Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

dumkopf

Medlem
 • Antal inlägg

  413
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

2 Neutralt

Om dumkopf

 • Medlemstitel
  Mycket bra
 • Födelsedag 1964-10-28

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Göteborg
 • Intressen
  Kulturpolitiken är fortfarande kass!

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1993
 • Appleprylar
  iMac i7 27" 3.4Ghz, iPhone 6S 64Gb, iPad Air 128Gb
 • Bytt från pc
  Nej
 1. ja jag vet... beslutsvånda var ordet :-) jag funderar på att ersätta den gamla 1tb disken mot en 2tb ssd... nu har jag beställt kabeln så jag vet att fläktarna kommer att sköta sig.
 2. Ja jag vill byta ordinarie HD också... och då behöver jag kabeln från www.macsale.com så kanske jag beställer den nu... den är på rea. hmmm, annars kan det gå hur som helst med fläktarna. Bra val du gjort Telly!
 3. Jag rekommenderar att köpa en ssd och notera in i imagen endera istället för den gamla hårdisken (kräver en speciell sladd för att hantera signalerna till fläktarna) eller en som man gömmer under dvd-spelaren. Denna kräver också en separat anslutning som det finns en speciell sate-koppling till på moderkortet. jag har hastigheter 490 mb/s skriv och 515 mb/s läs och det var gjort på en timme när jag hade alla grejorna. Skillnaden blev sp stor att det är som att köpa en sprillans ny maskin. kostade mig 2500Kr med allt och vilken rulle det är nu. Jag var länge inne på att köra via thunderbolt och ansluta en ssd men det här är mycket smidigare nu när det är gjort. Annars kan man endera köpa en extern 2.5 tum hårddisk chassi att stoppa in en ssd i eller en färit produkt, fast dom kan vara riktigt dyra. Vill man satsa lite grann så skulle jag köpa ett chassi med plats för flera ssd. Akitio thunder2 Quad Mini går att få tag för cirka 3500Kr o sedan fyller man den med ssd diskar... :-) lite Dyrt men jäkligt bra lösning om man har råd. Men mest rekommenderar jag en ssd i macen...
 4. Ok, på min gamla HD som skall snurra i 7200 v/m så är läs respektive skriv 80 MB7s och 72 MB/s... den är trött den 5 år gamla disken så jag räknar med att byta ut den också snart. Min gamla trotjänare här mår gott i alla fall o ser fram emot ytterligare en extra ssd istället för den gamla HD'n.
 5. En sak förstod jag inte riktigt: dumkopf, den 28 Feb 2016 - 15:20, skrev: Du har väl kvar originaldisken i datorn? Varför inte klona när SSD:n väl var på plats? Du har helt rätt, Jag hade lite olika planer och till slut tog jag det säkra före det osäkra och såg till att jag hade en disk som fungerade, som jag redan boot'ade ifrån innan jag gjorde operationen och stoppade in den i datorn. Nu skall jag också stoppa in en ssd istället för ordinarie hårddisk :-) då resultatet blev så strålande bra så vill jag skaffa mer snabbt utrymme i datorn. Nåväl: Skriv ligger på mellan 490 MB/s och 500 MB/s Läs ligger nästan konstant på 515MB/s Jag skall kolla vad den gamla ligger på... För övrigt så är kontakterna stadiga. Följ de guider som finns så är du säker. Varför kalla sig fegis när det handlar om att göra något helt okänt.... mod kräver rädsla... :-)
 6. 1. Beställde kabel från macsale.com för att sedan beställa en SSD från Samsung på 1 Tb. Denna planerade jag att sätta bakom cd/dvd-spelaren. Jag köpte också en kabel USB-SATA för att när SSD'n kom att jag skulle kunna klona den ordinarie hårddisken till SSD'n. Sedan såg jag till att jag hade de verktyg hemma som jag behövde och sedan öppnade jag OWC's youtube film om uppdateringen av just min modell och körde igång. En timme senare var allt klart och datorn snurrar som tusan. Lycka till om någon skall göra samma resa, det är klart värt det.
 7. Alltså, et tog lite längre tid för mig än beräknat för jag köpte disken billigare än i direkthandel och jag fick vänta lite grann på den där kabeln från USA/Macsale... men slutligen körde jag igång och det var inte alls svårt. Operationen tog cirka en timme men resultatest är häpnadsväckande för en gamling som mig. Det är som att jag köpt mig en NY dator. Det är klart att min dators processor inte är lika rapp som dagens 5 år yngre/nyare men rackarns vilken skillnad det blir. Den gamla HD'n är verkligen en flaskhals när det gäller hastighet. Och i min känsla så är det inte bara uppstart av dator och program som blivit bättre utan också så får jag mer kraft ur processorn i bil/video och ljudbehandlingsprogrammen som jag använder. Det enda jag hade problem med var de små kontakterna på logikkortet som på min dator satt ganska mycket hårdare än de verkar göra på instruktionsfilmen. Och jag hade lite problem när jag installerade arbetsminnet att få dessa att fungera, men så fort allt satt som det skulle snurrade allting igång och fungerar fläckfritt. Fin uppgradering av datorn för 2500Kr istället för att behöva köpa en ny för 20.000Kr eller mer. Rekommenderas.
