Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Köpråd - Nya Macbook


frankoo

Rekommendera Poster

Vet inte om detta är rätt forum för en klassisk köpråds-tråd, men testar.

 

Jag (likt många andra) har väntat länge på en Air med Retina, då det är dags att byta ut min något otympliga Pro. Har varit inne och kikat på den nya Macbooken i butik och blev verkligen frälst i designen. För mig personligen värderar jag storleken och vikten framför prestanda då jag ofta har med datorn, samt att jag i princip endast använder den till lättare saker som skolarbete, surf osv. Att detta kommer göra att jag måste betala ett oskäligt högt pris svider ju verkligen, men känns väl som att man inte har något val här (även om den nya Pro:n inte alls är spec tung/stor.

 

Nu till min egentliga fundering. Basmodellen är ju dyr nog för att få plånboken att gråta, men bör man ändå kika på den dyrare varianten med lite kraftfullare processor? Jag är livrädd att spendera 15 k på en dator som inte kommer att kunna prestera det jag vill, även om jag som sagt sällan använder den till tyngre uppgifter. Som jag förstår det så är processorn ca 20 % kraftfullare i den dyrare varianten. Hur mycket större fördel ger detta i det vanliga användandet? Förlänger det livstiden? Ska man investera i en så dyr dator vill man ju gärna att den känns fräsch i minst 4-5 år.

 

Stort tack om någon orkar lämna några kommentarer kring detta.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Med tanke på specifikationerna är den högpresterande. Men den är rätt medioker och lika som Air, Pro13" MacMini. Helt ok men inget mer skulle jag vilja säga. Den dyrare varianten har i och för sig 512 GB SSD vilket är att föredra. Men att betala 18.000:- för den är horribelt i min värld.

...

Om jag ändå vill lätta på lädret skulle jag gå till den prisvärdare Mac BookPro 15". Ok. Den är inte så idiotbärbar. Men för endast 4000:- till har den dubbla processorprestandan. 15" retinaskärm i stället för 12". Den har alla anslutningar man vill ha inklusive Magsafe som är den ursmarta snubbelräddaren. Den är prisvärd om man nu kan tala om prisvärd.

...

Förr släpade folk runt med as som vägde kilon. Nu är till och med Apples proffsbärbara 15"-tummare förhållandevis smidig. OK. Jag vet att det var inte hit du ville. Men Nya MacBook är inte prisvärd i min värld.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack! Vad gör 512 GB SSD för skillnad mot 256 GB? Är det bara lagringen eller finns det annat som förbättras med det (är bara en simpel användare så har dålig koll). När jag tittade snabbt på Air och Pro (bas-modellerna) så har de 128 GB, vad jag kunde se.

 

Vad gäller den något snabbare processorn i den dyrare varianten, vad får man ut av det? Självklart förstår jag att den klarar av lite högre belastning, men är det så pass mycket att det motiverar prishöjningen (eller är det främst den extra SSD:n man betalar för?). Har tex känt av att min fyra år gamla Pro kan bli ganska seg när jag jobbar med flera skrivbord, och har många flikar igång samtidigt i Safari, vilket vore skönt att undvika.

 

Håller helt med om att Pro är prisvärdare och en bättre dator, men jag värderar den extrema mobiliteten som Macbooken erbjuder framför prestandan, även fast den är orimligt prissatt. Får 10 % studentrabatt vid köp, vilket i alla fall sänker kostnaden något..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett första test

http://macworld.idg.se/2.1038/1.620853/test--nya-macbook-2015---utmarkt-men-inte-for-alla

...

SSD är lurigt. Ju större SSD, desto fler kanaler har den och kan alltså arbeta effektivare. Men det är olika från olika tillverkare... Länk till prestandatest.

http://barefeats.com/rmb12i4.html

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...

Jag lånar din tråd lite frankoo ...

