MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

norda72

Medlem
 • Antal inlägg

  238
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om norda72

 • Medlemstitel
  Bra
 • Födelsedag 1972-02-04

Kontakt

 • Webbsida
  http://www.nordas.se
 • Facebook
  facebook.com/par.nordqvist

Profil

 • Plats
  Bollnäs
 • Intressen
  Datorer, datorer och datorer. Men även kameror, tv-apparater, skärmar, hårddiskar. Ja insnöad på hemelektronik, men plånbokens innehåll är inte lika fullt... Och, ska tilläggas, mopeder. Usch, känner mig så typiskt ’’manlig’’ så här i 45-årsåldern...

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1998
 • Appleprylar
  Mac Pro Quadcore mid 2012 med 3 TB SSD-lagring
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

307 profilvisningar
 1. norda72

  Nvidia-driver till Mac Pro

  Efter att ha uppdaterat till Mojave har det blivit grafikkortstrassel. Nvidia har inte släppt någon ny driver för Mojave än och det är 2,5 månader sedan systemet kom ut. Mitt Nvidia Geforce GTX970 är knappt användbart, det frågas efter ny driver hela tiden och dessutom hittas inte grafikkortet (No GPU detected). Ingen som hört något om det kommer någon ny driver? Jag skulle byta dator, men i Sverige är Mac extremt dyrt, verkar vara betydligt billigare i Staterna... M v h Per N.
 2. Det har nästan blivit en tradition att uppdatera till senaste systemet varje höst och jag tror man har att vinna på det i längden, men man behöver ju inte installera första versionen, det är nästan alltid bättre att avvakta till ytterligare en uppdatering kommer. Jag gjorde det inför Mojave och det kom flera påminnelser om att jag skulle uppdatera. Vi får se hur det blir. I dag är det Black Friday (23/11) men jag vet inte om man ska investera bara för det, men billigare är det i bästa fall. Men visst finns Windows till en bråkdel av priset, men till dubbelt så mycket problem, ungefär...
 3. Den duger nog efter denna information, men jag är så förvirrad numera angående datorer. Känner mig less på Apple och deras priser, plånboken är mini som jag sa. Jag är till viss del ’’beroende’’ av Mac då jag har hemsidor som mer eller mindre kräver Mac. Går jag över till PC så blir det ett stort arbete att föra över allt material och få det att fungera. Sen gör jag även en bytidning i InDesign och tryckeriet kör mest med Mac, men då nya grejer. Fortsätter jag med Mac ett år till går jag ändå miste om hemsidorna då nästa MacOS inte kommer att stödja 32-bitarsprogram, och html-editorn jag använder nu är just ett sånt program. Det senaste problemet med min Mac Pro är att startljudet försvunnit. Ska man bli orolig då? Kan vara fel på minnena, processorn eller moderkortet har jag fått veta.
 4. Vi hoppas att det kommer något annat. Den där minstingen vill vi inte ha som Mac Pro. Sitter med en vinande Mac Pro Quadcore mid 2012, ingen vidare maskin längre. Det är väl därför jag är frustrerad och upprörd... Plånboken är mini den också...
 5. norda72

  32-bitarsprogram även i Mojave?

  Jag har ett, eller rättare sagt två, grafikkort som stöder Mojave. Det rör sig om Nvidia Geforce GTX 680 och 970. Båda är flashade PC-kort inköpta på eBay. Båda ger störningar i form av rusande fläktar och svarta fält. Men de har stöd för Metal. Så vi får se hur det går. Jag anser att om en dators system inte längre går att uppdatera så är den mer eller mindre rökt. Jag gör en bytidning och vill helst kunna uppdatera till senaste systemet för att hålla jämna steg med tryckeriet, som också har Mac. Problemet är att Mac i dag kostar som guld och jag har inte ekonomi för att fortsätta. Ett plattformsbyte har varit aktuellt de senaste veckorna, men än har det inte blivit av. Jag har använt Mac sedan 1998, aldrig ägt en PC. På jobbet är det så klart PC som gäller, så jag jobbar även i den miljön, men bara i Windows 7.
 6. norda72

  32-bitarsprogram även i Mojave?

  Läser här https://appleinsider.com/articles/18/06/05/mojave-is-apples-last-version-of-macos-to-support-32-bit-apps att Mojave blir det sista systemet att stödja 32-bitarsprogram, tidigare var High Sierra det sista. Stämmer det att man alltså även i fortsättningen kan använda äldre program med bara 32 bitar? Om nu Mojave går in i min Mac Pro Quadcore mid 2012 med flashat Nvidia-kort. Är jag rökt till hösten och Macen inte går att uppgradera längre så finns planer på ett plattformsbyte. Då är gränsen nådd, måttet rågat och plånboken för tunn för att fortsätta Mac-äventyret. Stormiga hälsningar från Pär i Bollnäs
 7. norda72

