Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

mac4ever

Medlem
 • Antal inlägg

  38
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om mac4ever

 • Medlemstitel
  På gång
 • Födelsedag 1942-05-10

Kontakt

 • Webbsida
  http://

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Storvreta (Uppsala)

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1988
 • Appleprylar
  iMac 21,5" Intel, MacBook Air 13", iPhone 6s, iPad Air 2, Apple TVx2
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Nu kanske det ändå kan vara dags att stänga? Ardri m fl har anslutit till tråden och därmed har språket och sakligheten sjunkit katastrofalt. Ev fortsättning kommer att bli rena pajkastningen där varje försök till sansad kommentar blir besvarad med mera skitargument (förlåt, nu trillade jag också dit). Alla företag, inte minst inom dator- och elektronikvärlden, har kvalitetsproblem till och från. Det går i vågor. Just nu tycks det som att Apples övergång till Intel inte har varit så lyckad i kvalitetshänseende (kan det vara för att det är "gammal" pc-teknik tro?). Dålig support skall påtalas, självklart, men jag anser nog att det är alldeles för tidigt att tvärsäkert uttala sig huruvida dagens uppenbara problem kommer att bestå även i framtiden. Anser nog att man åtminstone bör ge Apple ett par år på sig att lösa problemen. Kvarstår problemen i samma omfattning då, ja då är det ju illa. Men är det inte så att MacBook generation 2 redan är vida överlägsen gen. 1. Har hanterat säkert 100-150 Mac'r genom åren, framförallt under os 9-tiden. De flesta har bara gått och gått, inte träffat på en enda med allvarligt hårdvaruproblem. Privat har jag haft ett 15-tal i min ägo. En enda har varit inlämnad på service (en vecka innan Apple care gick ut. Det var den första vita iBook'en, som jag fortfarande kör. Det tog 5 dgr att få den åtgärdad (tur o retur Holland). Glapp i skärmen och en trilskande FW-port. Fungerat klockrent igen sen dess, d v s ytterligare ett par år. Jag har mao inte någon anledning att ifrågasätta Apples kvalitet el serviceanda.
 2. Visst förekommer det att man vill ta/ha/hoppas få alldeles för mycket för sina beg. Mac'ar, men det finns också en tendens att allt gammalt (och nu pratar vi bara några få år även för Mac'ar) uppfattas som att de mer el mindre skall skänkas bort av de som för inte alltför längesen gav både 10 och 20 papp för glädjen att ha det allra senaste, och oftast inte längre än 6-8 månader innan nästa uppdatering släpptes. Priset på beg måste naturligtvis börja med att titta på vad kostar dagens "likvärdiga" Mac. Beroende på om vi pratar G5, G4 el G3 så skall ju priset naturligtvis falla enl. den skalan. Sen beror det ju också på vad köparen har för avsikt med förvärvet. Är det bara att surfa, skriva lite brev, lagra foton och musik etc, alltså inga direkt tunga uppgifter, ja då är det väl mycket prisvärt att lägga säg 5000 för en topp G4-iMac i st för att lägga 11000 för en sprillans. Så oerhört snabbare är de ju inte så att det är värt 6000 kr bara för gå från snabbt till blixtsnabbt. 6 papp där ett par tusen försvinner snabbt bara för att man tagit hem och packat upp härligheten. När det gäller iMac så följer ju också en mycket bra skärm med och det motiverar väl också lite grann att priset inte skall vara "vrakmässigt". En del skall, och har råd, att alltid ligga på topp. Andra låter dessa ta det första stora tappet i värde och nöjer sig med att gå in på det näst- el nästnästbästa och sparar många sköna tusenlappar. Så är det med bilar och så skall det väl också vara med datorer, en i dag mogen marknad där nyheterna oftast inte är särskilt revolutionerande jmf de två tre senaste uppdateringarna. Men ok, intel-övergången är väl ett stort (och i början uppenbarligen ett inte helt smärtfritt) tekniksprång som så småningom gör PPC-macarna allt kallare. Så tycker jag, och det står jag för.
