Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
Foto
* * * - - 1 Betyg

Kan jag uppgradera min iMac


  • Vänligen logga in för att kunna svara
113 svar till detta ämne

#21 Chiroptera

Chiroptera
  • Medlem
  • 30 inlägg
  • Appleprylar: Imac 21.5 2013 och MacBook Pro 2011

Postad 11 februari 2016 klockan 20:37

Jag kommer nog att dras med denna imac 21.5 tum några år till. 

 

Arbetsminnet räcker gott och väl, men det är mest booten som stör mig. Med Capitan så går allt så mkt segare när jag tänder datorn. Jag kan leva med att Photoshop har en segare uppstart. Men själva starten av datorn brukar ta några min även efter det jag loggat in. Det tar en bra stund innan alla aktiverade program startar efter det att jag loggat in, känns som om booten fortfarande pågår i bakgrunden. 


  • 0

#22 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 77 718 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad. MacBook Air 13" iPhone 4

Postad 11 februari 2016 klockan 20:51

Låt datorn stå på jämt, det gör jag, startar om den nån gång då och då..under en månad


  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#23 Chiroptera

Chiroptera
  • Medlem
  • 30 inlägg
  • Appleprylar: Imac 21.5 2013 och MacBook Pro 2011

Postad 13 februari 2016 klockan 11:56

Kollade på Digital Inn. 

 

Måste man köpa deras hårddiskar om man vill ha en SSD vid servicebyte? Med tanke på att jag inte kan byta RAM-minne på min 21.5 tums Imac kommer jag vara tvungen att lämna in denna om några år. Om jag då ber dem att fixa både större RAM + SSD lär inte detta bli gratis, men det blir åtminstone billigare än att köpa en helt ny burk. 


  • 0

#24 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 53 336 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Appleprylar: iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 13 februari 2016 klockan 11:58

Kollade på Digital Inn. 

 

Måste man köpa deras hårddiskar om man vill ha en SSD vid servicebyte? Med tanke på att jag inte kan byta RAM-minne på min 21.5 tums Imac kommer jag vara tvungen att lämna in denna om några år. Om jag då ber dem att fixa både större RAM + SSD lär inte detta bli gratis, men det blir åtminstone billigare än att köpa en helt ny burk. 

Nu vet jag inte vad du menar med deras. Tänkte du köpa en och tillhandahålla den? Men det är ju bara att fråga vad de går med på och vad det kostar.


Redigerat av Axelman, 13 februari 2016 klockan 11:59.

  • 0

50 000 postningar... hade jag inget viktigare att göra?!?


#25 Chiroptera

Chiroptera
  • Medlem
  • 30 inlägg
  • Appleprylar: Imac 21.5 2013 och MacBook Pro 2011

Postad 13 februari 2016 klockan 12:04

Yes, om man kan be om att få specifika SSD diskar monterade för att dessa kanske är mer prisvärda?

 

Jag har kollat på sidor som El-Giganten och vad en 27 tums Imac med 8GB RAM kostar inklusive Fusion Drive. De börjar på ungefär 20 000:- 

 

Jag fotar en hel del i perioder, men inte så att det rättfärdigar en arbetsdator för dessa pengar. Jag blir irriterad över att man inte själv att byta RAM-minne på deras 21.5 datorer. Nu vet jag inte om de senaste 27 tummarna har luckan vid nätbrunnen, eller om det bara är äldre modeller?


  • 0

#26 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 77 718 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad. MacBook Air 13" iPhone 4

Postad 13 februari 2016 klockan 12:49

Köp din dator hos Applestore..


  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#27 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 53 336 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Appleprylar: iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 13 februari 2016 klockan 17:31

Yes, om man kan be om att få specifika SSD diskar monterade för att dessa kanske är mer prisvärda?

 

Jag har kollat på sidor som El-Giganten och vad en 27 tums Imac med 8GB RAM kostar inklusive Fusion Drive. De börjar på ungefär 20 000:- 

 

Jag fotar en hel del i perioder, men inte så att det rättfärdigar en arbetsdator för dessa pengar. Jag blir irriterad över att man inte själv att byta RAM-minne på deras 21.5 datorer. Nu vet jag inte om de senaste 27 tummarna har luckan vid nätbrunnen, eller om det bara är äldre modeller?

Som det ser ut nu och som det har gjort ett tag är Samsung Evo 850 klart bäst i alla tester för konsument. Samtidigt är den inte särskilt dyrare än andra.

...

Ett tips är att skaffa minst 512 GB SSD då mindre diskar har färre kanaler och är lite långsammare. Det är en standardgrej med SSD. Billigare diskar har färre kanaler även på 512 GB då flera kanaler drar upp priset.

...

En SSD kompenserar en del för brist på RAM. När RAM-minnet tar slut börjar OS X skyffla tillfälliga filer till hårddisken. Är då en konventionell hårddisk nere i varv har man extra väntetid innan det händer något för disken måste snurra igång och det som händer sedan går i slowmotion med seghet och badbollar. Med en SSD skrivs tillfälliga filer omedelbart utan väntetid till hårddisken ca 500% snabbare än till en mekanisk hårddisk vilket minimerar tiden det tar att skyffla tillfälliga filer.


