MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hetlund

Medlem
 • Antal inlägg

  1 569
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

15 Neutralt

Om Hetlund

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1953-12-16

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Malmö

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1992
 • Appleprylar
  MacBook Pro early 2011, MacMini late 2012, iPhone 4 S
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

180 profilvisningar
 1. Det beror ju också på i vilka program du drabbas av autokorrigering. Microsoft är ju specialister på det här - det kan vara ett helsike att få till det som man vill ha det. De använder sin egen ordlista som man bara kommer åt från Microsoft-program.
 2. Äsch - nu går det inte att redigera inlägget längre! Faktura heter förstås "Invoice" på engelska, inget annat.
 3. Tyvärr har jag ingen aning, men man kunde ju gissa att den kommer just från iOrdning? Måste fakturan se ut just exakt så där? Om du googlar på Fakturamall (Envoice/Envoice template) så dyker det upp massor med exempel, flera av dem gratis. Det följer väl med faktura-mallar till Excel och Word också? Och Pages?
 4. Öppna gamla dokument i ny mac

  Om det är ordbehandlingsdokument så kan de öppnas direkt i LibreOffice och sedan sparas i önskat format. Jag har inte provat OpenOffice eller NeoOffice på länge, det är möjligt att det fungerar där också. https://sv.libreoffice.org
 5. Nej, det tror jag inte alls på! De ytterst svaga mätströmmar vi talar om här kan inte på något sätt påverka resultatet.
 6. Jag googlade vidare och såg att detta är en bugg i High Sierra. Nu har jag ju inte High Sierra installerad, så det hjälpte inte så mycket. I alla fall så installerade jag El Capitan 10.11.6 på min Mac Mini, och Safari 11.0.3 (precis som på min Mac Book Pro). Nu fungerar det i alla fall som jag vill – och som extra bonus så kan jag spara ämnen i Läslistan för att läsa den offline.
 7. Ett tillbehör som är väldigt bra att ha är mätsladdar med krokodilklämmor eller gripklor. Ger bättre kontakt än att bara hålla en smal mätpinne för hand. Jag hittade det här lilla företaget i Södra Sandby, Sverige, som säljer sådana kablar till ett vettigt pris. (Vill man betala ett - för amatören - ovettigt pris kan man leta på Elfa/Distrilec). http://www.autemashop.com/category_Lkomp_Test.htm
 8. En annan rolig sak man kan göra är att mäta vilket elektriskt motstånd man själv har! Då är vi i helt andra ändan av mätområdet, ett antal MegaOhm. Man tar alltså den röda pinnen i ena handen och den svarta i den andra. Det är nästan omöjligt att få ett stabilt värde med en digital multimeter, resultatet varierar bland annat med hur hårt man trycker. Om man sedan fuktar fingrarna så får man helt andra värden. Kan vara en rolig sällskapslek också: Den som har högst motstånd vinner! Eller testa om man får olika resultat om man doppar fingrarna i single malt eller cola.
 9. Du måste väl ha rätt avancerad mätutrustning för att mäta så lågt motstånd? Helt klart kan inte själva motståndet i kabeln variera, det måste vara något annat som spelar in. Kanske tar det tid innan mätinstrumentet har hittat rätt? Kanske - och det var min första gissning - har du dålig kontakt mellan mätproberna och kabeln. Vid så låga värden ger ju minsta ojämnhet utslag. De mätkablar med spets som följer med vanliga multimetrar verkar nästan ha någon beläggning på sig, ska man göra till exempel en förbindelsetest får man ofta hålla på och trycka och känna lite fram och tillbaka innan man får ett pålitligt utslag.
 10. Det har någon stans längs vägen dykt upp en lustig sak när jag försöker spara bokmärken i Safari: Förut kunde jag spara bokmärken direkt under Bokmärkesmenyn, men sedan en tid tillbaka visas bara mappar när jag försöker spara. Jag måste alltså spara nya bokmärken i någon av de befintliga mapparna (eller skapa en ny) och kan inte ha bokmärket på så att säga översta nivån. Går jag sedan in under Redigera bokmärken går det utmärkt att ta ur bokmärket ur mappen och lägga den löst. Jag vet inte riktigt när det blev så här. Antingen har jag kommit åt någon inställning (som jag inte kan hitta igen) eller också hände det vid någon uppdatering. Jag har Safari 10.1.2 och OS 10.10.5
 11. Fortfarande är väl bästa alternativet att öppna gamla AppleWorks filer i Libre Office, och därifrån spara dem i önskat format, till exempel .docx
 12. Batteritid iPhone SE?

