MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Mattiasgbg

Medlem
 • Antal inlägg

  19 642
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  53

Allt postat av Mattiasgbg

 1. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Om inte annat så visar det här en eventuell fiende att svenska armén kan uppträda dolt i vinterterräng. Vilket förhoppningsvis minskar risken för krig eftersom det riskerar att bli dyrt för den eventuella fienden. Ungefär som de hundratals flygare som dog under kalla kriget. Det är nog svårt att öva sjömålsanfall i vågtoppshöjd om man inte flyger i vågtoppshöjd. Men det visar en eventuell fiende att man kan anfalla på väldigt låg höjd.
 2. Vad säger etiketten om konvexa skedar?
 3. Så gör även jag. Tallrikens normala placering i förhållande till munnen gör sedan att konvex gaffel är bekvämare att föra in i munnen än konkav gaffel.
 4. I strid? Jo visst, men det vore intressant veta hur man kommit fram till att allt ska balanseras på en konvex yta. Varför har gaffeln spetsar om de inte får användas till att flytta maten till munnen?
 5. Om datan inte är krypterad så kan en person med fysisk tillgång till själva disken komma åt innehållet. Jämför med en LP-skiva där vem som helst kan fästa en nål i lämplig burk och sedan hålla mot skivan för att lyssna.
 6. Men varför? Jag kan begripa knivhanteringen vid bordet även om det egentligen är fel att den kniven är ett vapen, den är däremot på avstånd besläktad med vapen. I närstrid skulle jag nog själv föredra en gaffel.
 7. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Det tror jag verkligen inte, men jag blev förvånad över att ditt inlägg länkade till sida som handlade om ett (sekundärt?) IS-offer istället för en gråtande terrorist. Funderade lite på passagerarfärjor, nu när den där stora båten höll på att driva in i Norge efter ett maskinhaveri. Den tar 930 passagerare och har elverk/generatorer på lite mer äv 23 kW, varav 14,5 kW kan användas för framdrivning. Vad säger klimatet om det? Då det handlar om ett kryssningsfartyg kan man anta att det inte skickas särskilt mycket gods med båten, vilket det mycket väl kan göra med exempelvis en fyllefärja på till Finland.
 8. Sked? Menar den där etikettexperten att en den köttbit som just skurit av för att ätas ska pillas loss från gaffelns spets och istället balanseras tillsammans med ärtan på gaffelns konvexa sida?
 9. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Nora kan väl klassas som ett IS-offer; hon kan knappast klandras för sitt val av föräldrar. Thailand har ett ganska skönt klimat.
 10. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Läste under kvällen på BBC att UK enligt gällande (lokal) lag lämnar EU 29/3. Så för att det ska skjutas upp måste deras parlament ändra den lagen.
 11. Samma här, är högerhänt. Globalt och historiskt sett har många dumheter varit reglerade i lag. Jag kan, i jämförelse med min vanliga handstil, skriva riktigt snygg spegelvänt med vänsterhanden. Undrar om jag kan äta snyggt spegelvänt med kniven i vänster hand.
 12. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  https://www.gp.se/nyheter/göteborg/transportföretagen-i-krismöte-med-kommunstyrelsen-1.14147226 Timslångt möte idag. Ur artikeln, jag fetmarkerade huvudorsaken till det långa mötet:
 13. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  KDS är ledigt tror jag. Kan inte detaljerna, men tror att det handlar om att nummerpresentation inte är (tänkt att vara) en säkert identifierande funktion. Så man kan (systemet tillåter det alltså) peta in önskat nummer, exempelvis ett växelnummer, eller ett Tele2-nummer,
 14. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/fotoforbud-i-domstol_GR11568 Det har diskuterats och det verkar handla om att balansera mellan offentlighet och att skrämma bort vittnen. Jag tänkte mer tekniskt, en kamera modell äldre var inte lika tyst som dagens kameror och kan därför störa. Jobbigt att som vittnande brottsoffer, just när tårarna börjar rinna, höra tio kameror med motoriserad filmmatning knäppa upp varsin rulle.
 15. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Jag finner det lite märkligt att det (sällan/aldrig?) är tillåtet att fotografera i domstolar. Samtidigt verkar det tillåtet att rita av det man ser samt att spela in ljud. När jag besökte riksdagens läktare (under en skittråkig debatt) fick jag veta att fotografering var tillåten så länge blixt inte användes och att jag skulle sitta på anvisad plats och vara tyst. Demonstrera fick jag inte heller göra där. Ingen ID-kontroll skedde, däremot säkerhetskontroll, jag tolkade det hela som "observera men inte påverka", en variant på att ta del av myndigheters handlingar. Borde inte liknande regler tillämpas i domstolar? (Artikeln ligger bakom betalvägg.)
 16. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Riksdagen gav regeringen sparken i september. Ryssarna handlar också. Nordströmmarna, exempelvis. https://www.google.com/search?q=google+skadligt
 17. Mattiasgbg

  Vad jag gör idag-tråden

  Antar att hennes reklamvärde ökar lite också.
 18. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Jag har några gånger sovit med nyckelknippan hängandes i låset, på utsidan dörren. Fast dörren var ändå låst.
 19. Mattiasgbg

  Vad jag gör idag-tråden

  Att göra en elpryl strömlös kan hjälpa. Men det tar någon sekund.
 20. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Man kanske kan göra kaffereklam på det temat. Något i stil med https://youtu.be/s22lNU5jXM4?t=89
 21. Mattiasgbg

  Är det bara tele2 o 3 som stödjer e-sim?

  Behöver du e-sim? Det finns väl fortfarande plats även för ett vanligt sim?
 22. Mattiasgbg

  Läste i tidningen idag...

  Enkelt. Punktskatter på tobak och bensin drabbar endast de som använder skattad bensin.
×