MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  11 624
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  37

Raphael vann dagen: 23 januari

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

598 Fantastiskt!

Om Raphael

Kontakt

 • Webbsida
  http://raphaelmabokonsult.wordpress.com

Profil

 • Kön
  Male
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

1 392 profilvisningar
 1. Raphael

  IOS 12 7,72 GB

  Verkar som att i ”System” finns ett cache-minne som program använder, en swap-fil? System i min tar upp runt 1Gb. 😊
 2. Raphael

  Exportera från Apple Notes

  Plus att TimeMachine sparar dem om man har det inkopplat. ICloud är ju en synktjänst som gör att alla enheter som kör med samma Apple ID har tillgång till samma information på det som man kryssar för där i Alix ruta ovan. Dvs att din iPhone/iPad eller annan Mac får samma Notes/anteckningar. TimeMachine är Macens inbyggda system för säkerhetskopiering/backup. Med en ansluten extern hårddisk så får du en säkerhetskopia av din dator, inklusive Notes/anteckningar. Den har även versionshantering så om du ändrar eller tar bort en anteckning så finns den tidigare versionen av anteckningen sparad.
 3. Bilder som man raderar, raderas inte helt och fullt föränn efter 30 dagar, de läggs i typ en ”papperskorg”, ett album som heter ”Senast raderade”. Så det stämmer att bilderna finns kvar fast de är raderade, för att få bort dem helt måste du tömma albumet ”Senast raderade” om du inte vill vänta 30 dagar på att systemet rensar. Men om du ändå vill ha bilderna så kan du plocka dem från ”Senast raderade” istället för att radera dem helt för att importera dem igen...
 4. Programmet Bilder kan tyvärr inte importera en färdig struktur för mappar, utan man måste göra strukturen inuti Bilder. Dvs man får sortera bilderna inuti Bilder, och då läggs bilderna i Bilders egen databas. Det är samma med iTunes, iTunes har sin egen databas som man lägger in musik i. Och det är den som laddas upp på iCloud genom iCloud Musikbiblioteket. ICloud Musik når du genom iTunes Match eller Apple Music (i Apple Music ingår iTunes Match). Både iTunes Match och Apple Music är prenumerationstjänster, en avgift till att ha musikbiblioteket på iCloud. Men man måste lägga in låtarna i iTunes först, på Mac:en. Sen kan de laddas upp och uppladdningen sköts automatiskt av iTunes, under förutsättning att iTunes Match eller Apple Music är aktiverat. Så iTunes är gränssnittet. Och det som läggs upp genom iTunes det finns på alla enheter med samma Apple ID. Här förklaras en del om iTunes Match vs Apple Music. https://www.imore.com/apple-music-vs-itunes-match-whats-difference När det gäller dina egna filmer på iCloud, så rekommenderar jag att du går igenom tjänsten iMovie Theatre. https://support.apple.com/kb/PH22941?viewlocale=sv_SE&locale=sv_SE Mac har ju Utforskaren, det finns i Finder, Klicka på "glada ansiktet" så får du upp ett Finder-fönster där du ser mappar, hårddiskar, genvägar, iCloud Drive, program och så vidare... Men vad man behöver komma ihåg det är att vissa program lagrar filer internt i sig själva, som programmet Bilder och iTunes. De har sin egen databas med materialet, det lagras alltså inte i vanliga mappar.
 5. Ja, tänk en sida som tom som du fyller med innehåll. Vill du ha en annan färg på sidan så lägg en box över. Boxar, cirklar, linjer - allt detta finns och kan färgas på olika sätt. Det finns clip-art och ramar och festliga grejjer man kan lägga till, som andra har producerat för Pages. Finns mängder med design-samlingar i Mac App Store för Pages som man kan ta hjälp av. Gå in i App Store på Mac och i sökfältet skriv in "Pages designs" så får du upp dem.