 3. Apropå hur man frågar när det gäller sommartid/vintertid och skall man bocka i rutan el skall man inte. Så här stod det i Blandaren (tror jag att det var) för många, många år sedan: En lapp man skulle fylla i när man lämnade in tvätt (jag sa ju att det var länge sen) "Tvätten önskas strykt / ej strykt (stryk det som ej önskas)"
 4. Var inne på PC City i Uppsala i dag. Där fanns det iMac G5-or och Mini's och PowerBooks och inte ett tecken på att det var prissänkt el. utgående modeller. På (den lilla) programhyllan för Mac fanns det hur många iLife '05 och iWork '5 som helst till fullt pris. Visar att det är tveksamt att Mac ö h t finns att köpa hos PC City, även om exponeringen är klart bättre än hos t ex OnOff. F ö är det nog inte mer än ett år sen som jag såg att Siba hade en kartong OS 9 för runt tusenlappen i sin programhylla. Det har aldrig funkat med Mac hos de stora kedjorna, jag tror snarare att det är till nackdel för Apple att förekomme i dessa "PC-tempel".
 5. Lite sjukt är det väl att en (numera) vardagspryl värdemässigt skall vara så fixerad till ålder och prestanda. Det är dock bättre nu än för t ex 5-10 år sedan då nya Mac'ar var tokdyra och nästa generation alltid såldes med betydligt bättre prestanda till (oftast) avsevärt lägre pris. Då sved det ordentligt i plånboken. Den trenden har i stort sett avstannat, nyheterna är ofta marginellt förbättrade och nypriserna ligger i stort sett stilla. Mini'n har väl hela tiden ökat i pris dessutom (tyvärr). Jag har bl a en iBook av den första vita modellen. Kostade ny nära 17 000 och är väl i dag, 4,5 år senare, värd ca 2000-3000 kr (tycker jag i a f). Den ser i stort sett likadan ut som senaste modell, gör precis samma jobb som en ny för ca 10 000, om än lite långsammare. Kan iofs inte sköta "tyngre" jobb, men det har den aldrig kunnat, och aldrig heller varit avsed att kunna. En del skulle säkert anse att den här är "värdelös" och snarast borde skänkas bort. Men, heck, är det värt 7000-10000 mer att ligga på topp? För väldigt många vardagsanvändare räcker den här fortarande väldigt bra och man får många sköna tusingar att använda på annat. Lägg till en tusenlapp och du får en lite bättre iBook, lägg till två och det blir ännu lite bättre etc etc. Att en ny Mac skall anses vara värd 50% efter ett år är inte rimligt. Så många "mecenater" finns det inte som kan erbjuda dessa godbitar för oss fyndare. Och så lite off-topc. Har en iMac Globe som jag redan har börjat ett sorgearbete med. Jag vet ju att den så småningom bör/måste bytas ut. Min önskepryl från Apple är att man lanserar en exakt "modul" av CPU,n som passar in i den gamla foten/globen. Bara att skifta ut hela gamla hårdvaran. Borde inte kosta mer än en ny Mini, och "I will bring my old monitor, keyboard etc", helt enligt Apples egen reklam. Skulle dubblera livet på den läckraste Mac'en so far. PS tur att man är på Mac plattformen i alla fall. En några år gammal PC är väl i det närmaste omöjlig att kränga.
 6. Jag uppdaterade den 17 jan strax före midnatt (6.0.2 enl om iTunes). Är det någon som vet om detta är en "uppdaterad" version eller en med samma buggar som beskrivits ovan?? Alternativt, är det någon som vet om det nu finns en "rättad" version att ladda ner? När jag väljer Programuppdateringar.... så kommer det inte upp någon iTunes uppdatering, kan det innebära att jag har det senaste som finns att få (och som alltså är åtgärdad?).
