MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  11 793
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  38

Allt postat av Raphael

 1. Raphael

  iTunes ljudinställningar

  Jag kör aldrig med EQ, jag har t o m en förstärkare utan tonkontroller. Kör alltid ”flat” i datorn och mobilen. Tycker det ger bäst ljud.
 2. Raphael

  iTunes ljudinställningar

  Beror på vad du menar med ljudkvalitet. Övertona låtar: Innebär att pauserna mellan låtarna försvinner vid uppspelning, nästa låt börjar lite innan låten man lyssnar på slutar. Ljudförbättrare: Justerar bas och diskant löpande under uppspelning, bygger på analys av låten och om du drar reglaget mer till höger så blir ljudet mer briljant, mer energi det är som en valbar loudness. Ljudkontroll: Försöker justera så att uppspelningsvolymen blir samma på alla låtar. Alla dessa tricks sker genom elektronisk processing och egentligen så blir ljudkvaliteten något sämre än om man inte hade dem påslagna... Men de kan väl vara roliga att leka med om man vill, prova själv.
 3. Raphael

  foton från ipad till MAC

  Ha kameran ansluten med kabel och öppna Bildinsamling. Längst ner i arbetsfönstret för Bildinsamling så ska du ha till vänster en rad där det står: "Anslutning av denna kamera öppnar:" Bredvid denna en rulllist och där ska ma kunna leta sig fram till iPhoto. Till höger om denna ska du ha "Importera till:" och där en rullist där man kan välja olika alternativ. Det ska även gå att ställa in i iPhoto så att det öppnar sig, men det minns jag inte hur man gör längre för det var så länge sen som jag satt med det.
 4. Raphael

  foton från ipad till MAC

  Javisst. Det är Bildinsamling som är förinställt för att importera till Bilder, det är utgångsinställningen. Men kan också importera till andra program eller mappar då får man ställa in det i Bildinsamling. Ställer man inte in något så är det i Bilder allting hamnar och man ser inte ens Bildinsamling. Men det opererar i bakgrunden.
 5. Mac OS hittar du i App Store. Skriv in "Mac OS" och du ska få upp det senaste som fungerar med din dator, och andra sökträffar med men bland dem ska Mac OS finnas.
 6. Raphael

