Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

NisseO

Medlem
 • Antal inlägg

  758
 • Gick med

Anseende på webbplatsen

3 Neutralt

Om NisseO

 • Medlemstitel
  Utmärkt
 • Födelsedag 1968-02-25

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Uppsala
 • Intressen
  Utdöda språk m.m.

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1987 (ägare sedan 1997)
 • Appleprylar
  Macbook Pro i5 2,4 GHz, 4GB ram, 120 GB ssd – Mac mini C2D 2,4 GHz, 8GB ram, 500 GB hd – Macbook C2D 2,4 GHz, 4 GB ram, 500 GB hd – (PB G4 15'', 1,5 GHz, 1,5 GB ram, 80 GB hd) – iPhone 5S, iPhone 3GS och iPod 3G
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Sedan en tid har jag problem med att hårddisken på min Macbook fylls upp till sista MB:en, så att jag ungefär en gång i veckan tvingas starta om den. Jag har från början 40 GB ledigt av 160, så det är ingen platsbrist normalt. Den står och rullar konstant med bara en handfull program igång, och ofta när jag tar den i användning efter någon dag så är det lediga utrymmet nere kring 30 GB utan någon egentlig orsak. Ibland är hela hårddisken full, så att jag får ett felmeddelande om att program måste tvångsavslutas. Jag har lyckats identifiera problemet så långt som till att datorn producerar swapfiles på omkring 1 GB vardera i mängd – mellan 10 och 20 stycken som numreras uppåt. Tydligen ska det här problemet bero på att ett program läcker minne, men jag lyckas inte förstå vilket program det är som behöver avslutas eller åtgärdas. Kan någon hjälpa till med en metod för att identifiera problemet och åtgärda det?
 2. Jag införskaffade ett HP-tangentbord för 20 pix och det visade sig fungera. Det går såväl att nå target mode som andra spännande lägen. Nu visar det sig förstås att det inte är så lätt att bara kopiera över filer, utan mapparna under min användare är förstås låsta. Jag provade också att boota upp med Sierra på en USB-sticka, men det gick inte att installera ett nytt system som lösning, utan det visade sig vara något fel på hårddisken som sitter i. Skulle tydligen vara något "smart". Finns det någon möjlighet alls att återfå filerna från den här defekta hårddisken, som ändå faktiskt snurrar på rätt bra, men inte duger till att köra system ifrån? Kan man låsa upp mapparna på något sätt? Går det att klona hela hårddisken till en extern och sedan bara byta ut den? Finns det andra metoder att rädda innehållet?
 3. Jodå, det där har jag koll på och kör både Monolingual och Xslimmer efter varje installation och uppdatering. Den senare rensar väl inte så mycket längre, sedan Universal Binary-tiden gått över. Det finns också andra program än de du nämner som ser små ut i program-mappen, men har stora AS-filer. Videospelaren Stremio, som jag inte använder, är på 50 MB, men har en supportmapp på 500 MB. Eller "hade" ska jag väl skriva. Men det jag gjorde idag vara att leta vidare manuellt, men nu i system-biblioteket. Där hittade jag i Library/Updates en hel systeminstallerare (InstallESD.dmg) på 5 GB som låg och skräpade från i fjol. Såg också att systemets egna skrivbordsbilder tillsammans tar 400 MB. Använder man egen, är de ganska onödiga. Nu är jag uppe i närmare 30 GB ledigt, och då har jag ändå dragit ned Sierra för en snar uppgradering från Yosemite.
 4. Rensade just hårddisken i min MBP på ca. 10 GB onödigt skräp. Det kvarvarande utrymmet började krypa ned farligt nära 10 GB på min 120 GB SSD, och mappen Application Support var boven som höll modiga 18 GB. Värst var en log-fil till Chrome-tillägget Block Site, som nått 3,6 GB genom att bara skriva "#gw3" om och om igen. Nu sitter jag här med föreskrivna dryga 20 GB ledigt igen. 😎