 7. Den här tråden handlar visserligen om OnOff så det jag nu skall berätta är lite OT. PC City har smällt upp en äckligt lila jättebutik i Uppsala som öppnades får några veckor sen. F f g har jag sett en butik med en (ständigt?) närvarande väktare. Sitter på en upphöjd tron innanför entrén och har en avskärmad pulpet framför sig, där jag antar han har full koll på alla vrår av butiken. Lite 1984 över det hela. Hursomhelst, PC City skall ha kredit för att de också säljer Apple och har så alltid gjort vad jag vet (kanske därför butiken måste hårdbevakas ??). Allt finns också uppställt och exponerat ganska snyggt från MiniMac ända upp till PowerPC , men ack så ensamt bland alla pc-ar runt omkring. Så långt allt väl. När man kommer närmare de bärbara så slås man av hur dåligt skärmarna syns och t ex iBook går knappt att se någonting alls (det krämas på med mycket ljus). Jag märker då att alla Mac'ar, förutom "låspinnen" mellan skärm och tgt-bord, också har en skitig och ganska repig plexiglasskiva framför skärmen där ljuset naturligtvis speglas. Det är naturligtvis den som ger ett intryck av att Mac har mycket sämre skärmar än pc-laptops. Undrar varför man har den här lösningen bara för Mac'arna? Vidare är maskinerna mycket dåligt "riggade" för att det skall bli någorlunda intressant att börja fingra på dom. Jag tittar närmare på några bärbara och finner att två st bärbara (minst alltså) kör med 10.3.7. Styrplattan är mycket långsam, det går inte att klicka med styrplattan, dockan innehåller knappt något alls etc etc. Jag öppnar systeminställningar och fixar till så det blir lite klipp i styrplattan, drar ner lite program m m till dockan, ökar på ljusstyrkan, sätter igång en film på iMacen, och öppnar upp lite intressanta saker (widgets bl a) på de andra också. iMac'en förresten är inte den senaste och har en icke uppgraderad ursprungs-Tiger, 10.4 Jag undrar om man får upplysningen att det finns en nyare och bättre modell (till i stort sett samma pris om jag minns rätt) om man skulle börja diskutera ett ev köp? På 12" PB öppnar jag Keynote och gör en snygg bild där det står med stora bokstäver "Macintosh är bäst!" och under det med lite mindre stil "bara så du vet". Filen sparar jag som "viktig information" och lägger direkt på skrivbordet. Under tiden jag pysslar med det här så kommer unga och trevliga säljare och undrar om jag behöver hjälp, men jag avböjer vänligt. Skall jag somna nöjd med min dag efter det här nidingsdådet? PS noterar också att det står en kund (troligen runt 70, så han avviker en hel del från omgivningen kan man säga) som tycks ha ett problem med en ca 5 år gammal iMac. Kan inte höra vad problemet består av, men säljaren (ca 20) kom ut från pc-doktorn (?) och sa nåt om att det inte skulle gå. När kunden frågade varför, så bad säljaren kunden vänta, och försvann in till doktorn igen. Kom tillbaka efter en stund med beskedet att kunden hade för gammalt operativsystem och att det inte gick att uppdatera (????). Kund och säljare skildes åt och jag såg sen att kunden fingrade på den nya iMac'en. Tänke gå fram och säga att du borde kanske besöka Macademic el Macoteket innan du ev. bestämmer dig för att köpa nytt. Avstod dock. Kände mig redan lite för "belastad".
