Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Spindel

Medlem
 • Antal inlägg

  1 144
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

8 Neutralt

Om Spindel

 • Medlemstitel
  Lysande

Profil

 • Kön
  Male

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2008
 • Appleprylar
  iMac 27" (iMac 14,2)
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

407 profilvisningar
 1. Ja nettoexportör under en veckas tid dock om du tittar t ex här: http://www.energimarknadsinspektionen.se/Documents/Publikationer/fakta_och_informationsmaterial/Faktablad_import_export.pdf kan du se att vi importerar mer än exporterar, givetvis med variationer från år till år. Du kan även notera att nettoexporten sammanfaller med t ex kraftiga vårfloder, alltså energin kommer när vi inte behöver den. Vill du ha mer statistik kan du rulla längst ned på denna sida http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Statistik/Elstatistik-for-hela-Sverige/
 2. Vad har det med diskussionen att göra? Du påstod att vi har sånt enormt överskott så vi säljer massor med el. Jag påpekade att du har fel och att vi alltid säljer mycket el, även då vi underproducerar. Vilket innebär att ditt argument om att kärnkraften är överflödig är felaktig.
 3. Nej vi säljer alltid mer än vad vi potentiellt har över och köper till baks den (huvudsakligen från danmark och numera tyskland). Vi säljer även när vi inte har överskott och köper tillbaks. Allt för att t ex tyska bolag skall få en fin "profil" med mindre andel kolkraft på den el de säljer till sina kunder.
 4. Du må kalla det nationalchauvinism, det var inte menat så utan snarare att vi skall ta vara på vårt eget. Samt ta eventuella konsekvenser om vi ej sköter det själva (vilket även då fungerar som en morot att göra det bra). Så det är bara ena sidan som får använda känsloargument? Dessutom (påstår jag) att tankestoppet (som är kärnkraftsmotståndarnas bedrift) är ett mer sakligt argument då det de facto har stoppat all form av utveckling i detta land. Sett ur empiriskt perspektiv finns mångt och mycket som innehåller mycket mer risk både inom kraftproduktion och det dagliga livet än just kärnkraft. Den oproportionerliga rädslan för kärnkraft som ofta uppvisas av kärnkraftsmotståndare är just därför rent känslomässigt och inte alls baserad på någon form av riskanalys (iaf inte där olika risker ställs jämte kärnkraft). Det är lite som att flygrädda är rädda för att dö i en flygkrasch men korsar gatan dagligen utan problem trotts att risken att dö när man korsar gatan är långt högre än att dö i en flygkrasch. Det är helt enkelt en irrationell rädsla baserad på "känsla" och en dålig uppfattning om riskbedömningar. EDIT:// och gällande vår energiexport så titta lite närmare på statistiken om hur mycket vi importerar också, då ser matten inte lika fin ut. Vi säljer vår billiga kärn- och vattenkraft till europa och köper tillbaks dyrare (i huvudsak) kolkraft. Dels för att energibolagen i europa skall kunna visa en fin miljöprofil samt att de tjänar pengar på detta. Sista jag tittade var vi nettoimportör av el (visserligen med kärnkraft som till stora delar stod still).
 5. Det finns absolut risker med uranbrytning det har jag inte förnekat (även om jag inte tydliggjorde dem heller) men titta på brytningen av t ex nedoym till te x vindkraftverk, den brytningen släpper ut oerhört stora mängder av bland annat torium och uran då neodym förekommer tillsammans med dessa grundämnen, till detta tillkommer diverse tungmetaller och andra gifter. Det finns en anledning till att t ex USA helt slutat bryta Neodym. Gällande Uran skulle sverige kunna bara självförsörjande om vi bröt vårt eget istället för att importera. Oh jag anser att det är det vi skall sikta på då vi även kommer ha bättre koll här än med gruvor på andra platser. Ytterligare bör man utveckla de nyare typerna av reaktorer samt tillåta transmutation/upparbetning här då detta kraftigt reducerar behpvet av nytt bränsle samt minskar mängden högaktivt avfall till en bråkdel av det vi får idag med den 60-tals teknik vi använder. Jag tänker sticka ut hakan och påstå att den största källan till eventuella risker med svensk kärnkraft idag är kärnkraftsmotståndarna som fick igenom tankestoppet på all FoU gällande kärnkraft (fram till väldigt nyligen) det är 3 förlorade decennier i FoU.
