MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Jump to content

miklon

Medlem
 • Content count

  38
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About miklon

 • Rank
  På gång
 • Birthday 10/18/1979

Contact Methods

 • Webbsida
  http://

Profile Information

 • Plats
  Eskilstuna

Mac user info

 • Macanvändare sedan
  2006
 • Appleprylar
  Mac Mini G4, Mac Mini C2D, MBP 15" (och en iMac 24" på jobbet)
 • Bytt från pc
  Ja
 1. Vilka äger programmet man skapar i Xcode?

  Det är här du har fel, du äger verket och får göra vad du vill med det, oavsett hur det är skapat, så länge det är du som har skapat det. Du får kommersialisera det om du vill, du får ge bort det eller gömma det i byrålådan, det har inte Microsoft, Adobe eller Apple med att göra. Däremot så har du inte rätt att använda mjukvara under studentlicens för ett kommersiellt syfte, det du inte äger, eller där äganderätten är begränsad, är alltså applikationen, inte det du skapar i den. Brottet mot licensavtalet har inget med upphovsrätten att göra, som föregående talare också förklarar. Låt säga att jag stjäl en hammare, sedan använder jag den för att bygga ett hus, då äger jag ju fortfarande huset, även om jag kan bli bestraffad för stölden av hammaren.
 2. Apple-anställd begick självmord.

  I viss mån håller jag med, men det här fallet gällde ju en bortslarvad iPhone, så det har ju mer med Apple att göra än med något annat företag i alla fall.
 3. EXTRA EXTRA Google Chrome OS!

  Det är en sida av saken, men å andra sidan så gäller ju att man själv har kontroll om man sköter backupen själv. Man måste se till att äldre backuper hela tiden förs över till fungerande media och att man lagrar i ett format som kan läsas i framtiden. Sen får man ju göra en avvägning av hur viktig datan är, det allra viktigaste bör man kanske även fortsättningsvis se till att ha på papper, utskrivet med arkivbeständigt bläck och förvarat i en kontrollerad miljö, eftersom det såvitt jag vet inte finns någon digital lagring som kan matcha den beständigheten. Det beror på hur man ser på saken. De flesta har förmodligen inga större ambitioner med sitt användande, utan behöver skapa enklare dokument och kalkylark. Då är det ju vansinne för ett företag att sitta och betala för tusentals Office-licenser som dessutom kräver Windows-licenser för att kunna köras. Nu finns det ju fria alternativ som inte är webbaserade, men det finns ju driftmässiga fördelar med att köra webbaserat (lokalt på företaget eller i molnet) också. Det är inga problem att rulla ut nya versioner osv. Tja, men Google är ju inte den enda tjänsteleverantören där ute. Googles intäktsmodell handlar ju till stor del om att göra pengar på riktad annonsering, läget är ju ett helt annat om man vänder sig till ett företag som tar betalt för sina tjänster. (Sen ska det i ärlighetens namn sägas att Google tar betalt för Apps när det handlar om företagskunder och då utgår jag från att upplägget ser lite annorlunda ut.)
 4. EXTRA EXTRA Google Chrome OS!

  Nej, men då är du ju heller inte i målgruppen för Google. Jag tror helt enkelt inte att de är intresserade av att utveckla traditionella applikationer som körs på klientnivå, eftersom de inte visat något tecken på det. Ett fristående "Chrome Office" eller vad man vill kalla det skulle ju bli en direkt konkurrent till deras egna onlinetjänster. Angående att spara viktiga saker på en främmande server så delar nog många din inställning, men jag tror att det kommer luckras upp allt mer. Allt fler stora företag och myndigheter outsourcar ju sin lagring och precis som många föredrar att ha sina viktigaste papper i bankfack istället för i hemmet så finns ju fördelar med att ha viktiga saker hos en tredjepart som tar ansvar för att upprätthålla säkerheten.
 5. EXTRA EXTRA Google Chrome OS!

  Till att börja med så menade jag förstås Google Docs, som är Googles office-paket och en del av Google Apps. Poängen med det är att man inte behöver installera det på sin dator hemma, eftersom det körs online. Det är den typen av mjukvara Google satsar på och eftersom hela poängen med Google Chrome OS är att köra den typen av applikationer så verkar det osannolikt att det skulle komma ett office-paket för lokal installation från Google.
 6. EXTRA EXTRA Google Chrome OS!

  Google Apps har ju funnits länge.
 7. EXTRA EXTRA Google Chrome OS!

