MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Medlem
 • Antal inlägg

  11 465
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  37

Raphael vann dagen: 23 januari

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

561 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  http://raphaelmabokonsult.wordpress.com

Profil

 • Kön
  Male
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

1 004 profilvisningar
 1. Optimerad lagring innebär att bilderna är högupplösta på iCloud men lågupplösta i enheten (för att spara utrymme). Den högupplösta versionen måste man hämta ner separat när man så önskar ha den, den version man normalt ser är den lågupplösta om man inte säger något annat. Så att du har lågupplösta bilder är inget konstigt, det är själva idén med optimerad lagring - det är vad den gör. När det gäller datum... Det är lätt att ändra datum om man skulle vilja det: https://www.iphonelife.com/content/how-to-change-date-stamp-photos-your-iphone När det gäller att hitta gamla backuper, ja du har väl haft backup på av din iPhone mot iCloud? Där ska du hitta gamla backuper. Inte iCloud bildbiblioteketet nu, utan din iPhone backup: " If you use iCloud Backup, you won't find a list of your backups on iCloud.com. Here's how to find your iCloud backups on your iOS device, Mac, or PC. On your iPhone, iPad, or iPod touch: Using iOS 11, go to Settings > [your name] > iCloud > Manage Storage > Backup. Using iOS 10.3, go to Settings > [your name] > iCloud. Tap the graph that shows your iCloud usage, then tap Manage Storage. Using iOS 10.2 or earlier, go to Settings > iCloud > Storage > Manage Storage. Tap a backup to see more details about it, choose which information to back up, or delete the backup." https://support.apple.com/en-us/HT204215 När det gäller saknade bilder: När man slår på iCloud synk så laddas alla bilder upp, men om man har många bilder - som flera tusen i ditt fall - så kommer det att ta en massa tid innan bilderna är uppladdade. Detta sker helt i bakgrunden och du behöver vara uppkopplad mot ett Wifi-nät. ICloud håller koll på vilka bilder som inte har laddats upp och vilka som har det, så när den inte har förutsättningar för att ladda upp så väntar den tills den har det. Det gör att uppladdningen sker med pauser. Det kan ta flera dagar att ladda upp tusentals bilder. Så om man upplever att det saknas bilder på iCloud så kan det bero på att de inte har hunnit laddats upp än. Statusen för ens bilder kan man kolla: "You can see if a photo or video has uploaded to iCloud when you open the Photos app and view your library in Moments. Your upload status is at the bottom of the menu. You can also find photos and videos that are part of your Photos Library but haven't been uploaded to iCloud when you open Photos on your Mac and go to File > Create New Smart Album. Under Match the following condition, choose Photo is unable to upload to iCloud Photo Library, then click OK." ICloud bildbibliotek tar inte bort bilder. Det är bara *bildström* som tar bort bilder, om bilderna är äldre än 30 dagar eller om bildström är full (bildström har ett begränsat utrymme för hur många som får ligga i bildström) så raderar bildström bilder. Bildström och bildbibliotek är inte samma sak.
 2. Den lägger inte till ".pages.pdf" för mig om jag väljer PDF - Spara som PDF, utan det blir .pdf. Har provat flera gånger. Jag kan inte reproducera ditt problem. PDF-funktionerna i PDF-rutan är inbyggt i Mac och finns i alla program på samma sätt, sen kan olika program ha egna och utökade PDF-funktioner som är annorlunda än systemet.
 3. Skumt, för min Pages gör inte så. Den exporterar till PDF utan att lägga till Pages. Händer aldrig med något av mina dokument. Testar nu igen, gör ett nytt dokument, väljer Exportera... Står bara .pdf. Inget pages.pdf. Jag exporterar till PDF rätt ofta och har aldrig stött på det här problemet tidigare. Funderar - är det äldre dokument från gamla Pages du försöker med, alltså för gamla formatet (Pages 4 och äldre) eller är det nyare dokument?
 4. Raphael

  32-bitarsprogram även i Mojave?

  Man kan väl även köra äldre OS i virtualisering som Parallells etc om man måste ha ett äldre program som inte har uppdaterats.
 5. Raphael

  32-bitarsprogram även i Mojave?

  Förstår inte ”rökt till hösten”? Min mor kör inte ens High Sierra på sin Macbook Air och hon får fortfarande säkerhetsuppdateringar. Installerade en igår. Ingen tvingar en att uppgradera till senaste OS, uppgraderingen är ett aktivt val och sker inte automatiskt. De flesta mjukvaror har ju dessutom kommit ut som 64 bitars sedan flera år tillbaks. Jag har inga 32 bitars kvar i min dator.
 6. Raphael

  Mojave/Neo Office

  Man får nog räkna med att det kommer finnas program som inte fungerar fullt ut på nya Mojave. Jag är inte förvånad över att NeoOffice har problem. En Beta är ju till för att man ska testa, det är därför man släpper en Beta - en "test release" alltså. En Beta är inte ett färdigt program. Man får räkna med problem, det är bra att man upptäcker problem. Apple har bara support på sina egna mjukvaror, inte på andra mjukvaror. Det är NeoOffice som har support på NeoOffice så du får väl tala om för dem att deras mjukvara inte fungerar på betan av Mojave. http://www.neooffice.org/neojava/en/macappstore.php
 7. Raphael

