Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  11 982
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  40

Allt postat av Raphael

 1. Kom även ihåg att kronan har sjunkit i förhållande till dollarn och Apple gör sina beställningar och transfereringar i US dollars. De är ju ett amerikanskt företag. Så dollarkursen har en direkt inverkan på priserna.
 2. Ja och de fortsätter sälja de äldre modellerna när de kommer ut nya och de äldre modellerna säljs till lägre pris. Jag har inget emot den idén - jag köper de ju äldre modellerna. Jag ser inget konstigt i att flaggskeppen har stigit i pris de har ju stigit i teknik också. De blir tekniskt allt mer avancerade vilket kräver en allt mer avancerad produktionsteknik, och dessa investeringar vill de ju självfallet hämta hem. Jag ser inget konstigt med det. Alternativet hade ju varit att lansera nya modeller med mindre avancerad konstruktionstekniskt och ha ett lägre pris bara för att närma sig konkurrenternas prisnivåer men det hade sänkt varumärket Apple. Apple är ju spetsteknik, kunderna förväntar sig hög nivå. Och de kunder som inte har råd att betala för flaggskeppen de väljer de lägre prissatta modellerna.
 3. Tycker det ligger i själva ordet ”flaggskepp” att de ska vara dyra. Det är ju inte så att Apple inte gör budgetmodeller. Apple gör mobiler i flera prisklasser. Apples affärsmodell är att tjäna pengar, inte att ägna sig åt välgörenhet. Flaggskeppen är exklusiva modeller för en exklusiv målgrupp. Apple har andra modeller till lägre priser, så jag förstår faktiskt inte problemet.
 4. Jag minns 80-talet när en Apple Macintosh låg på 20 000 kr och en motsvarande Atari ST låg på 5 000 kr... Så att en iPhone är dyrare än konkurrenterna, det stör inte mig. Jag byter så sällan ändå. Kör vidare med min SE. Apple håller länge.
 5. iPhone 7 finns ju fortfarande att köpa, kostar 5 795 kr hos Apple Store och vill man ha en iPhone XR så har ju Apple inbytespris och då kostar den strax över 7 000 kr om man lämnar in sin gamla i inbyte. Men jag tror att de flesta köper med abonnemang och på avbetalning, det gör jag själv. Apple har alltid haft höga priser och det har alltid funnits konkurrenter som varit billigare. Ända sedan Apple // så har det varit så. Så inget har ju ändrats där. Apple har aldrig gjort "produkter för folket" så, de har alltid haft premiumpriser. Det som gör att jag fortsätter med Apple det är ju interaktionen och synken mellan alla enheter, det fungerar smidigast med Apple tycker jag. iCloud, Apple ID, kontakter, kalender, anteckningar, dokument. Och jag kör Apple Music. Plus att jag tycker alternativen är fulare och bökigare att använda.
 6. Instagram gör en justering av bilden (den kapar av bilden lite) så det blir inte en exakt kopia utan en Instagram-version av bilden och den sparas. Och jag vet, det är irriterande.
 7. Ok, det är alltså inte i Pages som du försöker ändra PDF-filer utan det är i ett helt annat program. Förhandsvisning kan lägga till material och sen spara som ny PDF men det går inte att redigera det som redan finns, det som finns i PDF:en är låst. Och enda sättet att få en till sida i förhandsvisning, det är att ta in en till PDF och slå ihop dem. Det går inte att enkelt bara lägga till en sida.
 8. Jag misstänker att du bara döpt om ditt Pages-dokument och lagt till PDF i slutet, inte att du verkligen exporterar som PDF. Då är det fortfarande ett Pages-dokument, det är därför du kan justera innehållet i dokumentet. Och det är därför du inte hittar ”originalet”, för du är redan i det dokumentet du letar efter. Det är min gissning, för det går inte att justera PDF:er i Pages. Alltså så är det ett Pages-dokument du fortfarande jobbar med.
 9. Förtydligade rubriken. Hälsar Raphael, Moderator
 10. Vilken version av Pages är det du använder? I version 8 så "Exportera" man till PDF, då görs en PDF-kopia av dokumentet. PDF-dokument kan man inte ändra något i, i efterhand. Man jobbar i Pages-dokumentet och lägger till ny information där och sedan exporterar till PDF igen. Hittar du inte ditt dokument under "Arkiv - Öppna senaste"? Du kan prova att söka efter det i Spotlight. Klicka på förstoringsglaset uppe till höger i skärmens översta list, sen ange vad dokumentet hette eller början av dokumentets namn.