  foton från ipad till MAC

  Japp, det absolut enklaste är att köra iCloud Bilder. Slå på iCloud bildbibliotek i iPad och Mac. Så får du dem där. Om du har äldre Mac som inte klarar ett Mac OS som har Bilder/iCloud bildbibliotek, då får du köra med "Bildinsamling" istället. Alternativt att du kopplar in en kabel mellan din iPad och din Mac och så kör du in bilderna genom programmet Bildinsamling som kan lägga bilderna i programmet Bilder. Programmet Bilder läser EXIF-informationen i bilden om när fotot är taget, så det gör inget att bildfilen får datumet när den sparas på Macen.
 7. Nya Mac OS hittar man som nytt Mac OS i App Store, inte som uppdatering av ett gammalt. Det är normalt att när man återställer så ominstalleras det operativsystem som datorn kom med från början, det är inget fel. Det är i nyare datorer, nya system, som man kan få det senaste direkt. Så starta med Mavericks, och efter detta kan du hämta ner nyare OS, du söker efter dem i App Store. De dyker inte upp som uppdateringar, det är helt normalt. Det låter som att du försöker installera på recovery/återställningspartitionen, för den är mycket riktigt låst. Den ska man inte röra. Så den kommer upp som en fylld hårddisk. Du kan starta återställningsprogrammet igen och där gå in i Skivverktyg och se vad den säger om vilka skivor du har. Du ska ha två stycken. En återställningspartition/recovery och en annan. Du kan försöka radera/formatera och paritionera igen.
 8. Starta om datorn och prova igen.
 9. Jag kanske ska förtydliga att papperskorgen i Bilder är ett album som heter "Senast raderade". I Mac ligger den i listan till vänster i programmet Bilder, på iPhone ligger den under "Andra album", man kan behöva rulla ner en del innan man hittar dit. Strukturen i iPhone är: - Mina album - Personer och Platser - Medietyper - Andra album. Så "Andra album" ligger längst ner på skärmen. Och där finns: - Importer - Gömda - Senast raderade. De ligger under varandra. så man får rulla ner i skärmen. I "Senast raderade" hittar du det som är raderat i Bilder. Här kan du hämta upp raderade bilder och återställa dem, eller så kan du tömma papperskorgen om du vill. Raderade bilder tas bort automatiskt efter 30 dagar.
 10. Ha kvar TimeMachine och påslagen, av dina bilder att döma så är du inte på TimeMachine. När man är inne i TimeMachine så ser man en bläddringslist till höger. Jag kan tyvärr inte svara på varför dina bilder inte syns där i början, det verkar som att Skrivbordet inte har uppdaterats efter att du lade till bilder där. Det kan vara något program du har som har stökat till i filsystemet, jag har ingen aning. Om datorn är ny och du har importerat ditt konto från en äldre Mac så kan det ibland hända lite underliga saker, på grund av skillnader mellan det nya och det gamla systemet, särskilt om man har en del äldre program. Därför brukar jag rekommendera att man efter att ha importerat ett tidigare konto/system, kör en säker start, det rensar cachefiler etc. som kan ha hängt med från ett äldre system.
 11. Det verkar som att du lägger upp dina bilder på iCloud Drive istället för i iCloud Bildbibliotek. Det stämmer att du på iCloud Drive inte får en förhandsvisning av bilder och inte kan redigera bilder, men du har allt detta i iCloud Bildbibliotek, du använder då programmet Bilder i Mac och din iPhone som är uppkopplade mot iCloud bildbibliotek. Det som finns i programmet Bilder finns på iCloud och synkas med iCloud. Du kan redigera och göra vad du vill. Och tar du bort något så kan du återställa det du tar bort inom 30 dagar, för de har en papperskorg. Du kan också tömma papperskorgen aktivt innan 30 dagar har gått, då försvinner det som ligger där. Men den töms av sig själv först efter 30 dagar. Visst kan du ha bilder på iCloud Drive som du har nu, men du får inte tillgång till Bilder-funktionerna.
 12. Forts: 1. Nu delar familjen på mitt 200 GB icloud konto. Vi har 3 separata Apple ID's för detta. Om min far tar bilder och har icloud bildbibliotek påslaget och plåtar med sin telefon, visst är det inget jag kan se på min datorn/telefon eller icloud.com? Jag vill inte att någon annan som delar mitt icloud konto kan se mina bilder heller. Visst måste man slå på Delade Album då? ---- Svar: Om ni har separata Apple ID och iCloud konton så ser ni inte varandras bilder, det är bara det som ni aktivt väljer att dela ut till varandra som ni ser. ---- 2. Om jag tar en bild kl. 00:00, hur snabbt synkas den upp mot iCloud? Vissa bilder man tar kanske man inte heller vill ska synkas mot iCloud, vad gör man då? ---- Svar: Det beror på din uppkoppling och storlek på bilden. Det kan ta några minuter, det kan ta längre tid. Det beror också på annat du gör i telefonen. Iphone synkar upp mot iCloud medan den kan och har prestanda att göra det, den gör det i bakgrunden medan du gör annat. Den ger mer prioritet till det du gör med telefonen. --- 3. Är ens bilder med när man gör en iCloud-säkerhetskopia? Jag har förstått att inställningar, konton, dokument etc åker med, men inte bilder? --- Svar: Nej, för bilderna ligger ju redan på iCloud i Bilder. Om din telefon dör, går sönder, du formaterar om den/återställer den, så har du alla bilder kvar på iCloud Bilder. Det är bara att hämta ner dem igen. Men för säkerhets skull kan du ha en säkerhetskopia genom Macen och TimeMachine.
 13. Många frågor... Ok, jag ska göra ett försök. --- 1. Det är ju mer sannolikt att ens telefon går sönder eller man blir rånad och någon nollställer ens telefon än att man "tappar bort sin mac". Vad händer om telefonen går sönder eller man blåser ut hela telefonens hårddisk/fabriksåterställer? Försvinner alla bilder på alla enheter då? --- Svar: För att kunna radera bilder på iCloud måste man vara inne på ditt konto i telefonen. Telefonen måste alltså vara igång och upplåst för att radera bilder. Om telefonen går sönder så påverkar inte det iCloud bildbiblioteket för telefonen är ju då inte uppkopplad så iCloud bilder har ingen aning om vad som görs i telefonen. Telefonen kan alltså bara göra något på iCloud när man har täckning, signal och man är inne på kontot. Om telefonen blir stulen så kan tjuven bara göra något på ditt konto om tjuven lyckas komma in på ditt konto och koppla upp sig mot iCloud. Om tjuven inte har ditt lösenord så är det knappast troligt att det kommer att hända, men om du tar påslaget "Hitta min iPhone" så kan du fjärrstyra din iPhone från ditt iCloud konto på webben och låsa din telefon, du kan radera din egen telefon på distans så att ingen kan kolla den. Detta gör du på icloud.com genom en valfri dator. Om du fabriksåterställer telefonen så händer ingenting med iCloud eftersom den inte är uppkopplad då. Den stänger av iCloud och då ligger iCloud intakt på iCloud.com. När du har återställt och är igång igen så måste du logga in på iCloud.com i telefonen, välja att koppla upp dig, ansluta dig, då får du ner alla dina biler som ligger på iCloud. Du får den automatiskt ner. ---- 2. Eftersom man (1) hellre betraktar bilderna i större bild på en iMac än på en iPhone, (2) är mer sannolik att ha tillgång till internet hemma med macen och (3) hellre redigerar bilderna på datorn, är det inte rimligare att man har originalen sparade till datorn än tvärtom, telefonen? --- Svar: Originalen sparas på iCloud, du väljer själv om du vill tanka ner originalen till din iPhone eller till din Mac. Vill du ha originalen på din Mac så hämtar du ner dem dit. --- 3. Finns det något sätt att sätta in en spärr (t.ex på macen) så att det inte går att radera bilder? T.ex admin-lösenord eller liknande? För övrigt har vi nu slängt upp 3-5000 bilder på iCloud då jag blev lite orolig att vår gamla mac kunde dö när som helst. Om hårddisken går sönder på denna, försvinner alla bilder från iCloud då? --- Svar: Nej, men om du råkar radera bilder av misstag så kan du hämta tillbaks dem igen. De ligger sparade i 30 dagar i en papperskorg. Det är bara att hämta upp dem igen om du inom 30 dagar kommer på att du har raderat bilder av misstag. Om hårddisken dör och du har bilderna på iCloud, så finns bilderna kvar på iCloud. Du kan även ha en säkerhetskopia på en hårddisk genom TimeMachine. Jag säger igen: Bilder på iCloud kan du bara radera genom ett aktivt kommando *inuti Bilder* från din dator/iPhone medan den är uppkopplad mot iCloud. Det är i Bilder du kontrollerar iCloud Bildbibliotek. Om du rensar en dator eller telefon så vet ju inte programmet Bilder om det. Det är inte i Bilder du tömmer hårddisken. Det är bara programmet Bilder som kan tala om för iCloud Bildbibliotek "nu har användaren begärt att radera en bild".
 14. Raphael

