MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Raphael

Medlem
 • Antal inlägg

  11 252
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  37

Raphael vann dagen: 23 januari

Raphael hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

535 Fantastiskt!

Om Raphael

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1969-06-16

Kontakt

 • Webbsida
  http://raphaelmabokonsult.wordpress.com

Profil

 • Kön
  Male
 • Intressen
  Mac, kommunikation, människor.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  MacBook Pro Retina 2.7Ghz (2015), iPhone 5 SE 32Gb
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Det är tyvärr bara MS Office som är 100 procent kompatibelt med MS Office. Pages kan öppna och spara Word-dokument, innehållet följer med men det skiljer sig i formatering etc som styckeavstånd, tabulering kan se annorlunda ut. Gruppfunktioner och ändringsspårning skiljer sig också. Pages är ett utmärkt program och passar kontoret, men har man högsta krav på att dokument etc ska se precis likadana ut så är det MS Office som gäller. Keynote tycker jag fortfarande är överlägset PowerPoint, Keynote är definitivt en "killer app". Numbers fungerar ok med att öppna / spara enklare Excel-dokument, men det har helt enkelt inte samma funktionalitet.
 2. Klockan

  Klockan i High Sierra synkroniseras en gång i timmen, det sker via kommandot/processen ”timed” som startas av en inbyggd schemaläggning. High Sierra har ett nytt system för detta som skiljer sig från tidigare versioner. Här finns mer info... https://www.google.se/amp/s/eclecticlight.co/2017/10/27/has-anyone-got-the-time-how-high-sierra-has-changed-time-synchronisation/amp/
 3. IPhone X Problem vid laddning

  Prova med en annan laddkabel. Det kan absolut hända laddkablar glappar. Om det visar sig inte vara kabeln så är det telefonens kontakt. Du har antagligen garanti kvar så lämna in den. Men prova olika kablar först.
 4. Safari är för gammalt

  Nu får man ju inte välja utan App Store visar det denaste som fungerar och de tidigare än så syns inte och går inte enkelt ladda hem. De tidigare syns bara om man har laddat hem de tidigare.
 5. Språkbyten i iPhone SE

  Du har språkinställningen svenska men uppenbarligen flera tangentbord. Språkinställningen är inställningen för menyer etc. inställningen för tangentbord låter dig skriva på olika språk. Om du när du skriver ett sms trycker på *globen* och håller den intryckt så kommer det upp en lista på de tangentbord som är påslagna. Överst i listan finns ”Tangentbordsinställningar”. Tryck på den. Nu under ”Tangentbord” kan väljas att koppla från/på olika tangentbord.
 6. Du kan köra flera mot en TimeCapsule men det lär bli segt. Du kan synka Bilder om du har iCloud bildbibliotek, då har du bildservern på nätet och kan ha olika enheter uppkopplade - det krävs bara dina enheter kör samma iCloud konto. Med iCloud kan du också ha samma dokument på flera datorer/enheter, synkas genom iCloud Drive.
 7. Ja när man uppdaterar så återfår vissa inställningar grundinställningen, så brukar det vara...
 8. Stulen email

  Du kanske tänker på Microsoft OneDrive där du kan ha dina Office-dokument? Eller har du Office365 och det är det Microsoft-kontot du tänker på? Din fråga om bankuppgifter, har du lagt in kortuppgifter för Office365, är det dem du tänker på? Om du är orolig så rekommenderar jag att du byter lösen på ditt konto och lägger in ett annat kort som betalar för Office365. Du kan även spärra ditt gamla kort.
 9. spam i mailboxen

  Markering som skräp innebär att Mail lär sig vilka avsändare som skickar skräp, då lägger Mail dem i mappen Skräp istället för i Inbox-en. Mejllistor kan man avprenumerera på, iaf hos seriösa företag. Om man har uppgett sin e-mail någonstans där man handlat så får man skräppost.
 10. spam i mailboxen

  Markera som skräp, Mail lär sig. Fungerar för mig. Får endast undantagsvis skräp i inkorgen, 99% hamnar direkt i Skräp-mappen. Gäller både iCloud-mejlen och min domän-mejl via One.com.
 11. LÖST Backuppdiskar

  Jag har Affinity Photo själv men jag har aldrig bytt till ny dator eller hårddisk genom att välja ut Affinity Photo enskilt utan jag importerar allt från TM, och då kommer allt med. Det kan vara så att det för Affinity Photo inte räcker med att bara flytta över Affinity-programmet och en plug-in mapp, det kan vara så att de har någon fil eller inställning lagd någonstans - typ i Macens användarbibliotek eller något - som också behöver komma med. Kanske det enklaste är att du slänger iväg ett mejl till Affinitys support och frågar dem?
 12. Onödigt utrymme?

  "Dokument" är en sortering och visar alla filer - dokument, bilder, filmer, musikfiler. När du klickar på "Filbläddrare", som du har gjort på bilden, så är du i din hemmamapp. Inte i dokument-mappen, utan i hemmamappen på hårdisken. Din hemmamapp/användar-mapp innehåller Dokument, Musik, Bilder och så vidare. Jag tror att det som är förvirrande är att Dokument i Hantera-vyn är en sortering och inte en mapp. Det ligger alltså inte några filer under sorteringen Dokument, de kan ligga i vilka mappar som helst och var som helst på hårddisken. Dokument bara visar en sortering, men filerna ligger inte där egentligen. Hela vänsterlistan är sorteringar, iTunes är också en sortering. Det är inte databasen/mappen iTunes i vänsterfältet, utan sorteringen iTunes. När du går in på "Filbläddrare" så går du in på hårddisken och då ser du hårddiskens struktur. Du är inte inne i mappen-Dokument, utan i din användarmapp. Och i den finns Dokument, Musik och så vidare. Dokument-mappen i din användar-mapp <> sorteringen Dokument.
 13. LÖST Backuppdiskar

  När du hämtar in ett program så hämtas själva programmet in. Om du har mappar med olika filer som tillhör programmet så hämtas inte de in automatiskt, du får leta upp dem själv och hämta in. T ex om du hämtar in en ordbehandlare så hämtas inte mappen med dina texter in. Det beror på hur programutgivaren har lagt upp sin struktur. Jag vet inte var insticksfilerna till Affinity Photo ligger. Om du hämtar in hela hårddisken så uppstår inte detta problem, för då hämtar du ju in allt. Det är bara när du gör ett urval att hämta in manuellt och då får du leta upp vissa filer/mappar själv och hämta in.
 14. Onödigt utrymme?

  ITunes ligger inte på två ställen. Den ligger i mappen Musik som ligger i din hemmamapp. Du kan kolla detta enkelt. Gå in i Finder (klicka på Glada ansiktet). Klicka på din hårddisk, klicka på ”huset” = din hemmamapp. Där hittar du Dokument, Musik, Bilder osv. Om du går in på Musik så hittar du en mapp som heter iTunes. Om du går in på Dokument så ska den inte finnas där. Det du ser under ”Rekommendationer” i din Hantera-vy är bara snabbgenvägar. De speglar inte strukturen på hårddisken.
 15. LÖST Radera "Advanced Mac Cleaner"

  Jag har kört CleanMyMac i många år och det fungerar bra, det är ett seriöst program.
×