  • 0

50 000 postningar... hade jag inget viktigare att göra?!?


#28 Chiroptera

Chiroptera
  • Medlem
  • 30 inlägg
  • Appleprylar: Imac 21.5 2013 och MacBook Pro 2011

Postad 13 februari 2016 klockan 19:06

Kollade på vad en MacBook Pro 13tum 250GB SSD kostade på Mediamarkt idag, runt 15 000:-

 

Tror jag betalde 4000:- för en 13 tum 2011 begagnad via GREENTECH 500 GB vanlig HDD + 4GB RAM. Skruvade upp den och bytte sedan till 1TB SSHD + 8GB RAM. Här kan vi snacka prisvärt i relation till prestandan jag fått. Skulle nog aldrig råda någon att betala 15 000:- för en ny MacBook Pro. 

 

Båda datorerna som nämnts har intel Core i5 processor. 


Redigerat av Chiroptera, 13 februari 2016 klockan 19:12.

  • 0

#29 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 53 336 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Appleprylar: iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 13 februari 2016 klockan 19:41

Prestandamässigt är det dramatisk skillnad mellan 2010 och 2011 på i stort sett alla Macar. Vi snackar mellan 50-100% i rå processorprestanda. Från 2011 till idag är skillnaden ganska liten. Största skillnaden är att allting annat har blivit mycket snabbare. Batteritiden har blivit dramatiskt mycket bättre pga krympta kretsar och väldigt energisnåla processorer.

...

En standard MacBook Pro 13" från 2011 klarar ungefär 60 Mbs med vanlig hårddisk. Med bra SSD ca 450-500 Mbs. Dagens MacBookar har en ännu värre SSD med PCIe-anslutning och klarar mellan 1000-1500 Mbs och jag sett siffror på upp till 2000 Mbs. Så det är inte samma SSD idag som förr. Den nya är dubbelt så dyr vilket avspeglar sig på priset och det är dyrt att uppgradera idag eftersom det är en top of the line-disk. 

...

Men jag håller med. En ny Mac idag är svindyr och jag avblåste mitt inköp av ny iMac 21" före jul. Min 2009-a har fått en SSD i julklapp och är bättre än någonsin.


  • 0

50 000 postningar... hade jag inget viktigare att göra?!?


#30 Chiroptera

Chiroptera
  • Medlem
  • 30 inlägg
  • Appleprylar: Imac 21.5 2013 och MacBook Pro 2011

Postad 13 februari 2016 klockan 20:28

Testade dock att göra en säker start på min Imac 21, och efter vad jag förstått tömmer man automatiskt cashe-minnet. Tycker att den har blivit aningen snabbare. 


  • 0

#31 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 77 718 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad. MacBook Air 13" iPhone 4

Postad 13 februari 2016 klockan 20:40

Testade dock att göra en säker start på min Imac 21, och efter vad jag förstått tömmer man automatiskt cashe-minnet. Tycker att den har blivit aningen snabbare. 

Detta gör en "Säker Start"

http://forum.macworl...tart-safe-boot/


  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#32 Chiroptera

Chiroptera
  • Medlem
  • 30 inlägg
  • Appleprylar: Imac 21.5 2013 och MacBook Pro 2011

Postad 13 februari 2016 klockan 20:41

Vidare kollade jag på deras 27 tummare. Japp, dessa har en lucka på baksidan och enligt specen i finder finns det plats för 4 RAM-Minnen. 


  • 0

#33 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 77 718 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad. MacBook Air 13" iPhone 4

Postad 13 februari 2016 klockan 20:44

Du kan sätta in upp till 64 GB RAM i senaste iMac 27"

 

Bifogad fil  Skärmavbild 2016-02-13 kl. 20.43.16.png   109,33K   0 Antal nerladdningar


  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#34 palbin

palbin
  • Medlem
  • 99 inlägg
  • Appleprylar: Imac

Postad 18 februari 2016 klockan 18:56

Det går byta processor på iMac'ar - det finns web-sidor

om detta där folk utbyter erfarenhet om resultatet efter

bytet så att man kan hitta den processor folk anser bäst

- har man den dyraste processorn från början är det ju

knappast lönt - men annars kan det vara det - och gamla

processorer kostar småpengar - typ några hundra - säl-

jes av folk som slaktar datorer gissar jag - detta är förstås

komplicerat - typ ett snäpp svårare än byta HD till SSD -

jag har hittat en processor man kan köpa för några hundra

som gör min sen 2007 20 tum Intel Imac 2,4 GHz cirka

1/3 snabbare i standardiserade klocktester - men jag har

inte vågat mig på det när det var min enda dator - men

nu när jag har en sprillans ny 27 tum iMac kanske jag ger

detta ett försök :) ... ???


Redigerat av palbin, 18 februari 2016 klockan 18:59.