 5. Jo, jag läste någonstans att det ska gå att få till target mode med Apples trådlösa tangentbord, men jag har inte fått det att fungera… än. Det låter i o f s lite väl magiskt, men det beror ju på när blåtanden drar igång i boot-processen. Kanske behöver man ha de två enheterna parade sedan tidigare också. Jag minns faktiskt inte om jag har det, då jag kontrollerat minin via skärmdelning från min bärbara de senaste åren. Men det var ju trevligt att det går med vilket trådar tangentbord som helst. Edit: Minin har förresten råkat ut för ett blixtnedslag också, så den fungerar inte riktigt som den ska i alla delar.
 6. Jag har en mac mini som inte startar upp ordentligt, utan fastnar vid den grå skärmen med äpplet och ett spinnande hjul nedanför. Därför behöver jag starta upp den i target mode, för att rädda filerna på hårddisken, för att sedan formatera om och installera ett nytt system. Problemet nu är att jag sedan en tid bara har ett trådlöst tangentbord som ansluts med blåtand. (Det gamla tangentbordet har jag antingen skänkt bort eller tappat bort bland scart-kablar på vinden.) Jag behöver alltså skaffa ett tangentbord för den här lilla åtgärden, och skulle vilja köpa ett billigt på en loppmarknad, eftersom jag inte behöver det senare. Men jag är osäker på om det fungerar att nå target mode med vilket usb-tangentbord som helst, eller om det måste ha en viss kvalitet eller märke. Det skulle förstås vara trevligt om någon här i Uppsala kunde låna ut ett gammalt Apple-tangentbord som bara ligger och skräpar, eller vill sälja det för ett par tior. Jag kan komma och hämta.
 7. Jo, jag såg på Ifixit att man kan byta, men det verkar vara en rätt svår operation. Jag har visserligen redan bytt fläkten i datorn, men det här vill jag gärna undvika. Som jag beskrivit ovan, så går det att få till korrekt laddning och strömdrift genom att pilla kontakten i rätt läge. Det tar ungefär 20 försök, innan jag får till det rätt och det är på det stora hela slumpmässigt när den ansluter korrekt. Senast fick jag till det genom att trycka in stiften i laddarens kontakt ett par gånger (för att kanske göra att de gled smidigare) och dra ut dem med en pincett. Nej, batteriet fungerar som det ska. Allt, precis allt, pekar mot ett mekaniskt problem, nämligen med smuts i kontakterna och eventuellt sämre glidande stift. När jag googlade såg jag att en hel del andra haft samma problem med magsafe-kontakten.
 8. Ja, det är en A1278. Den är väl inte känd för att ha problem eller sämre material i kontakten? Jag har väl kört lite med en tandborste men det gav alltså bara tillfällig lindring. Finns det någon permanent metod för rengöring som återställer kontakten till väsentligen ursprunglig funktion, eller ger förslaget här bara lätt bättring?
 9. En längre tid har jag nu haft problem med att Magsafe-kontakter inte ansluter ordentligt, och därför inte laddar. Jag har använt två laddare, där den ena, äldre gav upp först och fick läggas åt sidan i väntan på åtgärd. Men när även den andra börjat krångla på samma sätt, har jag insett att problemet sitter i datorn och inte i någon laddare.Till att börja med nollställde jag PRAM och SMC – flera gånger. Men då inget ville hjälpa, förstod jag att problemet sitter i hårdvaran och närmare bestämt i själva kontakten. Det här yttrar sig så att när kontakten ansluts, den lilla lampan tänds (med varierande färg) men någon laddning inte sätter igång, utan datorn fortsätter gå på batteriet, som dräneras, trots att laddningslampan är tänd. Jag har också indikator på skärmen (i form av Slim Battery Monitor) som också beter sig onormalt. Den kan ange status som både fulladdat vid låg laddningsgrad och laddande, trots att batteriet inte laddas. Vad jag