Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Nils Holmlöv

Medlem
 • Antal inlägg

  1 060
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

2 Neutralt

Om Nils Holmlöv

 • Medlemstitel
  Lysande
 • Födelsedag 1968-02-15

Profil

 • Plats
  Täby (Stockholm)
 • Intressen
  Jakt, Whisky, Poker, Datorer, Film.
 1. Tack för allt beröm och alla välgångsönskningar, de har verkligen värmt. Två frågor som förtjänar ett svar: Kommer du att fortsätta skriva på forumen? Jag har faktiskt inte bestämt mig riktigt ännu. Jag ska ta hand om Olle, 15 månader, och det tar ju rätt mycket tid ... sen är det ju viktigt att inte lägga sig i, både för Valter och resten av redaktionen, men även för mig. Jag kommer antagligen att skriva en del här, och en del artiklar, men i allt väsentligt är min tid på MacWorld över efter i dag. Vad händer efter pappaledigheten? Det är liksom det som är grejjen - jag vet inte. Och hade jag kvarstått som chefredaktör hade det varit väldigt svårt att tänka "fritt" på framtiden - men det kan jag nu. och Qwerty, i senaste numret fanns det fem krönikor, plus min ledare - fast det är klart, de låg ju inte på sista sidan ... Och med det blir jag vanlig medlem - tack för allt, det har varit kul.
 2. Jag har faktiskt avböjt att vara något annat än medlem - initiativet är mitt. Valter är ny chefredaktör på MacWorld och det kommer helt säkert att innebära mer eller mindre stora förändringar inte bara av tidningen utan även hur MacWorld hanterar dessa diskussionsforum. Det sista som behövs är att en gammal avdankad chefredaktör sitter och recenserar dessa förändringar. Jag kommer antaligen att skriva en och annan artikel i MacWorld framöver, men utöver det tänker jag vara pappa och läsare. Sedan är det ju det här med ansvar också - att vara admin tar tid, som jag inte på rak arm kan lova att jag kan ge. Så det här med att vara Medlem känns bäst.
 3. Ledsen att jag inte svarat tidigare, vi skickar tidning i dag, jag lämnar över till Valter - det har varit lite annat att stå i. Enkelt uttryckt så handlar vårt förbud mot att diskutera p2p-program och dylika företeelser om att jag inte vill att MacWorld förknippas med piratkopiering. Visst, bittorrent, DC, Karracho och Kazaa kan naturligtvis användas till att sprida lagligt material, men det de flesta förknippar med p2p-program är piratkopierad film och musik. MacWorld har konsekvent hållit den linjen hela tiden vi haft diskussionsforum. Tidigare var vi lite inkonsekventa och skrev om dessa program på nyheterna, men tillät inga diskussioner av det här på forumen, men det har vi slutat med. Att InternetWorld diskuterar detta är deras beslut - det finns ingen IDG-policy om detta och varje tidning får själv avgöra. Nu har det ju införts en kassettersättning på DVD-skivor, vilket jag tycker i varje fall moraliskt gör kopiering av filmer lagligt, men det är inte mitt beslut. Tills Valter bestämmer något annat står regeln kvar - eller i varje fall till 17.00 idag. Då blir jag vanlig medlem här på forumen och kan/behöver inte bestämma någonting längre.
 4. Jag har bytt den inbyggda mailservern Sendmail i OS X 10.2 Jaguar mot Postfix, som ska vara enklare att hantera. Jag har kompilerat den och den funkar precis som jag vill att den ska - med ett undantag. Jag vill ha flera olika adresser, förutom de konton som är registrerade. Ex: Det finns ett konto som heter pelle. Skickar jag mail till pelle@mittnamn.se kommer det fram, men skickar jag mail till per@mittnamn.se kommer mailen inte fram. För att lösa det kan man använda sig av något som heter alias, men jag får det inte att fungera. Är det någon som kört Postfix på Jaguar och fått det att fungera med alias-funktionen? Nota bene: Jag har laddat hem Postfix Enabler för att testa, men den fungerar bara på Panther.
 5. Om du struntar i vad som finns på hårddisken är det ju bara att formattera och köra. Vill du behålla det som finns på hårddisken finns det tre vägar att gå: En vanlig uppdatering är enklast, välj helt enkelt uppdatera. Det säkraste sättet är att göra en backup på allt du vill behålla, formattera, installera och lägga tillbaka backupen. Alternativet "Archive and Install" är ett mellanting som fungerar bra så länge man har en hyffsat stor hårddisk.
