MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  11 674
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  37

Allt postat av Raphael

 1. Raphael

  Delning på iCloud Drive

  Jag använder både Dropbox och Google Drive för de är kopplade till olika samarbeten, och det är inte jag ensamt som valt. Google Drive kör jag via webbläsaren, och Dropbox genom klient i datorn. På Google Drive kan dokument delas och jobbas med samtidigt utan att man måste sitta med applikationer lokalt. Jag kan sitta i ett telefonmöte och den jag är i möte med kan ändra i ett kalkylblad och tabell och markera så jag ser det live på min skärm samtidigt som vi pratar om det i telefon. För vi båda kör Google Drive i webbläsaren och ser live vad den andre gör när vi har samma dokument öppet. Dropbox kan jag dock ha lokalt också i datorn precis som iCloud. Ändringarna överförs när jag kopplar upp mot internet. Så vad som är bäst beror på projekten.
 2. Svaret är - det kan du inte, inte på ett enkelt sätt. Om du ger ett svar så talar du ju om din e-post adress, det går inte att skicka ett mejl utan en avsändare. Du kanske tänker på dessa "mailer daemon" som skriver typ "receipent not found in records, could not deliver mail" eller liknande? Detta är servern hos mottagaren som talar om att adressaten inte finns, så den kan inte leverera mejlet. Om du sätter upp en egen mejlserver, och någon skickar dig ett mejl till en adress som du inte har - så kommer den svara avsändaren att adressaten inte finns. Det bästa du kan göra i det här fallet, det är att skriva ihop en regel i Mail-app för vissa oönskade mejl och skicka dem till radera. Det är kanske vissa avsändare du får mejlen från eller de kanske har kännetecken på andra sätt? Jag får konstiga mejl som har en webb-adress i rubriken, så jag har en regel som raderar mejl där rubriken innehåller "http://"... Så nu slipper jag se dem.
 3. Raphael

  iCloud och iMessage

  Logga ut från iCloud och logga in igen, prova det. Du kan även prova med att ta bort ditt iCloud-konto i kontakter, och sen lägga till igen. Det kan förhoppningsvis återställa/städa upp Kontakter.
 4. Raphael

  Delning på iCloud Drive

  Ja, jag använder förresten Dropbox och Google Drive när jag har jobb-mappar som delas med flera användare. Det fungerar smidigt.
 5. Raphael

  Delning på iCloud Drive

  Fildelning delar mappar och filer mellan datorer på samma nätverk, det kräver att datorn som har fildelningen är uppkopplad och igång, som jag har förstått det. Dvs det är en funktion i operativsystemet. Som jag har förstått det så vill trådskaparen dela en mapp genom molnet, vilket då betyder att den delas via en molntjänst och därmed behöver trådskaparens dator inte vara på och uppkopplad hela tiden för att mappen ska vara tillgänglig. Och det kan man göra med filer i och genom iCloud Drive, men inte med mappar. Icloud Drive har den funktionen bara för filer. Nu kanske jag har missförstått trådskaparens önskemål om vad han vill göra, men detta är ju skillnaden mellan att dela via en molntjänst och dela mellan datorer i samma nätverk genom operativsystemets fildelning.
 6. Raphael

  Delning på iCloud Drive

  Du kan dela filer i iCloud Drive, men inte hela mappar, bara filer. Tyvärr. För att dela en fil: * Öppna iCloud Drive i din Mac och leta fram filen du vill dela. * Högerklicka/sekundärklicka på filen * Välj "Dela" - "Lägg till personer".
 7. Icloud Drive i Macen är en mapp i datorn som synkas med iCloud. Det som finns där finns både lokalt i datorn och på iCloud Drive. TimeCapsule gör backup av den mappen också, för den finns i datorn. Om du inte har gjort några undantag för TimeMachine/TimeCapsule att den inte ska med.
 8. Justerat rubriken för att göra det mer tydligt vad det gäller. Hälsar Raphael, moderator
 9. Raphael