 6. High Sierra på så gamla datorer är inte supportat av Apple, och som vi ser så behövs en massa trixande med både skohorn och hammare för att få in det och dessutom fungerar datorn inte så bra sen för flera funktioner försvinner osv. Så detta med att det skulle gå är väl helt enkelt väldigt relativt, det blir inte full funktionalitet. Visst man kan stoppa in en Ferrari-motor i en liten Fiat 500 men bra blir det inte.
 7. High Sierra går inte på en mid 2009 Macbook, din dator är tyvärr för gammal. Men El Capitan är ett nyare system än vad du har idag. Och Lightroom 6 fungerar på den. Men inte Adobe Creative Cloud 2019, det kräver minst 10.12 Sierra.
 8. Menar du iMessage eller SMS? Den synkar ju mellan enheter också för SMS. Så här gäller det att verkligen gå igenom alla inställningar av Apple ID, telefonnummer och även uppgifter som finns i Kontakter. Har enheterna flyttats omkring inom familjen? Då skulle jag börja med att rensa dem och ställa in dem som nya enheter, för att minimera problem. Troligen är det gamla inställningar som hänger kvar i dem nu som stökar till det, och därför kan det vara bra att rensa och ställa in allt på nytt.
 9. Ha dokument och diverse filer på iCloud Drive. Dessa finns då tillgängliga på alla enheter som kör samma Apple ID, och du kan även dela ut mappar och filer till familj eller andra personer. Bilder har du i iCloud Bilder, då gäller det att du har iCloud bildbibliotek påkopplat i dina enheter. Filmer/videor kan du ha på iCloud Drive, eller i Bilder, eller i iMovie Theatre (har dock en begränsning för hur långa de får vara). Musiken har du i iTunes/Apple Music. Du kan ladda upp till iCloud Drive och till iCloud Bilder på iCloud-webben genom en webbläsare. Men: ICloud sparar också lokalt i datorn/enheten. Du får en iCloud Drive-mapp i datorn som innehåller samma filer/dokument som iCloud på webben, så att du kan jobba med dina filer/dokument även offline. Det går att koppla på ”Optimerad lagring”, då sköter iCloud om så att om du får ont om utrymme i dina enheter så lagras äldre filer/de du inte använder så ofta på iCloud istälket för lokalt i enheten. ICloud tar själv hand om vilka filer detta blir, du kan inte påverka detta manuellt vilka som bara ska finnas på iCloud och inte. De får ett moln bredvid sig som man trycker på när man vill ladda ner filen. Det enklaste sättet är att slå på att du får Skrivbordet och Dokument på iCloud (dessa mappar flyttas till iCloud Drive) och då ”Optimerad lagring”, så sköter iCloud detta själv. Och så lägger du dina dokument som du vill ha dem i iCloud Drive. Dvs du jobbar mot iCloud Drive-mappen. Och låter iCloud sköta om vad som bara ligger i molnet och vad som även ligger lokalt.
 10. Raphael

  iPhone som inte startar som den ska.

  Och felkoden är?
 11. Raphael

  iPhone som inte startar som den ska.

  Har du den direkt i datorn eller via en HUB/kopplingsdosa? Använder du samma kabel in i datorn som du kör med laddaren? Har du provat andra uttag i datorn? Har du provat annan dator?
 12. Om du har 10.9 så har du Mavericks. Lion är 10.7. El Capitan är 10.11 och den ska fungera på din Mac. El Capitan hittas i App Store om man söker efter det.
 13. Nej inte Lion, utan El Capitan! Och den ska du kunna hämta ner härifrån inuti App Store på din Mac. https://itunes.apple.com/se/app/os-x-el-capitan/id1147835434?mt=12
 14. Lightroom 6 ska fungera från Mac OS X 10.10 och nyare, så om du lyckas få till en El Capitan så ska det fungera. https://www.scandinavianphoto.se/produkt/1008579504/adobe/lightroom-6-sve-win-mac?gclid=EAIaIQobChMI8evhlaCY3wIViE8YCh37pgJ4EAQYASABEgIhtPD_BwE#fo_c=2521&fo_k=58f919f1b9c2f456d816d46602d70496&fo_s=gplase
×