 6. Jag tror att vi stoppar här ...
 7. Jodå, det stämmer att jag ska sluta på MacWorld - fredag är min sista arbetsdag. Jag ska gå på pappaledighet med min yngste son som snart är 16 månader nu, efter pappaledigheten kommer jag att göra något annat. Det blir Valter Bengtsson som tar över, och det känns bra. Han har bra koll på branschen och är hungrig igen efter ett par år med andra projekt. Att tajmingen blev som den blev är kanske inte så konstigt, och anledningen är inte heller så underlig - jag har varit på tidningen sen 1996, snart åtta år. Lång tid hur man än ser på det. Det var dags helt enkelt. Jag kommer finnas kvar på redaktionen till på fredag då vi skickar nästa nummer till tryck. På måndag tillträder Valter Bengtsson officiellt som chefredaktör, och nånstans däremellan kommer jag även att byta från Root till Medlem här på forumen.
 8. Jag trodde att det var själva poängen med File Vault - att man skulle slippa oroa sig över datan om datorn blev stulen?
 9. Jag skulle nog vilja påstå att detta i bästa fall fördröjer processen en liten stund - kunskapen om hur man forcerar det här skyddet är spridd och enkel att komma åt. För den som vill säkra sina data vid stöld t ex är det här inte ett alternativ. Det lär dock finnas en variant av Open Firmware Password som ska vara omöjlig att forcera ens för Apple - men den finns å andra sidan inte officiellt dokumenterad.
 10. Använd Filevault - det krypterar innehållet i din Hemmapp med 128 bitars AES-kryptering. AES-krypteringen är väldigt säker och ska teoretiskt inte kunna knäckas på flera miljoner år med dagens datorer. De mest paranoida hävdar dock att den amerikanska regeringen tvingar företag att lägga in bakdörrar i sin kryptering, men så länge du inte försöka gömma något för NSA/CIA m fl så räcker AES utmärkt. I OS X 10.3.0 rapporterades om en del problem med Filevault, men sedan 10.3.1 och framåt ska de problemen vara lösta. Det finns även ett knep för att förhindra att din Mac startas i Firewire Target Mode (eller bootas från en annan disk eller startas i enanvändarläge osv). Det kallas för Open Firmware Password, men det är ganska enkelt att komma runt - den som har tid att sätta din Mac i Firewire Target Mode hinner förmodligen forcera även det skyddet.
 11. Stänger med hänvisning till den här tråden.
 12. För att kunna flytta filen till katalogen temp krävs att det finns en katalog som heter temp. Finns inte det, och du skriver mv minfil.txt temp tror OS X att du försöker döpa om filen till temp. För att skapa en katalog skriver man helt enkelt mkdir katalognamn Angående varför man skulle vilja flytta en fil med mv istället för med dra-och-släpp: jobbar du fjärruppkopplat mot en server så fungerar inte dra och släpp. Och är man ändå inne i Terminalen och hackar av något annat skäl, går det snabbare att skriv mv, än att leta rätt på mappen, filen och dra-och-släppa den.
 13. Jag är ganska krasst marknadsekonomisk, faktiskt Marknadsekonomi är inte en uppsättning regler som några politiker kommit på, marknadsekonomin fungerar som den gör på grund av att vi människor är som vi är och på grund av att det finns begränsat med resurser. Helt oreglerad tenderar den att leda till monopol och den är absolut inte idealisk för alla typer av prissättning (miljön är ett typiskt exempel på när marknadsekonomi inte fungerar), men i de flesta fall är marknadsekonomi den bästa mekanismen för att fördela resurser på ett sätt som tillfredsställer det största flertalet människor. Marknadsekonomi har heller inte alltid till positiva effekter. En av dessa är att reservdelar tenderar att kosta väldigt mycket - priset måste i princip bara vara billigare än att byta till en konkurrerande produkt. Om man tittar på bilmarknaden så lär ju Volvo en gång i tiden ha lagt ner Amazon, just på grund av att den höll för bra - man sålde inga reservdelar till den och tjänade därmed alldeles för dåligt på den ... Min poäng här är att även om