Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Thomas Ytterberg

Medlem
 • Antal inlägg

  8 317
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  6

Thomas Ytterberg vann dagen: 13 november 2011

Thomas Ytterberg hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

36 Bra

Om Thomas Ytterberg

 • Medlemstitel
  MacWorlds veterantestare

Kontakt

 • Webbsida
  http://www.ytterberg.nu

Profil

 • Kön
  Male

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1988
 • Appleprylar
  MBPro 2009 2,8 GHz, PM G5 2x2,0 och PowerBook G4/800
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

1 468 profilvisningar
 1. En Samsung så pass ny att den har "Smart"-finesser har inga problem med frekvenser även om rörelseinterpoleringen "Film plus" (har jag för mig den heter) kan orsaka fenomen som ger ryckig känsla. 1. Kontrollera att du kör rätt frekvens ut, dvs samma som materialet är inspelat i eller en jämn multipel därav. Detta måste ändras manuellt i bildskärmsinställningarna. 2. Detta ligger i sakens natur. Långt ifrån alla filmer är kodade på sådant sätt att de fungerar problemfritt på just din hårdvara och uppspelningsprogram. Testa med andra program och med andar filmer.
 2. Har skärmen flera ingångar måste du manuellt växla till rätt ingång innan det blir bild.
 3. Systeminställningar -> Ljud och fliken Ljud ut. Saknas HDMI-anslutningen i listan över ljudenheter så fungerar inte adaptern med ljud.
 4. Det fungerar sällan att köra den upplösning som laptopskärmar använder utan du måste välja en upplösning som fungerar med teven, vilket kräver lite testande och en titt i handboken. 1024x768 brukar nästan alltid fungera, så börja med det.
 5. Nej, inte vad jag har hittat. Du kan köpa själva kabeln via ebay för runt 40 dollar och försöka lösa resten på egen hand. *Slår ihop med befintlig tråd*
 6. Svaret ska finnas i Apples supportdokument: http://support.apple.com/kb/HT4885 Men just nu ligger den nere. :/
 7. Nej, inte direkt. Thunderbolt är inget grafikkort utan en höghastighetsanslutning. Så det som skapar bilden är Macens inbyggda grafikkort och den kan på Macbook-modellerna hantera två skärmar. Den inbyggda skärmen och en extern skärm. Thunderbolt förmedlar endast informationen. iMac 27-tum klarar att köra två externa Thunderbolt-skärmar eftersom dess grafikkort kan driva totalt tre skärmar. Macbook Pro-modellerna 15 och 17-tum har också grafikkort som ska kunna driva två externa skärmar, men det har jag inte fått bekräftat. Nu är det inte alls otänkbart att det kommer lösningar som gör det möjligt att koppla på flera skärmar via externa grafikkort eller något som tullar processorkraft, eftersom Thunderbolt i praktiken är PCI Express. Sådana lösningar bör komma eftersom de efterfrågas men jag skulle också gissa på att de blir rätt dyra till en början. Ytterligare ett alternativ är det som diskuteras här: https://forum.macworld.se/topic/104454-tvaa-externa-skaermar-paa-imacmacbooketc/
 8. Skulle gissa på skärmen och ett problem med A/D-omvandlingen, alternativt problem med vga-kablage (och eventuell adapter). Det rör ju sig om en 12 år gammal skärm. Felet ser i alla fall ut att vara i den analoga domänen vilket är en "fördel" i sammanhanget. Fast det kräver förstås att du kör datorn mot en fungerande skärm och ny kabel för att bekräfta.
 9. Du kan aldrig få multikanal via stereoanslutning (vit och röd kontakt) utan då måste du köra digitalt via optisk sladd från Macen direkt till ditt ljudsystem. Annars är det uteslutningsmetoden som gäller: Säger testklippet att "höger fram" och det också kommer från höger front medan "höger bak" kommer från "vänster bak" så har du kopplat högtalarna fel. Eller så är det ett kasst testklipp som du använder. Youtube är inte direkt stället jag skulle förlita mig på när det gäller sådant där. Så börja med att se till att du får rätt ljud genom att köra en erkänd testskiva på dvd, exempelvis DVE, något från Dolby eller liknande och se till att ditt ljudsystem är rätt kopplat. Sedan går du på och löser problemen med Macen, ifall det är där det är problem. Kan inte så mycket om Philips kompakta system, men det bör ha någon form av testsignal som avslöjar ifall högtalarna är felkopplade.
 10. Ja tyvärr. Enda lösningen är att byta skärmen eller att köpa en ny Mac Mini.
 11. Ja, det ska du verkligen tvivla på. En "dålig kabel" kan inte få apparaterna att förväxla färgrymder, ungefär som att ett par dålig skor skulle få en annan att börja tala ungerska. Det är chipfel och det sitter i teven.
 12. Engelskans "Application" kan enklast översättas till "ansökan". Denna något gammalmodiga liknelsen för programvara är att man i datorn ansöker om något information etc. ur exempelvis en databas. Med de tidiga grafiska gränssnitten blev det ungefär som att fylla i ett ansökningsformulär på skärmen. Apples svenska översättning av detta i gamla Mac OS/System var "Tillämpning". Med OS X blev det "Program". Svenskans "Applikation" är från första början ett ord för sömnad och broderier och liknande där man fäster något vid något annat. Det var också svenska Microsofts ordval i Windows vilket har befäst ordet i datorsammanhang. Personligen föredrar jag "program" för det är precis vad det hela handlar om: en strukturerad samling instruktioner. "Tillämpning" är ett ganska vagt ord och "Applikation" är en styggt slarvig översättning. Istället för att leta efter det svenska ordet med motsvarande innebörd tog Microsoft ett befintligt ord som lät likadant. Iofs, att använda det svenska ordet för "...mönster av påsydda tygbitar" till att beskriva programmen i gamla Windowsversioner är rent tekniskt heller inte fel.
 13. Alltid RGB med datornivåer, 0-255. Finns tyvärr inga alternativ att påverka detta och uppspelningsprogram som Plex med flera saknar också adekvata reglage för att justera in rätt nivåer.
 14. Ifall Macen upptäcker TV:n som en skärm i Bildskärmsinställningarna men TV:n inte vill kännas vid Macen beror det som allra oftast på att du kör en upplösning som TV:n inte klarar av. Då får man gå ned till 1024x768 och vanligtvis även stänga av speglingen och sedan testa sig fram till vad som fungerar. Känner Macen inte av TV:n som en skärm och TV:n heller inte känner av att något finns anslutet på HDMI-ingången så är det oftast kabeln som inte fungerar.
 15. Har också en tidig APExpress från den gamla tiden, 2006 tror jag. Den går ned med regelbundenhet, särskilt när det varit många klienter anslutna. Då kan det bli omstart var och varannan dag. Så någon gång ska det få pensioneras som trådlös enhet och bara stå för musikförmedling via tråd.
×
×
 • Skapa nytt...