Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Bästa sätt att flytta in på en ny iMac?


PelleC

Rekommendera Poster

Hej,

 

Finns det någon vänlig själ här som på enkelt sätt kan beskriva hur jag på bästa sätt flyttar in i en ny iMac?

 

Källdatorn är en iMac early 2009 med OSX 10.6.8 och måldatorn är en iMac retina som förhoppningsvis landar i nästa vecka.

Jag har ingen Time Macine backup i dagsläget men med leveransen av datorn kommer också en Airport time capsule med 3TB. Det skulle alltså vara möjligt att skapa en backup innan flytt.

 

Att jag sitter kvar på 10.6 beror till största delen på att jag saknat en fullständig backup. Använder istället Diino för en extern backup av foton, video och dokumentmappar.

 

Jag vet t.ex. inte om de olika OSX versionerna omöjliggör att göra flytten via en backup?

 

Helst skulle jag kanske vilja göra flytten via Thunderbolt direkt mellan käll och måldator då jag tror att det är det som kommer att gå snabbast, är det möjligt?

 

Det jag anser är viktigast att flytta är Användarkontot, allt innehåll i iTunes och iPhoto, Jag har också sparat alla originalfoton i en egen mapp och en hel del videofilm från videokameran som ska flyttas över. Sedan är det Dokumentmappar och lite annat smått och gott som t.ex. kom-ihåg lappar. Är det något jag missar här som också vanligtvis bör flyttas över?

 

Hela program vill jag i första hand ladda ner för att få senaste version men det finns ev. vissa program jag måste flytta.

 

Jag har googlat en del och läst om flyttassistenten men känner att jag inte känner mej helt säker på hur jag enklast ska göra för att få tillräcklig kontroll över flytten, att det ska gå så fort som möjligt och fungera utan problem från ett OSX till ett annat.

 

Med vänliga hälsningar

Pelle

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Externa hårddiskar är billiga, skaffa en sådan och gör en TimeMachinebackup, krångla inte med TimeCapsule i detta läget.

 

Kör du sedan SnowLeopard nu, så har du säkerligen många program som inte är kompatibla med Yosemite, och då tänker jag på program skrivna för PPC.

 

Rensa bort alla program skrivna för PPC,.

Med. flyttassistenten kan du välja om du bara vill flytta över dina inställningar och konton bara.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

TimeMachine är kompatibelt mellan versioner, vilket innebär att du kan göra en TimeMachine av en äldre dator och sedan läsa in den i den nya datorn. Mac OS X hamnar inte i TimeMachine, utan det är ditt användarkonto och dina program, dokument, bilder, musik och så vidare. Det är väldigt smidigt.

Ett alternativt sätt är att koppla en kabel, lämpligast en ethernetkabel, mellan den nya och den gamla och köra Flyttassistenten och där läsa in den gamla datorn, utan att gå via en TimeMachine säkerhetskopia emellan. Detta fungerar också.



Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

SnowLeopard och tidigare versioner av MAC OS X fanns Rosetta som stöd för Power PC program.

Det togs bort när Lion kom, så det blir bara strul med datorn när en mängd Power PC-program ställer till det

 

http://www.cultofmac.com/103458/os-x-lion-kills-rosetta-powerpc-support-heres-what-to-do-about-it/

 

och här

http://osxdaily.com/2011/07/15/how-to-check-if-applications-are-incompatible-with-mac-os-x-lion/

 

Så jag rekommenderar dig att kolla igenom din iMac om du har äldre program skrivna i PPC

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej och tack för svaren.

 

Det fanns 4 PPC program som numera är förpassade till papperskorgen.

 

Om jag ska köra med en ethernet kabel mellan burkarna ska det då vara en korskopplad kabel (minns att det var så förr mellan 2 PC) eller funkar det med en rak?

Vad är snabbast, kabel mellan burkarna eller via en extern hd på det sätt Pocahontas beskrev?

 

Kan jag med flyttassistenten välja vilka program jag vill flytta över t.ex. väja att flytta iPhoto och iTunes inkl, bilder och musik men men inte andra program eller är det alla program eller inga alls?

 

Med vänliga hälsningar

Pelle

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Här finns information om Flyttassistenten.
http://support.apple.com/sv-se/HT5872

Det går snabbare att flytta över dator från dator än att först göra en TimeMachine säkerhetskopia på den ena datorn, flytta den hårddisken till den andra datorn och därefter läsa in den säkerhetskopian. Särskilt om den externa hårddisken är en USB.

Flytten dator till dator kan göras med en vanlig Ethernet nätverkskabel (samma som du använder mellan en dator och modemet etc.) eller så gör du det trådlöst. Det går även att använda FireWire eller Thunderbolt. Nu har din gamla dator och din nya inte riktigt samma kontakter, men det finns Thunderbolt <-> FireWire adaptrar.

Du kan ställa in vad du vill flytta över.


Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

(not: Infon i länken gäller Mavericks, men det är i princip samma för Yosemite)..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...