  Det märkliga med diskussionen kring Chrome OS är att så många tycks missförstå några uppenbara saker. För det första, varför skulle man bli inlåst hos Googles tjänster? Det är ju snarare tvärtom, operativet innehåller inte mycket mer (på ytan) än en webläsare, från vilken man kommer åt den tjänsteleverantör man vill använda, istället för att man ska få med massvis med program som man kanske inte alls vill använda. Måste man använda Gmail idag om man använder webläsaren Chrome? För det andra, det handlar inte om en ny Linux-distribution i ordets gängse betydelse, men det är lätt att förstå varför missförståndet uppstår eftersom man idag inte gör någon skillnad på kärnan Linux och operativet GNU/Linux. De linux-smaker som finns ute idag (t.ex. OpenSUSE, Ubuntu, Mandriva osv) delar kärna (Linux), men de delar också en hel massa annat, så som grafikserver, fönsterhanterare, skalprogram, osv, osv. Google Chrome OS kommer, av vad vi vet idag, ha en sak gemensamt med t.ex. Ubuntu och OpenSUSE och det är kärnan Linux. Det finns ju anledning att tro att man kommer återanvända en del andra komponenter också, men vi vet inte i vilken utsträckning och för den normala användaren som struntar i kärnor och annat kommer det sannolikt te sig som något helt annat än just "Linux". Inget Xorg, inget Gnome eller KDE osv.
 8. Skattebetalarna räddar privatföretagen

  Men är det verkligen statens uppgift att driva företag? Och vad är det som säger att ett statligt ägt Volvo eller Saab skulle lyckas bättre än ett privatägt? Det är sant att en hel del av de statliga företagen genererat stora vinster, men pengarna från försäljningarna har ju använts för att betala av på statsskulden och de sänkta räntekostnaderna överstiger de vinster som företagen dragit in till statskassan, det blir alltså en nettovinst för skattebetalarna.
 9. Det är väl ändå rätt rimligt, varför ska man satsa på något så utdaterat som fasta ledningar? Titta på världens utvecklingsländer, det är ju trådlöst som gäller där, eftersom det inte finns någon poäng med att lägga massor med resurser på att gräva ned kabel. Sen kan man ju diskutera huruvida det är en självklar rättighet att få subventionerad telefoni om man bosätter sig långt ut på landet.
 10. Har idag en P1i genom jobbet, som jag inte ids använda, eftersom den är klumpig, drar för mycket batteri och framför allt är fruktansvärt slö. Finns det något bra alternativ? Jag behöver inte en massa avancerade funktioner, men jag vill kunna synka kalender och mail OTA med Zimbra, utöver det så vill jag att telefonen ska vara hyfsat liten, ha bra batteritid och framför allt vara rapp i menyerna, jag vill inte behöva vänta 2 sekunder varje gång jag går in i en undermeny. Finns det nåt sånt? Jag har en K750i idag som jag använder och den tycker jag om, men den saknar ju OTA-synk. När det gäller OS X-stöd så räcker det med att kunna föra över filer till och från telefonen. Edit: Kom på en sak till, för att det ska vara någotsånär användbart ser jag gärna en vettig inmatningslösning. Jag gillar P1:ans tangentbord skarpt, men jag vet inte om SE har slutat med den varianten. Pekskärm med stylus och virtuellt tangentbord duger dock bra.
 11. Det kommer alltså en native-version av Gimp? Jag såg inget om det på hemsidan, har du mer info?
 12. OpenOffice startar inte

  Redan nu finns en release candidate av OpenOffice.org 3 att ladda ned. Fungerar väldigt bra tycker jag och man behöver inte X11. Kan för övrigt tillägga att även jag har fått problem med att starta äldre versioner av OOo, X11 startar men inget mer händer. Men eftersom rc-versionen av OOo 3 fungerar har jag inte brytt mig om att rota i det.
 13. MediaMarkt öppnar 6 nya varuhus i Sverige

  Bra koll har de väl inte hos någon elektroniklada, men Media Markt har ju ett större utbud och dessutom grejer som är påslagna och fungerar, vilket är ett stort plus i mina ögon. När det gäller personalens kunnande så har jag ingen direkt koll på Media Markt, men min erfarenhet är att om man frågar om hjälp hos El-Giganten, Onoff eller liknande så brukar den inskränka sig till att läsa innantill på kartongen ungefär. Jag gissar att Media Markt inte skiljer sig nämnvärt, men säkert är det också så att det där, precis som på andra ställen, finns riktigt intresserade och kunniga personer här och var om man har tur att träffa på dem. Att folk handlar på helgen är kanske inte så konstigt, trots allt jobbar de flesta i veckorna. Sen kan man ju tycka att konsumtionen går till överdrift emellanåt.
 14. Så ska Ubuntu bli snyggare än Mac OS X

  Ja, om man kommer förbi bristen på enhetlighet, det är väl det som är det stora problemet. I övrigt ser jag inte varför det inte skulle vara möjligt, OSS-världen har ju kompetens och rör sig snabbt framåt.
 15. Enligt Wikipedia kan MBP 2,16 GHz härbärgera 4 GB minne, men bara adressera 3 GB. Stämmer det även med senare versioner av OS X, är det en begränsning som sitter i hårdvaran? Hur fungerar det isåfall, vad är det som gör att inte 2,16 GHz-versionen med OS X 10.5 kan hantera 64 bitars adressrymd?
×