Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

norda72

Medlem
 • Antal inlägg

  246
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om norda72

 • Medlemstitel
  Bra
 • Födelsedag 1972-02-04

Kontakt

 • Webbsida
  http://www.nordas.se
 • Facebook
  facebook.com/par.nordqvist

Profil

 • Plats
  Bollnäs
 • Intressen
  Datorer, datorer och datorer. Men även kameror, tv-apparater, skärmar, hårddiskar. Ja insnöad på hemelektronik, men plånbokens innehåll är inte lika fullt... Och, ska tilläggas, mopeder. Usch, känner mig så typiskt ’’manlig’’ så här i 45-årsåldern...

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1998
 • Appleprylar
  Mac Pro Quadcore mid 2012 med 3 TB SSD-lagring
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

523 profilvisningar
 1. Kan man ta bort inlägget? Nu är det löst. Det fungerade med kabel ansluten.
 2. Jo det fick jag. Kort och bra, så att säga. Kanske den ska användas vid omstart i recovery-mode? Jaa, där har vi kanske lösningen! ’’Tänkte inte på det...’’
 3. Jo jag behåller det. Men jag skulle tro att grafikkortet spökar även denna gång. Det flashade Nvidia-kortet GTX680 har hindrat mig från att starta Apple hardware test tidigare. Märkliga problem som uppstår när gammal teknik möter ny.
 4. Hej hopp! Jag har nu hittat en USB-adapter med Bluetooth som fungerar i min Mac Pro 5.1 från 2012. Jag slog till med ett Apple magic keyboard också för att testa funktionen, och det fungerade, med vissa förbehåll. Tangentbordet finns i listan över parade enheter i Bluetooth-inställningarna. Men det går fortfarande inte att para musen Logitech MX Master 2s. En annan sak som är märklig är att det inte går att starta datorn i recovery mode när det nya tangentbordet används. Tar jag tillbaka det gamla trådburna så fungerar det. Gick inte heller att återställa NVRAM med det nya. Datorn startade som vanligt när jag testade detta, men det tog lång tid båda gångerna. Tangentbordet är väl för modernt för datorn, skulle jag tro. Jag får nog skicka tillbaka det. .
 5. Själv har jag i många år, ja sedan 1998, hela tiden velat ha Mac, även om jag ibland tyckt att Microsoft haft ett försprång med olika detaljer i sitt system, men jag har inte velat gå över till ’’andra sidan’’. Men nu börjar det kännas som om jag är tvungen. Problemet är att jag har två hemsidor som måste konverteras till program i Windows, ett gigantiskt arbete. Eftersom jag aldrig ägt PC privat så är jag inte sådär väldigt hemma med den datortypen, jag kan MacOS mycket bättre. Jag sa till mig själv när en del pengar fanns 2013, att en Mac Pro ska jag ha och jag köpte då troligen en av de sista som fanns i Sverige innan 5.1:an gick i graven samma år. Kostade strax under 20 000 kr på CDON.com av alla ställen. Trist med det redan då urgamla wifi och Bluetooth som jag försökt uppgradera, men inte lyckats till fullo.
 6. Det sägs att datorn klockar ner minnena till 1066 Mhz när man installerat maxminnet på 128 GB. Stämmer det? Det är ju 1333 Mhz-minnen man kan köra i datorerna med dubbla processorer. 64 GB kostar runt 1 500 kr på eBay, men då är det import från USA. Det blir nog ca 2 papp när frakten är inräknad, plus 25 procent i importmoms. Oj, då är vi uppe i runt 2 800 i alla fall. Jag får leta något i Sverige då kanske. Kanske Dustinhome.se har något... Eller det bästa vore väl att byta ut maskinen, men nu har jag ju investerat så mycket att jag bör nog ha den i drift ett tag till. Men det blir svårt att fortsätta med Mac, främst av kostnadsskäl. Ytterst få privatpersoner köper Mac.
 7. Ja, jo det kan stämma kanske. Det senaste är att jag uppgraderat datorn till 12-core, dubbla processorer på 3,06 Ghz. Det kostade några tusen. Jag var helt övertygad om att datorn skulle bli extremt snabb, uppstarten skulle gå på några sekunder och installationer på en grisblink. Men det blev ingenting. Datorn är inte ett dugg snabbare nu än med Quadcore-processorn. Jag har inte så mycket minne, bara 32 GB. Ja här bedrog jag mig igen. Är lite besviken faktiskt. Har tolkat det som att Mac Pro 12-core är riktiga "monstermaskiner" och då trodde jag att det gällde prestandan. Att installera 128 GB minne blir kostsamt, minst 3 500 kr.