 8. Jo du PGreen, du har (tyvärr) väldigt mycket rätt i det du skriver. Sverige har glidit djupt ner i PC-/Windows-beroende, mycket p g a att t o m staten har bidragit till detta genom sina s k hem-pc avtal. Och inte bara en gång utan tre ggr har staten subventionerat dessa spel-datorer och folket (99%) har förstås jublat och inte fattat vilken fälla de gått i. På mitt företag levde jag m fl fan om att de minsann skulle erbjuda Mac också, men icke, IT-avdelningen hade dikterat att det skulle vara "riktiga" datorer (!). Och många landsting och kommuner agerade likadant, även om några besinnade sig och efter massiva protester tillhandahöll även (men oftast bara) ett Mac-alternativ. Förstår inte hur detta rimmar med EU-lagstiftningen. Man får ju snart inte köpa in ens en skurtrasa utan att bjuda in hela EU i upphandlingen. Men man kan också med fog påstå att "barnperspektivet", d v s att kunna spela CD'n från Kellogs och MacDonalds m fl, är det enda argumentet som numera är någorlunda relevant för att rekommendera pc (i st f Mac) till en Svensson-familj. Ganska tunnt egentligen. Men gissa vad "säljarna" på OnOff kommer att framhålla? Ha, ha det vet inte bättre. Jag är nästan lite tveksam till att låta OnOff ta in Mac i sitt sortiment igen. Det kan bli kontraproduktivt i den meningen att de förutfattade meningarna hos den breda allmänheten kommer att bi besannade m hj a den minst sagt klena kunskapen hos den här typen av säljställen. Dessutom, om de nu får/kan sälja några exemplar, vad händer med supporten som ofta är under all kritik. Sen tar de ju också omsättning från de seriösa Apple-centers som nu glädjande nog dyker upp på många ställen. Det vore illa om de inte skulle överleva p g a att de stora kedjorna tar för mycket av deras omsättning. Men på orter som kanske aldrig får en Apple-butik, så är det väl bättre att Mac finns hos de stora kedjorna än att de inte finns att klämma på alls för de medvetna kunder som kan tänka själva (och således tänka sig en Mac) .
 9. Snyggt omslag men med ett misstag. Jag tycker att rubriken "Akut-hjälp när Mac'en krånglar" har fått en alldeles för dominerande plats. Ämnet är iofs alldeles utmärkt, även om nu Mac väldigt sällan krånglar, men när det händer får jag personlighetsförändringar (enl min fru). I min värld så skall det bara fungera, det är bl a därför som jag valt Macintosh. Och så en annan sak med rubriken. Den kan få Mac-hatande pc-nördar att gå i spinn av förtjusning. De är ju väldigt störda av stabiliteten i Mac. Är det för sent att byta ordet "när" till "OM"??
 10. Apropå mitt ovanstående inlägg. I kväll (11 okt) har Apple presenterat sitt årsresultat, och det är idel rekordsiffror. Omsättning upp 68 % och vinsten upp 384 % (!) jmf med året före (Apple har bokföringsår okt-sept). Och vad händer med kursen (klipp från MacNytt); "Aktien har tappat 11 % i efterhandeln. Förmodligen beror det på iPod-försäljningen. Många hade tippat nästan 9 miljoner sålda iPods, och det blev 6.5 miljoner. Det visar hur löjligt upp-trissade förväntningarna är". Vad var det jag sa (skönt att få säga, men tråkigt ändå att det inträffade).
 11. Köpte för ett antal år sen för USD 20/st och en dollarkurs nära 10 kr. Tyvärr sålde jag för knappt ett år sen för USD 54/st och en dollarkurs under 7 kr. Tyckte då att Apple, som alla börsanalytiker bara kastat skit på under en massa år, började kännas lite "fullvärderade". Tyvärr gjorde jag mig också skyldig till en dödssynd och lyssnade på de s k analytikernas goja om att USA-börserna skulle störtdyka om han den andre (har redan glömt namnet) och inte Bush skulle vinna presidentvalet. Så blev det som bekant inte och Apple är nu uppe på drygt USD 100/st före split (50 efter) och som det inte var nog så har dollarkursen också gått upp till ca 7,50. Där rök en vinst på mer än 100 KSEK efter skatt om jag inte hade lyssnat på anal-ytikerna! (men det blev en skaplig vinst iaf trots dollargapet mellan köp- och säljtillfället) Jag har nu lovat dyrt och heligt att aldrig mer agera p g a ryktesspridarnas skriverier (som de mest gör för egen vinning) utan tänker helt lita på mitt eget omdöme och magkänsla. Och nu är jag än mer övertygad om att om Apple kommer med en endaste svag punkt i en kvartalsrapport (och gissa om analytikerna kommer att leta, för de vill inte höra något negativt för då blir de sååååå oroliga) ja, då kommer aktien att störtdyka med i värsta fall flera tiotals procent. Kom ihåg vem ni hörde det av först.