förstått beror det här på att de fem stiften i kontakten inte ansluter ordentlig till motsvarande kontaktdon i datorns laddningsport, vilket förstås beror på ansamling av smuts och oxidering. Det här kan också till viss del bero på utmattning i fjädrarna som sitter under stiften i laddarens kontakt, men då två stycken laddare fallerar, sitter det huvudsakliga problemet på datorns sida. Jag har googlat en del efter lösningar och möjligheter att rengöra, men inte direkt hittat någon fungerande metod som jag vågar använda. Är det någon som gett sig på att rengöra laddningsporten i en Macbook Pro eller någon annan liknande bärbar dator, som kan ge tips om vad man kan ta till i en svensk kontext. Mekanisk rengöring – med allt mellan tandborste, svinto och en hobbykniv, bör väl kunna komma ifråga, liksom vissa kemikalier. Då problemet bara blir värre med tiden, så behöver jag hitta en permanent lösning. Just nu tvingas jag sitta ett par minuter och koppla i och koppla ur tills jag får magsafe-kontakten att ansluta korrekt så att datorn laddar och går på nätström.
 10. Det var bara tre dagar sedan jag bytte, så jag räknar med att det skulle fungera bra, men jag har internet där 4 dagar till, så jag kan prova om jag orkar. Skrev dock fel ovan, det övergivna modemet är ett Zyxel P2601. Egentligen fungerar åtminstone skärmdelningen bättre nu när den väl anslutit; den är både stabilare och har skarpare bild med mindre lagg på musen. Något som kan spela in är att jag har hela 6 enheter att ansluta till nätverket och det kan vara lite mycket för en gammal router, men jag har inte noterat någon större skillnad när jag satt min Powerbook och 3GS i vila. Nu när jag provar att starta om Airserver resp. iTunes på min stationära Mac mini, så fungerar det bra att ansluta om jag gör det direkt. Men efter ett tag försvinner alltså möjligheten att göra det och dyker upp sporadiskt igen.
 11. Svajigt betyder att det ibland fungerar, ibland inte. Det är alltså inte frågan om en total förlust av funktion, som skulle bero på ett lättare identifierat och lätt åtgärdat problem av binärt slag, typ "slå på skärmdelning". Svajigheten manifesterar sig t.ex. i att – ibland dyker Bonjour-ikonerna upp i Path Finder, ibland inte. Det tycks vara helt slumpmässigt. – Ibland ansluter datorns skärmdelning när jag klickar på ikonen, ibland inte. – Ibland kan jag lägga en enhet på skrivbordet via ikonen, ibland inte. – Ibland syns inga datorer alls i airplay från mina iPhone, ibland syns vissa och fungerar, ibland syns en dator, men anslutning fungerar inte och ibland fungerar alla utan problem. En omstart av dator och/eller router tycks förbättra tillståndet något, men förbättringen dör liksom bort efter ett tag. Det är bara Apple-enheter jag använder. De har visserligen olika OS, men just det tycks inte påverka särskilt mycket.
 12. Jo, jag har reserverat ip för de olika datorerna och ifånarna, …0.100, .101, .102 osv. och routern har sitt fasta på …0.1, så det fungerar som det ska och jag förstår inte riktigt vad jag skulle tjäna på att ställa in manuellt samma nuffror som jag får automatiskt och vad det skulle förbättra. Vad jag efterfrågade först var ju en metod att m h a dessa fasta ip lägga enheter på skrivbordet utan Bonjour och p s s som jag redan gjort med skärmdelningen skapa genvägar att klicka på när nu Bonjour fallerar. Gissar att det börjar med att jag klickar cmd+k i Finder. Tyvärr är det så att den enda datorn som jag kan dra kabel till är den som träffats av blixten, så att bl a ethernet-utgången slagits ut. (Det finns en tråd om den stackars minin.) Men jag har provat att dra en tillfällig lång kabel över golv och trösklar till de andra utan något drastiskt annorlunda resultat.