  MacOS Mojave Beta

  Undrar om grafikkortet Nvidia Geforce GTX 970 kommer att passa när Mojave kommer? Jag har stöd för Metal i min Mac Pro, men störningarna från kortet ger mig dubier. Det är ju ett flashat PC-kort. Min dator är en mid 2012, Quadcore.
 8. Ja då gick det åt fanders igen. Jag fick bort kabeln med en tång, och monterade dit tråden till kortet. Kortet sitter på sin plats. Men det som gick fel var monteringen av Bluetooth-antennen. Den skulle kopplas ihop med en annan tråd, oerhört smal och tunn. Dess kontakt lossnade när jag försökte klämma dit den så nu finns ingen antenn kopplad till kortet. Bluetooth verkar vara igång ändå, symbolen finns i menyraden, men inget kan användas, den hittar inga enheter, men den är upptäckbar så det ser ut som om det fungerar. I Systemrapport står att Bluetooth lågenergiversion stöds liksom Handoff och Instant hotspot. Spelar kanske inte så stor roll om man tänker lite större. På måndag 4 juni går WWDC av stapeln. Då undrar man: Kommer nya MacOS 10.14 att bli dödsstöten för gamla Mac Pro, eller kommer den att hänga med ett varv till? Rykten gör gällande att silverpjäsen kommer att bli vintage. Man måste ha Mac Pro från tidigast 2013 för att det ska fungera, Thunderbolt blir ett krav och det har ju inte gamla Mac Pro. Sen kan jag inte förstå varför nuvarande Mac Pro inte uppgraderats. Köper man den nu får man alltså en dator med 5 år gammal teknik, men till i stort sett samma pris. Oavsett om den blir avhängd eller inte så skulle den bytas. Man kan inte sitta med en maskin som har USB 2.0 i dag... Såvida man inte har gott om tid.
 9. Jag tackar för detta! Kortet är köpt utomlands på ebay och har trådar som ska kopplas, mycket fippligt, på gränsen till omöjligt. Tre eller fyra trådar inifrån datorn ska snäppas fast på kortet så att wifi fungerar.
 10. Jag håller fortfarande på med att installera nyare wifi och Bluetooth i min Mac Pro Quadcore mid 2012. Jag har stött på ett problem som jag inte kan lösa. Det sitter en kabel i Bluetooth-kontakten som måste avlägsnas om det nya Bluetooth ska kunna kopplas in. Sladden, eller tråden, sitter ordentligt fast, verkar det som, eller så är det jag som inte vet hur man ska lösgöra den. Jag bifogar en bild. Det bästa vore kanske att lämna in datorn på verkstad, men det är ont om Apple-verkstäder i Gävleborgs län. Tror den närmaste finns i Falun (BK Data). Jag får version 4.0 om kortet kommer på plats, men det är väl nästan en föråldrad version redan, då 5.0 eller kanske t o m 5.2 finns nu.
 11. Jag använder de senaste programmen hela tiden. Syftet med att installera de gamla var att eventuellt kunna öppna äldre filer, som inte går alls i CC. Men nu vet jag att det inte fungerar och får väl avinstallera dem. Vet inte hur programtillverkarna har tänkt sig att man ska kunna öppna gamla filer också, eller om de inte bryr sig. Jag menar att hela samhället blir mer och mer digitalt och den enda försäkringen att kunna ta del av material över tid är att det skrivs ut på papper.
 12. Det låter inte så bra. Det innebär alltså att det inte går att öppna äldre filer i framtiden, kanske inte ens i CS6. Jag har installerat, trots detta, både CS5, CS5.5 och CS6. CS6 hade minst antal fel, men även fast det ska vara 64-bitarsprogram så kommer samma varning fram. Sen är jag även rökt med min html-program från och med i höst om jag uppdaterar systemet. Programmet heter PageSpinner och är 32-bitars. Har DreamWeaver i datorn, betalar för det som Adobe CC-prenumerant, men kan inte använda det. Alla filer gjorda med PageSpinner skulle konverteras till DreamWeaver innan hösten kommer. Om nu datorn kan ta emot MacOS 10.14, har Mac Pro Quadcore mid 2012 med 32 GB internminne (max). Det nya systemet kanske blir så processorkrävande att man bör ha något kraftigare, kanske 8-core eller 12-core. Har funderat på processoruppgradering men det kostar, till en gammal dator.
 13. Hej hopp! Jag kan inte öppna gamla filer som är gjorda för ca 10 år sedan i Adobe InDesign CS3 och senare versioner. Jag testade därför att installera den CS5-svit jag har på dvd och då gick det att öppna dokument ända från 2003, men de såg inte bra ut. Men datorn varnade för att InDesign CS5 är ett 32-bitarsprogram. Det visste inte jag. När jag sedan avslutar InDesign CS5 så kommer en kraschrapport. Ska jag avinstallera det helt? Finns ingen 64-bitarsversion? Jag har även CS3 på skiva men det går väl inte att installera i High Sierra? CS6 då? Är det 64-bitars? Ska man installera det och få bakåtkompatibilitet? Eller är gamla filer rökta i och med nyaste MacOS med APFS? M v h Pär Nordqvist, Bollnäs
 14. norda72

  Grafikkortsproblematik

  Jo en sak jag glömde att skriva. Man kan ha kortet i två lägen, ett där det använder OS X Default graphics driver och ett med Nvidia webdriver. Om man använder OS X-drivern kommer en ruta fram varje gång vid uppstart att drivern måste uppdateras, men kruxet är att den redan är uppdaterad till senaste version, det finns ingen nyare just nu, men ändå kommer rutan fram. Den kommer inte fram om kortet använder webdrivern, men de övriga problemen är lika på båda håll. Ja det är kanske fel på kortet då i alla fall. Blev nog lurad... Är osäker på om felen fanns innan installation av High Sierra.
 15. norda72

  Grafikkortsproblematik

  Ja då blir det eftersläpningar eftersom det gamla kortet inte ger 60 Hz i 4K, bara 30. Sen är det väl inget höjdarkort heller. Bara det nya fungerar så behåller jag det.
×