  Mojave uppdaterat till 10.14.2

  I Mojave finns en funktion som innebär att senast använda program finns automatiskt med, det händer när man startar upp datorn. De program som man använde senast kommer upp. Detta är utgångsinställningen, så även om man stänger av programmen och tar bort dem från dock etc. så kommer de tillbaka igen när man startar datorn på nytt. Nu kan detta stängas av: Bocka ur: Systeminställningar - Dock - Visa senaste program i dock. Kolla även så att Mail inte står med under autostart: Systeminställningar - Användare & Grupper - Startobjekt.
 10. Pages-filer kan man inte öppna på Windows-dator på ett enkelt sätt, för Pages finns inte till Windows. Pages har sitt eget filformat. För att öppna på Windows bör man exportera dokumentet som ett Word-dokument (doc) från Pages. Om man har iCloud så kan man gå in på det på webben www.icloud.com på en Windows-dator och där öppna Pages dokument, dvs köra en iCloud Pages i sin webbläsare. Det är enda möjligheten att öppna Pages-dokument på en Windows-dator. I det här fallet verkar dokumentet ha blivit skadat, hämta upp en säkerhetskopia. Om du har haft TimeMachine inkopplat så bör det finnas en säkerhetskopia av Pages-dokumentet där.
 11. Raphael

  Office för Mac på PC osv

  Ja, skillnaden mellan Office 365 och Office 2019, är att Office 365 är en prenumerationstjänst - du betalar en summa per år. Office 2019 är "stand-alone" och gäller för en dator. Värt att uppmärksamma är att Access och Publisher bara finns för PC/Windows, inte till Mac. Så utbudet är inte identiskt.
 12. Har du ritningen som ett dokument eller som en bild som du importerat i Pages? Om det är en bild kan du ju förstora den i Pages genom att dra i den så att den tar upp större utrymme än en sida, och sen väljer du att skriva ut bara den sida där din förstoring ligger. Det borde vara det enklaste att göra. Om den är ett redigeringsbart dokument, t ex ett Word-dokument, så kan du göra om den till en PDF. Det kan du göra i Pages. Och PDF:en kan du sen justera storleken på i Pages för PDF:en hanteras som en bild. Och du kan i Pages lägga upp flera bilder på ett större format, t ex A3 som tar två A4... Det går att ställa in större pappersstorlekar än A3 i Pages, men det är inte intuitivt. De finns inte under Dokument till höger i huvudfönstret, utan under Arkiv - Utskriftsformat - Hantera andra storlekar. Jag skulle inte använda Pages för sådan layout, jag tycker det är smidigare med iStudio Publisher, det är mitt val för layoutprogram. Men grundtipset är - om det är ett dokument, gör om det till en bild/låst dokument (t ex PDF), och bilden kan du ändra storleken på och placera var du vill. En bild som du tar in i ett dokument.
 13. Det bästa är att ominstallera med det OS som följde med datorn från början. Med äldre datorer så kom detta på DVD. Snow Leopard finns fortfarande tillgängligt att köpa på DVD från Apple om man har tappat bort sin skiva. Kostar 209 kr. https://www.apple.com/se/shop/product/MC573S/A/mac-os-x-106-snow-leopard Även Lion, som kom efter Snow Leopard, finns tillgängligt att köpa men då som nedladdning. https://www.apple.com/se/shop/product/D6106ZM/A/os-x-lion Om man har en dator där OS:et inte har kommit på skiva, utan kräver att man laddar ner det, ja då får man gå in i datorns läge för återställning och där hämta det OS som datorn kom med från början. För detta behövs inget Apple ID eller lösenord, ID och lösenord behöver man bara om man vill ladda hem ett nyare OS än det datorn kom med, då behöver man vara inloggad. Har man en sådan dator så håller man ner följande när man startar datorn: kommando R, alltså cmd R, fornminne R. Håll ner dessa och tryck på starta datorn, fortsätt hålla ner i några sekunder. Datorn ska gå in i återställningsläget där man har möjlighet att ladda ner OS:et datorn kom med.
 14. Raphael

