Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Dränerat minne och glömda lösenord – oroa sig eller inte?


-Edvin-

Rekommendera Poster

Alldeles nyss sa min dator till mig att startskivan var full. Jag har endast 128GB flashminne internt och jobbar därför aktivt på att hålla nere mängden grejer jag sparar på detta minne. Jag visste att det därför borde vara hyfsat med minne kvar, men när jag kollade var det verkligen fullt. Jag kollade på disk diag och det visade sig att jag hade typ 4gb med cache-filer och annat random som jag raderade. Jag startade om datorn, men strax var minnet fullt igen och i detta läge hittade den endast ca 500mb cache-filer. Utöver detta dränerades mitt ram-minne även direkt (enligt Memory Clean), även innan jag hunnit starta ett enda program. Efter ytterligare omstart hade jag helt plötsligt ca 25gb ledigt på minnet, ungefär vad jag trodde att jag hade innan den började krångla. RAM-minnet verkar även fungera som det ska. Dock insåg jag att safari helt plötsligt glömt många av mina lösenord till div. webbplatser jag besöker ofta. Är det på grund av datorns "minnesförlust"?

 

Och nu till den viktiga frågan: Varför hände detta och bör jag oroa mig? Finns det någon risk för virus eller liknande? Borde jag blåsa datorn? Eller ska jag bara köra som vanligt?

 

Tack på förhand!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är svårt att veta vad som hänt utgående från din beskrivning, men en möjlig förklaring kunde vara:

 

OS X har (liksom de flesta moderna operativsystem) virtuellt minne. D.v.s. när dina 4 GB RAM du har tar slut och något program behöver mera minne, så flyttar operativsystemet ut data från RAM minnet till disk för att frigöra RAM. På det här viset kan man använda mera arbetsminne till beräkningar än vad man har fysiskt RAM minne, men det går naturligtvis långsammare än om allt hade rymts i fysiskt RAM.

 

Anta att ett program du körde på din dator spårade ur och allokerade minne som programmet sedan skrev litet data i men inte läste, utan tog nytt minne hela tiden. Det här skulle leda till att operativsystemet tar mera och mera lagringutrymme för att skapa virtuellt RAM. När du sedan startade om datorn, dödades det här urspårade programmet och allt minne det använt frigjordes.

 

Att du tappade lösenord i Safari kan bero på att du raderade de filerna när du raderade "cache-filer och annat random".

 

Jag vet inte om det var det här du råkade ut för, men det är en möjlig förklaring.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det låter ju rimligt ändå! Av någon anledning hade jag problem med app store under tiden detta skedde – den stod bara och laddade utan att visa något innehåll. Frågan är om ett till synes såpass enkelt program kunde orsaka detta, men så kanske det kan vara. Tack för svaret!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...