Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

AVR4000

Medlem
 • Antal inlägg

  85
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om AVR4000

 • Medlemstitel
  På gång
 1. Jag föreslår Parallells Desktop, på så vis kan Windowsprogrammen även köras i renodlade fönster, precis som Mac OS X-program. Känslan blir således ungefär som om Windowsprogrammet faktiskt var skrivet för Macen. Man behöver alltså inte ha Windows-skrivbordet framme. Vad det gäller användning av sin privata dator i jobbet: jag ser inget problem med det, framförallt gäller det om arbetsgivaren levererar en kraftigt "nedlåst" burk som inte kan anpassas ö.h.t och där strikta restriktioner gäller för installation. I det läget blir jag helt klart effektivare med en dator jag konfigurerat själv, detta då delaktigheten blir betydligt bättre. Av någon anledning har jag blivit sådan att det känns oerhört mycket bättre att använda sin egen dator snarare än någon annans dito. Inte minst p.g.a friheten.
 2. Jag har en PowerMac G4/450 MP med 768 MB RAM och den har pinnat på bra med Panther och fullständigt flugit fram i Mac OS 9. För min del, framförallt med Macintosh Garden (abandonware) tycker jag att G4 som kan starta Mac OS 9 är en intressant dator. Bortser vi från Internet går den - alldeles gratis - att förses med InDesign 1.5, Photoshop 6.0, Illustrator 9.0 och dylika program och på så vis bilda en tämligen anständig layout/bildredigeringsdator för mycket låg kostnad. Glöm inte att dessa program var mycket kraftfulla på sin tid, runt 2000 och kör man inga bautastora bilder går det att arbeta riktigt effektivt. Den enda stora svagheten med att köra Mac OS 9 rör Internet, å andra sidan är det nödvändigt med en nyare burk och OS X om man börjar tänka i just den banan. För Mac OS X hade jag rekommenderat en G5 alternativt G4 av sen modell. Helst G5 dock. Även om jag för närvarande befinner mig mycket långt bort från min G4 kommer jag att behålla den, den flyter helt enkelt på alldeles för bra för att kännas "föråldrad". En äldre Mac som är konfigurerad korrekt kommer inte att kännas gammal då man sitter vid den eftersom den flyter på. Framförallt gäller detta i Mac OS 9 som är riktigt snabbt på en G4, inkl snabb starttid.
 3. Att rökning kan ta död på en dator är ingen propaganda utan sanning. Två exempel på detta, citerar från Computer Stupidities: A friend of mine asked me to take a look at her computer. She said the computer was unusually "quiet" and would reboot itself on occasion. I surmised correctly that the fan on her power supply was faulty. She was a chain smoker and apparently smoked a lot while working on the computer; not only was the power supply fan gummed up with revolting tar and nicotine, but the CPU's cooling fan was clogged beyond use, and the cdrom drive drawer would not open. This is the only computer I have ever worked on that died from smoking. In reply to the above anecdote of stupidity, a reader sent in the following: I've seen a computer die from smoking, too. A customer came in with a dead computer, claimed it was under warranty, and asked if we could fix it. We had look at it, and before we even laid eyes on it, we could smell it. Imagine the stench of an overused ashtray times ten. We looked at the yellow case (it was supposed to be beige) and the date of purchase (3-4 months previous) and goggled in disbelief that she actually had any lungs left. "What are you doing with this computer?" I asked in total disbelief. It was at a taxi service. She smoked, the cabbies smoked, and the room was apparently only about eight by twelve. Smoking took place 24/7 in this place, and her fingers and the computer bore witness. We opened the case, and there were visible deposits of brown tar everywhere. The whole thing was gummy and slimy inside. We had to tell her she was on her own. Naturally, she countered with the "it's under warranty" argument, but the computer was well beyond that. She left quite mad. We insisted she take her computer with her when she left. Men vill man röka ihjäl sin dator (alltså kedjeröka i samma rum som den så den utsätts för riktigt stor mängd) så går det självfallet bra. Däremot är det en dålig idé att försöka kräva garantireparation då haveriet inträffar eftersom det bara är en fråga när, inte om den kommer att haverera.