  Läsarvy

  Funkar nyhetssajt som Aftonbladet för dig? Där ser jag bilder med artiklar. Jag stöter också på ibland sajter där bilderna inte syns, ofta är det olika tekniska nätmagasin där bilder ligger i speciella bildvisar och inte enkelt i artikeln. Beror på hur sidan är gjord. Inget konstigt med det.
 15. Raphael

  Läsarvy

  Ok, du får artikelns text och de bilder som finns i artikeln, men du får inte reklamen runtomkring. Det är helt normalt. Det är så det läget fungerar. Det är inget fel. Safari läsarens syfte är att visa artikeln "utan reklam och andra störande inslag". Om du vill se reklambilderna så får du läsa utan läsaren. För att bilderna i artikeln ska synas så gäller det ju att tjänsten har lagt upp dem på ett sådant sätt så de tillhör artikeln, om tidningen har lagt upp dem på ett annat sätt så kan läsaren tolka dem som att de är reklambilder och då tas de bort. Så effekten av läsaren kan variera beroende på vilken tjänst man går mot, detta är inte Safaris fel. Det beror på tjänsten man surfar in på. Vilken tjänst är det som du surfar på där du inte får upp bilderna till artikeln?
 16. 1. Svar ja. Raderar du bilderna på iPhone så försvinner de från Mac också och på iCloud bilder i molnet. Icloud Bilder fungerar som ICloud Mail. Raderar du ett mejl i iPhone så försvinner det mejlet från Macen. 2. På iCloud Bilder på webben så finns bilden i originalformat, i full storlek. Om du har din iPhone påslagen på "optimera lagring" så sparas bara en mindre bild i iPhone. För att spara utrymme. Så "Hämta original" innebär att du laddar ner den fullstora bilden. 3. Bildström är för kompatibilitet med äldre enheter som inte kan använda iCloud Bilder. De kör Bildström istället och får över bilderna den vägen. Men Bildström synkar inte bildbiblioteken, det är bara en mellanlagring. Bilderna i Bildström måste plockas upp från Bildström och in i ens bildprogram. Och de lagras där bara tillfälligt, Bildström har en begränsning i tid och antal. Så det är inte samma tjänst som iCloud Bildbibliotek. Om alla dina enheter klarar av iCloud Bildbibliotek så kan du stänga av Bildström, den är onödig för dig. Det är bara om man har äldre enheter som Bildström gör nytta, eller om man inte vill använda Bildbiblioteket utan vill ha separata bibliotek istället.
 17. Jag ser ändå inte att det finns någon poäng i att ha både ett admin-konto och standardkonto på en dator som man är enda användaren på. Det finns ingen fördel i att ha två konton som ensam användare. Man förlorar absolut inget på att ha bara admin-kontot för sin egen dator.
 18. Raphael

