MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Refill

Medlem
 • Antal inlägg

  118
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

7 Neutralt

Om Refill

 • Medlemstitel
  Bra
 • Födelsedag 1950-11-20

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Härnösand
 • Intressen
  Foto. Video

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1985
 • Appleprylar
  iMac 2013 (27 tum) med Fusion drive, Mac Mini
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Ursäkta om jag dröjt med nya inlägg i ämnet. Nu är El Capitan installerad på Mac Mini. Jag fick hjälp av en tålmodig Thomas på Apples support. Så här gjorde jag (vi). (Thomas släppte sin uppgift efter att jag kunde starta El Capitan på iMac - se punkt 7). ------ Hur installationen av El Capitan - Mac OS 10.11.6 - på Mac MIni lyckades 1. Hämtade El Capitan från Mac Mini med OS 10.10.5 (Yosemity) 2. Kopierade El Capitan installationsfil till USB-minne och flyttade till iMac 2013 3. Skapade startdisk För El Capitan på USB-minne med Terminalen 4. Startade iMac från USB-minne 5. Gjorde ny partition på extern hd - namn El Capitan 6. Installerade El Capitan på partition på extern hd 7. Testade att starta iMac med El Capitan - resultat = OK 8. Flyttade extern hd El Capitan till Mac Mini (tidig 2009) 9. Formaterade Mac Minis hd. 10. Klonade El Capitan från extern hd till Mac Minis hd med Carbon Copy Cloner. Det gick tyvärr inte att starta Mac Minin från USB-stickan med El Capitan -------------- Efter detta startade Mac Mini med El Capitan på sin egen hd - den kallas nu EL Capitan, som ni kan se i bifogade skärmbild Det som nu återstår är att flytta de program som jag hade i OS 10.6,8 (Snow Leopard= som jag använde själv med Mac Mini. Tror och hoppas att det går att lösa med flyttassistenten, men har någon tips om detta så är det OK att lägga till. Hoppas att det kan vara bra för någon annan att veta. Finns det frågor om detta så kan jag försöka svara efter bästa förmåga. Kan jag hjälpa till på annat sätt, gör jag självklart det Tack för visat intresse och alla förslag till lösning.
 2. Nuläge: Har lyckats installera OS 10.10.5 på en extern HD och startat mac Minin från denna med Yoesemity som OS. Vad är bäst att göra härnäst? Jag har säkerhetskopierat Minins interna HD med alla program och några få personliga inställningar. Detta ligger på en annan extern HD från Iomega. Det verkar funka som det ska vid första testen. Bör jag försöka uppgradera Yosemity först till El Capitan innan jag för över alla program från säkerhetskopian på Iomega HD eller tvärtom - föra över alla program innan jag försöker uppgradera till EL Capitan. Fungerar det inte att uppgradera till El Capitan från Yosemity får jag väl nöja med med Yosemity. Det är ju ganska stor förbättring jämfört med Snow Leopard 10.6.8 Att föra över alla programfiler kan jag väl göra med flyttassistenten eller.... Slutligen klona alltihop till Minis interna HD. Tips och förslag emottages tacksamt. Kollar lite mer innan jag drar igång detta
 3. Jag förstår det, men letar efter en lösning att uppgradera till ett nyare OS än 10.6.8 som jag har nu. Otur att en fil blev korrupt när jag laddade hem El Capitan som är det senaste Minin klarat men hela filen blev riktig nör jag hämatde Sierra som Minin inte klarar.
