Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Lage

Medlem
 • Antal inlägg

  239
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

1 Neutralt

Om Lage

 • Medlemstitel
  Bra
 • Födelsedag 1980-01-27

Kontakt

 • Webbsida
  http://lagen.net

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Göteborg
 • Intressen
  Juridikstuderande f.d. riksdagsledamot. Har en iPhone 3GS, en MacBook Air och en MacMini som server i under tv:n hemma. (Plus en Time Capsule och en Airport Extreme.)

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1990 hemma hos kompisar, 1995 köpte jag min första egna.
 • Appleprylar
  MacBook Air och MacMini
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Okej, jag kanske är för otålig men till slut löste jag det med följande shell-script. Kan vara värt att notera att det jobbigaste nästan var att data-filen inte fungerade förrän jag sparat den i UTF8... #!/bin/bash INPUT=data.csv export IFS=";" sum=0 [ ! -f $INPUT ] && { echo "$INPUT file not found"; exit 99; } while read titel innehall tagg do echo "$innehall : taggar: $tagg" >> x"$titel".txt done < $INPUT Jag var dessutom tvungen att göra om data-filen till att ha varje sak på en rad vilket gjorde att jag först var tvungen att sök-ersätta alla radbrytningar med något annat och sedan göra det tillbaka på alla filer. (Som tur var kunde TextWrangler sök-ersätta i många filer samtidigt.)
 2. Hej! Jag kan tyvärr inte unix-kommandona i terminalen så bra så jag frågar här om kanske någon kan hjälpa mig? Det handlar om att jag har tänkt byta från en hanterare av anteckningar på iPhone (Momonote) till en annan (Notesy). Notesy är baserat på dropbox så där är varje antecking en fil. Momonote har ett eget jättekonstigt format men kan exportera alla anteckningar i en enda jättestor csv-fil. Jag vill inte ha alla gamla anteckningar i en enda stor fil utan vill göra flera filer av det. Eftersom det är över 200 st så skulle det ta ganska lång tid att göra det förhand. Brytningen är iofs bara dubbla radbrytningar men jag kan i valfritt program se till att det blir ett konstigt tecken eller något som markerar var en fil börjar och en annan slutar. Tänkte att det sedan borde vara lätt att bara ta texten mellan brytningarna och göra olika textfiler av dem. Textfilerna kan iofs få heta de första orden i sitt innehåll men "text1.txt", "text2.txt" osv går väldigt bra det med! Det borde väl gå ganska lätt att göra i terminalen? Om jag bara hade haft bättre koll på kommandona och hur man strömmar mellan olika...
 3. Jag gick tillbaka med ssd-n till Webhallen och de fick heller inte liv i den. Då fick jag en ny likadan. Jag bad de för säkerhets skull att testa den så jag inte skulle få problem hemma. Det var en väldig tur eftersom den inte heller fungerade... Då fick jag den här istället: http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/161189-pny_xlr8_ssd_120gb_intern_sata_iii_2.5-500-450_mb-s-60k_iops Den gick bra i butiken och jag kunde mha kabinetten kopiera över allting med CCC och sedan lätt (nu är jag sjukt van att skruva isär min Mac Mini) sätta in den i datorn och allt fungerade precis som det skulle! :-) Kontentan är att: En defekt SSD (och ev likadant med vanlig hårddisk) kan få en Mac Mini att totalt vägra starta, tom vägra starta från en startskiva trots att man håller inne "c" från start.. Jag måste också säga att det så här i efterhand känns väldigt värt att köpa ett kabinett eftersom jag då dels lätt kunde kopiera över allting (och slapp installera om allting från grunden) och dels nu kan ha min gamla 160 GB hdd som en extern disk om jag nu skulle behöva det. Kabinettet kostade bara 100 kr: http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/140740-deltaco_externt_kabinett_for_1x2.5_sata-harddisk-rod/
 4. Jag köpte ett litet hårddisk-kabinett för 2,5"-diskar idag och tänkte att det kanske var ett problem bara för att jag inte formaterat hårddisken. Kunde ju också passa på att kopiera allting från gamla hårddisken så slapp jag ta omvägen över Time Machine... Det visade sig att SSD inte alls dyker upp (även om dioden på kabinettet lyser), varken i min Mac Mini Late 2009 eller min något år nyare MacBook Air... Verkar alltså som att disken är död...
