Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Moderator
 • Antal inlägg

  12 422
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  47

Raphael vann dagen: 12 november 2019

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

855 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  www.raphaelmabo.se

Profil

 • Kön
  Man
 • Plats
  Askersund
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

2 942 profilvisningar
 1. Testa en SMC innan byte batteri. https://support.apple.com/en-us/HT201295
 2. Det skumma är ju att du säger att det fungerar finfint i början med ritplattan och sen slöar den ner sig efter en liten stund. Då låter det ju som att det inte uppnås full hastighet i kablarna. Kan det vara någon buffer som slöar ner? Finns det drivrutiner till ritplattan som behöver uppdateras?
 3. Ok, jag upplever inte min som seg alls. Tvärtom. Och jag har alltså precis samma MBP som du har, Retina 13" late 2015 med Mojave. Du kan prova start i säkert läge - håll ner shift-tangent, starta upp datorn, logga in. Sen starta om datorn. Detta rensar diverse cachefiler. Det kan även vara så att du kör program i bakgrunden som slöar ner datorn. Det är svårt att svara på. Men både hårdvaran och OS:et har absolut kapacitet att vara snabbt, särskilt eftersom du har 16 gig i minnet. Det är inte kombinationen datorn och OS:et som är problemet, det måste vara något annat.
 4. Jag har precis samma Macbook och med Mojave i, fast jag har 8 i minnet och inte 16. Jag använder min till vettigheter varje dag. Istället för Photoshop kör jag Pixelmator och Affinity Photo. Jag har dock ingen erfarenhet av den ritplattan, det kanske är något knas med den som gör att det inte fungerar? Annars så gäller ju som alltid att hålla rent och snyggt i datorn. Jag har inte uppfattat min dator som för långsam eller inte hänga med. Min dator fungerar utmärkt och är snabb, fast jag har mindre RAM utrymme än du har. Jag har alltså precis samma dator och Mac OS version som du använder, förutom ritplattan.
 5. Förtydligade rubriken. Flyttade från Mac OS X till ritplattor, då problemet främst tycks handla om ritplattan. Hälsar Raphael, moderator
 6. Den kan komma i morgon, eller om ett år, eller inte alls.
 7. Bilder/videor du raderar i Bilder sparas i en ”papperskorg” som är en mapp som heter ”Senast raderade”. Den tömmer sig själv efter 30 dagar men du kan även tömma den manuellt. https://support.apple.com/sv-se/HT206186
 8. Då har ni haft iPhone inkopplad på iCloud bildbibliotek men inte den gamla iPad? Den kanske är för gammal för iCloud bildbibliotek? Innan iCloud bildbibliotek så fanns Bildström tillgängligt, då kan man överföra genom Bildström. Men det enklaste hade varit att göra en säkerhetskopia av den gamla iPad och sedan ladda in den säkerhetskopian i den nya när man ställer in den nya första gången. Säkerhetskopia kan man lägga på iCloud eller i datorn genom iTunes. I säkerhetskopian sparas bilderna.
 9. Ursprungsdatum ska finnas i bildens EXIF-data, dvs när bilden skapas på hårddisk är ett värde men när bilden skapades i kameran är ett annat värde och det värdet ska finnas lagrad internt i bildfilen. Nu vet inte jag vilka program du har jobbat med i PC etc, så frågan är hur intakt EXIF-datan är. Om programmen du jobbat med har ändrat i EXIF-datan så kan ju ursprungsdatum vara borta. Det går inte att svara på. Det beror på vad dina mjukvaror har gjort med bilderna. Om du t ex har justerat bilder så brukar det göras nytt datum för bilden i EXIF för det är då i praktiken en ny bild och då tar den det datumet när bilden justerades. I EXIF-datan ska det även finnas kamerans namn, så även om du haft olika Canon-modeller så ska de kunna identifieras som olika bilder för det ser man i EXIF-datan. Jag har ju flera Pentax t ex. Genom åren har jag haft bilder tagna med Pentax *ist DS, K10D, K-x och K-S2. Även om numreringen börjar om (DSC001) i varje ny kamera så har de olika kameranamn i EXIF-datan och därför har jag aldrig blandat ihop dem. Plus att de även har ursprungsdatum intakt. Och Bilder kan hantera EXIF-data, EXIF-datan syns i programmet under Visa info. Jag lägger idag alla mina bilder i programmet Bilder och jag har iCloud bildbibliotek på och utrymme på iCloud Drive. Jag har även externa hårddiskar, jag har en Arkiv A hårddisk och en säkerhetskopia på den på Arkiv B. Men jag tycker det är smidigare att bara köra Bilder ihop med iCloud bildbibliotek. Det som inte får plats i datorn stannar på iCloud i "molnet", jag har "Optimerad lagring" påslaget. Bilder använder jag i kombination med externa program som Pixelmator, Luminar och Affinity Photo. Bilder kan anropa externa bildredigerare. Så för extra avancerad fix mer än Bilder klarar av så använder jag andra program, men bilderna är fortfarande kvar i Bilder.
 10. För att då är det troligt just som jag säger att det bara är 880 Mb som ligger på datorns hårddisk, i Mac och resten ligger kvar på iCloud och hämtas ner när du öppnar de filerna. Samma mapp. De mappar som ligger under iCloud i datorn, de ligger ju på hårddisken, i Mac:en. De synkas mellan Mac och iCloud. Men iCloud-Mac synken tar själv hand om exakt vilka filer ligger på Mac och vilka som ligger kvar på iCloud. Du ser alla på Macen, så det ser ut som de ligger på Macen - även om större delen av dem egentligen ligger på iCloud. Finder visar bara utrymmet för det som ligger på Mac.
 11. Om du har ”optimerad lagring” påslagen så kommer filer flyttas till iCloud som du inte använder så mycket. De kommer fortfarande synas i Mac i en mapp, men de kommer hämtas ner från iCloud när du öppnar dem. Detta gör att du kan ha samma innehåll på Mac och iCloud men att det tar upp mer plats på iCloud. För det är på iCloud det egentligen ligger och laddas bara ner först vid behov.
 12. Det är borttaget och delvis ersatt av Notiser/Idag-fönstret som man får upp genom att klicka högst upp till höger på skärmen. Där har man Väder, Kalender, man kan lägga in Kalkylator osv. Som jag har förstått det togs Dashboard bort och ersattes av Notiser/Idag för att mer likna iOS med notiser.
 13. Du kan återställa och tömma den i Inställningar - Allmänt - Nollställ. CCleaner är för Mac, inte iPad. Du hittar tips på rensnings-verktyg här: https://www.imyfone.com/iphone-space-saver/2016-top-5-best-ipad-cleaner-app-free/
×
×
 • Skapa nytt...