 8. Det blir ingen ny driver till grafikkorten i kategorin 970 och högre. Apple begränsar utbudet av Metal-kort till GTX680 och sedan några AMD-kort. Damn! Jag kör 680 nu men det haltar betänkligt. Fläktarna susar och det frågas efter ny driver varje gång man knäpper på datorn. Men om kortet är kompatibelt och inte behöver någon ny driver borde meddelandet utebli? En annan fråga: Om man ska installera Mojave, är det då ett krav att skivan har High Sierra? Jag har raderat min andra SSD och tänkte försöka installera om systemet med den nya rom-versionen 140.0.0.0.0 som ska finnas inbakad i Mojave 10.14.1. Men det verkar som om det gick åt fanders. Det går inte att installera Mojave alls, oavsett skiva. Meddelandet om att datorn måste ha Metal-kort kommer hela tiden och jag kommer inte åt installationssidan. Jag har varit in i skivverktyg i CMD+R-läget åtskilliga gånger men resultatet blir detsamma. Jag tror jag blir sjuk av den här maskin. Det är hela tiden något som krånglar. Har bökat med att försöka hitta rätt grafikkort i 2,5 år och hela tiden gått på pumpen. Nu köpte jag GTX970 i våras i tron att det skulle vara den slutgiltiga lösningen, men det var det inte, och nu är det inte användbart då ingen driver finns. Men lik förbannat säljs de på eBay för 5 000 eller mer, men ingen säger något om att de inte fungerar i Mojave. Och 5.1:orna finns till salu för uppåt 30 000 om man vill ha 12-core från 2012. Sanslöst! Dessa burkar skulle kosta max 10 000 när de är så pass gamla och inkompatibla.
 9. Efter att ha uppdaterat till Mojave har det blivit grafikkortstrassel. Nvidia har inte släppt någon ny driver för Mojave än och det är 2,5 månader sedan systemet kom ut. Mitt Nvidia Geforce GTX970 är knappt användbart, det frågas efter ny driver hela tiden och dessutom hittas inte grafikkortet (No GPU detected). Ingen som hört något om det kommer någon ny driver? Jag skulle byta dator, men i Sverige är Mac extremt dyrt, verkar vara betydligt billigare i Staterna... M v h Per N.
 10. Det har nästan blivit en tradition att uppdatera till senaste systemet varje höst och jag tror man har att vinna på det i längden, men man behöver ju inte installera första versionen, det är nästan alltid bättre att avvakta till ytterligare en uppdatering kommer. Jag gjorde det inför Mojave och det kom flera påminnelser om att jag skulle uppdatera. Vi får se hur det blir. I dag är det Black Friday (23/11) men jag vet inte om man ska investera bara för det, men billigare är det i bästa fall. Men visst finns Windows till en bråkdel av priset, men till dubbelt så mycket problem, ungefär...
 11. Den duger nog efter denna information, men jag är så förvirrad numera angående datorer. Känner mig less på Apple och deras priser, plånboken är mini som jag sa. Jag är till viss del ’’beroende’’ av Mac då jag har hemsidor som mer eller mindre kräver Mac. Går jag över till PC så blir det ett stort arbete att föra över allt material och få det att fungera. Sen gör jag även en bytidning i InDesign och tryckeriet kör mest med Mac, men då nya grejer. Fortsätter jag med Mac ett år till går jag ändå miste om hemsidorna då nästa MacOS inte kommer att stödja 32-bitarsprogram, och html-editorn jag använder nu är just ett sånt program. Det senaste problemet med min Mac Pro är att startljudet försvunnit. Ska man bli orolig då? Kan vara fel på minnena, processorn eller moderkortet har jag fått veta.
 12. Vi hoppas att det kommer något annat. Den där minstingen vill vi inte ha som Mac Pro. Sitter med en vinande Mac Pro Quadcore mid 2012, ingen vidare maskin längre. Det är väl därför jag är frustrerad och upprörd... Plånboken är mini den också...
 13. Jag har ett, eller rättare sagt två, grafikkort som stöder Mojave. Det rör sig om Nvidia Geforce GTX 680 och 970. Båda är flashade PC-kort inköpta på eBay. Båda ger störningar i form av rusande fläktar och svarta fält. Men de har stöd för Metal. Så vi får se hur det går. Jag anser att om en dators system inte längre går att uppdatera så är den mer eller mindre rökt. Jag gör en bytidning och vill helst kunna uppdatera till senaste systemet för att hålla jämna steg med tryckeriet, som också har Mac. Problemet är att Mac i dag kostar som guld och jag har inte ekonomi för att fortsätta. Ett plattformsbyte har varit aktuellt de senaste veckorna, men än har det inte blivit av. Jag har använt Mac sedan 1998, aldrig ägt en PC. På jobbet är det så klart PC som gäller, så jag jobbar även i den miljön, men bara i Windows 7.
 14. Läser här https://appleinsider.com/articles/18/06/05/mojave-is-apples-last-version-of-macos-to-support-32-bit-apps att Mojave blir det sista systemet att stödja 32-bitarsprogram, tidigare var High Sierra det sista. Stämmer det att man alltså även i fortsättningen kan använda äldre program med bara 32 bitar? Om nu Mojave går in i min Mac Pro Quadcore mid 2012 med flashat Nvidia-kort. Är jag rökt till hösten och Macen inte går att uppgradera längre så finns planer på ett plattformsbyte. Då är gränsen nådd, måttet rågat och plånboken för tunn för att fortsätta Mac-äventyret. Stormiga hälsningar från Pär i Bollnäs
 15. norda72

  MacOS Mojave Beta

  Undrar om grafikkortet Nvidia Geforce GTX 970 kommer att passa när Mojave kommer? Jag har stöd för Metal i min Mac Pro, men störningarna från kortet ger mig dubier. Det är ju ett flashat PC-kort. Min dator är en mid 2012, Quadcore.
×
×
 • Skapa nytt...