Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  12 281
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  46

Raphael vann dagen: 12 oktober

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

817 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  www.raphaelmabo.se

Profil

 • Kön
  Man
 • Plats
  Askersund
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

2 393 profilvisningar
 1. Men kan inte de uppdatera sina databaser så att det fungerar då? Eller tycker de marknaden är för liten för det? Nå, för sådana situationer kan man ju köra Windows i Parallells eller Fusion.
 2. Catalina gör en låst partition för Catalina-systemet med tillhörande systemprogram, sen görs en annan partition för allt annat. Men detta är internt i Catalina och kör man Catalina är allt en partition, en hårddisk i Finder.
 3. Du behöver alltså läsa in iPhoto bildbibliotek i programmet Bilder för att det ska läggas upp på iCloud. Efter migration av biblioteket så ser du inte längre ändringar av det i iPhoto, då är det kopplat till Bilder. Du slår på iCloud bildbibliotek under Bilder - Inställningar - iCloud. Där finns även alternativet "Optimera bildlagring" av bilder. Låt oss även konstatera att iCloud bildbibliotek och iCloud Drive är olika saker, olika tjänster, men de tar av samma utrymme/lagringskapacitet. Med ett bildbibliotek på flera hundra Gb så behöver du köpa till mer utrymme på iCloud för att lagra det.
 4. Om du använder iPhoto så kan det indikera att du har en äldre version av Mac OS och då har du inte programmet Bilder och därmed har du inte iCloud bildbibliotek. Då behöver du uppdatera till ett nyare Mac OS för att få programmet Bilder och migrera iPhoto-bildbibliotek till Bilder (de har olika format, så du behöver läsa in bilderna från iPhoto så att de hamnar i Bilder).
 5. Du kan göra det i typ alla bildprogram som har lagerhantering. Du lägger bakgrunden och din bild på olika lager och så tonar du över det ena lagret till det andra lagret, man kan använda ett maskerings-verktyg för att tona ut bilden. Photoshop kan göra det, men Photoshop kostar ju en del. Ett billigare program med lagerhantering är Pixelmator.
 6. De gamla kalenderinbjudningarna har skickats till ditt privata iCloud-konto, om jag har förstått det rätt. Det är därför det står att du redan prenumererar på dem, eftersom du gör det på ditt privata iCloud-konto. Du behöver nya kalenderinbjudningar till ditt jobb-konto på iCloud. Be att få det av ägarna till de kalendrar som du vill ha, att de gör en ny delning och inbjudan till ditt jobbkonto/jobbmail.
 7. Det verkar som det har blivit lugnare i den här tråden sen det kom en ny uppdatering av Catalina, har den löst de problem som har dryftats här?
 8. Man kan installera och köra ett äldre Mac OS som ”virtuell dator” i Fusion, Parallels eller liknande. Och då kan man köra sina äldre program på det sättet.
 9. Ja, det drabbade Scrivener. Producenten bakom Scrivener upptäckte med GM-versionen av Catalina att det var några grejer som behövde ändras i programmet, och GM versionen släpptes till utvecklarna bara några dagar innan det släpptes till användarna, så Scrivener hann inte gå ut med en varning om att inte uppgradera, innan det redan var släppt.
 10. Den släpptes ju som public beta till allmänheten. Frågan är om nyttan med att släppa public beta...
 11. Man ska formatera Mac OS extended HFS+ (journalförd). Installationsprogrammet till operativsystemet formaterar sedan om till APFS, det sköts av installerar-programmet.
 12. Och du raderade hela hårddisken och inte bara en del av den? För om du har raderat hela hårddisken så ska det inte finnas något kvar av det gamla. Dvs du ska radera även alla eventuella partitioner. Allt utom Recovery.
 13. Det som Catalina gör är att den delar upp system-hårddisken i två delar: En för Catalina (read only) och en data-del för ens program, dokument, bibliotek osv. Och så kör den det nya filsystemet APFS. Men för användaren är det i praktiken ingen skillnad mot förr, för som du mycket riktigt säger så syns det inte för användaren. Detta är internt i systemet. Så det ska inte bli dubbla användarbibliotek av det, och de ska inte synas som två partitioner på Skrivbordet. De ska inte synas i Finder. I Finder syns de som en och samma. Användaren ska inte märka av och se det. Catalina-delen är bara read-only så den sparar ingen data. Här är mer info: https://support.apple.com/en-in/HT210650
 14. Enligt ryktena så kommer den inte finnas i någon av de färgerna som jag önskar, men önska kan man alltid. Min SE som jag har nu är förresten i rosa guld.
 15. Ja du kan installera om ditt tidigare system, då måste du radera hårddisken först för du kan inte installera ett äldre system över ett nyare, så du måste radera hårddisken så att det nyare systemet försvinner. Starta datorn med cmd-R, då är du inne i återställningsmenyn. Välj Skivverktyg och där Radera hårddisken. Efter detta kan du installera det OS som din dator kom med. I slutet av installationen kan du läsa in din TimeMachine-kopia av dina dokument och program. Detta förutsätter att du har en TimeMachine-kopia. Eller så uppgraderar du dina mjukvaror till 64 bitars versioner som fungerar med Catalina. Mac OS gick över till 64 bitars för över 10 år sedan och sedan High Sierra och Mojave så har systemet varnat att stödet för 32-bitars kommer att slopas i kommande Mac OS. Och med Catalina är vi där. Office 2016 och nyare är 64 bitars.
×
×
 • Skapa nytt...