Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  12 394
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  47

Raphael vann dagen: 12 november 2019

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

849 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  www.raphaelmabo.se

Profil

 • Kön
  Man
 • Plats
  Askersund
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

2 794 profilvisningar
 1. Det är ett standardmeddelande när man laddar ner från annan källa än Apple Store eller utvecklare som inte är certifierad av Apple. Detta innebär inte att dessa program utanför systemet är osäkra, men de kan vara det. Det är Apples system Gatekeeper (grindvaktare) som detta handlar om. Här mer information om detta: https://support.apple.com/en-us/HT202491
 2. Det står på filtypen att iPhoto biblioteket är migrerat. Detta innebär då att bilderna ligger i Bilder och det är bara att ta bort iPhoto-biblioteket, om du inte planerar att fortsätta använda programmet iPhoto. När man öppnar Bilder första gången så får man en fråga om man vill migrera iPhoto-biblioteket. Detta innebär att bilderna flyttas över till Bilder. Det som nu finns i iPhoto-biblioteket är hårda länkar till bilderna som egentligen ligger i Bilder-biblioteket. Om du tar bort iPhoto-biblioteket så kommer du fortfarande ha kvar bilderna i Bilder. Här har du även anledningen till den felaktiga visningen av upptaget utrymme. IPhoto-biblioteket innehåller alltså nu bara länkar till bilderna, inte själva bilderna. Dessa länkar pekar på Bilder-biblioteket. Iphoto biblioteket tar alltså upp minimalt med plats, men det ser ut som det tar upp mycket plats i Gb eftersom det får värdet för de länkade bilderna. Dvs bilderna som nu ligger i Bilder räknas in i mängden gb som iPhoto-biblioteket tar upp. Men de tar på hårddisken inte upp det utrymmet. De tar bara upp utrymmet i Bilder där de verkligen ligger. Därför får du mer gb än du har på hårddisken när du räknar ihop det. Ta bort iPhoto-biblioteket så ska siffrorna bli rätt, om det inte finns hårda länkar på fler ställen i din hårddisk.
 3. Du har migrerat ditt iPhoto-bibliotek, då ligger bilderna i Bilder och du kan ta bort iPhoto-biblioteket. Jag undrar varför du har två Bilder-bibliotek på samma hårddisk? Man kan ha Bilder på olika hårddiskar och det finns en poäng att ha det så. Men jag ser inte poängen med att ha två på samma hårddisk. Vad är din tanke där?
 4. Spam-filter kan vara hårt satta ibland. Jag gjorde en faktura som hamnade i ett spam-filter så kunden missade betala i tid.
 5. Det kan vara app:ar som inte visar notiser, det är ju upp till producenten av app:en om de vill använda den funktionen eller inte. Vilka app:ar är det du har som inte syns i notiser?
 6. Det går inte att läsa in ett nyare system i ett äldre system, men om du kopplar upp den gamla mot iCloud så får ni iaf över kontakter, kalender, mejl och annan info som ligger i synktjänsterna. Och i både iTunes och App Store finns tidigare köp så det går att ladda ner tidigare köpt media igen. Det man inte får, det man förlorar, det är lagrad data i den gamla telefonen som tillhör programmen, t ex poäng i spel och liknande.
 7. Raphael

