till 3-5 fps och ibland så stannade spelet helt och hållet men höll på i bakgrunden. När väl spelet kom igång igen hade jag oftast dött eftersom spelet fortfarande var igång fast jag kunde inte göra något. Det jag har testat: Jag trodde först att det var något med hårddisken. Jag hade då en 500GB Seagate på 7200rpm som jag bytte ut mot den som följde med datorn. Denna byttes för flera år sen och har fungerat bra. Jag bestämde mig för att skaffa en SSD. Sagt och gjort, nu sitter det en Corsair Force 3 på 120GB i den och den fungerar stundtals jättesnabbt. Men det blir samma problem, badboll hela tiden. Nu har jag även installerat ett nytt fräscht 10.7 Lion. Jag har även nu uppdaterat till 10.8 Mountain Lion men jag upplever precis samma sak. Jag har testat att göra memtest i terminalen för att testa ramminnena på olika sätt men det gick igenom felfritt. De har jag också bytt ut så det sitter nu 8GB i burken. Men för säkerhets skull testade jag att byta tillbaka till mina gamla 4GB men det är samma sak där. Sen började jag fundera på om det är något med grafikkretsarna. Då spel kräver en del grafikprestanda så kan man ju tro att det skulle kunna vara det. Men jag spelar väldigt sällan nu och badbollen kommer upp överallt, utan grafiska påfrestningar. Kan det ändå ha med grafikkortet att göra? Det sitter GeForce 9400M / 9600M GT i min dator. Jag har gjort ett test i TechTool Pro 6 och där klarar sig minnena och hårddisken felfritt men när man kommer till video memory test så går det något helt otroligt långsamt. Testet går ut på att hela skärmen med alla dess pixlar ska fyllas med olika färgen. Vad jag har hört så ska testet ta några sekunder bara. Hos mig tog första färgen, som är grå, ett helt dygn. Problemet låter helt klart grafikrelaterat men jag har svårt att se att det gör att badbollen kommer upp även under uppstart och gör även att uppstart ibland tar väldigt lång tid. Är det någon som har något tips på vad jag kan göra för det känns som jag har testat allt.. /Markus
 14. Har en MBP 2.4Ghz och är supernöjd! Sannolikheten är nog stor att de kommer uppgraderas till sommaren då Intel har släppt sina Corei7 processorer, eller om de kanske kommer till hösten till notebooks. Tycker väl de ska avvakta till efter WWDC iaf å se vad som kommer, aldrig kul att köpa precis innan en ny modell kommer =)
 15. Eftersom hårdisken på din Mac partition är Mac OS Journalförd och den i Windows kommer vara NTSC så kommer Windows inte kunna läsa filerna från Mac partitionen. Däremot kan du från Mac partitionen läsa (inte skriva) från NTSC hårddsiken. Så de filer du ska använda när du är i Windows lär du ha på Windowspartitionen. Finns väl några "hackprogram" som fixar att du kan läsa från båda men det är inget jag har erfarenhet av.
×
×
 • Skapa nytt...