MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Refill

Medlem
 • Content count

  87
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutralt

About Refill

 • Rank
  På gång
 • Birthday 11/20/1950

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Plats
  Härnösand
 • Interests
  Foto. Video

Mac user info

 • Macanvändare sedan
  1985
 • Appleprylar
  iMac 2013 (27 tum) med Fusion drive, Mac Mini
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Hur stänga av startupp ljud?

  Testar Deeper. Tack för tipset Pocahontas. Stänger av min iMac varje natt.
 2. Hur stänga av startupp ljud?

  Har sett det tidigare men hittar inte nu. Hur stänger man av startup ljudet? Otroligt irriterande och framför allt - det verkar inte ens gå att sänka volymen. I tidigare OS kunde jag stänga av det med Cocktail, men det funkar inte med High Sierra. Det ska visst gå att stänga av det med ett terminalkommando. (iMac 27 tum sen 2013)
 3. Detta läser jag om APFS på macworld. Är det inte bättre att börja använda APFS direkt även på en extern disk? "Kommer Apple sluta stödja hfs+?Inte inom överskådlig tid, men förmodligen kommer färre och färre funktioner fungera med hfs+. Time Machine till exempel lär ganska snart kräva apfs. Själva Mac OS kommer förmodligen övergå till att enbart kunna starta från apfs inom några år. Bör jag uppdatera mina externa diskar till apfs?Om du inte behöver krypterade diskar kan du uppdatera, och om det är en extern ssd kan vi till och med rekommendera det eftersom apfs är effektivare och bättre på att minimera antal skrivningsoperationer vilket kan öka livslängden på den. Tänk på att system äldre än Mac OS Sierra inte kan läsa eller skriva apfs-diskar."
 4. Kl 21.05 var återskapandet klart. Den nya disken fick HFS+ som filsystem. Fundering nu är om jag kanske ändå ska formatera om den igen till APFS och därefter göra backup med Time Machine? Tyvärr kunde jag inte komma åt att kolla som något Paragon fanns på disken, men jag kunde i alla fall se nåt sånt innan jag började.
 5. Jag fick hem min WD Elements desktop 4 TB idag från DUSTIN. (Ej macvarianten). Ska ha den som backup. Trodde också att det skulle gå bra att formatera om den till APFS med skivverktyg och samtidigt byta namn. Formateringen tog ca en halv sekund. Disken fick inte det namn som jag hade angivit. Den kom inte heller upp på skrivbordet. Provade igen med ett par varianter av HFS. Nu misslyckades formateringen. Slutligen provade jag att återskapa från min vanliga externa hårddisk- även den en WD, fast macformaterad vid inköpet. Återskapandet har börjat och går sedan mer än en timme. Inte ens hälften är klart än. Förstår inte riktigt vad jag gjorde för fel.
 6. Problem efter uppgradering till High Sierra

  Tack för det. Min iMac har fortfarande HFS+. Bara så ni vet och inga missförstånd uppstår.
 7. Problem efter uppgradering till High Sierra

  Ursäkta en dum fråga, men hur ser man om det är HFS+ eller AFS på disken?
 8. Problem efter uppgradering till High Sierra

  Min uppgradering av High Sierra på Imac 2013 tog lång tid. Nästan två timmar. Men nu är det i alla fall klart. Några grejer blev konstiga med High Sierra. Min lösenordshanterare SOHO notes slutade fungera. Det visade sig att jag hade en gammal version. Chronos har slutat utveckla programmet- men det fanns en nyare version att lada ner än den jag hade. Med den nyare versionen lyckade jag få fram lösenorden igen. Phu. Nu har jag installerat Dashlane också, så nu har jag två lösenordshanterare, men det tog ett par dagar att skriva in alla lösenord i Dashlane. Bridge kraschade en gång (första) när jag förhandsgranskade en bild. Men bara en gång. Nästa gång fungerar Bridge normalt. Vid omstart fick jag upp något innan inloggning om uppgradering av grafikkortet samt att jag skulle koppla in min Canon EOS kamera till datorn. Dessa båda har jag även lyckats få bort. Canons EOS Utility låg i startobjekt under systeminställningar. En sak är kvar. Kan leva med det men lite irriterande är det. Det har kommit till en ny användare - Annan. Vid varje start - vid inloggning finns en by användare - "Annan". Kontroll i systeminställningar - användare och grupper - finns ingen användare som heter Annan. Gäst finns men den är avstängd. Om någon vet och kan berätta hur jag tar bort användare "Annan" (som inte finns i användare och grupper) så är även det irritationsmomentet ur världen. Jag kan inte ta någon skärmbild på fenomenet på grund av att det är vid inloggning - alltså när man väljer vem som ske loggas in - som den mystiska "Annan" dyker upp. Annars har jag inte upptäckt något som jag tycker är konstigt. (Använder mest Safari, Mail, Lightroom och Photoshop.)
 9. Problem efter uppgradering till High Sierra