 4. Fick ingen kontakt med supporten under fredagen. Har funderat lite om kommit på ett par frågor: 1. Hur tar man reda på vilket OS som mac MIni 3.1 (sen 2009) levererades med? 2. Har ju lyckats ta hem El Capitan - tyvärr med felande fil InstatllESD.dmg - och faktiskt även Sierra. På Sierra verkar filen InstallESD.dmg vara korrekt. Är det samma innehåll i den filen för båda OS-en? Nån som vet eller som kan kolla? Sierra klarar inte Mini att installera. 3. Letade lite i gömmorna och hittade installationskivan för OS 10.5 Tiger. Kan det vara Tiger som Mini 3.1 levererades med? Tänkte att man kanske kan prova att installera Lion, Mountain Lion, Mavericks eller Yosemite före El Capitan. Men nu hittar jag inte någon hämtningssida med installationsfil för dessa OS. Min mac Mini har byggnummer 10K549
 5. Kompletterar med ett sista förslag ikväll. Eftersom jag har lyckats installera Yosemite på min iMac (Yosemite ligger på en partitionerad extern hd) borde det väl gå att koppla ihop iMacen med mac Mini och sedan flytta över Yosemite till mac Mini. Antar att man gör det med flyttassistenten. Försöket att ansluta den externa hårddisken till mac Mini går men jag får inte fram möjligheten att starta från den externa hårddisken med Yosemite
 6. Ligger kanske något i detta du skriver. Att något händer med filen när jag laddar hem den. Det trodde supporten också. Och han trodde att filen kan förändras med anledning av vilka RAM minnen som sitter i Mini. Bifogar skärmbild 1 från Mac Minins minnesbank. Minnena är monterade av Apples systemtekniker i Sundsvall. Det är inte original. Det är anledningen att supporten tror att filen kanske blir korrupt när den laddas ner till Mac Minin med 10.6.8. Jag kan inte riktigt bedöma detta själv, inte heller bestämt utesluta att detta kan vara en orsak. Vad vi provade vid senaste kontakten var att skapa en ny partition och ladda hem det OS som iMac (2013) levererades med. Det är Yosemite 10.10. Supporten anser att El Capitan ska kunna laddas ner med Imac med Yosemite. Fixade en ny partition, tog hem Yosemite och installerade. Provade att hämta hem El Capitan. Fick meddelande att det inte går. (Se skärmbild 2. Lite konstigt faktiskt då Yosemite är ett tidigare OS än El Capitan Börjar bli lite trött på detta, men ska försöka några gånger till. Lite putt blev jag att supporten inte ville att jag skulle ladda ner ett OS som är tidigare än El Capitan. Jag fick i alla fall lite mer gehör för att installationsfilen för El Capitan troligen är eller blir korrupt. Försökte få supporten att kontrollera kontrollsumman för InstallESD.dmg. Han lovade inte detta me sa alla fall att det inte är svårt att göra. Blir nog inte så mycket mer ikväll. Jag ska ha ny kontakt med supporten under morgondagen. Mina egna idéer är nu. 1. Eftersom min egen installationsfil hela tiden är eller blir korrupt kanske det finns en möjlighet att ersätta filen InstallESD.dmg om jag kan få tag på innehållet i denna. Det är ju ett paket som måste packas upp. Ska fråga supporten imorgon om han kan bidra med detta. 2. Om supporten kan bidra med en installationsfil för ett tidigare OS än Yosemite (t ex kan jag ta hem detta, göra en till partition på den externa disken Återkommer under morgondagen.
 7. Om du har Installationsfilen kvar på USB sticka kanske du kan kolla om du kan öppna filen InstallESD.dmg som ligger i contents/SharedSupport.
 8. Alltså. Jag misslyckade när jag gjorde det själv med diskmakerX. Det är då jag får upp att filen inte kan verifieras. Men då hade jag kopierat filen till en hårddisk. Kan det vara så simpelt? Tillsammans med supporten gjorde jag enInstallationsdisk på en extern hårddisk med terminalen. Vi kopplade på slärmdelning och han sa och visade precis hur jag skulle göra. Vid omstart hittade mac Minin installationsdisken (vid första försöket) Installationen startade med efter ca 6-7 minuter blev skärmen svart. Den fick stå på hela natten. Samma läge i morse. Var tvungen att starta om mac Mini. Den startade med os 10.6.6 (Snow Leopard)