 4. Windows är helt klart inte mer "vuxet" än Mac OS X. Det är mer Svensson, det mest Svensson-aktiga i datorväg som går att uppbringa är en Compaq Presario som kör Windows Home Edition. Enligt min uppfattning har Windows sina fördelar inom en del områden, för min del gäller det allt nallepyssel eftersom verktygen finns där. Det som talar för en Mac idag är helt klart att den kan köra både Mac OS X och Windows på ett bra sätt. Arbetet utför man i Mac OS X med hög stabilitet och pyssel med olika saker gör man i Windows. Alltså sådant som kräver program i kategorier som inte är så vanliga för Mac OS X.
 5. Jag kanske häller lite bensin på brasan, men det är ett fenomen jag inte förstår. Standard 1A-argumentet för Windows kontra andra OS har alltid varit "det finns flest program" och så upphör resonemanget där. Det som då talat för övriga alternativ såsom Mac OS har varit kvaliteten på programmen och fokus har mer legat på vad programmen verkligen kan erbjuda etc - inte kvantiteten. Men nu har argumentet "flest program" även nått Macen. Inte datorn då utan den fickvänliga, avlägsna släktingen - iPhone. Ett tungt vägande argument för den är nämligen "flest program". Det är alltså helt legitimt som Mac-användare idag att såga alla andra mobila plattformar med olika argument, inte minst "det finns flest program till iPhone"-argumentet. För min del är antalet program helt ointressant, det intressanta är kvaliteten och därför går "det finns xx program" bort. Som jag ser på saken har dagens Mac som är 100% Windows-kompatibel den stora fördelen att man kan köra dubbla OS och skräddarsy miljön för respektive behov. Windows är ett bra komplement beroende på vad man vill utföra. Även om jag gillar Apple skarpt när det gäller datorer/OS har jag inte blivit frälst av dem på mobilfronten, detta då jag anser att en handdator med datorstil är det som gäller för min del. Inkl fysiskt tangentbord m.m. iPhone har inte övertygat mig, "det finns flest program" håller inte, behovet av jailbreaking är ett problem, gränsnittet är för "dumt" (strikt enhandsnavigerat). Apple har gjort en mycket bra produkt i sin kategori - det är inget fel på iPhone när man betraktar den som iPod Phone. Problemet uppstår när man inte är ute efter en iPod Phone utan en handdator. Där vore det fint om Apple konkurrerade men då krävs en PocketMac - alltså en kraftigt förminskad MacBook med formfaktor à la HTC Touch Pro och ett gränsnitt identiskt med Mac OS X på Macen. D.v.s ett datorgränsnitt med rullgardinsmenyer och som är öppet för modifiering.
 6. Jag tycker att MacBook låter som ett namn Apple diskuterade runt 1991 då Mac Portable skulle ersättas av det som sedermera blev PowerBook. MacBook följer på något sätt en "tradition" från Mac Portable. PowerBook har ju alltid hetat så och namnet har inte med PPC-processorn att göra utan har stått för "kraftfull Notebook" ungefär. Kom ihåg att de första PowerBook med PPC lanserades först 1995 och det var först 1996, då PB funnits i fem år som den då nya processorn helt tog över (PB 1400 infördes och PB 190 lades ner). MacBook är, förutom namnet som ger nostalgiska vibbar för mig, en riktigt trevlig dator. Plus att jag gillar att processorn kallas Intel Core Duo, det låter modernt och fjärran "Pentium". Power Macen lär väl heta Mac Pro då den lanseras. I det fallet har Power alltid stått för PowerPC-processor så där är ett byte mer aktuellt. Dock hade jag inte haft något emot "Power Mac G6" eftersom det trots allt är en sjätte generationens (för Apple) som används sedan 68040 gick i pension.
 7. Jag hade helst sett en iTunesmobil med Symbian som operativsystem och iPod-stil. Grundtekniken kan man mycket väl ta från Sony Ericsson, bara Symbian används. Detta eftersom det ger bättre möjligheter till en bra iTunesversion, plus installation av andra programvaror. Håller annars med om att Motorola är ett dåligt val för iTunesmobilerna, ROKR är en katastrof. Hade annars gärna sett att Newton OS återupplivades och användes, annars är det Symbian som gäller.
