MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

andreasc

Medlem
 • Antal inlägg

  642
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

2 Neutralt

Om andreasc

 • Medlemstitel
  Utmärkt
 • Födelsedag 1985-01-01

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Stockholm

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  09/2007
 • Appleprylar
  MacBook
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Ok, det låter ju iaf betryggande. Ska jaga ett originalbatteri isf.
 2. Hmm ok... lite moment 22 där. Vill inte köpa ett dyrt originalbatteri (om jag ens hittar något) om det är datorn det är fel på. Men jag kan inte ta reda på om det är fel på datorn utan ett originalbatteri Tack, men det har jag redan provat.
 3. Jag fick för ett tag sedan ärva en MacBook aluminium (modell sent 2008) som fungerar felfritt utom vad gäller batteridriften. Vid batteridrift stänger datorn plötsligt av sig själv utan att den hinner gå in i vila. Oftast sker detta då mellan 8-20% av batterikapaciteten återstår, men aldrig när datorn körs på adapterström. Först trodde jag att det var det ursprungliga batteriet det var fel på, dels eftersom det var ett billigt ersättningsbatteri, dels eftersom det dessutom var helt slutkört. Köpte därför ett nytt ersättningsbatteri (Apple verkar inte sälja original längre) från batteriexperten.se, men problemet kvarstår. Batteriexperten har därefter skickat ett andra batteri efter att jag påtalat problemet med det första, men fortfarande stänger datorn av sig helt utan förvarning. De plötsliga avstängningarna brukar se ut ungefär såhär: 1) Datorn slocknar plötsligt då 8-20% av kapaciteten återstår. Exakt när är svårt att säga, men det verkar som det beror lite på hur energikrävande användningen är för tillfället. Om jag stänger av Airport och drar ner ljusintensiteten på skärmen verkar det som jag kan använda batteriet till lägre procentsatser, ibland ända ner till 4%. Den plötsliga avstängningen sker dock alltid; datorn går aldrig i vila först. 2) Vid första försök till uppstart efter avstängning händer inget. D.v.s., om jag pluggar in adaptern efter en plötslig avstängning och därefter försöker starta datorn, så händer inget. Andra gången jag trycker på uppstartknappen så drar datorn igång som efter en vanlig kallstart. Kollar jag sedan i programkonsollen (console.app) brukar jag ha två "shutdown cause"-händelser registrerade: Previous shutdown cause: 5 (registrerad vid den plötsliga avstängningen) Previous shutdown cause: -128 (vid den misslyckade återuppstarten) 3) Batteriet börjar laddas vid samma procentsats som då datorn slocknade. Om den slocknade med 18% återstående kommer den alltså att påbörja laddning från 18%. Eftersom jag nu har sett det här problemet med tre olika ersättningsbatterier börjar jag undra om det helt enkelt är så att ersättningsbatterier genomgående är kassa, eller om det faktiskt kan vara datorn det är fel på. Någon som har någon idé? Tyvärr har jag inget originalbatteri till förfogande för att kunna prova, men vill samtidigt inte köpa ett dyrt originalbatteri om det är datorn som är källan till felet.
 4. Tack, men mitt OS är gammalt nog för att vara immunt mot detta problem. Har nämligen inte iCloud
 5. Ska jaga lite på Blocket. Kommer jag billigt undan så kanske jag provar ändå.
 6. Vet inte om jag sitter och önsketänker, men jag tror bannemej att det här kan ha gjort skillnad.
 7. Tack. Har dock läst att många MacBooks Pros från 2011 har problem med överhettning, så jag kanske satsar på en från 2012 eller senare i stället.
 8. Svårt det här... :-) Det enda jag tycker är mysko är att tom en del program (samma version) som jag tidigare körde helt utan problem, även de nu har börjat sega på datorn. Utan att jag kör en massa andra processer parallellt... men återigen är det ju så att processorn varvar, så även om hårddisken knappast gör saken bättre, så måste det finnas åtminstone någon mer flaskhals någonstans. Din gamling kanske helt enkelt är i bättre skick i övrigt :-)