 6. Som jag sa i mitt inlägg för typ fyra sidor sedan, all rädsla för kärnkraft och eventuella olyckor är känsloargument där man blåser upp små risker. De 4 allvarliga tillbud som hänt den civila kärnkraften sedan 1950-talet har krävt långt färre människo liv än när Banqiaodammen brast. Den olyckan krävde cirka 25000 offer direkt i olyckan, ytterligare 140000 dog på grund av sjukdomar och svält som följde på olyckan och cirka 10 miljoner människor miste sina hem. Är inte det då skäl att förbjuda vattenkraft? Några nämner att Uranbrytning då är det de är oroliga. Börja då titta på vad neodynbrytningen innebär lokalt på de platser denna bryts. Tänk sedan att er kära vindkraft är beroende av kraftiga neodynmagneter för att fungera, eller varför inte titta på eenergiåtgången vid brytning eller behandling av bauxit för att framställa aluminiumet till vindkraften.
 7. Precis som att det bara är en tidsfråga innan en kraftverksdamm brister. Skall du gå runt och vara rädd för saker finns det långt fler saker som troligen kommer hända dig (eller folk i detta land) som du inte ens blinkar över. Min bedömning är att anti-kärnkraftssidan enbart agerar på känsloargument och väldigt lite fakta, det är en sila mygg och svälj elefanter situation.
 8. Lättare att få igenom att ha den i ett utrymme som inte är en klädkammare när man måste ta hänsyn till någon annans åsikt i hushållet. Sedan att den är bättre än min förra iMac, det har visserligen mer att göra med att min gamla var från 2008 än på formfaktorn. Den gamla formfaktorn tillät för övrigt inte heller något grafikkort av desktopprestanda så det är ju inte för att den blev tunnare som de inte satte in ett desktop grafikkort. Sedan får man inse att det faktist är en allt i ettdator jag vill ha, vilken alt i ett har bättre grafikkort? Sedan är faktiskt luftflödet bättre i den slimmade designen jämfört med den äldre formfaktorn, beror nog mer på att de arbetat lite med omformning av insidan.
 9. Chassifläktarna brukar inte vara något problem det brukar vara hårtorken som för att grafikkortet tar 2 expansionsplatser som låter i vanliga pc burkar (när du belastar grafikkortet)
 10. Snyggt trollande. Jag tycker det är en poäng att göra datorn superslimmad, det spelar roll för mig. Dessutom vill jag inte ha ljudet av den hårtork som krävs för kylning av de stationära grafikkorten. Vill jag ha riktiga grafikkort skulle jag köpa nya MP.
 11. Ok låt mig omformulera; underbart att vi som råkade köpa en ny dator nyligen fick iWorks gratis
 12. Underbart att de skänker bort iWork också!
 13. Bara av ren nyfikenhet när behöver datorn nödstartas? Min förra iMac hade jag visserligen bara i 5,5 år men behövde aldrig göra något sådant med den.
 14. Jag har inte mätt FPS etc (mest för att jag inte är intresserad av det) så det jag skriver nedan är enbart min subjektiva uppfattning. I veckan fick jag min 3,4 i5 med 780m. Jag spelar allt i OS X ingen windowspartition på min dator. Diablo 3, native upplösning alla inställningar på högsta; allt flyter oerhört bra med något eventuellt hack då och då vid stora mobs. Civilization 5, native upplösning, kan dock inte sätta all grafik på högsta utan att spelet blir tokinstabilt så det mesta står på medel (känns mer som fel på spelet än hårdvaran). Dock ser jag ingen skillnad mellan medel och högsta på graffen. Spelet i sig flyter på bra grafiskt, dock fortfarande lång väntetid när AI gör sina drag (inte lika lång som på min förra iMac från 2008 men fortfarande lång ) Bioshock Infinite, spelet tillåter mig inte att ha högre upplösning än 1600x900 men vid denna upplösning har jag allt maxat med AA och vsync påslaget och det flyter på. Det är allt jag hunnit spela hittills
 15. Nu har jag inte använt crucials stickor själv men jag har läst om många som har problem med dessa. Flertalet rapporter om att de är aningen för tjocka så de inte går att få i datorn utan våld. Jag tittar just nu själv på stickor till min 2013 iMac men har fan ingen koll på exakt spec Jag kör gärna kingston då deras prylar alltid funkat för mig (ända sedan jag byggde egna pc-burkar i slutet på 90-talet).
×
×
 • Skapa nytt...