Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  11 976
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  40

Raphael vann dagen: 6 april

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

713 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  www.raphaelmabo.se

Profil

 • Kön
  Man
 • Plats
  Askersund
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

1 936 profilvisningar
 1. Ok, det är alltså inte i Pages som du försöker ändra PDF-filer utan det är i ett helt annat program. Förhandsvisning kan lägga till material och sen spara som ny PDF men det går inte att redigera det som redan finns, det som finns i PDF:en är låst. Och enda sättet att få en till sida i förhandsvisning, det är att ta in en till PDF och slå ihop dem. Det går inte att enkelt bara lägga till en sida.
 2. Jag misstänker att du bara döpt om ditt Pages-dokument och lagt till PDF i slutet, inte att du verkligen exporterar som PDF. Då är det fortfarande ett Pages-dokument, det är därför du kan justera innehållet i dokumentet. Och det är därför du inte hittar ”originalet”, för du är redan i det dokumentet du letar efter. Det är min gissning, för det går inte att justera PDF:er i Pages. Alltså så är det ett Pages-dokument du fortfarande jobbar med.
 3. Förtydligade rubriken. Hälsar Raphael, Moderator
 4. Vilken version av Pages är det du använder? I version 8 så "Exportera" man till PDF, då görs en PDF-kopia av dokumentet. PDF-dokument kan man inte ändra något i, i efterhand. Man jobbar i Pages-dokumentet och lägger till ny information där och sedan exporterar till PDF igen. Hittar du inte ditt dokument under "Arkiv - Öppna senaste"? Du kan prova att söka efter det i Spotlight. Klicka på förstoringsglaset uppe till höger i skärmens översta list, sen ange vad dokumentet hette eller början av dokumentets namn.
 5. Kan vara skräp i hörlursutgången som ger dålig kontakt. Prova blåsa rent med tryckluft.
 6. Ja, listan ger ju storleken på själva app:en, men inte på mappar där app:en sparar filer.
 7. Här finns en lista på det som iCloud backup sparar: https://support.apple.com/en-us/HT207428 Det kan vara SMS, iMessage, det kan vara bilder i App:ar andra än Apples och som inte kör mot det inbyggda bildbiblioteket. Det kan vara dokument och inställningar i olika program. Det kan vara navigationskartor till navigator. Det kan vara lite allt möjligt. Omöjligt att svara på utan att veta vad du har i din telefon.
 8. Det är något i datorn som stör, omöjligt att svara på utan att ha sett din dator. Men några saker att testa i datorn: Logga ut från iCloud bildbibliotek och sedan logga in igen. Starta i säkert läge: Håll ner shift-tangenten när du startar, logga in i datorn, sedan starta om. Detta rensar diverse systemfiler och cachefiler. https://support.apple.com/sv-se/HT201262
 9. Applications-mappen / program-mappen, har en pil i sig. Det betyder att den är ett Alias, alltså en kopia och en genväg till en mapp som ligger i hårddisken. Den kan du flytta till papperskorgen, för den mappen ligger redan på ett annat ställe egentligen. De andra mapparna ska du inte radera, för då försvinner de från datorn. Däremot ska du flytta dem till något annat ställe dit du hellre vill ha dem. Dubbelklicka på Macintosh HD för att få upp ett Finder-fönster till hårddisken. Sök upp din användarmapp/hem-mapp och öppna den. Den har symbolen av ett hus och har ditt användarnamn i datorn. Dra nu över mapparna från Skrivbordet till där du vill ha dem. Förslagsvis så lägger du mapparna med bilder i mappen Bilder som finns under din användare. Macintosh HD-symbolen slår du av på i inställningarna för Finder: under Finder uppe i menyraden finns Inställningar/Preferences.
 10. Då är det något problem med dem. Jag har inte haft något problem med mina iPhone-lurar på Mac. Men det kan vara skräp i kontakten på Mac också som gör att den läser signalen felaktigt.
 11. Du behöver titta på det i Macen, inte iPhone. I Mac får du fram det. Pixlarna och storleken på filen får man Bilder genom att ha bilden uppe och sen trycka på (I) rutan uppe till höger i fönsterlisten, till vänster om delningsknappen. Eller tryck [ alt ] [ I ]. MegaPixel värdet talar dock inte Bilder om, det läser inte det. Storleken i Mb beror på bilden, samma Mp kan bli olika stora i Mb på grund av hur komprimeringen fungerar. Komprimeringen tar ju bort bildinformation som upprepas, så om det finns stora ytor i bilden som innehåller samma information så kommer den bilden kunna komprimeras mer än en bild som innehåller mer olika detaljer. Om du fotar av en grå vägg så kommer den kunna komprimeras mer än om du fotar av ett indiskt festfirande med tusentals olika färger och detaljer.
 12. Iphone/iPad-lurar har mikrofon och några extra knappar för volym och start/stopp av spår, de är kompatibla med Macbook, fungerar med Macbook för att styra iTunes och för samtal med FaceTime. Dessa är märkta för iPhone, står på förpackningen. Lurar utan dessa specialfunktioner, som har en vanlig 3.5mm mini-kontakt, de brukar fungera bra i Mac. Mina Grado SR60 har ingen iPhone-kontakt utan bara vanlig 3.5mm mini-jack och den fungerar utmärkt i min Macbook, och fungerar även med iPhone fast det går bara att lyssna med dem, inte ringa. Urbanista är iPhone-lurar som jag även använder med Mac när jag kör videosamtal.
 13. Enkla svaret är om man kan prova lurarna i uttaget innan köp, då märker man om de fungerar elektriskt eller inte. Dvs om iTunes tror sig få en signal om att starta, eller inte. Jag kör med Grado sedan många år och de fungerar bra. Jag har en äldre generation av de här: https://www.djservice.se/artikel/grado-sr60e?gclid=CMS-1cSx2uICFQHCsgodCSoFuA Jag tycker de är lätta. Men de är öppna lurar så kanske inte världens bästa på tåg och sånt, för de både släpper igenom ljud och hörs ut till omgivningen. Jag har löst det genom att köra Urbanista Seattle när jag är på resa, men de låter inte lika bra som Grado. Urbanista är en sluten lur och det märks på ljudet också som låter lite mer instängt och mindre, men de fungerar okej och har även en mikrofon vilket inte Grado har. Så för finlyssning hemma kör jag Grado, men på tunnelbanan eller tåg så kör jag Urbanista.
 14. Det funkar klockrent att göra som du säger 🙂 Tänk att jag inte kunnat läsa mig till det nånstans 😞