  Läsarvy

  Förstår tyvärr inte din fråga. Läsarvy, bilder, artikel? Vad? Vad är det för artikel du vill läsa? Menar du i Safari, Förhandsvisning eller något annat?
 19. Svar ja, Apple säger: "Filer som skapas av en gästanvändare raderas när användaren loggar ut. En tillfällig hemmapp skapas för gästens filer, men mappen och dess innehåll raderas när användaren loggar ut."
 20. Jag ser faktiskt ingen fördel med att köra som vanlig användare istället för administratör, när man själv är administratör. Med ett admin-konto på Mac så måste du ange systemlösenordet när du ska göra ändringar i datorn som i Systeminställningar, installera program och så vidare. Det är inte så att du med ett admin-konto bara loggar in en gång och sen kan du göra allt utan att ange lösen, så är det inte. Du måste fortfarande ange lösen varje gång som du ska ändra grejjer i systemet. Har man dock flera användare på datorn, användare som man inte vill ska göra allt, ja då kan man ha egna användarkonton Standard för dem. Och där finns det en poäng att deras lösenord inte fungerar för djupare inställningar i systemet. Som standard-användare så kan du inte göra allt i datorn, du måste vara admin-användare för det. Så det är inte så att du som standard-användare har ett admin-lösenord du använder när du vill göra admin-grejjer. Vill du göra admin-grejjer på Mac så gör du det i admin-kontot. Om du har två konton så måste du först logga ut från standardkontot och sen in på admin-kontot. Det tycker jag verkar mycket krångligare än att bara ha admin-kontot från början.
 21. Raphael

  Tips på USB-C hub

  Jag tycker du ska reklamera den USB-C hub:en där du köpte den, det verkar helt klart vara fel på den. Om den bara är några månader gammal så har du garanti kvar. En vän till mig har en ny Macbook Air och kör Apples egen Multiport A/V adapter. Den fungerar bra. Den externa hårddisken kommer upp direkt som den ska, men det är en 1TB USB hårddisk med egen strömförsörjning. HDMI-kontakten fungerar bra för anslutning till extern skärm och projektor för presentationer.
 22. Raphael

  Yosemite till Mojave?

  Gott så! Ja normalt är det bara att installera det senaste som fungerar, man ska inte behöva gå genom ett tidigare. El Capitan behövs bara för den som inte kan uppdatera till Mojave, eller för den som har en så gammal dator så den har Snow Leopard, och då kan El Capitan behövas innan man kan uppdatera till nyare än El Capitan, men det är alltså undantag. Din dator är inte tillräckligt gammal för att tillhöra de undantagen.
 23. Raphael

  Yosemite till Mojave?

  Alt-kringla-R kräver Sierra (10.12) eller högre för att installera det senaste OS X som är kompatibelt med datorn, om du har Yosemite (10.10) nu så kommer det bara att installera det OS X som din dator kom med från början (vilket i ditt fall bör ha varit Mavericks, så det är logiskt att Mavericks kommer upp för dig).
 24. Raphael

  Yosemite till Mojave?

  Har du provat att ladda hem Mojave från App Store? Om du inte hittar det så ska det räcka med att söka efter det där.
 25. Raphael

  Ingen täckning iPhone 5s

  Har du varit i kontakt med 3:s kundtjänst? Vad säger dom?
×