 8. Rymdforskning är viktigt. En månbas får betraktas som nödvändig för längre resor i solsystemet. (Bemannade) Den bör därför byggas. Det där med rent vatten, det krockar inte med teknisk utveckling enligt mig.
 9. Det vore bra om dessa kvällstidningar, i den mån sexråd ö.h.t ska förekomma (jag anser inte det) att de åtminstone bör ha råd för HBT-folket också. Jag är liksom inte så tänd på att enbart läsa heterosexråd precis som om det inte finns något annat. Den dag de vågar ha råd för mer än heteros ska jag köpa ett nummer, tror jag.
 10. Om vi nu ska tala om stämningar av idiotisk karaktär så får jag ju säga att det finns många sorgliga exempel. Bl.a den senaste domen i amerikansk domstol att Parker Hannifin skulle betala 43,6 miljoner dollar till anhöriga till tre personer som omkom i kraschen 1997 då Silk Airs MI185 dök vertikalt ner i en flod. Problemet var bara att det uppenbart var en självmordsaktion från kaptenen, han stängde av färdskrivaren 51 sekunder innan han lade planet i en vertikal dykning. Detta lyckas de anhörigas advokat få till att Parkers utrustning fallerade. Trots att det inte finns en chans att påvisa ett sådant fel i det fallet eftersom det inte uppkom. Vad har då detta med iPod att göra? Jo, det är ett exempel på att det mycket riktigt, om mordfallet är sant, går att stämma Apple. Det är säkert någon advokat som lyckas få igenom att den är farlig och att Apple borde haft varningsetiketter på den. Men jag har en misstanke om att artikeln kan vara en vandringssägen. Sådana ploppar upp lite då och då. Presenterade som nyheter men det ska man inte lita blint på. Jag brukar reagera när jag ser likheterna med diverse sägner.
 11. Jag måste ställa en fråga här igen: *Hur debiteras HP för produktkatalogen? Debiteras den som 43 helsidesannonser eller debiterar ni vanlig avgift för bifogad katalog och lägger på en del för inbningningen? En anledning till att jag inte stött på sådana kataloger i inbunden form kan vara att andra tidningar skulle debitera den som helsidesannonser. Och 43 helsidesannonser i en tidning kostar ju en och annan tusenlapp gånger hundra (beroende på tidning). Det är den troligaste förklaringen till att varianten inte förekommer i någon högre grad. Edit: kollade annonsinfon - ett uppslag i MacWorld kostar 69.000 kronor. Har HP betalat denna taxa gånger antalet uppslag? Om de har det är jag faktiskt imponerad! Plus att jag kommer att ha full föståelse för varför MW tar in dessa bilagor. Jag kommer nog dra tillbaka min kritik om de verkligen pröjsar så mycket för det. TVÅ gånger om året dessutom.
 12. Det är mycket möjligt att detta med inbundna produktkataloger används inom andra IDG-tidningar idag. Men det gör mig inte mer välvilligt inställd. En produktkatalog ska vara separat. Jag står för den åsikten. Att det bara finns en tidning? Tja, Mac Magazine fungerade inte eftersom den var något smal. Hade en annan inriktning skulle jag vilja säga. MacPressen, tja den köptes upp och lades ned. Jag gillade den tidningen och har faktiskt inte brytt mig om att nyteckna prenumeration på någon Mactidning sedan den försvann. Det är MW US som köper tillsammans med MacAddict då och då numera.
 13. Ingen har sagt att reklamen ska bort. I.a.f inte jag. Ingen har heller sagt att det är förbjudet eller negativt med produktkataloger som bifogas tidningar. Men däremot vänder i.a.f jag mig mot inbundna produktkataloger. En viss skillnad där, mot det normala förfarandet att katalogerna är lösa. När en katalog ligger i tidningen som separat del är den "ingen del av tidningen", men är den inbunden blir den ju en del av tidningen. Vilket i sin tur leder till att tidningen blir en produktkatalog med redaktionellt material snarare än en tidning med en produktkatalog som konventionell bilaga. Skillnaden är betydande. Jag föredrar helt klart varianten med lösa kataloger. Jag säger inte någonstans att reklam är negativt eller att produktkataloger är big no no utan att de bör skickas med på konventionellt vis. Traditionell annonsering i tidningar har jag inga synpunkter på. Det stör mig inte. Men en inbunden annons på 43 sidor stör mig dock.
