Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

treebeard

Medlem
 • Antal inlägg

  8 339
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

5 Neutralt

Om treebeard

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1982-11-15

Kontakt

 • Webbsida
  http://

Profil

 • Kön
  Male

Macanvändare

 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

711 profilvisningar
 1. Hej. Jag har i helgen hjälpt mina föräldrar med att byta hårddisk i deras iMac. När vi skulle återskapa systemet/filerna från den gamla disken med hjälp av TimeMachine, fick vi in fel version av filerna. Kanske kan någon här ge lite tips på vad som kan göras? De tre senaste backuperna är från: 2015-08-06 2015-08-02 2015-07-05 1. Jag startade systemet från installationsskivan, valde återskapa och klickade på "2015-08-06" och återskapa. 3 timmar senare var "2015-07-05" versionen inlagd i datorn! 2. Jag försökte använda flyttassistenten, för att lägga in användarkonton igen (som inte frågar efter version av filer som ska läggas in) och fick även då in "2015-07-05" versionen. Användarkonton ersattes vid denna process. 3. Jag gjorde om steg ett igen, med samma resultat. Hårddisken formaterades inte om. 4. Jag gjorde steg 3, men med "2015-08-02" versionen istället. Fortfarande "2015-07-05" som resultat. Jag har inte haft tid att testa att ladda in en tidigare version för att se om det laddar rätt datum till disken. Datorn kör 10.6.8 sedan långt tillbaks. Några idéer på vad som kan gått fel?
 2. Jag hade inte tänkt lägga pengar på denna dator. Den är ändå 12 år eller så, och används i princip aldrig. En firewire-disk har jag ju faktiskt liggande, som skulle kunna fungera som system-disk. Den används som backup-disk för tillfället, men det går ju ändra på. Synd om det absolut inte går med usb-sticka, det är lite smidigare att använda. Inga andra kul idéer? Akvarium av skärmen tex. Den är nästan gammal nog för att vara en tjockskärm. Plattfisk kanske går ha i Det finns knappast några vettiga möjligheter att bygga in en Raspberry Pi och koppla in skärmen eller liknande va? Jag antar att skärmkontakten mot moderkortet inte är standard-format?
 3. Hej. Min powerbook G4 har råkat ut för en "olycka". Hårdisken har lagt av, men i övrigt fungerar den helt ok som syns på bilden. Datorn kör(de) OS X 10.3. Finns det alternativ till en intern disk för att få igång den igen? Installationen godtog inte en USB-sticka som installationsdisk. Går det komma runt? När jag testade använde jag en 4GB sticka, kanske behöver jag större? Några andra ideer på vad som går göra med den? Det känns lite synd att ta "fungerande" prylar till skroten.
 4. Hej. jag läste inte hela koden i detalj, men kan ändå ge några idéer på hur du kan gå vidare: Strängar har inte "minus" implementerat i Python. Det kan du se på att str.__sub__() inte finns om du letar genom giltiga metoder för string-klassen. Int tex har däremot motsvarande metod, därför kan du räkna minus med integers. Det du kan titta på istället är tex str.endswith() ungefär såhär: if nearly_original_word.endswith(add_one): nearly_original_word[:-len(add_one)] Du vill säkert har en else till denna if-sats också, för att säkerställa att du inte gör lustigheter om du får fel input. Notera hur jag använder "-" i indexeringen för att ta bort ett givet antal tecken från slutet utan att veta hur lång strängen är från början. Start-index (0) behöver heller inte anges. Ditt problem skulle gå lösa på andra sätt också, tex med str.split(add_one) som skulle få en lite klumpig lösning eller str.rstrip(add-one), som antagligen skulle fungera i ditt exempel, men skulle ge lustigt beteende i andra fall (rekommenderas inte, annat än för att medvetet gå i fällan att använda fel lösning. Ett annat förslag på lösning, som antagligen är snyggare men inte direkt lämpligt att introducera för en nybörjare (eftersom du bör lära dig standard sträng-operationer först) är att använda regexp.
 5. Hej. Jag tänkte att det skulle vara kul att läsa ut åldersfördelning på atleterna på OS (som en övning med python). Tyvärr tog det slut redan i första steget, att läsa in www.london2012.com eller någon undersida. Jag använder följande kod: import urllib.request url = r'http://www.london2012.com/' html = urllib.request.urlopen(url).read() print(html) Jag har testat att byta ut url mot andra websidor och då fungerar allt som förväntat, men just den sida jag vill komma åt ger följande felmeddelande (samt bortklipt traceback): raise HTTPError(req.full_url, code, msg, hdrs, fp) urllib.error.HTTPError: HTTP Error 403: Forbidden Nu till min fråga. Är just OS-sidan blockerad för sådana här försök av åtkomst? Går det göra på något annat sätt för att komma åt den information jag vill ha? Jag har Python 3.2.3 i windows. Jag har även testat liknande kod i Python 2.7.2 på mac, med liknande resultat.
