MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  11 691
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  37

Raphael vann dagen: 23 januari 2018

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

618 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  http://raphaelmabokonsult.wordpress.com

Profil

 • Kön
  Male
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

1 527 profilvisningar
 1. Raphael

  Läste i tidningen idag...

  Hmmm, förstår inte vad du menar med ”flexibel om sanningen”. Uttrycket ”flexibel med sanningen” brukar användas när man tycker att någon ljuger, det är ett annat uttryck för att ljuga. Det finns ju flera sanningar här: 1. Kaplan var en uppskattad och omtyckt politiker med en lång karriär, som skötte sig bra politiskt. 2. Han avgick för han hade ifrågasatts att han var på en privat tillställning där en extremgrupp också fanns representerade - och media antog automatiskt att då måste han ha samröre med dem. Hon har tackat honom för nr 1 och beklagat nr 2. Koppartak: Det var länge sen jag var i Växjö och jag känner inte till hur exakt den kyrkan ligger, men i mindre orter så brukar det vara en begravningsyta omkring kyrkan dvs kyrkan ligger därmed inte i direkt anslutning till andra fastigheter utan i sitt eget område. Om det är så i Växjö kan det vara en del av förklaringen.
 2. Raphael

  Läste i tidningen idag...

  Många kyrkor är väl rätt obevakade, eller de har ett larmsystem som bara gäller dörrarna men inte taken. I mina hemtrakter finns en kyrka där de har någon form av anordning ovanför dörrarna, så någon koll har de där. Men inte över koppartaket. Det är nog rätt enkelt att ta sig upp på taket på en kyrka som ligger lite utanför ett samhälle. Och kyrkor på landsbygden är inte öppna/bemannade varje dag, utan typ en gång i veckan när det är gudstjänst så det kan gå en vecka innan en stöld upptäcks... De har inte personal eller efterfrågan på mer. Men att stjäla ett helt tak... vilket enormt arbete egentligen.... Flera timmars jobb!
 3. Raphael

  Läste i tidningen idag...

  Man kan faktiskt tycka att det är tråkigt att någon avgår samtidigt som man också kan förstå bakgrunden till det och tycka att det i situationen är rätt, men ändå tråkigt att det skedde och hände. Det är ingen motsättning som ni försöker göra gällande.
 4. Raphael

  Hackad iPhone?

  Låter som något i Youtube-klippet. Reklam eller så. Reklamen ligger ju inte låst på Youtube utan det blir olika klipp olika gånger, så det kan förklara varför du inte såg samma när du körde om det. Och klippens position är väl dynamiska de med?
 5. Apple ID registrerar personlig data för att man ska kunna använda det och hämta ner app:ar, men det sker med användarens samtycke och medgivande.
 6. Du ska alltså göra din stil först och sen trycka på '+', inte trycka på '+' först och sen göra stilen. Trycka på '+' skapar en ny stil utifrån inställningarna i din markering i dokumentet. Och sen högerklicka/sekundärklicka på din nya stil i stil/formatmenyn när du har gjort ändringar, för att ladda in ändringarna.
 7. Om du gör ändringar i i ramen/symbolen så måste du sen föra över ändringarna till stilen du skapat, och det gör du genom att *högerklicka*/sekundärklicka på stilen du vill ändra och där väljer "Omdefiniera stil från markering". Det är samma med formatstilarna för text och stycken. Metoden att göra format/stil i Pages är att först gör du stilen, sen trycker du på '+' för att lägga till den. När du har skapat stilen är den låst, om du gör ändringar måste du tala om detta för programmet att den ska lägga till de nya ändringarna. Jag tycker det är logiskt och enkelt, men det är annorlunda än Microsoft. Tycker Microsoft gör fel. I Microsoft gör du ju stilen i en ruta, men i Pages gör du stilen i själva dokumentet. Då ser du den ju live också...
 8. Om det bara är dina bilder du vill ha över från din gamla, så kan du lägga iPhoto biblioteket på en USB eller extern hårddisk (beroende på hur stort det är ) och sen flytta över till den nya datorn och lägg i mappen Bilder. Den nya datorn har programmet Bilder i sig, inte iPhoto. Bilder kan läsa ett iPhoto-bildbibliotek, du håller ner Alt-knappen när du klickar igång Bilder - då får du möjlighet att välja vilket bibliotek du ska öppna, nu väljer du ditt iPhoto-bibliotek så kommer det att öppnas i Bilder och konverteras om till ett Bilder-bibliotek. Du kan fortsätta använda iPhoto om du vill, då gör du som Alix säger - använd TimeMachine och det flyttas över. Men iPhoto är nedlagt av Apple och du får ingen support på det, jag rekommenderar att använda det nyare Bilder istället. När du startar den nya datorn första gången får du en fråga om du har en TimeMachine av den gamla, om du har detta så kopplar du in din gamla TimeMachine så hämtas allt från den gamla datorn in. Datorn startar alltså Flyttassistent automatiskt vid första uppstarten.
 9. Om du har program köpta i Mac App Store så behöver du inte Flyttassistenten, alla köp där sparas ihop med ditt Apple ID, så när du loggar in på ditt Apple ID i den nya datorn så kommer App Store hitta dina tidigare köp och så kan du ladda ner dina program igen utan att betala för dem en gång till. Flyttassistenten är alltså bara för program och dokument du har i din gamla Mac (och som du inte har på App Store). Men om du har TimeMachine så behöver du inte Flyttassistenten. TimeMachine gör ju en kopia av innehållet av din dator och sen kopplar du in din TimeMachine i din nya dator och läser in allting, dina program, dokument, inställningar - följer med. Flyttassistenten kan däremot vara ett bra val om man inte vill ha med allt från den gamla datorn utan bara vissa delar.
 10. Raphael