  Har precis köpt en ny iPad då den gamla (2) efter 8 år började bli seg och laddningsuttaget blivit tillstukat...

  I den gamla har jag en massa e-post som jag trodde skulle följa med till den nya, men det gjorde den inte.... Och eftersom min webbmail ständigt blir full så finns mailen inte där heller. Men när det gäller den saken verkar det kört att få över breven till den nya paddan...:-( Men du kanske har nåt tips även för detta?

  Med vänlig hälsning, Jason

  1. Raphael

   Raphael

   Jag misstänker det inte är iCloud mejl du har då utan det är en annan mejltjänst, och då är frågan om det är en IMAP eller POP tjänst.

    

   IMAP innebär synk, samma mejl på webben som i datorn/ipad. Tar du bort från datorn/ipad  försvinner de från webben. Du har en och samma mejllåda, inbox, på alla enheter. 

    

   POP innebär att du hämtar ner kopior av mejlen till dator/iPad. Om du raderar på webben har du kvar en kopia i datorn. De är inte ihopkopplade. 

    

   Om det är en IMAP mejl så får du samma mejl när du kopplar in den nya på samma mejl, om du har sparat mejl i ett IMAP arkiv så finns de kvar och kommer in i den nya när den kopplas till samma mejl. Men om du har flyttat mejlen från IMAP till ett lokalt arkiv, en lokal mapp, så kommer den inte in i den nya. Då får du flytta mejlen tillbaks till IMAP för att de ska komma till den nya iPad. 

    

   Om det däremot är POP så är ju webben och mejlen i iPad inte synkade. Då kan du inte ens flytta en arkiv-mapp till mejlen så att den nya iPad ser dem automatiskt. Det du kan göra där, det är att skicka mejlen till dig själv. 

    

   Hur bytte du över till din nya? Laddade du in en säkerhetskopia av den gamla in i den nya? 

  2. Farbror Jason

   Farbror Jason

   Jag har pop på gamla paddan. Och jag laddade ner en säkerhetskopia.

   Mailen ligger kvar lokalt på gammelpaddan, men det är typ 1000 så det  går troligen inte att skicka om dem... 😢

 15. Så lösningen är alltså: Lägg den mapp just du vill använda och ha synkad, på iCloud Drive. Och ta bort mappar du inte vill ha synkade där, bort från iCloud Drive. I ditt fall kan du t ex slå av Skrivbord och Dokument. Och sen lägger du bara just den mapp du vill ha över till iCloud Drive på iCloud Drive. Du kan göra så att med Skrivbord och Dokument urbockat för iCloud Drive så kan du sen lägga en mapp på iCloud Drive och sen skapa ett alias (genväg) som du lägger på Skrivbordet, så att du enkelt har tillgång till den mappen som du vill ha synkad till alla dina enheter.
×
×
 • Skapa nytt...