 9. Tack för svaren. Det var väl lite det jag ville ha bekräftat. Har visserligen både ad-block och GlimmerBlocker och frekventerar absolut inte aftonpressen, men jag får väl som ni säger inse att en bärbar dator från 2007 inte längre håller måttet för vanlig surf... särskilt inte med 5-6 flikar öppna samtidigt. Det blir till att börja kolla benchmarking för MacBook Pro från 2011 och framåt för att se var jag vill lägga mig pris- och prestandamässigt. Tack igen!
 10. Håller med och är faktiskt förvånad över att hårddisken ännu inte har kraschat. Men jag vill ändå försäkra mig om att det är hårddisken som är felkällan innan jag spenderar en dryg tusenlapp en en SSD. Det är därför jag undrar om en seg hårddisk på något sätt påverkar processorutnyttjandet negativt... och därmed leder till att fläkten varvar.
 11. Vill minnas att jag har gjort det förut, men jag gjorde det nu igen. Får se om det ändrar något. Tack för svaren!
 12. Kollade nu, och den verkar vara felfri. Däremot märkte jag intressant nog att processorn blev varm direkt (nära 70°C) och fläkten gick upp i 6200 rpm. Du kanske har rätt ändå. Eller så kanske det är temperaturgivaren det är fel på?
 13. Men du tror alltså att felet skulle kunna sitta i hårddisken? Den är helt klart gammal (2008), men varför skulle det trissa upp processorfläkten på högvarv? Tanken har nämligen slagit mig, men jag får det inte att gå ihop med fläkten.
 14. Har en MacBook White from 2007 som senaste året har börjat bete sig lite underligt. Även vid relativt enkla (?) processer som att surfa i Safari eller Firefox med 5-6 flikar kan den börja varva fläktarna på full hastighet och laggar i det mesta—allt från att scrolla i webbläsaren till att byta mellan flikar, fönster och starta nya processer, inklusive Systemverktyg. Jag har försökt det mesta som jag kan tänka mig är relevant, men kan inte få klart för mig vad det är för fel. Så efter flera års inaktivitet här på forumet blir nu MW mitt sista försök att rädda datorn Detta har hänt: * Jag plockade isär den för några veckor sedan och gjorde rent fläkt och kylfläns—dock var det inte särskilt dammigt. * För ett drygt halvår sedan blåste rent hårddisken och installerade om OS X (Snow Leopard). Den har i dagsläget 25% ledigt utrymme (80/320 GB). * Jag har haft uppsikt över Aktivitetskontroll, men de enda processerna som drar mycket processorkraft är de som är relaterade till Safari eller Firefox. Däremot kan de processerna ligga och tugga uppemot 80-90% av processorkraften. Tre ytterligare saker som kanske kan vara relevanta är: * När datorn har haft en period och gått på högvarv, så går den förbannat slött ett bra tag, även efter att fläktarna har återgott till 1800 rpm och processortemperaturen ner till 55°C * Senaste halvåret har jag sett att videoklipp jag streamar via exempelvis YouTube börjar flimra en del. Det sker dock bara i Firefox, inte i Safari. Dessutom kan bilden i videoklippen ibland frysa om jag samtidigt byter mellan flikar eller scrollar, medan ljudet fortsätter normalt. Det händer både i Safari och Firefox. * Uppstart går fortfarande väldigt snabbt. Från kallstart tills dess att datorn är redo tar mindre än en minut. Helt klart är datorn trött, och jag borde väl egentligen köpa upp mig. Men innan jag beger mig ut på jakt efter en ny/begagnad MacBook Pro så vill jag vara säker på att det verkligen inte finns mer jag kan göra. Tackar på förhand för alla förslag jag kan få! Specifikationer: MacBook White, 13", mid-2007 Mac OS X 10.6.8 (datorn stöder inga senare versioner) 4 GB minne (men kan bara mappa 3 GB) 320 GB 7200 rpm hårddisk
 15. Tack, det var snabbt... och enkelt!
×