  Office för Mac på PC osv

  Office 365 finns för Mac, iOS och Windows. Du kan inte använda Mac-versionen av programmet på en PC/Windows, du måste hämta ner PC/Windows versionen. Men versioner för de olika plattformarna ingår i prenumerationen. Här finns Office 365 för Mac. https://products.office.com/sv-se/mac De olika Office-programmen för de olika plattformarna finns tillgängliga under ens konto på https://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkID=511647
 15. Macbook 12" borde komma en uppdatering snart, med tanke på nya Macbook Air som i flera fall överglänser Macbook.
 16. Fast mitt förslag handlade inte om äldre versioner, utan om senaste versionen av Photoshop Elements alltså Elemenst 2019. Det var ju den senaste versionen som ibland gjorde att badbollen snurrade lite extra. Han hade ju hämtat ner en trial av den senaste versionen, och den är gjord för Mojave.
 17. Macbook om man vill ha den absolut lättaste. Vill man ha flera tillbehör anslutna behövs en dock-adapter, finns flera olika. Macbook Air om man vill ha en lite större skärm och lite kraftfullare. Macbook Pro om man vill ha fler inbyggda portar till tillbehör, t ex flera externa hårddiskar, ljudkort osv. Bra för proffs ute på fältet som behöver ansluta datorn och inte vill ha med extra adapters. Minimum anser jag att 8Gb och 256Gb SSD är.
 18. Om badbollen snurrar så kan det vara ett tecken på att det är mycket i datorn, då rekommenderar jag att kolla hårddiskutrymmet. Helst ska man ha minst 30Gb ledigt. Och så kan det vara bra att göra en säker start för att rensa diverse cachefiler. Säker start: Håll ner shift-tangenten när du startar datorn, fortsätt hålla ner några sekunder. Logga in i datorn och starta om.
 19. Telly, jag menade att jag saknar den från iPhoto. Dvs jag har haft iPhoto och där fanns funktionen extern redigerare, och den funktionen från iPhoto saknade jag i Bilder så jag blev glad när den funktionen kom. Så när jag skrev "saknar från iPhoto" så avsåg jag funktion som fanns i iPhoto men inte i Bilder, som jag hade önskat fanns i Bilder. Alltså saknade jag den från iPhoto när jag gick över till Bilder. Jag skrev inte "saknar i iPhoto" utan "saknar från".
 20. Jag minns inte riktigt nu hur Bilder i El Capitan var, men en grej som jag använder som har tillkommit med uppdateringarna, var stödet för externa redigerare. Det var den enda funktionen som jag saknade från iPhoto. Jag använder Bilder ihop med Pixelmator, Affinity Photo och PhotoLemur. Då är Bilder databasen för mina bilder, och önskar jag mer avancerade redigeringsmöjligheter så fixar jag det i ett annat program. Bilden öppnas i det externa programmet och när jag är klar och stänger det externa programmet så är bilden uppdaterad och redigerad inuti Bilder. Fungerar hur smidigt som helst! Sen har ju Bilder fått fler redigeringsfunktioner genom uppdateringarna också, och fler möjligheter till delning och sånt. Jag använde inte betyg i iPhoto, det finns ju Favoriter i Bilder, den använder jag!
 21. Apple stödjer inte iPhoto på Mojave, även om programmet kan öppnas så har inte Apple uppdaterat det sen 2015. Jag rekommenderar starkt att du byter från iPhoto till programmet Bilder, som finns i Mojave.
 22. Raphael

  Flera iPhones på samma iCloudkonto

  1. Nej. Nollställning av en telefon påverkar inställningarna och datan i just den telefonen. Inte andra enheter via iCloud. Det är ju inte iCloud du nollställer, utan just den telefonen. 2. Även på en iPhone 4 kan man logga ut från iCloud. Det vet jag absolut att man kan för jag har haft en iPhone 4 med iCloud. :). Du måste rulla ner så ska du se det längre ner. How to sign out of iCloud on your iPhone or iPad on iOS 10.2.1 and earlier Launch Settings on your iPhone or iPad. Tap iCloud. Scroll down and tap Sign Out. Tap Sign Out.
 23. Funktionen ”exportera” raderar inte några bilder, utan gör en ny kopia utanför programmet Bilder, i det format som man vill.
 24. Lappen är troligen inne på rätt spår här, programmet Bilder i El Capitan stödjer inte iPhones nya bildformat HEIC som fanns tillgängligt som alternativ från och med iOS 11.
 25. Raphael

  Långsam uppstart

  Skivverktyg ligger i mappen Program - Verktyg.
×