MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

andrho

Medlem
 • Antal inlägg

  207
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om andrho

 • Medlemstitel
  Bra

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Glava
 • Intressen
  Fiske, svamp, skog & natur, foto, litteratur.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1990
 • Appleprylar
  Imac 27´´late 2013, Ipad, iPhone
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Jag prenumererar på Lightroom Classic och har därmed v. 7.3 vilket ska stödja Apples nya bildformat HEIC. Jag har en bunt bilder med detta format i min Iphone 7 och Lightroom vägrar importera dem. Lightroom ser att de finns på telefonen men visar bara ramarna, inte själva bilden, och importera-knappen är nedtonad. Är det något man ska trixa med för att det ska funka?
 2. Som rubriken anger så fattar inte Excel att 1 500 är ett tal om det är ett mellanslag mellan 1 och 500 - cellen ignoreras och summan blir helt uppåt väggarna. Lätt att undvika om man knappar in talen själv men jobbigt om man importerar en fil. På Handelsbankens internettjänst kan man välja ett tidsintervall för ett konto och exportera det till Excel. Man får något som heter kontotransactionlist.xls. Öppnar man det i Excel syns talen som vore det tusentalsavgränsade, men det verkar vara mellanslag och Excel tar inte med tal över 999 i sin summering. Och, som sagt, summeringen blir åt skogen. Det har antagligen att göra med formeringen av cellerna men jag hittar inte rätt format. Någon som känner igen detta?
 3. andrho

  Kraschad hårddisk?

  Terminalen och Skivverktyg är överens om felet. Men det är konstigt att Skivkontroll inte protesterar.
 4. andrho

  Kraschad hårddisk?

  Close, but no rabbit. Terminalen jobbade en stund men det sprack på slutet.
 5. andrho

  Kraschad hårddisk?

  Aha, det förklarar saken. Något är skumt med disk 4 och jag kommer ingen vart med den.
 6. andrho

  Kraschad hårddisk?

  ? Varför kommer inte skärmdumpen med?
 7. andrho

  Kraschad hårddisk?

  Kablar och portar är kollade. Hjälper inte. Terminalen hittar den men med ofullständig info (disk4)
 8. andrho

  Kraschad hårddisk?

  Jag har en extern hårddisk - relativt ny men garantin har gått ut - som datorn inte vill kännas vid. Den dyker inte upp på skrivbordet, den syns ibland i skivverktyg och där anges den som "ej initierad". Skivkontroll ger den grön bock. Partitionsknappen är nedtonad och alla formateringsförsök misslyckas. DiskWarrior hittar den inte, inte heller TechTool (9,01). Finns det något annat program som kan lösa upp knuten?
 9. andrho

  Vad betyder GUID?

  Det är ju det formatet startskivor ska ha i Intel-baserade Macar, men är det någon som vet vat bokstäverna står för?
 10. andrho

  Startskiva på partition

  Skumt. Nu var det längesedan jag hade anledning att starta från den partitionen men då var det inga problem. Därför misstänker jag att det är Sierra som inte vill kännas vid den. Jag får väl forska vidare; slå hop partitionerna tillfälligtvis och se om den startar från extern disk överhuvud taget. Har du någon kommentar till varför SuperDuper! bär sig dumt åt? Rutan för ägarskap är ikryssad - dvs "Bortse från ägarskap på den här volymen" och jag får läsa och skriva. Efter att SuperDuper! inte kommit över ägarskapet är rutan plötsligt urkryssad.
 11. andrho

  Startskiva på partition

  Nej, det verkar ju så. Den är rätt ny men tämligen billig... Hur kan man kolla det före köp? Jag har aldrig sett att det finns startbara och icke-startbara hårddiskar/kabinett bland specarna. Eller är det just att det är en partition som spökar?
 12. andrho

  Startskiva på partition

  Oj, bilden hamnade helt fel. Den ska naturligtvis vara under texten.
 13. andrho

  Startskiva på partition

  Jag har nyss gjort en nyinstallation av Sierra och fått den interna hårddisken som jag vill ha den (Imac late 2013). Jag har en extern USB-disk som jag partionerat i två partitioner; en som heter HD Intern Backup resp. HD Extern backup. Internbackupen är formaterad som den ska vara. När jag klonar den interna startdisken (primär startdisk) till den externa backupen med CCC går det inte att starta från den. Enligt CCC ska den bli startbar -"should be bootable..." men det blir den inte. Jag kan välja den som startskiva i systeminställningar men det bryr sig inte datorn om utan startar från den ordinarie skivan. Omstart med alt-tangenten visar inte att den är valbar som startskiva. Så: kan man inte starta från en partition på en extern disk? Lite OT men som kanske hör hit. Om jag klonar med SuperDuper! får jag följande medelande:
 14. andrho

  Ominstallation av MacOS Sierra

  Fel av mig. Plötsligt var systemet uppgraderat till Sierra utan att jag behövt göra någonting. Frid och fröjd i stugan. Tack för råd och tips.
×