 11. Kan vara skräp i hörlursutgången som ger dålig kontakt. Prova blåsa rent med tryckluft.
 12. Ja, listan ger ju storleken på själva app:en, men inte på mappar där app:en sparar filer.
 13. Här finns en lista på det som iCloud backup sparar: https://support.apple.com/en-us/HT207428 Det kan vara SMS, iMessage, det kan vara bilder i App:ar andra än Apples och som inte kör mot det inbyggda bildbiblioteket. Det kan vara dokument och inställningar i olika program. Det kan vara navigationskartor till navigator. Det kan vara lite allt möjligt. Omöjligt att svara på utan att veta vad du har i din telefon.
 14. Det är något i datorn som stör, omöjligt att svara på utan att ha sett din dator. Men några saker att testa i datorn: Logga ut från iCloud bildbibliotek och sedan logga in igen. Starta i säkert läge: Håll ner shift-tangenten när du startar, logga in i datorn, sedan starta om. Detta rensar diverse systemfiler och cachefiler. https://support.apple.com/sv-se/HT201262
 15. Applications-mappen / program-mappen, har en pil i sig. Det betyder att den är ett Alias, alltså en kopia och en genväg till en mapp som ligger i hårddisken. Den kan du flytta till papperskorgen, för den mappen ligger redan på ett annat ställe egentligen. De andra mapparna ska du inte radera, för då försvinner de från datorn. Däremot ska du flytta dem till något annat ställe dit du hellre vill ha dem. Dubbelklicka på Macintosh HD för att få upp ett Finder-fönster till hårddisken. Sök upp din användarmapp/hem-mapp och öppna den. Den har symbolen av ett hus och har ditt användarnamn i datorn. Dra nu över mapparna från Skrivbordet till där du vill ha dem. Förslagsvis så lägger du mapparna med bilder i mappen Bilder som finns under din användare. Macintosh HD-symbolen slår du av på i inställningarna för Finder: under Finder uppe i menyraden finns Inställningar/Preferences.
 16. Då är det något problem med dem. Jag har inte haft något problem med mina iPhone-lurar på Mac. Men det kan vara skräp i kontakten på Mac också som gör att den läser signalen felaktigt.
 17. Du behöver titta på det i Macen, inte iPhone. I Mac får du fram det. Pixlarna och storleken på filen får man Bilder genom att ha bilden uppe och sen trycka på (I) rutan uppe till höger i fönsterlisten, till vänster om delningsknappen. Eller tryck [ alt ] [ I ]. MegaPixel värdet talar dock inte Bilder om, det läser inte det. Storleken i Mb beror på bilden, samma Mp kan bli olika stora i Mb på grund av hur komprimeringen fungerar. Komprimeringen tar ju bort bildinformation som upprepas, så om det finns stora ytor i bilden som innehåller samma information så kommer den bilden kunna komprimeras mer än en bild som innehåller mer olika detaljer. Om du fotar av en grå vägg så kommer den kunna komprimeras mer än om du fotar av ett indiskt festfirande med tusentals olika färger och detaljer.
 18. Iphone/iPad-lurar har mikrofon och några extra knappar för volym och start/stopp av spår, de är kompatibla med Macbook, fungerar med Macbook för att styra iTunes och för samtal med FaceTime. Dessa är märkta för iPhone, står på förpackningen. Lurar utan dessa specialfunktioner, som har en vanlig 3.5mm mini-kontakt, de brukar fungera bra i Mac. Mina Grado SR60 har ingen iPhone-kontakt utan bara vanlig 3.5mm mini-jack och den fungerar utmärkt i min Macbook, och fungerar även med iPhone fast det går bara att lyssna med dem, inte ringa. Urbanista är iPhone-lurar som jag även använder med Mac när jag kör videosamtal.