  På min iMac med fusiondrive tog det nästan två timmar. Vid ca 32 minuter kvar stod den och tuggade i nästan 30 minuter innan det började släppa. Jobbigt.
 10. Kan vara rätt en otroligt enkel förklaring som jag tackar så mycket för.
 11. Har endast upplevt detta problem med Numbers. Tangentbordet är Apples pro med en numerisk del för siffror. Problemet uppstår både med / tangenten på den numeriska delen och med / (shift 7) Funktionen verkar fungera men tecknet i formeln visar fel tecken + Förtydligande - funktionen blir en division trots att formeln visar t ex D4+B4 Jag kan få till ett / tecken i formeln om jag skriver !"#€%&/ - alltså skifttecknen ovan siffrorna - men suddar jag ut allt utom / förvandlas / till ett + när det är två tecken kvar. I systeminställningar - inmatningskällor visas endast Svenskt Pro
 12. Oerhört irriterande. Om jag ska göra en enkel division med /-tecknet så visas + i formeln. Med detta så blir man osäker varje gång om man skrivit rätt tecken i formeln Problemet uppstår endast med /. Med +, - och * visas rätt tecken Om nån vet hur man kan rätta till detta så - Tackar jag på förhand Numbers 3.6.2 OS 10.11.5 /Gunnar
 13. Tips från comhems kundtjänst En del samtal från kunder som har iPhone och en epostadress från comhem och har problem att lägga in epostkontot (comhemadressen) i iPhone. Vi misstänker att detta är en bugg någonstans och tror oss ha hittat en "workaround"-lösning på problemet. Senast hade vi en kund som talat med både Apple support i nästan 4 timmar och sedan med comhems kundservice i 1,5 timme utan att få in comhemadressen i sin iPhone. problemet visar sig som att verifieringen av postadressen stannar. Den går inte klar ens efter flera timmar Tips att prova. Kund behöver tillgång till sin epostadress och lösenord för denna genererat av comhem. 1 logga in med kunds epostadress och lösenord på comhems webbmail. (den finns på www.comhem.se - ett litet kuvert längst upp till höger) 2 gå in på inställningar i webbmailen 3 välj byt lösenord. 4 skriv i det lösenord kund loggade in med. (det som är genererat av comhem) i fältet för nuvarande lösenord, nytt lösenord och bekräfta lösenord. (Man byter alltså inte - man skriver i nuvarande - samma - i alla fälten) 5 klicka på spara nytt lösenord. Be kund testa att lägga in sin epostadress från comhem i sin iPhone igen. Vid test har detta fungerat efter fem minuter, när det tidigare inte har gått att få in med hjälp av comhems kundservice eller apple support på nästan sex timmar Kund kan alltså testa detta själv,men så klart går det att ringa comhems kundservice på 90222 för att få hjälp.
 14. problem vid importering av bilder med finder

  Telly82 - du är en pärla, fast jag borde ju provat detta själv. Problemet löst, hur som helst
 15. problem vid importering av bilder med finder

  Det fungerar med andra filer (en ny film i en undermapp). Inga andra filer ligger i kö för rendering. Jag är ganska säker att det har något med finder att göra när den första importeringen inte fungerade. Det är som om finder inte riktigt fattar att importeringen har avbrutits.
×