MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Lagerdahl

Medlem
 • Antal inlägg

  65
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om Lagerdahl

 • Medlemstitel
  På gång

Profil

 • Plats
  Västra Götaland
 • Intressen
  Illustration, konst, foto, musik

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1995
 • Appleprylar
  Mac Pro, MacBook Pro, iPhone, iPad Pro
 1. Lagerdahl

  Hur hottar jag upp Mac Pro 2010?

  Ja, det är en tanke jag umgåtts med ett tag så nu blir det slag i saken. Och en utökning av ramminnet. Ska bli kul att se hur detta påverkar min kära arbetshäst som gått felfritt i princip varje arbetsdagdag i över åtta år. Tack för era synpunkter!
 2. Lagerdahl

  Hur hottar jag upp Mac Pro 2010?

  Otroligt värdefullt med dessa synpunkter! När det gäller RAM, finns det något fabrikat att föredra eller undvika? Jag har för mig att 8GB-minnen är max och måste sättas i parvis av samma storlek. Stämmer det?
 3. Lagerdahl

  Hur hottar jag upp Mac Pro 2010?

  Tack för det. Nästa fråga blir väl var man får tag i grejerna.
 4. Lagerdahl

  Hur hottar jag upp Mac Pro 2010?

  Hej Jag söker efter tips om hur jag kan "fräscha upp" min (fullt fungerande) Mac Pro mid 2010. Jag funderar på om ett bättre grafikkort kan få Photoshop och andra Adobeprogram att kännas lite snabbare? Jag måste kunna köra två skärmar. Kan man förresten ha flera grafikkort installerade samtidigt? Jag har för mig jag sett två platser i datorn eller har jag drömt? Kommer jag få en kvickare dator om jag byter systemhårddisken till en SSD-disk? (Jag behöver fortfarande ha mina två andra snurrande diskar kvar). Vore mkt glad för tips och ännu gladare om någon vet specifikt vilka delar som funkar med min gamle trotjänare. /Anders
 5. Jag avbröt kopieringen genom att avaktivera iCloud helt och hållet. Fick en del varningar och fick välja huruvida jag ville behålla kopior mm. Mina skrivbordsfiler förblir "försvunna" men jag kan återskapa dem från säkerhetskopia. Det jag undrar över; ligger de försvunna filerna kvar dolda någonstans? Och hur kommer jag åt dem alt raderar dem? iCloud hann bara med ca 200 MB av 82 GB innan jag avbröt. Jag gillar inte iCloud.
 6. Ett akut problem: Jag klantade till det och råkade kryssa i en ruta i systeminställningar för iCloud (systeminställningar/iCloud/alternativ/program som lagrar dokument o data på iCloud - jag kryssade i 'Mapparna Skrivbord och Dokument', insåg misstaget och kryssade ut igen. Men för sent verkar det som! Överflytten av allt jag hade på skrivbordet, ca 82 GB, hann påbörjas och jag fattar inte hur man ska avbryta den. Klickade på 'i' vid iCloud för info och får fram det lilla aktivitetsfönstret med info om filflytten men inget händer när jag trycker på det lilla krysset för att avbryta aktiviteten. Med min ganska slöa nätuppkoppling (ca 20mBit) kommer denna flytt att ta flera dagar och under tiden har jag mist åtkomsten till alla filer/mappar på skrivbordet. Vad göra?????
 7. Lagerdahl

  Nätverk och NAS kommunikationsproblem

  Jag kör en Mac Pro (2010) och en NAS (Qnap TS412) kopplad med kabel till mitt Thomson-modem från Telia. NASen är ny med fyra 2 TB diskar och det rätt fula gränssnittet körs via webbläsaren. Problemet är att uppkopplingen mellan NAS och dator funkar så svajigt. När jag via Finder vill ansluta till servern (NASen) funkar det ibland och ibland inte. Då jag vill köra Time-Machine-back up till NASen är detta ödesdigert då Macen inte hittar NASen - dvs ingen back up görs. Jag fattar inte varför datorn har så svårt att ansluta till NASen via Finder när det i princip alltid funkar via webbläsaren. Jag kan alltså ansluta och göra ändringar i NASen i det egna gränssnittet i webbläsaren men inte ens titta på filerna via Finder och anslut-till-server. Varför funkar detta så dåligt? /Anders
 8. Lagerdahl

  Bara knas med min NAS

  Har inte dragit in dom än - tänkte försöka lite mer själv först. Men snart har jag lackat ur tillräckligt... Tack för kommentarer.
 9. Lagerdahl

  Bara knas med min NAS

  Jodå, det är trådar mellan allt. Lyckades till slut med firmware-uppdatering. Först två misslyckade försök, sedan omstart och sen ville den uppdatera. Efter en jääätteseg uppstart kan jag notera att firmware är ny. Men funktionen är inte bättre. Prövade just att kopiera över en 122 Gb-mapp. Förberedelse för kopiering tog ca 15 min, kopieringen började sedan mkt långsamt och kom sen upp i "normala" 8 Mb/s. Efter ett tag sa Finder ifrån att kopieringen avbrutits pga något behörighetsproblem på nån av filerna (förstår det ej då jag kan kopiera nämnda mapp till annan enhet utan bekymmer). När jag nu ansluter till NASen via webläsaren verkar inget funka som det ska. De olika applikationerna startar väldigt långsamt och filhanterar-appen inte alls. Hjälp?
 10. Lagerdahl

  Bara knas med min NAS

  Stön. Jag behöver lite allmänna tips om NAS och nätverk. Jag har nyligen köpt en QNAP TS412, det vill säga en NAS med plats för fyra diskar. Jag valde WD Red 2TB - fyra stycken. Det fungerar riktigt dåligt eller så har jag helt fel förväntningar på ett sånt här system. NASens system känns extremt långsamt med fult, dåligt översatt gränssnitt. Fulheten kan jag stå ut med, jag vill använda den som back up endast. Av någon anledning är kommunikationen (via ethernet och Thompson-modem från Telia) mellan dator (Mac Pro från 2010) och NAS mkt dålig. Vid kopiering är hastigheten väldigt ojämn, pendlar mellan 100 byte/s och 12 Mb/s, max 15 Mb/s. Första Time Machine-kopieringen tog tre dygn (2,8 TB). Är denna maxhastighet normal? Varför pendlar hastigheten så? Vid test mot internet via Bredbandskollen får jag bra värden så flaskhalsen måste väl sitta i NASen eller i dess anslutning till modemet? När jag försöker göra lite inställningar i NASens system, typ byta namn på en enhet, får jag efter lååång tid felmeddelande `systemändringar misslyckades´. Och sen fortsätter den producera samma felmeddelande om och om igen. Någon som har erfarenhet av QNAP? /Anders
 11. Lagerdahl

  Bildskärmsdubblering i menyraden

  Ok. Tack för hjälp.
 12. Lagerdahl

  Bildskärmsdubblering i menyraden

  Tack, men det där vill inte funka. Det är det som är lite konstigt...
 13. Lagerdahl

  Bildskärmsdubblering i menyraden

  När jag uppdaterade min Mac Pro till Mountain Lion kan jag inte få till "bildskärmsdubbleringsalternativ i menyraden" längre. Mycket irriterande då jag använder kommandot flera gånger dagligen. Nån som vet varför? Jag har två skärmar anslutna: en Eizo och en Wacom Cintiq, den förstnämnda via DVI - minidisplayport-adapter, den andra direkt till datorns DVI-anslutning. Det funkade ju förut!
×