 5. alt-knappen testade jag inte - fick aldrig upp något på skärmen. Den bara stod och stod utan att det hände något. Får testa alt sedan när jag orkar gå igenom allt igen och kanske har ngt mer att testa också. Jag började först med blåtandstangentbord men gick sedan över till trådat (både mus och tangentbord).
 6. Jag har satt in en installations-skiva (Snow Leopard vilket var vad jag hade på datorn innan) och just hållet inne c men det fungerade inte. Gick inte ens att hålla inne nyskapelse och få ut skivan..ingen blinkande frågetecken-mapp på skärmen.
 7. Tack för alla hjälpsamma svar! Till slut installerade jag även en ny SSD, men det gick sådär... (RAM-et fungerade dock utmärkt!) Se denna tråd för mitt nya problem... :-) https://forum.macworld.se/topic/152800-ssd-goer-att-datorn-vaegrar-starta/
 8. Hej! Jag beskrev i en tidigare tråd att jag funderade på att köpa en ssd till min Mac Mini late 2009 ( https://forum.macworld.se/topic/152607-borde-jag-saetta-in-ssd-samtidigt-som-ram/ ) Jag valde till slut att sätta in en SSD samtidigt. (Denna: http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/113022-ocz_intern_ssd_120gb_vertex_2_e_series_sata_ii_2.5 ) Nu har jag krånglat hela kvällen och efter att ha monterat ner och upp Mac Minin typ 7 gånger (jag överdriver inte, kan dessutom vara 8!) så har jag kommit under fund med att de 8 GB RAM jag installerade fungerar fin-fint men när ssd är inkopplad så vägrar datorn att starta. Det kommer upp en grå skärm men inget mer (inget äpple eller så). Jag har prövat med det gamla minnet och SSD också, fungerar inte då heller. Jag funderar nu på om jag har valt fel märke, fått en dålig ssd eller helt enkelt borde hålla mig borta från ssd? Till saken hör att jag nu är oerhört snabb på att öppna upp och byta hårddisk i en Mac Mini late 2009! :-) Det är ju ändå lite meck, men är ändå lite sugen på en SSD. Vad ska jag välja för någon för att vara säker på att det fungerar? Har läst att det måste vara en SATA II, men det hade jag ju så det var ju iaf inte där det falerade. /lage
 9. Jag tänkte sätta in 8 GB RAM i min gamla Mac Mini (late 2009, 2,26 MHz). Borde jag passa på att byta hårddisken på 160 GB samtidigt mot en SSD, t.ex. den här?: http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/113022-ocz_intern_ssd_120gb_vertex_2_e_series_sata_ii_2.5 Jag har egentligen inte reflekterat över att hårddisken är långsam men det lär ju gå snabbare med SSD... :-) Blir det massa extra jobb att byta båda samtidigt eller bara lite extra? Blir det mycket snabbare/bättre med SSD även om jag har mkt RAM?
 10. Hej! Jag har precis bytt upp mig från 3GS till 4S och tagit med från säkerhetskopian (båda iOS 5). Jag tror iofs det är säkrare att starta på ny kula men det orkade iaf inte jag så jag körde från kopian och fick upp allting - alla appars data, sms-en osv. Det enda den inte kopierade var alla lösenord - så det blev en del att fylla i men det är ju ok. Jag har dock fått problem med bildsynkroniseringen - men hade lite problem innan i och med att lagringsutrymmet på 3GS (32GB) tog slut. Nu artar sig problemet i att om jag försöker synka bilder så vill den aldrig sluta synkroniseringen. Går säkert att fixa men jag har inte hunnit. Om du inte har väldigt mycket tid över eller har väldigt lite information/appar så skulle jag nog ändå rekommendera dig att köra över allt - så slipper du fixa om allting från början.
 11. Lage

  Varm iPhone 4S

  Nja, lägg in den i ugnen så löser det sig! Om du inte orkar det kan du lägga på den ett täcke.
 12. Har ni fått igång ert micro-sim-kort? När jag chattade med halebop innan så verkar det som om man skulle kontakta dem via chatten eller mail när man skulle sätta igång det. Mitt problem nu är att jag inte kommer fram till chatten - de verkar helt ha stängt den... :-( Någon som har lyckats få igång det? (Och isf hur?)
 13. Jag har också fått min till Götevorg och ett par km från min adress, nu är den på väg till mitt utlämningsställe! :-) Borde alltså kunna få den idag!! :-)
 14. Jag fick information om att min svarta 64GB ska ha blivit levererad idag, även om posten ännu inte hittar paketnummer. Hoppas den kommer fram i morgon! F.ö. beställde jag i söndags morse, 06.45.
×
×
 • Skapa nytt...