MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Medlem
 • Antal inlägg

  11 515
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  37

Raphael vann dagen: 23 januari

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

569 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  http://raphaelmabokonsult.wordpress.com

Profil

 • Kön
  Male
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja

Senaste profilbesöken

1 225 profilvisningar
 1. Raphael

  Skrivprogram

  Tryck på Pages för att öppna det. Om inget dokument redan är öppet / inladdat i Pages så kommer du till ett filfönster där du kan välja ett existerande dokument eller skapa ett nytt dokument. Tryck på "Nytt dokument" längst ner i fönstret för att skapa ett nytt. Nu kommer ett fönster upp där du kan välja mellan olika mallar. Klicka på den du vill använda och sen "Välj". Du kan välja den som heter "Tom" om du inte vill ha någon specifik. Du får nu upp ett nytt fönster och det är bara att skriva på. Den stora vita ytan är dokumentet med en blinkande markör. Till höger har du olika valmöjligheter för layout och sida, formatering osv. Om du för markören högst upp på den vita ytan så kommer du se inramade boxar, det visar sidhuvudet. Om du för markören längst ner på sidan (du kan behöva rulla ner till detta om du inte har en visning som visar hela sidan på en gång) så får du fram sidfoten. Du ser dokumentet med marginaler åt sidorna och uppe och nere. Under Innehåll - Visa linjal kan du visa en linjal med mått för dokumentet. Under Innehåll - Visa layout får du fram linjer som ramar in skrivytan så du enklare ser sidans marginaler.
 2. Har du provat med Cmd R dvs utan Alt? För att använda DVDn måste du starta från den. Går inte att radera en hårddisk som är samma som systemet startats från, det är därför det är grått och inte går att välja. Stoppa i DVDn och starta om datorn, håll ner C vid omstarten det säger åt datorn att starta från DVDn.
 3. Raphael

  Köpa en iphone? Nej

  Beror väl på hur man använder telefonen, men för mig som kör Apple Music istället för Spotify och synkar data mellan telefonen och Mac med NoteLife och Ulysses, och gillar synca iMessage mellan Mac och telefon och har och använder iWork-programmen i telefonen och har dokument i iCloud Drive, så finns inget annat alternativ. Men man måste ju inte köpa den dyraste iPhone, det finns ju faktiskt billigare! De som vill ha den dyraste köper det, och har man inte råd så skaffar man en billigare iPhone. Så jag förstår inte problemet... Istället för att klaga på att en XS kostar 12 000, titta på en iPhone 7 istället för halva priset! Problemet löst.
 4. Raphael

  Köpa en iphone? Nej

  Nu är ju inte XS den billigaste iPhone. I den nya serien är det XR som är den billigaste. Jag ser inte varför man skulle köpa en XS istället för en XR. XR kommer ju i fler färger dessutom. Den räcker till gott och väl. Och de nya telefonerna går åt som smör i solsken. De flesta köper ju med abonnemang och betalar en summa för telefonen varje månad, iPhone är dessutom en mycket vanlig tjänstetelefon - företag köper in till sina anställda. Men tycker man X-serien är för dyr så finns ju fortfarande iPhone SE och iPhone 8 m fl modeller kvar i sortimentet. Jag har tagit för vana att köpa den billigaste som finns kvar i sortimentet när jag byter, och jag byter när den jag har blir för dålig. Så jag byter absolut inte varje eller vartannat år. Jag räknar med att jag har en ny iPhone XR om 5 år, då är den nog den äldsta modellen kvar i sortimentet. Då köper jag den.
 5. Har du plats kvar på hårddisken för viloläget då? Viloläget kräver ju utrymme då den sparar ner det aktuella tillståndet, en ”fryst” bild. Att program öppnar sig igen efter uppstart - den säger väl något i stil med ”Datorn avslutades inte på korrekt sätt tidigare. Vill du öppna de program som var igång tidigare?” Och då ska du få möjlighet att välja.
 6. Raphael

  rensning av HD

  Rensbart = äldre filer/filer som inte används så mycket, och som flyttas helt och hålket till molnet iCloud Drive om du har optimerad lagring på. Det är alltså en automatisk funktion, sköter sig själv när du har ställt in den.
 7. Han behövde troligen koden till telefonen för att funktionskontrollera linsen, dvs kunna testa kameran i telefonen.
 8. Raphael