  iCloud

  Ja, om du har 5Gb på iCloud så är jag inte alls förvånad över att det är fullt. Mitt iCloud är på 50Gb och det tycker jag är värt att betala för, kostar bara några kr i månaden. Icloud Bilder fungerar så att alla bilder på iPhone och Mac kopieras dit. Icloud är en synktjänst som innebär att iPhone och Mac har samma data/dokument/bilder. Bilder du tar med din iPhone dyker upp i iCloud Bilder på din Mac, och på din iPhone får du tillgång till de bilder du har lagt upp i Bilder på din Mac. De kan laddas ner i din iPhone. Det är syftet med iCloud Bilder. Det går inte att manuellt välja vilka bilder som ska vara i iCloud och vilka som inte ska vara där. iCloud Bilder försöker kopiera upp alla bilder där ända tills det är fullt. Du kan ha bilder i Bilder, det som händer när iCloud Bilder är fullt är att bilderna du lägger till i Bilder inte hamnar i iCloud Bilder utan ligger och väntar på att du ökar lagringskapaciteten på iCloud. Du måste inte använda iCloud Bildbibliotek om du inte vill, tjänsten går att slå av. Då förlorar du den kopplingen mellan iPhone och Mac.
 11. Om man inte för över program via TimeMachine och om det är program som inte är köpta på App Store, så kan man i de flesta fall installera dem ändå genom att hämta ner från utgivarens hemsida och sedan ange den licens-nyckeln som man fick när man köpte programmet första gången. Detta står antingen på kvittot för köpet eller i ett separat meddelande från utgivaren som man har fått på mejlen.
 12. Ja alltså man kan länka på olika sätt. "hot links" / "embedded links" / länkar med förhandsvisning av målet ska man undvika.
 13. Alix, ja jag vet att ämnet är komplicerat. Det går inte att få med särskilt många nyanser i ett kort inlägg på internet. Det har skrivits långa uppsatser och artiklar om ämnet, och jag har aldrig haft en avsikt av att ge ett uttömmande svar som täcker allt. Men min poäng är - vi bör alla vara *försiktiga* med att "sno bilder" på internet. Det är bättre att länka till bildens ursprungliga källa i sådana fall istället för att hämta hem den.
 14. Nej, det har inget med "konstnärlighet" att göra - konstnärlighet är en subjektiv värdering. Det handlar om att man äger de bilder som man själv lagt ut, oavsett hur man har gjort dem. Och om man lägger ut andras bilder utan deras tillåtelse, eller utan att de har sagt att det är ok att ta bilden, så begår man en olaglig handling. Därför ska vi alla vara väldigt försiktiga med bilder på internet. Det finns bilder som är fria att använda, men då står det uttryckligen det i anslutning till bilden.
 15. Ps. När det gäller ”sno bilder”. Det är inte tillåtet om det inte är en bild där upphovspersonen anger att det är ok att sprida den vidare! Kolla det på den bilden.
×