Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Anders Wallén

Medlem
 • Antal inlägg

  62
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om Anders Wallén

 • Medlemstitel
  På gång
 1. Där ligger problemet; Airporten har fått en annan IP-adress från ISP:n. Jag får höra av mig till ISP:n.
 2. Server gav inga felmeddelanden vid portöppningarna. Nu har jag provat att logga in både via den "råa" IP-adressen och via en dynamisk adress från Dynu (i båda fallen såväl från MacBooken som från en dator på jobbet), men i intet fall kan programmen hitta servern. Hm...
 3. Jag provade att koppla upp MacBooken mot en VPN-tjänst, men resultatet blev detsamma.
 4. Hmmm... Jag har laddat ned programmet IPIP från appstore till servern och verifierat att den visar rätt publik IP-adress. Men när jag matar in den IP-adressen i Skärmdelning eller Anslut till server misslyckas anslutningen. (Jag är f.n. hemma på LAN:et.)
 5. Jo, men jag litar inte på uppkopplingen - den går genom alltför många led av både hårdvara och leverantörer. I den industri där jag arbetar försöker vi hålla feltätheten under 10^-9, så det känns inte bra.
 6. Men min router har inte statiskt IP gentemot Internet. När jag är hemma går det bra att hitta servern, men så snart jag försöker nå den över Internet blir det problem.
 7. Men den ändrar sig - jag har inte statisk IP-adress. Eller finns det verktyg som ligger och lyssnar på datorns IP-adress och kan skicka ett mail när den förändras?
 8. Eftersom Apple annonserat att man skall slopa Tillbaka till min mac har jag nu startat upp Server, aktiverat fil- och skärmdelning samt använt programmets inbyggda funktion för att öppna portar i Airporten. För att hitta servern utifrån Internet behöver den dock en URL. Kan någon tipsa om en fri URL-tjänst som inte bombarderar en med "erbjudanden" eller kräver att man loggar in på deras hemsida femtielva gånger om året?
 9. Tack för tipsen. Tyvärr fortsätter samma sak att hända: I början av "bortavistelsen" fungerar allt, men plötsligt tappar MacBooken kontakten med servern, som också försvinner ur sidofältet, och ny kontakt kan inte etableras förrän jag är hemma igen. Jag har en licens för Server, så jag skall prova med den nästa helg. Några tips om hur man bäst ställer in denna?
 10. Nu är jag hemma och har kollat i AirPort-verktyg. Apple-kontot stämmer. AirPorten är den enda routern här (den är kopplad direkt till fibermodemet) och den är i läge "DHCP och NAT". Under Nätverksalternativ är endast "Aktivera NAT-portkopplingsprotokoll" aktiverat.
 11. Jag har utsett en Mac Mini där hemma till filserver, bl.a. eftersom min MacBook Air inte har lika mycket lagringsutrymme som sin föregångare. Båda datorerna är anslutna till samma Apple-konto med Tillbaka till min mac etc. inkopplat. Mac Minin har också fildelning, skärmdelning m.m. på. Så länge jag är hemma går det ganska bra att ansluta till servern, även om iTunes ganska ofta misslyckas med att ansluta till sin mapp på servern. Så snart jag försöker komma åt servern från annan ort blir det desto större problem. Uppkopplingen mot servern blir mycket trögare än den borde vara m.h.t. de båda internetanslutningarna, och rätt vad det är försvinner servern från sidofältet i Finder-fönstren och de delade mapparna blir omöjliga att ansluta till ens om man har en genväg att klicka på. Enda sättet att avhjälpa detta är att åka hem och koppla upp sig mot den över det lokala nätverket igen. Tidigare brukade jag kunna komma åt servern via skärmdelning även från annan ort, och kunde då starta om både den och AirPorten, vilket brukade fungera, men nu går inte heller detta. Har forumet några förslag?
 12. Hej på Er! På OS 9- och tidiga OS X-tiden hade jag ett diskverktyg som hette DiscWarrior, och som ofta kunde extrahera data från kraschade hårddiskar, även när Apples Skivverktyg gick bet. Det var dock 15 år sedan, och jag tror inte att den gamla CD-ROM:en ens går att köra på intel-Macar. Hur ser marknaden ut idag? Är det fortfarande DW som är bäst på att rädda det som räddas kan? Vad tycker Ni som vet?
 13. Under säker omstart hittar Macbooken nätverket och loggar in på det. Däremot kommer den inte ut på nätet. Internetförbindelsen anges som Nedkopplad i Airport-verktyg. När jag nu öppnar Airport-verktyg på iphonen, hävdar den att Airporten inte kan hittas (gul varningstriangel), men internet är grönt och uppkopplat.
 14. Två Kuriositeter: 1. När jag slår på en wifi extender ansluter Macbooken till denna och indikeringarna är som om den hade internettillgång, men ingenting laddar. 2. Jag kan använda iphonens internetdelning och ansluta den till Macbooken via Usb, men då är bara vissa servrar tillgängliga. Andra, som Icloud, svarar inte alls. Hmmm...
×
×
 • Skapa nytt...