 13. Har i dagarna fått fiber installerat med 100/10 Mbit och samtidigt tvingats byta router för trådlöst nätverk. Tidigare hade jag en Thompson Adsl från ISP:n, men har numera en D-Link DIR-615. Routern har bara b/g, på 54 Mbit, men får duga så länge medan jag letar efter nytt och tekniken såväl utvecklas som blir billigare. I mitt trådlösa nätverk har jag förutom min Macbook Pro tre pensionerade datorer som jag kontrollerar via skärmdelning, då antingen skärm eller uttag för sådan gått sönder. Det fungerade utmärkt med bara mindre kontaktproblem på det gamla nätverket, men inte nu längre. Hittills har jag etablerat kontakt för skärmdelning och fildelning genom att klicka på den ikon som dyker upp automatiskt i vänsterfältet i Path Finder under "delade" så snart man ansluter till nätverket eller väcker datorn. Med det nya nätverket har jag dock fått problem både med att ikonerna för de olika datorerna inte alls dyker upp och att kontakt inte etableras när man klickar på dem, utan ikonen istället bara försvinner från listan. Jag har lyckats lösa skärmdelningen genom att ha fast internt ip för de olika datorerna i nätverket och skapa ett bokmärke på skrivbordet för dem; då ansluter de (oftast) utan problem. Men för fildelningen har jag inte kommit på något smidigt sätt att lägga datorn och/eller dess enheter på skrivbordet utan det smidiga att klicka på ikonen som förr. Kan någon hjälpa till här med skapande av genväg eller ikoner? Vad jag förstår sköts den automatiska funktion jag använt hittills på det gamla nätverket genom Bonjour, där man ansluter via datorns namn i nätverket, så det är väl något där som krånglar, när jag nu kan ansluta (nästan) utan problem via ip. Det värsta med svajigheten är dock att jag varken kan använda airplay eller dela ut mitt iTunes-bibliotek på min Mac mini till alla datorer; något jag använt mig mycket av. Så det måste lösas på allvar och inte bara genom någon genväg eller liknande. Som sagt är nätverket svajigt, vilket innebär att ikoner för delning och airplay ibland dyker upp där de ska, men det mesta av tiden uteblir eller inte fungerar när jag klickar på dem. Har någon en aning vad det här kan bero på eller t o m känner till en enkel lösning på prolematiken?
 14. Det verkar som om en återställning av SMC fixade biffen – peppar, peppar, ta i trä. Har kört några dagar nu utan att något hänt, men kan liksom inte kontrollera om något har förändrats, eftersom inget annat märktes tidigare än att datorn helt plötsligt bara lade av, när batteriet var tomt. Tack alla för hjälpen! Nu kan jag ta upp ett relaterat problem, när jag fått forumets mest briljanta hjärnor engagerade. Jag har en laddare som bara ger 60 W över, som jag har försökt koppla in till min Macbook Pro som kräver 85W, för att jag tänkte att det bidrar väl i a f något och förlänger batteritiden, men det som händer är att laddaren lyser grönt – oavsett vad batteriets laddningsstatus är – samtidigt som den inte verkar ge någon ström till datorn. Lampan slår aldrig om till orange för laddning, vilket i o f s tycks rimligt eftersom den inte ger tillräckligt med ström. Det jag undrar är om det här är normalt beteende när man har en laddare på 60W inkopplad till en dator som kräver 85W? Eller kan en återställning av SMC även för denna laddare förändra något?
 15. Är det då lämpligt att låta laddaren som krånglar sitta i om jag skulle prova återställa SMC? Tyckte jag läste det i den länkade support-artikeln, men det står ju bara "Om problemet fortfarande inte är löst när du har utfört alla dessa steg kan du behöva nollställa systemhanteraren" och stegen före är ju inte så avancerade.
×
×
 • Skapa nytt...