  Återskapa worddokument

  Det förekommer att Microsoft har buggar i sina program, men de brukar vara snabba på att fixa dem. Så detta kommer ordna sig! Men varför har du inte tagit en säkerhetskopia? Mac har inbyggt för det - TimeMachine, då behöver du en extern hårddisk så sköter detta sig automatiskt. Och om den externa hårddisken inte skulle vara inkopplad så sparas kopiorna lokalt. Men TimeMachine måste man sätta igång innan det körs automatiskt, det är inte påslaget från början. Kolla papperskorgen om något dokument har råkat hamna där av misstag.
 8. Kan du inte öppna Lightroom som extern redigerare inuti Bilder? Jag kör Affinity Photo, Luninar och Pixelmator genom Bilder. Jag väljer att redigera en bild inuti Bilder, sen till vänster om trollspöt finns ”...”. Klickar jag nu på ”...” får jag upp de externa redigerare jag lagt in. Jag väljer t ex Luminar och bilden öppnas i Luminar. När jag har redigerat klart så sparar jag och stänger Luminar och återvänder till Bilder där den nu redigerade bilden finns. Väldigt smidigt!
 9. Nu hittade jag ett till alternativ: 1 000 adresser för 30 USD. Jag tog det. Kommer ta ett tag innan jag når upp till det, men jag kände att jag sparar enorm tid på att låta den ta hand om det än att jag skickar varje mejl manuellt. Det är en brist hos Apples mjukvara att man inte kan göra det med dem. Microsoft har e-mail merge med Excel -> Word -> Outlook, tycker Apple borde ha samma för Numbers/Kontakter -> Pages -> Mail, men Apple har bara vanlig Mail Merge - alltså för brev som man skickar i vanliga kuvert. Å andra sidan så vill väl Apple inte riktigt konkurrera med MS Office. De har helt klart delat upp marknaden mellan sig.
 10. Nu har jag kollat. Att skicka via sin egen server kostar 2 600 kr, så det är otänkbart. Skicka via deras server kostar 133 kr i månaden över 50 mejl per månad. Jag har ingen lust att betala det eftersom jag inte har något behov av att skicka varje månad utan bara kanske ett par gånger per år. Så det känns som onödiga pengar. Tjänsten verkar bra för den som har ett större behov än jag har.
 11. Direct Mail kan vara det jag söker, det var ett bra tips. Ser att det är gratis för max 150 adresser per månad och det är ungefär så många adresser som jag har.
 12. Pochahontas, inte är vad jag söker tyvärr den visar skickar med alla adresser i gruppen på Till eller Dold kopia. Det vill inte jag. Vill att varje mottagare ska få ett mejl och med bara sin adress som mottagare. Begekand, jag har tittat på DirectMail men känner mig osäker. Fungerar det bra för dig, vad gillar du med programmet? Det verkar som att man skickar via deras server? Jag vill att mottagarna ska se det kommer från mig, min e-post/server. Går det att ordna?
 13. Halloj alla glada! (och andra med ) Det har uppstått ett behov hos mig att skicka ut mejl med bilaga till flera mottagare, men jag vill inte att de ska se varandras e-postadresser. Vill inte skicka med en massa e-mail adresser som "dold kopia" heller. Vill att varje mottagares adress ska stå som mottagare. Så då verkar ju bulk mejlare vara ett alternativ. Jag har mejl-adresserna i ett Excel-dokument som kan läsas in. Jag har tittat lite på möjligheterna i MS Word för det kan ju köra mail-merge även för e-mail, och läsa in adresser från Excel, men det verkar bara vara ihop med Outlook och då måste jag ha Professional vilket jag inte har köpt... Så jag har inte Outlook. Erkänner att jag har noll koll på mejlprogram för bulk-mejl. Vad göra?
 14. Kolla så du bara har iCloud bildbibliotek på och inte Bildström. Och när du raderar - töm papperskorgen, annars ligger bilderna kvar i 30 dagar trots att du tagit bort dem. Du kan även prova koppla ifrån och koppla på igen. Dvs stäng av iCloud sedan koppla på igen. Dina exempel visar att synken är bruten alternativt att du har dubbel synk.
 15. Det fina med Mac - som kanske inte alla känner till - det är att "framkallning" av bilder i RAW-format finns direkt i Core Image, alltså den del i operativsystemet som hanterar grafiken. När Apple släpper uppdateringar av Core Image med stöd för fler RAW-format etc så får alla program som kör med Core Image del av detta. Supersmidigt! Även Förhandsvisning hanterar RAW-format, för det använder givetvis Core Image. De flesta tredjepartsprogram använder också Core Image - som Pixelmator, Affinity Photo m fl. Däremot inte Adobes program för de kör sitt eget (vilket är ett starkt skäl till att jag inte använder det!). När det gäller tethering så är det ingen funktion jag bryr mig om eftersom jag har Pentax och det brukar inte tredjepartstillverkare stödja... Ricoh (Pentax) har däremot en egen app som styr kameran. Det enda programmet i den där listan som jag tycker är intressant är LightZone, för jag hade det faktiskt när det var kommersiell mjukvara. Det blev open source efter att upphovsmannen fått jobb på Apple och därmed inte längre hade tid att utveckla sitt eget program. Kan man Ansel Adams zon-system så är LightZone ett fantastiskt program. Men jag minns det som väldigt segt och långsamt. Men det bygger på helt annan idé för redigering än andra. Väldigt innovativt. Men idag kör jag Bilder i kombination med Pixelmator, Affinity Photo och Luminar som externa redigerare när jag behöver fler funktioner än vad Bilder har inbyggt. Har även PhotoLemur för "quick-fix" för det är rätt bra på det.
×