MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

norda72

Medlem
 • Antal inlägg

  242
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om norda72

 • Medlemstitel
  Bra
 • Födelsedag 1972-02-04

Kontakt

 • Webbsida
  http://www.nordas.se
 • Facebook
  facebook.com/par.nordqvist

Profil

 • Plats
  Bollnäs
 • Intressen
  Datorer, datorer och datorer. Men även kameror, tv-apparater, skärmar, hårddiskar. Ja insnöad på hemelektronik, men plånbokens innehåll är inte lika fullt... Och, ska tilläggas, mopeder. Usch, känner mig så typiskt ’’manlig’’ så här i 45-årsåldern...

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1998
 • Appleprylar
  Mac Pro Quadcore mid 2012 med 3 TB SSD-lagring
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

449 profilvisningar
 1. norda72

  Nvidia-driver till Mac Pro

  Själv har jag i många år, ja sedan 1998, hela tiden velat ha Mac, även om jag ibland tyckt att Microsoft haft ett försprång med olika detaljer i sitt system, men jag har inte velat gå över till ’’andra sidan’’. Men nu börjar det kännas som om jag är tvungen. Problemet är att jag har två hemsidor som måste konverteras till program i Windows, ett gigantiskt arbete. Eftersom jag aldrig ägt PC privat så är jag inte sådär väldigt hemma med den datortypen, jag kan MacOS mycket bättre. Jag sa till mig själv när en del pengar fanns 2013, att en Mac Pro ska jag ha och jag köpte då troligen en av de sista som fanns i Sverige innan 5.1:an gick i graven samma år. Kostade strax under 20 000 kr på CDON.com av alla ställen. Trist med det redan då urgamla wifi och Bluetooth som jag försökt uppgradera, men inte lyckats till fullo.
 2. norda72

  Nvidia-driver till Mac Pro

  Det sägs att datorn klockar ner minnena till 1066 Mhz när man installerat maxminnet på 128 GB. Stämmer det? Det är ju 1333 Mhz-minnen man kan köra i datorerna med dubbla processorer. 64 GB kostar runt 1 500 kr på eBay, men då är det import från USA. Det blir nog ca 2 papp när frakten är inräknad, plus 25 procent i importmoms. Oj, då är vi uppe i runt 2 800 i alla fall. Jag får leta något i Sverige då kanske. Kanske Dustinhome.se har något... Eller det bästa vore väl att byta ut maskinen, men nu har jag ju investerat så mycket att jag bör nog ha den i drift ett tag till. Men det blir svårt att fortsätta med Mac, främst av kostnadsskäl. Ytterst få privatpersoner köper Mac.
 3. norda72

  Nvidia-driver till Mac Pro

  Ja, jo det kan stämma kanske. Det senaste är att jag uppgraderat datorn till 12-core, dubbla processorer på 3,06 Ghz. Det kostade några tusen. Jag var helt övertygad om att datorn skulle bli extremt snabb, uppstarten skulle gå på några sekunder och installationer på en grisblink. Men det blev ingenting. Datorn är inte ett dugg snabbare nu än med Quadcore-processorn. Jag har inte så mycket minne, bara 32 GB. Ja här bedrog jag mig igen. Är lite besviken faktiskt. Har tolkat det som att Mac Pro 12-core är riktiga "monstermaskiner" och då trodde jag att det gällde prestandan. Att installera 128 GB minne blir kostsamt, minst 3 500 kr.
 4. norda72