 14. Problemet kommer att kvarstå sålänge man skickar med produktkataloger i inbunden form i tidningarna. Det är skillnad på en vanlig annons och en produktkatalog som det här handlar om. Den nya rutinen med inbundna produktkataloger i tidningen tror jag inte alls på så jag måste ställa mig i samma led som övriga motståndare. Jag har sett tidningar med mycket annonser, men inga inbundna produktkataloger så MacWorld är verkligen ute med något nytt. Om HP betalat för 40 reklamsidor + kostnad för inbindningen i tidningen får jag ju säga att MW tjänar en hel del. Då borde faktiskt de nummer där produktkatalogen ingår vara billigare att köpa. Dessa extraintäkter bör komma läsarna till del. Om man säger att ett vanligt nummer med normal annonsering kostar 65 kronor bör produktkatalogsnumren prissänkas till 40 kronor. Av det enkla skälet att en så stor del av tidningen upptas av produktkatalogen vilket gör att det blir lite tveksamt att betala normalt pris. Har man normal annonsering + produktkatalog som debiterats enligt normal taxa för helsidesannonser bör priset således sänkas. Har produktkatalogen debiterats på annat sätt, t.ex enbart genom en avgift för inbindningen eller liknande är det betydligt svårare att sänka priset på "katalognumren". Jag håller mig i.a.f undan tidningar som i stort sett är en produktkatalog med extern redaktionell text. För jag betalar inte gärna 65 kronor för en HP-katalog som MW är då dessa skickas med. OBS! För att ingen näsvis person ska säga att "X hade en inbunden produktkatalog i tidning Y redan 1967" får jag väl påpeka att det jag menar med produktkatalog är den typen som HP-katalogen är. Om en tidning haft med en mindre katalog på 1-6 sidor eller så kan det passera utan större notis, men inte 43-sidiga produktkataloger. :tummened:
 15. Sedan måste jag försiktigt kommentera detta med hur "positivt detta är". Jag har inte kunnat koppla HPs inbundna bilaga till något mer positivt än om den bifogats löst med tidningen. Jag är tyvärr inkapabel att se varför denna nya lösning för bilagor är positiv, för jag ser bara att jag får "uppbruten" tidning. Jag föredrar lösa reklambilagor. Faktum är att jag dock sparar originalbilagorna tillsammans med tidningen, men de ska vara lösa. Att den inbundna bilagan skulle vara ett tecken på hur "bra det går" förstår jag inte. Då måste alltså Macbranchen vara sällsynt livskraftig i Sverige, medan övriga branscher går dåligt eftersom "deras" tidningar inte kommer med inbudna bilagor. Förlåt min ironi där, men jag kan inte låta bli. Att mäta livskraften i inbundna bilagor ser jag som svårt, då måste datorbranschen varit illa ute ända tills MW SE införde den nya rutinen. Jag kan bara se detta på två sätt: 1. HP betalade oerhört bra för att få vara med i MW mer än en gång per år. 2. MW erbjöd någon form av rabatt för att locka HP att gå med på att låta bilagan vara inbunden. 3. MW har infört den nya policyn med inbundna produktkataloger. HP nappade, framtiden får utvisa om vi längre fram får se en tjock MacWorld med HP, Macotekets och Inwarehouses kataloger. Ur rent ekonomisk synvinkel hade detta "extratjocka julnummer" varit en enorm succé för redaktionen och inte minst IDG. Det här lär väl spridas till fler IDG-tidningar. Så t.ex CAP & Design kommer ut med ovanstående tre företags bilagor inbundna. Ju fler produktkataloger, desto bättre. Se bara till att sidornas kanter är vita så man tror att det nya 200-sidiga numret består av mycket redaktionell text. Plasta som sagt in tidningen. Jag tror att 60 sidor redaktionell text + 20 sidor "övrig reklam" + 40 sidor HP, 40 sidor Macoteket och 40 sidor Inwarehouse är framtidens melodi för tidningar. Dags att fira den nya innovationen. Det tänker jag göra, vilken tårta rekommenderar ni? till MacWorld för er innovativa lösning!
×
×
 • Skapa nytt...