  My passport för mac

  Telly, fast längst ner i frågan - sista meningen i första inlägget - står det: "Går det använda time machine till en vanlig my passport?" och det var den frågan jag besvarade, för jag ansåg att tidigare frågor redan hade besvarats. (iCloud och OneDrive är ett utmärkt alternativ för flytt av dokument mellan olika system/datorer etc.).
 9. Raphael

  My passport för mac

  Det går utmärkt att använda TimeMachine till vilken vanlig hårddisk som helst! TimeMachine kan behöva formatera om hårddisken innan användning för optimal funktion.
 10. Raphael

  Vit skärm

  Stereotypen, ”Windows-tangenten”? Ett Mac-bord har inte ngn Windows-tangent. Det är cmd-tangenten som gäller. Fornminne.
 11. Raphael

  Vit skärm

  Blinkande mapp med frågetecken innebär att den inte hittar något system. Det är vad som händer om man raderar (formaterar) hårddisken utan att sen installera operativsystemet. Har du raderat återställningspartitionen också? Då hittar den inte återställningsprogrammet att installera från. Cmd R vid uppstart (fortsätt hålla nere flera sekunder efter att datorn gått igång) ska ta dig till återställningsprogrammet. Om detta inte händer så har du raderat återställningspartitionen också. Cmd skift R ska ta dig till internet-versionen om återställningspartitionen är raderad. Om inte det heller fungerar så är det bökigare, prova Alix tips för det om hårddiskläge.
 12. Raphael

  Hur ladda iPhone i bilen?

  I min bil så kopplar jag bara in min iPhone i USB:n. Har också en iPhone SE och ljudet försvinner inte från den. Kan svara och ringa som vanligt, även med hörlurar. Så detta handlar kanske inte om telefonen, utan om inställningar i bilen. Nu har jag inte en Passat, jag har en Citroën. Kolla om det finns några inställningar du kan ändra i bilen för USB-uttagets funktion.
 13. Raphael

  Dubbel bokföring !?

  Nej datorn räknar inte dubbelt. Listan till vänster är en sammanräkning av filer för de olika kategorierna, filer som inte passar in i någon av de kategorierna finns inte med i sammanräkningen. Men observera en sak: Siffran för Dokument är exklusive Bilder. Du har Dokument som tar upp 176,96Gb på hårddisken. Lägg till de och du får 487,68 = 488Gb. Så det stämmer ju, eller hur?! Det som är förvirrande är att du är inne på Dokument och sen "Filbläddraren". Då ser du alla filer, som Bilders databas. Men alla filer du ser under "Filbläddraren" räknas inte in under Dokument. Bilderna i Bilders bilddatabas syns där men finns inte med i sammanställning av storleken på Dokument, de finns med i Bilder. Så under "Filbläddraren" ser du betydligt fler filer än som räknas med i storleken för Dokument, filer som räknas med i andra kategorier och då inte finns med i storleken på Dokument. Du har uppenbart en hel del städning att göra i din dator. 14,42Gb är lite lågt. Försök få upp det till minst 20Gb helst 30Gb ledigt!
 14. Raphael

  Dubbel bokföring !?

  Bilder-paketet är Bilders databasfil, och den räknas som ett dokument och därför finns den under Dokument, för under Dokument listas olika typer av filer. I Bilder-paketet ligger alla bilder som finns i Bilder, plus lite extra information. Bilder högst upp är inte en fil, det är inte ett dokument, utan är en sammanräkning av det utrymme so m dina Bilder tar. Det är normalt att Bilder-databasen tar upp lite mer än utrymmet som bilderna tar, för databasen innehåller extra info. Bilder-sammanräkningen är bara för bilderna. Så du har inte 340Gb bilder.
 15. Så om jag förstått det hela rätt så har du ett Apple ID på din iMac och ett annat Apple ID på din Macbook och iPone 8, och det för din Macbook och iPhone 8 fungerar bra. Börja med att logga ut från iCloud på din iMac. Stäng av iCloud på din iMac helt och hållet. Installera sen om systemet, det kan vara så att några filer har blivit skadade hos dig och det gör att systemet "hänger sig kvar" på gamla iCloud inställningar. En ominstallation av systemet bör fixa detta. https://support.apple.com/sv-se/guide/mac-help/mchlp1599/mac Efter detta loggar du in på iCloud igen och då samma iCloud - samma Apple ID - som du har till din Macbook och iPhone 8. När du är inkopplad på samma Apple ID för alla enheter så har du samma bildbiblioteket.
×