  Nvidia-driver till Mac Pro

  Det blir ingen ny driver till grafikkorten i kategorin 970 och högre. Apple begränsar utbudet av Metal-kort till GTX680 och sedan några AMD-kort. Damn! Jag kör 680 nu men det haltar betänkligt. Fläktarna susar och det frågas efter ny driver varje gång man knäpper på datorn. Men om kortet är kompatibelt och inte behöver någon ny driver borde meddelandet utebli? En annan fråga: Om man ska installera Mojave, är det då ett krav att skivan har High Sierra? Jag har raderat min andra SSD och tänkte försöka installera om systemet med den nya rom-versionen 140.0.0.0.0 som ska finnas inbakad i Mojave 10.14.1. Men det verkar som om det gick åt fanders. Det går inte att installera Mojave alls, oavsett skiva. Meddelandet om att datorn måste ha Metal-kort kommer hela tiden och jag kommer inte åt installationssidan. Jag har varit in i skivverktyg i CMD+R-läget åtskilliga gånger men resultatet blir detsamma. Jag tror jag blir sjuk av den här maskin. Det är hela tiden något som krånglar. Har bökat med att försöka hitta rätt grafikkort i 2,5 år och hela tiden gått på pumpen. Nu köpte jag GTX970 i våras i tron att det skulle vara den slutgiltiga lösningen, men det var det inte, och nu är det inte användbart då ingen driver finns. Men lik förbannat säljs de på eBay för 5 000 eller mer, men ingen säger något om att de inte fungerar i Mojave. Och 5.1:orna finns till salu för uppåt 30 000 om man vill ha 12-core från 2012. Sanslöst! Dessa burkar skulle kosta max 10 000 när de är så pass gamla och inkompatibla.
 5. norda72

  Nvidia-driver till Mac Pro

  Efter att ha uppdaterat till Mojave har det blivit grafikkortstrassel. Nvidia har inte släppt någon ny driver för Mojave än och det är 2,5 månader sedan systemet kom ut. Mitt Nvidia Geforce GTX970 är knappt användbart, det frågas efter ny driver hela tiden och dessutom hittas inte grafikkortet (No GPU detected). Ingen som hört något om det kommer någon ny driver? Jag skulle byta dator, men i Sverige är Mac extremt dyrt, verkar vara betydligt billigare i Staterna... M v h Per N.
 6. Det har nästan blivit en tradition att uppdatera till senaste systemet varje höst och jag tror man har att vinna på det i längden, men man behöver ju inte installera första versionen, det är nästan alltid bättre att avvakta till ytterligare en uppdatering kommer. Jag gjorde det inför Mojave och det kom flera påminnelser om att jag skulle uppdatera. Vi får se hur det blir. I dag är det Black Friday (23/11) men jag vet inte om man ska investera bara för det, men billigare är det i bästa fall. Men visst finns Windows till en bråkdel av priset, men till dubbelt så mycket problem, ungefär...
 7. Den duger nog efter denna information, men jag är så förvirrad numera angående datorer. Känner mig less på Apple och deras priser, plånboken är mini som jag sa. Jag är till viss del ’’beroende’’ av Mac då jag har hemsidor som mer eller mindre kräver Mac. Går jag över till PC så blir det ett stort arbete att föra över allt material och få det att fungera. Sen gör jag även en bytidning i InDesign och tryckeriet kör mest med Mac, men då nya grejer. Fortsätter jag med Mac ett år till går jag ändå miste om hemsidorna då nästa MacOS inte kommer att stödja 32-bitarsprogram, och html-editorn jag använder nu är just ett sånt program. Det senaste problemet med min Mac Pro är att startljudet försvunnit. Ska man bli orolig då? Kan vara fel på minnena, processorn eller moderkortet har jag fått veta.
 8. Vi hoppas att det kommer något annat. Den där minstingen vill vi inte ha som Mac Pro. Sitter med en vinande Mac Pro Quadcore mid 2012, ingen vidare maskin längre. Det är väl därför jag är frustrerad och upprörd... Plånboken är mini den också...
 9. norda72

  32-bitarsprogram även i Mojave?

  Jag har ett, eller rättare sagt två, grafikkort som stöder Mojave. Det rör sig om Nvidia Geforce GTX 680 och 970. Båda är flashade PC-kort inköpta på eBay. Båda ger störningar i form av rusande fläktar och svarta fält. Men de har stöd för Metal. Så vi får se hur det går. Jag anser att om en dators system inte längre går att uppdatera så är den mer eller mindre rökt. Jag gör en bytidning och vill helst kunna uppdatera till senaste systemet för att hålla jämna steg med tryckeriet, som också har Mac. Problemet är att Mac i dag kostar som guld och jag har inte ekonomi för att fortsätta. Ett plattformsbyte har varit aktuellt de senaste veckorna, men än har det inte blivit av. Jag har använt Mac sedan 1998, aldrig ägt en PC. På jobbet är det så klart PC som gäller, så jag jobbar även i den miljön, men bara i Windows 7.
 10. norda72

  32-bitarsprogram även i Mojave?