 8. Det problemet uppstår väl om man ersätter original HD'n med en SSD men i detta fallet skall man koppla in den nya SSD'n på en extra SATA port.... om jag förstår det rätt, och placera den nya ssd'n under den optiska enheten. Vad jag förstår uppstår då inte de problemen med att läsa av värmen på hårddisken. Men jag kan ha HELT fel, jag bara gör som jag ser är möjligt. Jag har varit sugen på detta länge men hejdat mig för jag trodde det skulle bli problem med fläktar och sådant.... men nu kör jag. Går det inte så får jag ta ut ssd'n och stoppa in den i ett chassi o köra den mot Thunderbolt.
 9. Alltså, har jag missat något i denna tråd? Telly82 jag trodde du var så gammal i gamet att du gjorde sådant här på löpande band :-) men skämt åsido, jag skall göra detta också och följa den guide som OWC tillhandahåller för iMac 27" mid 2011 och jag har dels beställt en kabel från https://youtu.be/03Lg4IgJd04 OWC som för övrigt tillverkar hårddiskar av alla format. Dom säljer ett uppgraderings-kit bestående av skruvmejslar, sugkoppar, dubbelhäftande tejp för applikation o.s.v. och det ser komplicerat med solitt ut och många verkar ha gått igenom processen och fått goda resultat. Jag köper en SSD i morgon och kanske även en HD och stoppa in den för att ersätta den gamla HD'n och SDD'n för att köra program och viktigare filer på medan hanteringen av mitt musikbibliotek kan ligga på en HD'n... ja ni fattar, allt för att förlänga livet på min gamla goding en par år till så jag hinner bli klar med min utbildning innan jag måste uppgradera till en ny dator. Jag kollade läshastigheterna på min nuvarande hårddisk.... det var inte imponerande så jag tror hastigheten kommer att bli annorlunda efter ingreppet. En Samsung 850 EVO 1TB blir det.
 10. Tänkte sno den här tråden och fråga om det går att stoppa in en SSD i en iMac 27 tum "late 2011" på platsen för den optiska enheten så jag både har en SSD och en vanlig hårddisk? Vore tacksam för tips till andra sidor o artiklar i ämnet... Tack på förhand!
 11. Hejsan, Jag har tittat omkring bland era artiklar och inte hittat något så jag skriver o hoppas på att någon kan ge mig ett svar. Jag hade i många år en Airport Express av den första sorten som fungerade förträffligt att strömma ljud till stereon o.s.v. men efter många långa år så gick den hädan och jag skaffade en ny för en par dagar sedan. Vad jag vill göra är att koppla mig mot befintligt wifi-nätverk och sedan kopplad till stereon så skall den kunna göra följande. Strömma musik från någon av mina datorer eller handburna mac-enheter.... Check, detta fungerar perfekt. genom funktionen Airplay vill jag också kunna spela upp ljud till de filmer jag tittar på via min projektor som är uppkopplad mot min mac Mini. Här uppstår dock en liten märklig egenhet. När jag spelar filmer som strömmas från internet så fungerar ljudöverföringen alldeles utmärkt och synkroniserar fint, men när jag vill spela upp film via DVD-spelaren så laggar filmen cirka 3-4 sekunder efter ljudet? Jag har då provat att koppla Airporten trådlöst direkt mot mac minin men trots att det då bara skall vara apple prylar inkopplade så laggar ljudet. En sak jag lagt märke till är att när datorn kopplar om till airport-ljudet så hackar filmen till en par gånger och så är filmen efter ljudet med 3-4 sekunder. Någon som har en idé?
 12. Tjena, Jag har en gammal mac med osx 10.6.8 vilket är stenåldern, jag vet, och jag har försökt se om iPhone 6 går att synka mot den men hittar inte någon information någonstans om detta... finns någon med bra information om det?
 13. Gud så trevligt, då ska jag sätta ut den till försäljning pronto :-)
 14. Jag har en 2:a som jag vill sälja... Vad tar man för en sådan dyrgrip ??? Jag har ente Jailbrakat den... En jungfru alltså! :-)
×
×
 • Skapa nytt...