 6. Enligt vad de sa på TV idag så är det väll inte bara svenskar som blir utsatta för konstiga (felaktiga?) domslut? Jag tycker dagens OS-krönika beskrev det ganska bra... Först tar ingen poäng, och då får röd brottare poäng. Tar ingen poäng i andra perioden får blå brottare poäng. Tar ingen poäng i sista och avgörande period lottas matchen med bingo-bollar. För mig är det ofattbart att en idrott i OS kan avgöras när båda motståndare misslyckas med att ta poäng hela matchen (jag anser inte att poäng i underläge i partärbrottningen är poäng, det verkar snarare vara ett sätt att se till att matcherna tar slut på given tid). Någon bättre lösning har jag inte, det borde de som kan brottning ta hand om. Nåja, stort grattis till svenska brottare som tagit medal.
 7. Isinbaeva (stavning?) tog brons på stavhopp. Hon såg inte helt glad ut efter sista hoppet.
 8. Det där är väll i TV-studio? Då är hon sminkad
 9. Det ser ut att bli final för Håkan Dahlby i Dubbeltrap idag Tävlingen är inte avgjord än, det återstår att se hur många poäng som fattas för medaljplacering. EDIT: 3 duvor från silver inför finalen slutar det på. (Resultat inte officiella än)
 10. Jag ser programmering som ett verktyg för att lösa problem jag ställs inför. Då vill jag kunna använda den "bästa" lösningsmetoden. Därför vill jag ha en bredd och kunna så mycket som möjligt. Det jag egentligen vill lära mig är det som är mest efterfrågat på arbetsmarknaden. På mitt nuvarande jobb kom jag i kontakt med python för första gången. C/C++/C# samt även i viss mån Java vet jag är efterfrågade, men vilka fler språk som är värt att satsa på vet jag inte (man kan ju inte kunna allt). För tillfället tror jag att Python samt C kommer räcka en bra bit på vägen.
 11. Tack för svaren och ursäkta att det dröjde så länge innan jag svarade. Både C och Python hade jag i tankarna redan när jag skrev tråden. Python håller jag redan på med, C får jag börja med senare.
 12. Vissa sporter (tex skytte) kräver att länderna tar kvalplatser på världscup/VM/EM tex, vilket gör att de som får åka måste placera sig mycket bra på internationella tävlingar tidigare. Inom skeet för damer får varje land ha max en deltagare (!) och det verkar som att max antal platser detta OS var 18st. I andra sporter verkar det som att SOK avgör baserat på förbundens rekommendationer, kvalgränser och godtyckliga bedömningar om placeringsmöjligheter. Vill Sverige ha chans att ta många medaljer krävs det en stor satsning på svensk idrott, delvis genom att skicka många fler på OS-tävlingarna. Många chanser ger många medaljer och framgång föder framgång. Det är säkert flera svenskar som känner press på att de ska "ta Sveriges första medalj". Hur många Kineser tror ni känner samma press utifrån? (Kina tog Guld och Brons redan i första tävlingen)
 13. Den australiensiska skridsko-åkaen var utan tvekan en duktig skridsko-åkare, annars skulle han inte haft en chans. En vanlig person (du tex) skulle antagligen bli varvad flera gånger Enligt wikipedia har denna skridskoåkare även en bronsmedalj från OS i Lillehammer.
 14. Hej allihop. Det var ett tag sedan jag tittade in här sist. Sverige har medaljchans i skeet (skytte) imorgon. Efter dagens skjutningar är svenskarna på delad 2:a samt 14:e plats. 6 st går till final. Det är mycket jämt så med bra skytte och lite tur kan det mycket väl bli 2 svenskar i final. När det gäller skytte är alla medaljer "skräll" för media, eftersom skyttar väldigt sällan följs utanför OS. Om finalen inte sänds i svensk TV går den se på NRK1 (här tex) om någon är intresserad. Alla finaler inom skytte går för övrigt på norsk TV om någon mot förmodan skulle vara intresserad. Herrarnas luftgevär tidigare idag var mycket spännande, jag tycker nog att det till och med hade visst underhållningsvärde fastän att det var skytte (som har stora problem med att locka publik i normala fall).
 15. Jag tänkte att jag ska lära mig ett nytt programmeringsspråk, men jag vet inte riktigt vilket. Jag kan för tillfället Matlab mycket bra, men vill komplettera med (minst) ett gratisalternativ. Användningsområde kommer främst vara för beräkningar och visualisering/hantering av in- och utdata, eventuellt med tillhörande GUI för userinput. Vilka språk finns det att välja på? Vad är deras svagheter och styrkor? Finns det någon bra bok för att komma igång, helst riktat mot mitt tänkta användningsområde? (svenska eller engelska) Tips på bra utvecklingsprogram för att programmera i språket. Ska helst fungera på både OSX och Windows. Tack för svar.
×
×
 • Skapa nytt...