Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Matajen

Medlem
 • Antal inlägg

  43
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om Matajen

 • Medlemstitel
  På gång
 • Födelsedag 1967-10-29

Profil

 • Kön
  Male

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2007
 • Appleprylar
  imac, Mac Mini, iPhone, iPad
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Jag försöker ta bort ett program, men jag kan inte kasta filen för den är låst. Själva låst-rutan är skuggad och går inte att avmarkera. Vad göra?
 2. Självfallet ska du inte ljuga, jag är bara tacksam att du är hjälpsam. Kan du tipsa om något bra ställe att beställa såna här kit, eller alternativt någon bra verkstad i Stockholmsområdet som kan göra uppgraderingen?
 3. Jag har en hårddisk av typ "rotation", alltså en trött gammal en. Om jag ska byta till en SSD känns det som ett lite mer komplicerat ingrepp än att bara öka RAM. Och dessutom dyrare förstås...
 4. Jag har en iMac 27 tum, köpt 2014. Den har nu blivit väldigt seg, särskilt efter uppgraderingen till Catalina. Jag ser nu att jag har möjlighet att uppgradera RAM-minnet. För närvarande utnyttjar jag bara två platser med 4GB vardera, dvs 8GB total. Då jag har två lediga platser där jag kan sätta in 2 x 8 GB så tänkte jag att det kanske snabbar upp datorn. Det kostar väl en dryg tusing, och därför tänkte jag bara höra först om ni tror att det lönar sig, alltså att jag kommer märka någon skillnad på om den blir snabbare. Processorn är en 3,2 GHz Quad-Core Intel Core i5, om det nu kan vara av intresse för bedömningen. Tacksam för råd!
 5. Problemet löst! Räckte att plugga ur och plugga in USB samt starta om Macen!
 6. Jag skulle radera en volym på en extern hårddisk och använde skivverktyget. Nu avbröts detta pga strömbortfall och jag kan inte återuppta processen. I skivverktyg syns volymen, men den är skuggad och det går inte att göra några operationer på den. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp.
 7. Försöker följa instruktionen som lappen71 länkade till, men jag kan inte hitta bilder i itunes, bara musik, filmer, TV-program osv.
 8. Tack för svaret. Problemet med iCloud är att det går omvägen via internet (vilket har låg kapacitet hos oss), och dessutom kan jag knappast dela hela biblioteket med 20 000 bilder över iCloud.
 9. Jag har sökt mycket på detta i forumet, men ändå lyckas jag inte hitta någon definitiv slutsats, så jag ställer frågan här. I tidigare versioner av iPhoto, alltså före Mavericks, fanns en funktion att dela ut biblioteket i sitt hemmanätverk, ungefär som man kan göra med iTunes (åtminstone kunde man det tidigare, det kanske också är borttaget?). Nu saknas den. Jag har hittat många frustrerade inlägg angående detta, men ingen bra lösning. Är det någon som vet senaste status kring detta? Vad kan man göra? Jag måste erkänna att jag är ganska besviken som nyss lagt 15000 spänn på en ny iMac, just för att jag gillar hur smidigt saker ska fungera med Mac.
 10. Min gamla iMac kraschade för en tid sedan. Som tur var hade jag gjort backup till Crashplan och nu körde jag en restore. När den var klar kunde jag till min förfäran konstatera att inga dokument eller foton fanns i sina mappar i Finder. Jag kunde dock konstatera att datorn hade 250 GB på hårddisken, så nånstans borde allt finnas. Efter lite klurande kunde jag konstatera att det skapats en ny "subanvändare", eller vad jag nu ska kalla det. I princip ser det ut så här: /Users/mattiasnystrom/users/Mattias/Documents. Samma gäller förstås för Pictures och de andra standardmapparna. Jag skulle vilja flytta upp alla dokument, bilder etc från Mattias till mattiasnystrom, eftersom det är helt onödigt med denna nivå. Samtidigt har jag läst att det är farligt att mixtra med hemmappen. Någon som har något tips i detta läge? Jag kanske helt enkelt ska flytta alla filer från Mattias till motsvarande mappar på mattiasnystrom. Det ska noteras att datorn identifierar bara en användare, så någon ny profil tycks inte ha skapats.
 11. Det blev en iMac 27 tums. Det känns bra. Hoppas den håller lika länge som den gamla!
 12. Svårt val. Jag kan tycka att man gärna vill ha en rejäl skärm när man till exempel jobbar med foton. Då kan man ju skaffa den här Thunderbolt-skärmen, men då drar det iväg rejält i kostnad. Den skärmen kostar ju nästan lika mycket som en enklare iMac. Jag skulle kunna köpa en iMac nu och komplettera med en MBA senare om jag känner det behovet.
 13. Tack för alla tips! Det är nog som sagt troligen hårddisken. Jag får nog ändå säga att jag är nöjd med denna min första Mac. Den har tuggat och gått i stort sett problemfritt i 7 år. Nu är frågan om jag ska skaffa en ny (eller begagnad) iMac, eller om jag ska satsa på bärbart. Jag kanske är gammalmodig, men det känns ändå bra att ha en kraftfull, stationär dator, som just står på samma plats hela tiden och är tillgänglig. Sen kan man gärna komplettera datorparken med bärbara, plattor osv. Hur tänker ni kring det?
 14. Jag har en iMac från 2007 som till helt nyligen funkat bra. På sistone har den dock hängt sig med badboll som snurrar och inte ens cmd-alt-esc funkar. Enda alternativet var att hårdavstänga med knappen. Det funkade några gånger och jag körde även säker start. Nu går den dock inte att starta alls. Först fick jag gråskörm med äpplet som aldrig gick vidare, sedan fick jag en symbol isf äpplet som liknade en parkeringsförbudssymbol och nu får jag bara slät grå skärm. Tror ni att min hårdvara helt enkelt gett upp efter 7 år?
×
×
 • Skapa nytt...