man inte gillar det, så bör man vara medveten om hur det fungerar (och även om det finns de som tycker annorlunda, så är de flesta eniga om att marknadsekonomi är bättre än de flesta alternativen). Apple slåss med näbbar och klor för att tjäna pengar på en väldigt tuff marknad. När de väl slagit klorna i en kund, så försöker de tjäna så mycket pengar på denne som möjligt. De lämnar så kort garanti och har så billig support som de tror att de kan komma undan med. Bra garantivilkor och bra support är, oavsett vad företagen säger, bara säljargument precis som Firewire 800 och snabbare processorer. I samma ögonblick som tillräckligt många kunder anser att utbytbara batterier är en viktig funktion för att välja mp3-spelare kommer Apple att lägga till det. Men fram tills dess kommer Apple att försöka kränga iPod på samma sätt som andra företag säljer rakapparater och eltandborstar - när batterierna är slut så köper man nytt helt enkelt. Och så var vi tillbaka till det här med miljön igen ... Ring för allt i världen till Apple och klaga, skriv till Plus, sätt tryck på oss att skriva mer om detta (det kommer vi att göra), använd de instrument ni kan för att få till stånd en förändring som ni vill ha. Det är ett språk företagen förstår - men att klaga på ett forum som detta och hänvisa till tillverkningskostnaden eller till moraliska principer ... det tror jag inte hjälper.
 14. Vad är "enkel"? Hur många tabeller? Använder du script? Det är inte omöjligt att du får börja om från början, men Filemaker är rätt enkelt att komma igång med så det behöver iofs inte vara ett stort problem. Huvudsaken är att du kan få ut datan ur AppleWorks-databasen, men det borde inte vara något problem. Jag skulle kolla med Studentlitteratur, det är Filemakers distributör här i Sverige, de borde veta.
 15. Jag förstår faktiskt inte gnället på Apples priser. Javisst, Apples priser är väldigt höga, och ja, de utnyttjar alla möjligheter att klå användarna på pengar. Reservdelar kostar hutlöst med pengar, helt enkelt för att 1 200 kronor för en strömadapter trots allt är trevligare än alternativet (att vara utan sin Powerbook). Såvitt jag kan minnas har Apple sysslat med detta sedan 1976. Apple har alltid varit dyrare än alla andra. Även när de började göra konsumentdatorer var dessa dyrare än alla andra. Och även om produkterna överlag är bra, så är i stort sett allt runt omkring (support, garanti osv) långt från världsklass. Så det är inget nytt. Ska man tala om nyheter när det gäller Apples prissättning så är det att Apple faktiskt inte tar ut lika makalösa överpriser som för tio år sedan. Sedan är det här med tillverkningskostnad och pris en käpphäst för mig. De har bara marginellt med varandra att göra: "En man fick problem med sin oljepanna. Eftersom han var helt ohändig ringde han till en firma som skickade ut en reparatör. Reparatören tittade lite på oljepannan, vred på en skruv och sa att problemet var löst, det tog kanske 30 sekunder. Mannen var nöjd, för nu fungerade oljepannan igen. Några dagar senare fick han en faktura på 100 kronor. Upprörd ringde han upp firman och krävde att få veta vad det var som kostat så mycket. Firman lovade att skicka en ny specificerad faktura. Två dagar senare dök den specificerade fakturan upp: Vrida om skruv: 1 krona. Veta vilken skruv: 99 kronor." Priset på en produkt eller tjänst sätts utifrån konsumenternas betalningsvilja/betalningsförmåga. Om det priset är lägre en produktionskostnaden tillverkas/säljs inga varor/tjänster. Om priset är för högt på grund av skatter eller andra "artificiella" kostnadshöjare uppstår istället svarta marknader. Vid ett monopol kan företaget i princip själva sätta priset, men är det alldeles för högt skapas möjligheter för konkurrenter att ta sig in på marknaden. På så vis uppstår, i varje fall teoretiskt, någon slags jämvikt. För att återgå till Apples priser - iPod-batteriet från Apple är så dyrt att det uppstått en möjlighet för konkurrenter att ta sig in på marknaden. Detsamma är uppenbarligen inte fallet med din ström-adapter. Är priset då för högt?
×
×
 • Skapa nytt...