Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Tips för att få trådlöst nätverk att fungera bra


Axelman
 Share

Rekommendera Poster

Ollie Williams tipsar:

 

Jag har satt upp en del nätverk hemma, hos vänner och på jobbet. Och därmed konsumerat många spaltmeter av både wifi vetenskap och wifi "vetenskap". Detta är mina erfarenheter, och ett wifi nätverk som inte satts ihop enligt konstens regler är i mina ögon inte värt att felsöka innan det korrigerats - enligt konstens regler.

Cable is king. Allt i ett nätverk som inte måste anslutas trådlöst bör anslutas med kabel - alltså alla icke trådlösa prylar (Tv, Apple Tv, stationära datorer och framför allt själva nätverksutrustningen).

Om accesspunkterna är anslutna trådlöst leder det till massor med onödig wifi trafik som tynger ner. Dessutom måste man ha bra signal mellan accesspunkter och router om de ska kopplas ihop trådlöst, annars blir det skit in skit ut. Problemet blir då att de för att få signal oftast måste vara ganska nära varandra och resultatet blir att man inte vinner så mycket utan bara får skaffa många fler accesspunkter.

Kabel gäller, och i brist på kabel kan man köra på homeplug lösningar där man kör kabel över elnätet.

Skaffa ordentlig nätverksutrustning. Inte det billigaste du kan hitta på Biltema. Det skadar sällan att sätta operatörernas medföljande router i bryggläge och skaffa en egen router. Tänk också på att kontrollera monteringsanvisningar för routers och acesspunkter. I vissa fall kan signalen bli betydligt sämre av felaktig montering.

För att planera och utvärdera så har du ett enkelt men bra verktyg i Macen. Under Verktygsprogram i programmappen har du Systeminformation. I fliken Wifi under Network har du alla tillgängliga wifi nätverk. För uppdatering/refresh tryck cmd+r, när du flyttar dig runt och kollar olika platser. För varje nätverk ser du signal och noise värden. De är vad som är intressant. Signalstyrkan som visas i applemenyn är helt missvisande, den visar full stapel oavsett nästan vad som helst. Samma i iPhone, Windows m.fl. Signal/Noise förhållandet ger en bättre bild av läget. Signal är signal och noise är brus. Signal är bra, noise är anus. De visas i -dBm och -40 är alltså en högre styrka än -50. Det intressanta är differensen mellan dem, så kallat signal/noise ratio. Den måste vara >20 för att det ska funka ok, 30 för att det ska funka bra och mer än 40 är riktigt bra. Alltså:

Signal/Noise: -60 dBm / -75 dBm

= 15 = Dåligt

Signal/Noise: -40 dBm / -85 dBm

= 45 = Bra

Det finns program som är till för sådant också, men Macens inbyggda verktyg funkar lika bra tillsammans med papper och penna.

Till det så finns lite annat att tänka på. Saker som stör wifi signaler och ska hållas så långt bort som möjligt är elledningar, vattenledningar, elektronik och metall, samt saker som ligger på samma frekvensband eller bara har en tendens att störa wifi signaler. Det kan vara trådlösa telefoner, babyvakter eller mikrovågsugnar. Har man lägenhet bör man ligga på en annan wifi kanal än grannarna, så långt ifrån som möjligt, men de flesta routers har numera auto funktion för det. Allt dessa störande faktorer går naturligtvis inte att komma ifrån, men de är bra att känna till och om möjligt undvika. Alternativt kan det vara bra att veta vid felsökning.

Betong är inte bra. Tjocka betongväggar är döden för wifi. Men faktum är att en vanlig dubbelgips vägg kan blocka ordentligt också, det har med vinklar att göra. Om signalen ska gå från en accesspunkt som är placerad i ett rum till en dator som är placerad i ett annat rum men rakt igenom väggen så är det bara 10-15 cm signalen ska igenom. Om förhållandena är likadana men utrustningen placerad så att de bara har 20 graders vinkel mot väggen så blir väggen betydligt tjockare för signalen att ta sig igenom. Även människokroppen blockar wifi signal. Sitter du mitt mellan datorn och routern kan det påverka. Är det på håret att du har ok täckning så kan din egen korpulenta lekamen vara det som gör att nätet strular.

 

....

 

Har du flera tips posta dem till moderator.

Redigerad av iEricF
fixade taggarna
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
 Share



×
×
  • Skapa nytt...