 

Jag vill kunna redigera film i iMovie och sneglar rätt rejält på Final Cut Pro men å andra sidan har väl de nya 12" MB mer prestanda än vad MBP hade för några år sedan, så det kanske funkar, eller? Tänker mig den större HDD med snäppet snabbare processor. Någon som tror det skulle funka?

 

Mvh

Ricard

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

De nya MB har riktigt dålig prestanda processormässigt sett enligt de tester som visats. Den klockar runt 4000 i Geekbench medan dagens MBP 13" som är en genomsnittlig konsumentdator över 7000 medan den billigaste 15" gör runt 12000. I min värld är MB 12" bara bling....

...

Kuriosa är att min iMac från 2009 har 4200.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett tips som överraskar är MacMini från 2012. Av någon okänd anledning stoppade äppelteknikerna in en aning för bra prylar under huven. Den med i7 drar iväg till nästan 11 000. Så året därpå är den strypt till runt 7000. Annars konkurrerade den med självaste MacBook Pro 15" och stora iMacen och så kan det ju inte få vara. Hellre en MacBook på 4000....... :superirriterad: Dumma Apple.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja det var ju riktigt dumt! :/

Tack för ingångsvärden. Så otroligt dumt att göra en maskin med bra skärm men dålig prestanda. Ttycjer Air har anslutningarna, storleken men dessvärre inte skärmen. Så himla DUMT!!!!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag vet inte hur Apple tänker. Man har tre nästan identiska 13" (varav en 12") och den nyaste är klart sämre än de andra två. Om man nu vill ha små bärbara varför inte göra större skillnad på dem? Och ha bra prestanda i allihop när de ändå är snordyra? Snacka om förvirrande. Sen tror de flesta att 15" bara är en väldigt dyr 13" med större skärm. När det är helt andra grejjor under huven och den enda av de bärbara som gör skäl för namnet Pro..... Helkorkat.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du menar alltså att om man köper en 15" oavsett vilken av dem, får man bra mkt mer än en aldrig så fullsketen 13"? Testade att knö en MBP13 full och då landar den med lärarrabatt på drygt 28'000. För 27'135 får jag en MBP15" med

Hardware

  • 2,8 GHz Quad-Core Intel Core i7, Turbo Boost upp till 4,0 GHz
  • 16 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM
  • 512 GB PCIe-baserad flashlagring
  • Intel Iris Pro Graphics + AMD Radeon R9 M370X med 2 GB GDDR5-minne
  • Force Touch-styrplatta
  • Bakgrundsbelyst tangentbord (svenskt) och användarhandbok (svensk)
  • Tillbehörssats

Och då kommer det att vara ett bättre köp menar du?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det blir lite off men jag började med nya MB och hoppas bara få ett avslut på dessa funderingar. Dessa båda har väl jämförbar kräm. De är hur som helst låååångt mycket mer kompetenta än MB. Om man letar prestanda, vilket val är bäst? Kan inte siffrorna så bra. Vet inte om ett ram till bärbar "bakom siffrorna" ger samma kräm som ett ram på en stationär burk.

post-74808-0-49636200-1444125823_thumb.png

post-74808-0-75399700-1444125824_thumb.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Så här ser skillnaderna ut. iMacen är klart vassare plus att du kan stoppa i ända upp till 32 GB RAM vilket är att föredra. RAM till en Mac gör inte att den går fortare. Det tar längre tid innan den knäar. Mer RAM betyder flera program öppna och fler processer aktiva samtidigt.

...

Tester jag läst visar att snabbaste iMacen tangerar nya billigaste MacPro i vissa moment så den är rejält kraftfull.

...

Testvärdena kommer från MacTracker så du kan ladda ner själv och jämföra. Observera att Geekbench inte säger allt utan är ett genomsnittsvärde för prestanda. Grafikkortet är inte med. Men det är tillräckligt för att kunna värdera skillnaderna. Så om MacBook har 4000 och iMac Retina 15 000 så vet man att det inte är samma dator..... typ.

post-363-0-03601500-1444128870.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...