Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

norda72

Medlem
 • Antal inlägg

  260
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om norda72

 • Medlemstitel
  Mycket bra
 • Födelsedag 1972-02-04

Kontakt

 • Webbsida
  http://www.nordas.se
 • Facebook
  facebook.com/par.nordqvist

Profil

 • Plats
  Bollnäs
 • Intressen
  Datorer, datorer och datorer. Men även kameror, tv-apparater, skärmar, hårddiskar. Ja insnöad på hemelektronik, men plånbokens innehåll är inte lika fullt... Och, ska tilläggas, mopeder. Usch, känner mig så typiskt ’’manlig’’ så här i 45-årsåldern...

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1998
 • Appleprylar
  Mac Pro Quadcore mid 2012 med 3 TB SSD-lagring
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

645 profilvisningar
 1. I min iver att via patcher uppdatera till MacOS Catalina i tidigt skede, vilket var tur att jag inte gjorde, raderade jag en av mina SSD-skivor i min Mac Pro 5.1 från 2012. Den hade då Mojave installerat. Nu kan jag inte installera något system över huvud taget. När jag går in i recovery-mode och väljer att installera ny version av MacOS kommer meddelandet att jag behöver ett Metal-kompatibelt grafikkort, vilket jag har, ett flashat Nvidia Geforce GTX 680, som köptes för att komma åt Mojave för ett år sedan. Jag har både High Sierra och Mojave på sticka, men ingen av dem fungerar. Tidigare har det gått att först installera High Sierra och sedan Mojave via stickorna, men nu läste jag här i en artikel att en licens för äldre system gått ut och att man inte kan vare sig ladda ner och installera eller installera från sticka längre. Så nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag skulle inte ha formaterat skivan. Hade jag inte gjort det hade jag kunnat prova att installera Catalina och fått veta hur det fungerar utan att riskera min startskiva. Det skulle så klart bytas dator. Jag orkar inte trassla mycket längre med den här. Fick jag önska fritt utan att tänka på vad det kostar vore det nya Mac Pro som gällde, men det är inte ekonomiskt försvarbart. Jag har inte råd. Anser att Apple borde göra en konsumentversion av datorn, men det är nog knappt att man skulle ha råd ens då. En fråga till: Om jag skulle få Catalina att fungera, möts jag av ett annat problem. Html-editorn PageSpinner, som jag använt de senaste 20 åren, kommer att sluta fungera eftersom det är ett 32-bitarsprogram och det finns ingen ny version, den jag har är från 2010. (Sidan där man laddade ner programmet har kapats och där finns annat material nu). Hur ska jag överföra koden i alla tusentals filer till ett annat program på smidigaste sätt? Jag har senaste Dreamweaver men upplever det som väldigt bökigt. Ska man kopiera över alla sidor från PageSpinner till Dreamweaver ändå? Det kommer att ta en stund...
 2. Jag har en Mac Pro 5.1 från 2012 med grafikkortet Nvidia Geforce GTX 680. Det har Metal-stöd så Mojave går att använda, men det ger en del störningar, bland annat fläktrusning vid uppstart. Har även 4K-skärm, men upplösningen når aldrig 4K utan skalas ner till full-HD. Tar man en skärmdump blir den rent storleksmässigt 3840x2160 (4K) men ser ut som 1920x1080. Man kan inte heller ändra upplösning, då blir allt så oerhört litet. Ändrar man försvinner det man valt nästa gång man knäpper på datorn. Så var det inte förr. Nu är man mer eller mindre rökt gällande uppdateringar av systemet. Catalina har inget stöd i denna gamla dator. Man kan testa att installera via patcher, men problem lär uppstå. Dum som jag var uppdaterade jag processor och minne under 2019. Jag har nu dubbla processorer på totalt 12 kärnor och 128 GB RAM. Ändå är datorn inte snabbare än förut då den bara hade singelprocessor med 4 kärnor. Denna modell är inte så rolig längre. Jag vill inget hellre än att byta dator, men till vad? Finns inget alternativ. Trash can är ju vad den heter och nya Mac Pro kostar 75 000 i ingångspris. Ska man lämna Mac efter 21 år?
 3. Läser följande om MacOS Catalina på sajten datormagazin.se:
 4. Jag hade 1.1.5, men nu har jag den rätta versionen, så får vi hoppas att det löser sig. Men regeln är väl att man ska vänta med installation tills uppdateringar kommit. Det kanske är klokt. Har tyvärr ett 32-bitarsprogram som upphör att fungera om jag uppdaterar.
 5. Ska testa det. En sak till. Filen som laddas ner via Catalina-patchern heter Beta på slutet. Är det alltså inte den skarpa versionen man får? Den väger 8 GB. Har försökt ladda ner systemet direkt från Appstore men det gick inte. Där väger den väger ca 5 GB.
 6. Är osäker på hur man avaktiverar SIP. Har försökt starta datorn med option-knappen intryckt, men det hände ingenting, bara svart skärm och rusande fläktar. Grafikkortet förstår visst inte den manövern. Det går dock att starta i recovery mode. Det är alltid creepy att installera nytt system, ändå vill jag göra det, om det går.
 7. Jo det stämmer. Kortet (Nvidia Geforce GTX680 2 GB som Apple rekommenderade för 1 år sedan) klarar Mojave men vet ej hur det är med Catalina. Nej det är nog bäst att avsluta kapitlet Mac Pro 5.1. Den är ute.
 8. Jag har två SSD i datorn, en som back up. Har även extern back up-hårddisk via Time Machine. Vad händer om jag raderar den interna back up-SSD:n? Kan Catalina installeras på en tom skiva om den är rätt formaterad? Kanske inte med gamla Mac Pro 5.1?
 9. Jag gjorde ett försök att uppdatera till Catalina via MacOS Catalina Patcher, men när allt var nedladdat och installationen skulle börja kommer meddelandet att man måste avaktivera SIP. Ska jag det? Vet knappt hur man gör.
 10. Det första jag undrar är varför meddelandet är på tyska?
 11. Jo den stöds tydligen med en del begränsningar. Jag har Metal-kompatibelt kort men med vissa störningar, bland annat laggning. Jag vet inte om jag vågar prova att installera Catalina i september. Man vet inte vad som händer.
 12. Som bekant droppades nämnda modell i juni när nya Mac Pro och MacOS 10.15 presenterades på WWDC. En säljare på eBay, som testat Mac Pro 5.1 från 2010 och 2012, säger att Catalinas betaversion fungerade perfekt i den föråldrade datorn. Ska man lita på det? Undrar hur "perfekt" han menar? Han jobbar för MacVid cards i Polen. Jag köpte ett grafikkort av honom som också skulle fungera helt problemfritt, men efter ett par dagar var skärmen full av mosaik och datorn gick inte att stänga av. Jag returnerade kortet och hoppas att jag får pengarna tillbaka. Det verkar som eBay består av många skojare. Har varit kund där i kanske 5 år, men aldrig sett en annons från Sverige. M v h Pär Nordqvist, den obotlige Mac Pro 5.1-användaren
 13. Kan man ta bort inlägget? Nu är det löst. Det fungerade med kabel ansluten.
×
×
 • Skapa nytt...