  Backup iMessage

  Inte nödvändigtvis. Om jag köper en iPhone och samtidigt ger bort eller säljer min gamla, då har ju inte antalet Apple-enheter jag äger ökat.
 8. Ja du måste ha en internetuppkoppling på för att kunna ladda ner Mac OS eftersom Mac OS hämtas från internet. När du har raderat hårddisken så finns inte Mac OS kvar i datorn. En Mac OS installation finns varken i återställningspartitionen eller i TimeMachine. Den måste hämtas från internet. Det är så Mac fungerar. OS X Base system är återställningspartitionen, där finns Skivverktyg och kontakten med Apples server på internet osv. Den behöver du inte radera. Det ska räcka med att radera det andra och skapa en Macintosh HD.
 9. Ja, du har en formaterad partition som heter Macintosh. Nästa steg är att installera ett Mac OS operativsystem. Det gör du inte i Skivverktyg utan i återställningsprogrammet. Du ska lämna skivverktyg, stänga ner skivverktyg. Då kommer du tillbaka till återställningsprogrammet och kan välja Installera om Mac OS. Men vilken Macbook Pro är det som ni har? Hur gammal är den? Om den har en DVD/CD-läsare så kan den vara så gammal att Mac OS finns på skiva (Snow Leopard), som kom med datorn, och då är det det ni ska läsa in och sedan kan ni uppgradera.
 10. En mapp med frågetecken som blinkar betyder att det inte finns något operativsystem installerat. När man trycker cmd R vid uppstart så startas återställningsprogrammet. Där finns Skivverktyg som man formaterar hårddisken med, och det ska vara Mac OS extended HFS+ journalfärd. Där finns även installation av Mac OS, så först formaterar man hårddisken och sen installerar man Mac OS. Man är kvar i återställningsprogrammet efter att ha formaterat hårddisken, så man kan välja installation av Mac OS. Exakt vilka steg har gjorts? Och vad är det för Mac, vad är det för modell och specifikationer?
 11. Du kan välja att lägga in det Mac OS som datorn kom med från fabrik, eller så kan du välja ett senare OS om du har laddat ner ett sådant tidigare, som finns på ditt Apple ID (då måste du ange ditt Apple ID, men utan Apple ID så får man det OS som datorn kom med från fabrik). Det spelar egentligen ingen roll, det är ju bara att uppgradera sen om du vill.
 12. Nej, det är inte så rörigt faktiskt. Du formaterar med Mac OS extended HFS+. Du behöver inte partitionera disken osv. Bara formatera enligt Mac OS extended HFS+ journalförd. Det Mac OS som du sedan installerar, kommer sedan att ändra om till APFS om det behövs. Dvs om du installerar High Sierra eller senare så kommer den att ändra om till APFS. Detta är inget du behöver tänka på att göra. Apple själva säger: Är du på väg att installera macOS High Sierra eller senare på skivan? Om du behöver radera skivan innan du installerar High Sierra eller senare för första gången på skivan väljer du Mac OS Extended (journalförd). Under installationen väljer macOS-installeraren om den automatiskt ska konvertera till APFS, utan att radera dina filer.
 13. Det är OS-versionen som avgör om det ska vara APFS eller Mac OS extended HFS Plus. Inte om det är SSD eller inte. Installationen av Mac OS görs i återställningsprogrammet. Inte i Skivverktyg. Skivverktyg är ett program du startar inuti återställningsprogrammet. Du kan även starta installation av Mac OS i återställningsprogrammet.
 14. Ända sedan Gmail lanserades för många år sedan så har det funnits frågor och problem mellan Apple Mail och Gmail här i detta forum. Gmail följer inte IMAP-standarden fullt ut utan har sin egen variant. Bland annat så hanterar Gmail mappar på ett icke-standardiserat sätt. Detta gör att Apple alltså har varit tvungna att göra speciallösningar för Gmail i Apple Mail. Apple Mail fungerar bra med IMAP-mejl som är 100 procent IMAP, som t ex de IMAP-tjänster som man får om man har en egen domän.
 15. Ok, det är alltså UniBox du har problem med och inte Apple Mail eftersom du nu pratar om UniBox? Jag använder själv UniBox, det fungerar inte med min arbetsmejl på Outlook - fast Outlook står med i Unibox lista över stödda mejltjänster - så jag fick installera Outlook istället. Unibox fungerade inte, men MS Outlook fungerar utmärkt med min arbetsmejl som ligger på en organisations Outlook/Exchange-server.
×
×
 • Skapa nytt...