 12. För övrigt tycker jag att OnOffs "konsumentupplysning" med Bra - Bättre - Bäst är rena skämtet. I de flesta fall så är det priset som styr i vilken kategori produkten hamnar. Vilken nolla som helst kan ju göra samma reflexion d v s att en pryl för 2000 kr rimligen bör vara bättre en motsvarande apparat för 1000 kr (utan att för den skull göra en korrekt bedömning av produkten verkligen är bra el dålig). Vad som är "bäst" för den enskilde kunden är vilket behov man har, hur mycket pengar kan/vill jag lägga, vilka funktioner värdesätter jag (t ex behöver ju inte en MP3 spelare ha klocka, termometer, stoppur etc etc men gärna en FM-radio förstås). Ju fler funktioner desto krångligare handhavande, mer som kan gå sönder etc samt också risken för att ingen av funktionerna är särskilt bra. Så i fallet med betyget på iPod så är för mig en iPod nästan alltid en "bäst-produkt" om man ser till helheten. Enkelt handhavande väger mycket tyngre än några fler timmars batteritid, och det är ju heller inte helt fel att iPod sannolikt är den snyggaste spelaren alla kategorier. Vill passa på att såga även Siba's försök till att vara s k konsumentupplysare. Deras "För er som vill veta mera" rutor är ju rena farsen. Och de talar till en som vore man en ren idiot, vilke iofs kanske många av deras kunder är ibland).
 13. För övrigt tycker jag att OnOffs "konsumentupplysning" med Bra - Bättre - Bäst är rena skämtet. I de flesta fall så är det priset som styr i vilken kategori produkten hamnar. Vilken nolla som helst kan ju göra samma reflexion d v s att en pryl för 2000 kr rimligen bör vara bättre en motsvarande apparat för 1000 kr (utan att för den skull göra en korrekt bedömning av produkten verkligen är bra el dålig). Vad som är "bäst" för den enskilde kunden är vilket behov man har, hur mycket pengar kan/vill jag lägga, vilka funktioner värdesätter jag (t ex behöver ju inte en MP3 spelare ha klocka, termometer, stoppur etc etc men gärna en FM-radio förstås). Ju fler funktioner desto krångligare handhavande, mer som kan gå sönder etc samt också risken för att ingen av funktionerna är särskilt bra. Så i fallet med betyget på iPod så är för mig en iPod nästan alltid en "bäst-produkt" om man ser till helheten. Enkelt handhavande väger mycket tyngre än några fler timmars batteritid, och det är ju heller inte helt fel att iPod sannolikt är den snyggaste spelaren alla kategorier. Vill passa på att såga även Siba's försök till att vara s k konsumentupplysare. Deras "För er som vill veta mera" rutor är ju rena farsen. Och de talar till en som vore man en ren idiot, vilke iofs kanske många av deras kunder är ibland).
 14. Har sparat allt sen 1987 men har efterhand sålt av. Har nu följande årgångar kvar som säljes för 50 kr/årg. till hugade spekulanter. 1994 - 1996 (3 årg.) 1999 - 2003 (5 årg.) Hämtas helst (Uppsala) p g a vikt, men kan också skickas (men då tillkommer porto). Skicka PM vid intresse. PS även MacPressen okt-97 -- maj-02 (52 nr) finns till salu för 200 kr
 15. Nu när man ser hur det ser ut inunder skalet, nog hade det väl varit nice med en 2 cm bredare burk och plats för ytterligare en minnesplats. Då hade t ex den här tråden (och andra) kunnat halveras i o m att den egentligen enda (?) allvarliga anmärkningen mot Mini'n hade eliminerats.
×
×
 • Skapa nytt...