  Läser här https://appleinsider.com/articles/18/06/05/mojave-is-apples-last-version-of-macos-to-support-32-bit-apps att Mojave blir det sista systemet att stödja 32-bitarsprogram, tidigare var High Sierra det sista. Stämmer det att man alltså även i fortsättningen kan använda äldre program med bara 32 bitar? Om nu Mojave går in i min Mac Pro Quadcore mid 2012 med flashat Nvidia-kort. Är jag rökt till hösten och Macen inte går att uppgradera längre så finns planer på ett plattformsbyte. Då är gränsen nådd, måttet rågat och plånboken för tunn för att fortsätta Mac-äventyret. Stormiga hälsningar från Pär i Bollnäs
 11. norda72

  MacOS Mojave Beta

  Undrar om grafikkortet Nvidia Geforce GTX 970 kommer att passa när Mojave kommer? Jag har stöd för Metal i min Mac Pro, men störningarna från kortet ger mig dubier. Det är ju ett flashat PC-kort. Min dator är en mid 2012, Quadcore.
 12. Ja då gick det åt fanders igen. Jag fick bort kabeln med en tång, och monterade dit tråden till kortet. Kortet sitter på sin plats. Men det som gick fel var monteringen av Bluetooth-antennen. Den skulle kopplas ihop med en annan tråd, oerhört smal och tunn. Dess kontakt lossnade när jag försökte klämma dit den så nu finns ingen antenn kopplad till kortet. Bluetooth verkar vara igång ändå, symbolen finns i menyraden, men inget kan användas, den hittar inga enheter, men den är upptäckbar så det ser ut som om det fungerar. I Systemrapport står att Bluetooth lågenergiversion stöds liksom Handoff och Instant hotspot. Spelar kanske inte så stor roll om man tänker lite större. På måndag 4 juni går WWDC av stapeln. Då undrar man: Kommer nya MacOS 10.14 att bli dödsstöten för gamla Mac Pro, eller kommer den att hänga med ett varv till? Rykten gör gällande att silverpjäsen kommer att bli vintage. Man måste ha Mac Pro från tidigast 2013 för att det ska fungera, Thunderbolt blir ett krav och det har ju inte gamla Mac Pro. Sen kan jag inte förstå varför nuvarande Mac Pro inte uppgraderats. Köper man den nu får man alltså en dator med 5 år gammal teknik, men till i stort sett samma pris. Oavsett om den blir avhängd eller inte så skulle den bytas. Man kan inte sitta med en maskin som har USB 2.0 i dag... Såvida man inte har gott om tid.
 13. Jag tackar för detta! Kortet är köpt utomlands på ebay och har trådar som ska kopplas, mycket fippligt, på gränsen till omöjligt. Tre eller fyra trådar inifrån datorn ska snäppas fast på kortet så att wifi fungerar.
 14. Jag håller fortfarande på med att installera nyare wifi och Bluetooth i min Mac Pro Quadcore mid 2012. Jag har stött på ett problem som jag inte kan lösa. Det sitter en kabel i Bluetooth-kontakten som måste avlägsnas om det nya Bluetooth ska kunna kopplas in. Sladden, eller tråden, sitter ordentligt fast, verkar det som, eller så är det jag som inte vet hur man ska lösgöra den. Jag bifogar en bild. Det bästa vore kanske att lämna in datorn på verkstad, men det är ont om Apple-verkstäder i Gävleborgs län. Tror den närmaste finns i Falun (BK Data). Jag får version 4.0 om kortet kommer på plats, men det är väl nästan en föråldrad version redan, då 5.0 eller kanske t o m 5.2 finns nu.
 15. Jag använder de senaste programmen hela tiden. Syftet med att installera de gamla var att eventuellt kunna öppna äldre filer, som inte går alls i CC. Men nu vet jag att det inte fungerar och får väl avinstallera dem. Vet inte hur programtillverkarna har tänkt sig att man ska kunna öppna gamla filer också, eller om de inte bryr sig. Jag menar att hela samhället blir mer och mer digitalt och den enda försäkringen att kunna ta del av material över tid är att det skrivs ut på papper.
×