 19. Enkla svaret är om man kan prova lurarna i uttaget innan köp, då märker man om de fungerar elektriskt eller inte. Dvs om iTunes tror sig få en signal om att starta, eller inte. Jag kör med Grado sedan många år och de fungerar bra. Jag har en äldre generation av de här: https://www.djservice.se/artikel/grado-sr60e?gclid=CMS-1cSx2uICFQHCsgodCSoFuA Jag tycker de är lätta. Men de är öppna lurar så kanske inte världens bästa på tåg och sånt, för de både släpper igenom ljud och hörs ut till omgivningen. Jag har löst det genom att köra Urbanista Seattle när jag är på resa, men de låter inte lika bra som Grado. Urbanista är en sluten lur och det märks på ljudet också som låter lite mer instängt och mindre, men de fungerar okej och har även en mikrofon vilket inte Grado har. Så för finlyssning hemma kör jag Grado, men på tunnelbanan eller tåg så kör jag Urbanista.
 20. Så lösningen är alltså: Lägg den mapp just du vill använda och ha synkad, på iCloud Drive. Och ta bort mappar du inte vill ha synkade där, bort från iCloud Drive. I ditt fall kan du t ex slå av Skrivbord och Dokument. Och sen lägger du bara just den mapp du vill ha över till iCloud Drive på iCloud Drive. Du kan göra så att med Skrivbord och Dokument urbockat för iCloud Drive så kan du sen lägga en mapp på iCloud Drive och sen skapa ett alias (genväg) som du lägger på Skrivbordet, så att du enkelt har tillgång till den mappen som du vill ha synkad till alla dina enheter.
 21. Så här ser det ut i Finder under mitt användarkonto. Detta är de mappar som INTE synkas till iCloud Drive, för de ligger inte på iCloud Drive. Om jag slår av synk av mapparna Skrivbord och Dokument, så kommer de mapparna finnas i det här fönstret. De ligger här när synk av mapparna Skrivbord och Dokument är inaktiverat. Det är alltså här som man lägger de mappar som man inte vill ha synkade till iCloud Drive. Mappar som läggs i iCloud Drive synkas till iCloud Drive, mappar som läggs utanför iCloud Drive, synkas inte dit. Enkelt! Dessa ligger alltså under Macintosh HD - användarkonto.
 22. Så här ser det under hos mig under iCloud Drive, här ser du mapparna Skrivbord och Dokument inuti iCloud Drive-enheten. Dokument och Skrivbord som ligger under, de är samma mappar som finns inuti iCloud Drive enheten.
 23. Jag förstår inte riktigt vad trådskaparen vill göra... Men låt oss försöka reda ut det här: Bilder Var har du dina bilder? Om du har dina bilder i programmet Bilder och påslaget iCloud Bildbibliotek, då kommer bilderna att hamna på iCloud och då tar de upp ditt utrymme där. Om du har iCloud Bildbibliotek inaktiverat, så får du inte dina bilder på iCloud. (Inställningen finns i Bilder - Inställningar - iCloud). Om du har en mapp som heter Bilder som ligger i mappen Dokument eller som en mapp på Skrivbordet, då kommer den synkas till iCloud Drive med sitt innehåll. Om du inte vill att den mappen ska synkas så får du ta bort den från Skrivbord och Dokument. Skrivbord och Dokument är mappar som finns i Macen. Skrivbord och Dokument Skrivbord och Dokument är två mappar som finns under ditt användarkonto i Macen. När du har påslaget synk av detta till iCloud Drive, så kommer innehållet i mapparna Skrivbord och Dokument upp på iCloud Drive. Bara det som ligger i dessa mappar kommer upp på iCloud Drive. Dokument och mappar som ligger utanför mapparna Skrivbord och Dokument kommer inte synkas till iCloud Drive. Så det som du inte vill ha synkat, det ska du inte lägga på Skrivbord och Dokument. Du behöver inte ha påslaget Skrivbord och Dokument för att synka mappar och dokument till iCloud Drive. Du kan lägga upp egna mappar på iCloud Drive och så kan du lägga Alias till dessa mappar (genvägar) som du lägger på t ex Skrivbordet, och det som du lägger i dessa mappar synkas nu. Och då kan du ha Skrivbord och Dokument avmarkerat för synk.
 24. iCloud Drive är inte en backuptjänst utan en synkningstjänst. Det är inget konstigt att synkningstjänster är usla som backuper, precis som backuptjänster är usla som synkningstjänster. För mig fungerar iCloud Drive alldeles utmärkt!
 25. Enligt den här: Ja till iPhone 6S, nej till iPhone 6. https://www.techradar.com/news/ios-13-features
×
×
 • Skapa nytt...