  Det var lite det jag undrade också: Om batteriet slits bara av tidens gång.
 13. Batteritid iPhone SE?

  Jag köpte faktiskt alldeles nyss min första smartphone (jag brukade länge säga att jag är så smart själv så jag behöver ingen smartphone). Nu blev det i alla fall en iPhone 4S, i "perfekt skick" hette det från Blue City, och det kom en telefon som aldrig verkar ha varit använd, skyddsfilm satt kvar med mera. Efter några intensiva dagar med att uppdatera iOS, ladda ner appar och leka runt lite har jag nu kommit till vardagen. Det verkar som om jag får ungefär 72 timmar standby-tid, vilket är ganska långt från de 200 timmar som t.ex. MacTracker anger. Jo, jag läste just de 25 tipsen för att öka batteritiden som MW har en artikel om. Jag använder nästan aldrig telefonen - väntar mest på att någon ska ringa mig eller skicka SMS, därför vågar jag säga standby-tid. Alternativet var en ny iPhone SE (som är nästan lika stor/liten och faktiskt lättare). 3 har just nu ett ganska oslagbart erbjudande på SE. Min fråga är egentligen: Ni som har iPhone SE, hur lång standby-tid (ungefär) får ni ut i verkligheten?
 14. Prisskillnad på abonnemang

  Kolla upp Halebop Mini också. Det verkar ge ungefär vad du vill ha för 99 kronor per månad. Halebop är ju Telias ungdoms- och lågprisbolag, använder Telias nät, men precis som några andra bolag som nämnts så har de ingen Kundtjänst man kan ringa till, bara maila.
 15. Det är tydligen inte många som har orkat läsa ditt långa inlägg, av antalet svar att döma. Jag gör några försök: Fråga 4: Det verkar inte finnas någon generell möjlighet att alltid öppna dokument med en viss förstoringsgrad, men det finns förstås andra sätt. Om det är ett befintligt dokument, öppna dokumentet, välj önskad förstoringsgrad (zoom) och viktigt: gör sedan någon ändring i dokumentet. Skriv till exempel NN någonstans och radera det sedan meddetsamma. Spara dokumentet och nästa gång du öppnar det öppnas det i den önskade förstoringsgraden. Tyvärr måste man göra det här i alla gamla dokument. (Om man inte gör någon ändring - skriver in och sedan raderar - så sparas inte zoom-inställningen.) För nya dokument har jag sedan länge gjort en mall, med önskade marginaler, typsnitt och förstoringsgrad. Mallen ska helst ligga där Microsoft lägger den (Microsoft Användardata ......) men man kan skapa alias och lägga var man vill. Mallen dyker också upp under menyn Arkiv - Ny från mall - Mina mallar. Fråga 2. Jag skulle just föreslå att du skaffar en mus, men ser nu att du inte vill ha det. Annars finns det ju småmöss just för laptops. Fråga 3. Jag har aldrig hittat någon inställning för att öppna alla mappar i samma storlek och ordning. Det blir nog till att öppna varje mapp för sig och göra inställningar. Observera att när du har öppnat en mapp kan du i menyn Innehåll välja att just denna mapp alltid ska öppnas i vald vy. Hoppas detta tar dig en bit på vägen!
×