  • 0

#35 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 53 336 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Appleprylar: iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 19 februari 2016 klockan 10:03

Här är en artikel i iFixit med en del tänkvärt i kommentarerna. Det är lätt att ha sönder datorn och en rad problem kan inträffa.

https://www.ifixit.c...to Core i7/8670 Eftersom iMacen är en sådan eländigt knölig maskin att mecka med vill man inte rekommendera eller ens påtala möjligheterna. Vet man att det går gör man det annars kanske man ska låta bli. Det är betydligt fler som postat i forumet om att de haft sönder sin iMac än att de har problem med malware....

...

Det kan ju vara riktigt lärorikt att testa på en gammal burk. Men om det var prestandaökningen som var viktigast är det inte någon ide att öka 30% på en snigel....  :hihihi:  Det blir som att trimma en moppe när man vill åka motorcykel.


Redigerat av Axelman, 19 februari 2016 klockan 10:06.

  • 0

50 000 postningar... hade jag inget viktigare att göra?!?


#36 TwinX

TwinX
  • Medlem
  • 120 inlägg
  • Plats: Linköping
  • Appleprylar: iMac, iPhone 6, Ipad 4, iPhone 4, Appletv 3

Postad 19 mars 2016 klockan 15:37

 

Jag köpte denna och hängde baktill på min iMac

attachicon.gifSkärmavbild 2016-02-05 kl. 11.53.20.jpg

 

Du har snabbare USB än vad jag har på min dessutom

 

Är du nöjd med den SSD?

Vad använde du för program för att lägga över ditt operativsystem?


  • 0

Ständigt på jakt efter ny information


#37 Agnes

Agnes
  • Medlem
  • 1 174 inlägg
  • Plats: Öster om Stockholm
  • Appleprylar: iMac 21,5", iPhone 5, iPad Mini wifi, iPad Mini 4 cellular

Postad 22 mars 2016 klockan 22:30

Jag har också en lååångsam iMac 21,5" sent 2013, 8 GB.

Hörde mig för hos Digital inn om priset på uppgradering till 16 GB.

Här är svaret:

Ramminnena går på 895 kr st.
Som du skriver så kan du inte utföra detta byte själv, utan det måste göras av en cetifierad tekniker. Arbetskostnaden för detta ligger på 1150 sek.
 

  • 0
Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så.
/Alf Henrikson

#38 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 53 336 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Appleprylar: iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 23 mars 2016 klockan 13:44

 

Jag har också en lååångsam iMac 21,5" sent 2013, 8 GB.

 

Vet du att du har RAM-minnesbrist eller gissar du? OM du kollar i AktivitetskontrollenSystemminne och Växelfil, vad säger den?


  • 0

50 000 postningar... hade jag inget viktigare att göra?!?


#39 JLJ

JLJ
  • Medlem
  • 186 inlägg
  • Appleprylar: MacPro & iMac 21,5

Postad 24 mars 2016 klockan 10:56

Jag hade en iMac (21,5 tum, sent 2009) som numera står i grabbens rum då jag skaffade en ny i vintras.

 

Dock har jag till mitt stora förtret upptäckt att den nya iMacen (21,5 tum, sent 2015) är långsammare än den jag tidigare haft i sex år. När jag jämför vad de innehåller ser jag till min förvåning att processorn på den äldre verkar vassare än den nya, och det är ju märkligt tycker jag.

 

Den gamla: 3,06 GHz Intel Core 2 Duo

Den nya: 2,8 Ghz Intel Core i5

Den gamla har 4 GB i minne medan den nya har 8 GB.

 

Det enda jag märkt som är bättre på den nya är när jag spelar (mitt enda) spel: Football Manager. Där var det hackigt på den gamla, men flyter på snyggt på den nya. Antar att det har med grafikkortet att göra.

 

Eftersom jag är bra på att jobba på en Mac, men inte speciellt insatt i vad som finns under skalet undrar jag hur jag bör gå tillväga för att speeda upp den nya iMacen? Det handlar om att uppstarten tar ibland upp till en minut eller mer, det är ofta snurrande badbollar etc.

Jag har läst en del här och ser att många goda råd handlar om att skaffa en SSD. Kan det alltså göra så att "söligheten" jag upplever kan försvinna?


Redigerat av JLJ, 24 mars 2016 klockan 10:57.

  • 0

#40 Telly82

Telly82
  • Medlem
  • 29 070 inlägg
  • Plats: Helsingborg
  • Appleprylar: iMac 27" 2011, MBP 15" 2011, iMac 24" 2007, iMac G4, Apple TV 3. Airport Extreme 5, iPhone SE

Postad 24 mars 2016 klockan 11:04

Kolla så att din startskiva är markerad i Systeminställningar-->Startskiva. (Annars tillbringar Macen en god stund med att vänta på att den icke-tillgängliga (valda) startdisken ska bli tillgänglig.)

 

Prova en säker start och sedan starta om som vanligt innan du testar igen:

http://forum.macworl...tart-safe-boot/


  • 0

Du bör givetvis se till att alltid ha mer än en kopia av dina filer, helst lagrade i en annan byggnad än originalen. Tänk på stöld, brand, översvämning, åska, hårdvarufel, mjukvarufel, handhavandefel...

Gör det NU. Om en timme kan det vara för sent !!!





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Hetast just nu