 9. Är det någon annan som det funkar för att ta hem och installera EL Capitan?
 10. Har full förståelse för detta. Det är långsökt. Men jag har tagit hem den åtskilliga gånger och även fått en direktlänk från Apples support.
 11. Jodå - jag har testat denna också. Får precis samma fel. Installering avbryts när det bara är sekunder kvar, med beskedet att file ej kan verifieras. Försöker jag öppna filen InstallESD.dmg får jag felmeddelande Filen kan inte öppnas orsak ogiltig checksum Alltså - för att få fram filen InstallESD.dmg måste man högerkicka på installationsfilen och välja #visa paketets innehåll" Då får man upp content, klickar på det och får upp flera mappar - där ibland SharedSupport. Klicka på den och man får upp InstallESD.dmg. när man då försöker öppna denna kommer felmeddelande om ogiltigt kontrollsumma. Har ju även tagit hen installationsfilen för Sierra och i detta paket går det är öppna InstallESD.dmg. Inget felmedelande om kontrollsumman där alltså. Väntar nu att supporten ska ringa vilken minut som helst. Har försökt övertala supporten att dom åtminstone bör kontrollera installationafilen för EL Capitan och särskilt filen InstallESD.dmg. Har inte lyckats med detta ännu. Om det är fel på installationsfilen för El Capitan är det sannolikt många som har samma problem som jag. Apple har fortfarande support på ElCapitan så det bör dom inte komma undan. Återkommer
 12. Minst 10 ggr. Kastat bort och tömt papperskorgen efter varje misslyckande, sen laddat ner igen. Ingen skillnad ännu.
 13. Det verkar inte gå. Mac MIni hittar inte ens installationsdisken på minneskortet. Vi provade att gör en ny installationsdisk på en extern hårddisk. Startade om mac Mini och valde installatiomsdisken som hittades. Installationen påbörjades. Såg bra ut några minuter. Sen började bildskärmen blinka och blev småningom helt svart. Det är den fortfarande. Vi har nu enats om att Mini får försöka starta under natten. Om inte gör jag en ny omstart imorgon 07.15. Sen ringer Apple support upp kl 14.45 imorgon. Hoppsan - nu blinkade skärmen på mac Mini igen. Påpekade igen att det är något fel på installationsfilen som hämtats från mitt appstorekonto. Jag vill att apple byter ut den. Återkommer.
 14. Jag vill ju att apple ska byta ut installationsfilen för El Capitan på mitt appstorekonto så jag får en som fungerar. Verkar vara en bit kvar dit. Det kan ju hända att jag behöver installera ELCapitan igen nån gång om det uppstår något fel på min iMac. Nu har jag sett att det går att köpa en installationsskiva från Amason elle Ebay med ELcapitan. I sista hand är det kanske det som återstår om inte Apple vill hjälpa. Återkommer om en stund
 15. pratar med apple support nu. Har redogjort för problemet och väntar på förslag till lösning. Först ville han inte hjälpa till då han ansåg att det troligtvis var fel mac Minin som dom inte längre har support på. Jag övertalade och berättade om att det är något fel på installationsfilen för EL Capitan då den inte kan verifieras. Jag menar att apple visst har support på El Capitan. Han gick med på att försöka kolla - och började med att göra skärmdelning. Sen skapade vi en installationsdisk med hjälp av terminalen. Jag påpekade att det troligen INTE kommer att fungera då det är fel på installationsfilen. Men det gick han inte på. Han trodde att det skulle ta enhalvtimme att skapa intallationsdisken. (Det vart på ett Minneskort och tog inte mer än 6 minuter. Väntar nu att han ringer upp igen. Vi ska prova att installera på mac Mini 2009. återkommer snart och berättar hur det går. Tror inte att det går då det är fel på installationsfilen för El Capitan
×