Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

ChristofferA

Rekommendera Poster

Hej!

 

I förrgår hängde sig min dator (Macbook Pro mid 2009, 8 gb RAM, Yosemite) på ett sånt sätt att jag till slut bestämde mig för att tvinga en omstart. Den startade inte normalt mer efter det.

 

Vid start tuggar datorn på med den gråa bilden med ett äpple, och en svartvit bar som fylls upp långsamt till hälften, står still, och sedan släcker datorn ner utan förvarning.

 

Det enda som funkar är att starta ifrån Recovery Mode. Huvudpartitionen är strul, visar det sig, men Skivverktyg kan inte reparera skadan, har försökt flera gånger. Den identifierar problemen, men avbryter verifikationen och säger bara att hårddisken måste repareras. Vid reparation av hårddisken med skivverktyg jobbar den på ett tag tills den säger att det inte gick att reparera hårddisken.

 

S.M.A.R.T. status står på "Not supported". Minns inte vad den var på tidigare, men jag antar att smart visst finns på min dator, och att detta är oroväckande.

 

Har försökt formatera om partitionen, men inte heller det går. Har förvisso bara försökt den enklaste omformatteringen. Men den rullar på i kanske tio minuter innan den säger att det inte gick. Kul.

 

Låter som en mekanisk hårddiskkrash, i mina öron. Det konstiga är ändå att jag kan starta recovery mode i alla fall. Fast den jobbar väldigt långsamt.

 

Hade egentligen inte tänkt köpa ny dator förrän nya processorn från Intel kommit ut, så det känns lite beige. Och helst skulle jag slippa köpa en ny dator den närmaste tiden oavsett. Tycker att min mac har fungerat väldigt bra med sina uppgraderade 8 GB Ram. Funderar nu på en SSD, men har i så fall problemet att jag inte har någonting att boota min dator ifrån och installera. Mmåste skapa en bootningsbar USB-sticka eller något motsvarande.

 

En sak jag inte riktigt fattat, är att jag inte hittar någon gammal CD-skiva att boota ifrån. Borde ha fått med det med datorn. En skiva har jag med TechTool Deluxe från Micromat, som kom med AppleCare. Jag har ett minne av att jag har bootat från den, men nu funkar det inte. Undrar om det är för att den är anpassad till en äldre version av Firmware? Eller så är den helt enkelt inte bootningsbar.

 

Om nu min hårddisk lider av ett mekaniskt fel och jag måste, byta, så vill man ju veta att det faktiskt är hårddisken som strular, och ingenting annat. Känns dumt att köpa SSD om det inte är det som är problemet i alla fall!

 

Finns det någon här som med lite större vishet än mig kan berätta för mig vad detta är för problem? Hårddiskkrasch delukxe, eller något annat? Lämplig väg ut ur detta ovälkomna julstök?

 

Jag har en två veckor gammal backup på TimeMachine. Surt, eftersom jag hade tänkt backup:a i dagarna, men å andra sidan tror jag att nästan allt arbete jag har gjort den senaste tiden finns upplagt online på olika sätt, så här har jag ändå en hel del flax. Däremot, så kan jag, vad jag förstår, inte boota från TimeMachine. Hade varit super om det hade gått!

 

God Jul!

 

Christoffer

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

God Jul Christoffer!

 

Kan inte svara på din fråga, men har en till dig:

Är du säker på att Yosemite fungerar smärtfritt på MBP mid 2009?

Har nämligen en sådan själv och funderar på att uppdatera till Yose.

Ska dock kolla noga innan.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

God Jul Christoffer!

 

Kan inte svara på din fråga, men har en till dig:

Är du säker på att Yosemite fungerar smärtfritt på MBP mid 2009?

Har nämligen en sådan själv och funderar på att uppdatera till Yose.

Ska dock kolla noga innan.

 

God Jul, Herr Olson!

 

Ja, det är sagt i Apples dokumentation, och här på macworld, att Yosemite ska fungera med MBP 2009. Det gör det, men det är lite långsammare än tidigare. Det kan dock vara min trilskande hårddisk som gjort datorn långsammare. Upplevde datorn märkbart snabbare när jag installerade Mavericks, så jag blev lite besviken när Yosemite blev en tillbakagång. Safari har aldrig givit mig så många badbollar som nu. Men som sagt, min dator är nog inte den bästa att jämföra med. Är annars väldigt glad över Yosemite. Bra funktioner, funkar ganska fint att ringa via telefonen, eller ta emot samtal från telefonen. Vanliga SMS

trillar också in, vilket jag är glad för!

 

//Christoffer

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Update: Ska få låna en hårddisk. Med lite meck med nyinstallation och sådant, så ska vi se om det är hårddisken som var trasig. Kvarstår problemen är det väl något som typ moderbordet, eller ram-minne eller något annat tråkigt. Återkommer.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...